Κατανόηση και θεραπεία του βήχα του σκύλου σας: Συνήθεις αιτίες και αποτελεσματικές λύσεις

Από Puppify Team 16 Ελάχιστη ανάγνωση
Highlights
 • Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους βήχει ο σκύλος σας είναι η καρδιακή νόσος, η πνευμονία, ο βήχας kennel, η κατάρρευση της τραχείας, η νόσος του καρδιοσκώληκα και η γρίπη των σκύλων.
 • Παρακολουθήστε τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως βήχας αίματος, βλέννας, αφρού κ.λπ.
 • Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του υπερβολικού βήχα ενός σκύλου, οπότε επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν έχετε ανησυχίες.

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας βήχει και αναρωτιέστε γιατί, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων βρίσκουν τον εαυτό τους να κάνει την ίδια ερώτηση όταν ο τριχωτός φίλος τους αρχίζει να κάνει περίεργους θορύβους. Ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι μιας σειράς παθήσεων, από μικροερεθισμούς έως σοβαρές ασθένειες. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στον βήχα του σκύλου σας και να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο αν επιμένει ή αν παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στην υγεία του σκύλου σας. Λοιπόν, γιατί βήχει ο σκύλος μου; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι και μόνο μια ενδελεχής εξέταση από έναν επαγγελματία μπορεί να καθορίσει την αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

Κοινές αιτίες βήχα σε σκύλους

Ο βήχας στα σκυλιά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από έκθεση σε ερεθιστικά, αλλεργιογόνα ή βακτήρια και ιούς και μπορεί να προκαλέσουν βήχα, φτέρνισμα και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε άμεσα τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος για να αποφύγετε επιπλοκές όπως η πνευμονία.
 • Καρδιακές παθήσεις: Οι καρδιακές παθήσεις στους σκύλους μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες και να οδηγήσουν σε βήχα. Άλλα συμπτώματα της καρδιακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της ενέργειας και της αντοχής, δυσκολία στην αναπνοή και πρησμένη κοιλιά.
 • Κατάρρευση της τραχείας: Η κατάρρευση της τραχείας είναι μια πάθηση που προσβάλλει τις μικρές ράτσες και τις ράτσες σκύλων τσέπης και προκαλεί την τραχεία, ή την αεροφόρα οδό, να γίνει μαλακή και χαλαρή. Μπορεί να προκαλέσει έναν σκληρό, ξηρό βήχα που είναι χειρότερος όταν ο σκύλος τραβιέται από το λουρί ή εκτίθεται σε ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα στον αέρα. Οι σκύλοι με κατάρρευση της τραχείας μπορεί επίσης να έχουν βρογχίτιδα ή/και καρδιοπάθεια, οπότε μπορεί να έχουν διάφορους τύπους βήχα.
 • Καρδιοπάθεια: Οι καρδιοσκώληκες μεταδίδονται μέσω των τσιμπημάτων κουνουπιών και μπορούν να μολύνουν την καρδιά και τους πνεύμονες των σκύλων. Μπορεί να προκαλέσουν επίμονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προληπτικά μέτρα για την προστασία του σκύλου σας από την ασθένεια των καρδιοσκωλήκων.
 • Βήχας Kennel: Ο βήχας Kennel, επίσης γνωστός ως τραχειοβρογχίτιδα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που συχνά εξαπλώνεται σε χώρους όπου συγκεντρώνονται σκύλοι, όπως εγκαταστάσεις πανσιόν και παιδικοί σταθμοί για σκύλους. Προκαλεί έναν βαθύ, ξηρό, κορναριστό βήχα και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Οι σκύλοι με βήχα kennel είναι πολύ μεταδοτικοί σε άλλους σκύλους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους κρατάτε μακριά από άλλους σκύλους μέχρι να τελειώσει το μολυσματικό στάδιο.
 • Πνευμονία: Η πνευμονία είναι μια φλεγμονή των πνευμόνων που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή μύκητες. Συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, κακή όρεξη και λήθαργος. Η πνευμονία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα κουτάβια και τους ηλικιωμένους σκύλους, καθώς μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα η πνευμονία για την πρόληψη επιπλοκών.

Eπιλογές θεραπείας

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείες ανά περίπτωση όπως:

 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Η θεραπεία για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αποσυμφορητικά, βρογχοδιασταλτικά και άλλα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και τη βοήθεια του σκύλου να αναπνέει πιο εύκολα. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας του κτηνιάτρου και να δώσετε στο σκύλο άφθονη ξεκούραση και υγρά.
 • Καρδιακές παθήσεις: Η θεραπεία για την καρδιακή νόσο μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ειδική διατροφή και πρόγραμμα άσκησης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
 • Κατάρρευση της τραχείας: Η θεραπεία για την κατάρρευση της τραχείας μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως κατασταλτικά του βήχα, βρογχοδιασταλτικά, στεροειδή και αντιβιοτικά για τη διαχείριση του βήχα και τη μείωση της φλεγμονής. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης σημαντικό για τους σκύλους με κατάρρευση της τραχείας να διατηρούν υγιές βάρος και να αποφεύγουν την έκθεση σε ερεθιστικά και αλλεργιογόνα.
 • Καρδιοπάθεια: Η θεραπεία για τη νόσο του καρδιοσκώληκα μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τη θανάτωση των σκουληκιών, καθώς και φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών. Η θεραπεία του καρδιοσκώληκα μπορεί να είναι σκληρή για τον οργανισμό ενός σκύλου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε το θεραπευτικό σχέδιο του κτηνιάτρου και να παρέχετε υποστηρικτική φροντίδα.
 • Βήχας Kennel: Η θεραπεία για τον βήχα kennel μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά και κατασταλτικά του βήχα για τη διαχείριση του βήχα και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών όπως η πνευμονία. Είναι σημαντικό να κρατάτε τον σκύλο μακριά από άλλους σκύλους μέχρι να τελειώσει το μολυσματικό στάδιο για να αποτρέψετε την εξάπλωση της νόσου.
 • Πνευμονία: Η θεραπεία για την πνευμονία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υγρά και φάρμακα που βοηθούν το σκύλο να αναπνέει πιο εύκολα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας του κτηνιάτρου και να παρέχετε υποστηρικτική φροντίδα για να βοηθήσετε τον σκύλο να αναρρώσει.

Προσδιορισμός του τύπου βήχα

Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι τύποι βήχα σκύλων:

 • Βαθύς, ξηρός, κοφτός βήχας: Αυτός ο τύπος βήχα μπορεί να είναι σημάδι βήχα kennel ή κατάρρευσης της τραχείας. Ο βήχας Kennel είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που είναι συχνή σε σκύλους που φιλοξενούνται σε στενούς χώρους, όπως σε κυνοκομεία ή σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας σκύλων. Η κατάρρευση της τραχείας είναι μια πάθηση που προκαλεί την αδυναμία και τη χαλάρωση των δακτυλίων χόνδρου στην τραχεία, οδηγώντας σε σκληρό, ξηρό βήχα.
 • Υψηλός βήχας, βήχας που προκαλεί πνιγμό: Αυτός ο τύπος βήχα μπορεί να υποδηλώνει ερεθισμό των ανώτερων αεραγωγών ή ξένο αντικείμενο στο λαιμό. Οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν πονόλαιμο λόγω αμυγδαλίτιδας, λοιμώξεων του στόματος ή των ιγμορείων ή της παρουσίας ξένου αντικειμένου στο λαιμό. Εάν υπάρχει ξένο αντικείμενο, μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή και απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.
 • Υγρός, φλεγματικός υγρός βήχας: Αυτός ο τύπος βήχα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος των πνευμόνων ή των κατώτερων αεραγωγών, όπως η πνευμονία. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα, μύκητες ή εισπνοή ξένου υλικού μετά από εμετό ή έκθεση σε τοξίνες. Οι σκύλοι με πνευμονία συχνά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και μπορεί να έχουν υψηλό πυρετό, κακή όρεξη και χαμηλή ενέργεια.
 • Βαθύς, κορναριστός βήχας: Αυτός ο τύπος βήχα μπορεί να είναι ενδεικτικός κατάρρευσης της τραχείας ή καρδιακής νόσου. Η κατάρρευση της τραχείας είναι πιο συχνή στις μικρές ράτσες και στις ράτσες σκύλων τσέπης και μπορεί να προκαλέσει σκληρό, ξηρό βήχα. Η καρδιακή νόσος μπορεί να προκαλέσει βήχα λόγω συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες ή συμπίεσης των κύριων αεραγωγών στους πνεύμονες. Οι σκύλοι με καρδιακή νόσο μπορεί να έχουν μαλακό και συνεχή βήχα που είναι χειρότερος τη νύχτα ή όταν ξεκουράζονται και μπορεί να έχουν μείωση της ενέργειας και της αντοχής τους.

Ο προσδιορισμός του τύπου του βήχα που αντιμετωπίζει ένας σκύλος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τους κτηνιάτρους καθώς προσπαθούν να διαγνώσουν την αιτία του βήχα και να καθορίσουν την καλύτερη πορεία θεραπείας. Διαφορετικοί τύποι βήχα μπορεί να υποδηλώνουν διαφορετικά προβλήματα και οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία.

Μέτρα πρόληψης

Τα προληπτικά μέτρα είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των σκύλων. Με τη λήψη προληπτικών μέτρων, οι ιδιοκτήτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών στους σκύλους τους. Ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν:

 • Διασφάλιση ότι ο σκύλος έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια: Τα εμβόλια συμβάλλουν στην προστασία από μολυσματικές ασθένειες, όπως ο βήχας kennel και ο λοιμώδης πυρετός. Με το να διατηρείτε τον σκύλο σας εμβολιασμένο, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθεί ο σκύλος τους από αυτές τις ασθένειες.
 • Χορήγηση φαρμάκων για την πρόληψη του καρδιοσκώληκα: Η νόσος του καρδιοσκώληκα είναι μια δυνητικά θανατηφόρα πάθηση που προκαλείται από παράσιτα που μπορούν να μεταδοθούν από κουνούπια. Χορηγώντας φάρμακα για την πρόληψη του καρδιοσκώληκα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προστατεύσουν τους σκύλους τους από την ασθένεια αυτή.
 • Τακτικές εξετάσεις με κτηνίατρο: Ο τακτικός έλεγχος από τον κτηνίατρο μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων υγείας, επιτρέποντας την άμεση θεραπεία και βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.
 • Παροχή υγιεινής διατροφής και άφθονης άσκησης: Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας του σκύλου.

Λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλίσουν ότι οι σκύλοι τους θα ζήσουν μακρά και υγιή ζωή.

Φροντίζοντας έναν άρρωστο σκύλο

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη φροντίδα ενός άρρωστου σκύλου:

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας που έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα λάβει την κατάλληλη φροντίδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων, την παροχή ειδικής φροντίδας ή την τήρηση συγκεκριμένων οδηγιών σίτισης.

 1. Διατηρήστε το σκύλο σας άνετο: Παρέχετε ένα ζεστό, άνετο μέρος για να ξεκουράζεται και να αναρρώνει ο σκύλος σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κλουβιού ή κρεβατιού για σκύλους ή να επιτρέψετε στο σκύλο σας να κοιμηθεί σε κρεβάτι ή καναπέ.
 2. Κρατήστε το σκύλο σας ενυδατωμένο: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή και σκεφτείτε να προσφέρετε ζωμό ή νερό αναμεμειγμένο με λίγο πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών για να διατηρήσετε τον σκύλο σας ενυδατωμένο.
 3. Διατηρείτε το χώρο διαβίωσης του σκύλου σας καθαρό: Διατηρήστε το χώρο διαβίωσης του σκύλου σας καθαρό και απαλλαγμένο από τυχόν σκουπίδια ή ξένα αντικείμενα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα.
 4. Κρατήστε το σκύλο σας απομονωμένο εάν είναι απαραίτητο: Εάν ο σκύλος σας έχει μια μεταδοτική πάθηση, μπορεί να είναι απαραίτητο να τον κρατήσετε απομονωμένο από άλλα κατοικίδια και ανθρώπους για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας.
 5. Παρακολουθήστε την κατάσταση του σκύλου σας: Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του σκύλου σας και αναφέρετε τυχόν αλλαγές στον κτηνίατρό σας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο άρρωστος σκύλος σας θα λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται για να αναρρώσει πλήρως.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για τον επίμονο βήχα σε σκύλους, καθώς μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού υποκείμενου προβλήματος. Η αγνόηση του βήχα και η ελπίδα ότι θα υποχωρήσει από μόνος του μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και σε ορισμένες περιπτώσεις να απειλήσει ακόμη και τη ζωή. Δίνοντας προσοχή στον τύπο του βήχα και σε άλλα συμπτώματα που εμφανίζει ο σκύλος σας, μπορείτε να δώσετε στον κτηνίατρό σας πολύτιμες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να κάνει σωστή διάγνωση και να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Η προληπτική φροντίδα είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του σκύλου σας. Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση των εμβολιασμών και την τήρηση μιας θεραπείας πρόληψης του καρδιοσκώληκα, όπως συνιστάται από τον κτηνίατρό σας. Λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση του κινδύνου να προσβληθεί ο σκύλος σας από ορισμένες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν βήχα.

Να θυμάστε, αν αναρωτιέστε “γιατί βήχει ο σκύλος μου;”, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Φροντίζοντας την υγεία του σκύλου σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα ζήσει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή στο πλευρό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί βήχει ο σκύλος μου;

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να βήχει. Ορισμένες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν βήχα kennel, πνευμονία, καρδιακές παθήσεις, κατάρρευση της τραχείας, καρδιοπάθεια και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο βήχας του σκύλου μου είναι σοβαρός;

Εάν ο βήχας του σκύλου σας επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν επιδεινώνεται ή εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, απώλεια όρεξης ή δυσκολία στην αναπνοή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πώς μπορώ να προφυλάξω το σκύλο μου από το βήχα;

Τα προληπτικά μέτρα, όπως τα εμβόλια και η πρόληψη του καρδιοσκώληκα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης βήχα στους σκύλους. Η απομάκρυνση του σκύλου σας από άλλα άρρωστα σκυλιά και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο σκύλος σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας.

Πώς φροντίζω έναν άρρωστο σκύλο;

Εάν ο σκύλος σας είναι άρρωστος, είναι σημαντικό να του παρέχετε άφθονο νερό, υγιεινή τροφή και ξεκούραση. Αποφύγετε την αλληλεπίδραση του σκύλου σας με άλλα σκυλιά μέχρι να γίνει καλά και ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για τη θεραπεία.

Τι πρέπει να κάνω αν ο σκύλος μου βήχει και δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθώ κτηνίατρο;

Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την κτηνιατρική περίθαλψη, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, όπως κλινικές χαμηλού κόστους και προγράμματα οικονομικής βοήθειας. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για τον βήχα του σκύλου σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο