Πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να σταματήσει να μασουλάει και να δαγκώνει τους ανθρώπους

Από Puppify Team 13 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα κουτάβια είναι γνωστά για την παιχνιδιάρικη φύση τους και την τάση τους να χρησιμοποιούν το στόμα τους για μάσημα, παιχνίδι και διερεύνηση αντικειμένων. Ενώ το στόμα μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο όταν το κουτάβι είναι μικρό, μπορεί να γίνει προβληματικό καθώς το κουτάβι μεγαλώνει και δυναμώνει. Σε αυτό το άρθρο θα συζητηθούν αποτελεσματικές μέθοδοι για τη διδασκαλία των κουταβιών στην αναστολή της δαγκωματιάς και πώς να σταματήσουν να μασουλάνε τα πάντα και να δαγκώνουν τους ανθρώπους.

Αναστολή δαγκώματος

Η αναστολή δαγκώματος αναφέρεται στην ικανότητα ενός κουταβιού να ελέγχει τη δύναμη του στοματικού του ελιγμού. Τα κουτάβια συνήθως μαθαίνουν την αναστολή δαγκώματος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με άλλα κουτάβια, όπου δαγκώνουν και βάζουν το στόμα τους το ένα στο άλλο ενώ παίζουν. Όταν ένα κουτάβι δαγκώνει πολύ δυνατά, ο συμπαίκτης του ουρλιάζει και σταματά το παιχνίδι, γεγονός που διδάσκει το προσβλητικό κουτάβι να ελέγχει την ένταση των δαγκωμάτων του για να αποφύγει να πληγώσει τον συμπαίκτη του. Η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν παίζετε με ανθρώπους για να διδάξετε στο κουτάβι να ελέγχει τη δύναμη του στοματικού του δαγκώματος.

Διδάσκοντας το κουτάβι σας να είναι ευγενικό

Όταν παίζετε με το κουτάβι σας, αφήστε το να βάλει το στόμα του στα χέρια σας. Όταν δαγκώσει δυνατά, φωνάξτε δυνατά σαν να πληγώσατε και αφήστε το χέρι σας να χαλαρώσει. Αυτό θα ξαφνιάσει το κουτάβι και θα το κάνει να σταματήσει στιγμιαία να σας πιάνει το στόμα. Αν το φώναγμα δεν αποδώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία time-out. Όταν το κουτάβι σας δαγκώσει δυνατά, φωνάξτε δυνατά και στη συνέχεια αφαιρέστε το χέρι σας. Αγνοήστε το κουτάβι για 10-20 δευτερόλεπτα ή σηκωθείτε και απομακρυνθείτε για το ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά το τάιμ άουτ, επιστρέψτε στο κουτάβι σας και ενθαρρύνετέ το να παίξει ξανά απαλά μαζί σας. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το κουτάβι σας να μάθει να ελέγχει τη δύναμη του στόματος του.

Αυστηροποίηση των κανόνων σας

Μόλις το κουτάβι σας μάθει να ελέγχει τη δύναμη του στόματός του, μπορείτε να αυστηροποιήσετε τους κανόνες σας. Απαιτήστε από το κουτάβι σας να είναι ακόμα πιο ήπιο και να ουρλιάζει σε απάντηση σε μέτρια σκληρά δαγκώματα. Συνεχίστε με τη διαδικασία να φωνάζετε και να αγνοείτε το κουτάβι σας ή να του δίνετε τάιμ άουτ για τις πιο σκληρές δαγκωματιές του μέχρι να μάθει να παίζει απαλά με τα χέρια σας.

Συνεχίστε την εκπαίδευση

Είναι φυσικό για τα κουτάβια να χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνούν και να παίζουν, αλλά είναι σημαντικό να τους διδάξετε ότι δεν είναι σωστό να μασουλάνε το ανθρώπινο δέρμα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας:

  • Αντικαταστήστε ένα παιχνίδι ή ένα κόκαλο για μάσημα κάθε φορά που το κουτάβι σας προσπαθεί να δαγκώσει τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας. Αυτό θα ανακατευθύνει την προσοχή του σε ένα κατάλληλο αντικείμενο για μάσημα.
  • Αν το κουτάβι σας ενθουσιάζεται υπερβολικά όταν το χαϊδεύετε, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή δίνοντάς του μικρές λιχουδιές από το άλλο σας χέρι. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει να το αγγίζετε χωρίς να του πιάνετε το στόμα.
  • Ενθαρρύνετε τις μορφές παιχνιδιού χωρίς επαφή, όπως το πιάσιμο και το τράβηγμα, αντί για το σκληρό παιχνίδι με τα χέρια σας. Κρατήστε παιχνίδια για τράβηγμα στην τσέπη σας ή εύκολα προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορείτε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά του κουταβιού σας που βγάζει το στόμα του στο παιχνίδι αντί στο δέρμα σας.
  • Αν το κουτάβι σας δαγκώνει τα πόδια και τους αστραγάλους σας, να έχετε το αγαπημένο του παιχνίδι τραβήγματος στην τσέπη σας. Όταν σας στήσει ενέδρα, σταματήστε να κουνάτε τα πόδια σας, βγάλτε το παιχνίδι τραβήγματος και κουνήστε το δελεαστικά. Μόλις το κουτάβι σας αρπάξει το παιχνίδι, μπορείτε να αρχίσετε να κινείστε ξανά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο το παιχνίδι, μείνετε ακίνητοι και περιμένετε να σταματήσει το κουτάβι σας να σας δαγκώνει με το στόμα. Όταν το κάνει, επαινέστε το και προσφέρετε ένα παιχνίδι για να το επιβραβεύσετε.
  • Παρέχετε πολλά ενδιαφέροντα και νέα παιχνίδια για να παίζει το κουτάβι σας, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να μασουλήσει εσάς ή τα ρούχα σας.
  • Επιτρέψτε στο κουτάβι σας να παίζει με άλλα κουτάβια και φιλικά, εμβολιασμένα ενήλικα σκυλιά. Η κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι με άλλα σκυλιά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κουταβιού σας και αν ξοδεύει πολλή από την ενέργειά του παίζοντας με άλλα σκυλιά, θα έχει λιγότερα κίνητρα να παίξει σκληρά μαζί σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγγράψετε το κουτάβι σας σε μια τάξη κουταβιών με έναν πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για εποπτευόμενο παιχνίδι και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
  • Χρησιμοποιήστε μια διαδικασία time-out για να αποθαρρύνετε τη συμπεριφορά με το στόμα. Κάθε φορά που τα δόντια του κουταβιού σας αγγίζουν το δέρμα σας, φωνάξτε δυνατά και απομακρυνθείτε αμέσως. Αγνοήστε τα για 30-60 δευτερόλεπτα και αν σας ακολουθήσουν ή συνεχίσουν να δαγκώνουν, φύγετε από το δωμάτιο για άλλα 30-60 δευτερόλεπτα. Μετά το τάιμ άουτ, επιστρέψτε στο δωμάτιο και συνεχίστε ήρεμα τις δραστηριότητές σας με το κουτάβι σας. Εάν το τάιμ άουτ δεν είναι αποτελεσματικό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αποτρεπτικό γεύσης σε σημεία του σώματος και των ρούχων σας που το κουτάβι σας αρέσκεται να δαγκώνει με το στόμα. Μετά από δύο εβδομάδες συνεπούς χρήσης, το κουτάβι σας πιθανότατα θα μάθει να αναστέλλει τη στοματική του συμπεριφορά.
  • Να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε κατανόηση. Το παιχνιδιάρικο στόμα είναι φυσιολογικό για τα κουτάβια και χρειάζεται χρόνος και συνεπής εκπαίδευση για να διορθωθεί αυτή η συμπεριφορά. Αν παλεύετε με θέματα στοματικής συμπεριφοράς, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Μπορούν να προσφέρουν ομαδικά ή ιδιωτικά μαθήματα για να βοηθήσουν εσάς και το κουτάβι σας.

Γενικές προφυλάξεις

Όταν παίζετε με το κουτάβι σας, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες ενέργειες που μπορεί να το ενθαρρύνουν να δαγκώσει τα χέρια ή τα πόδια σας. Για παράδειγμα, μην κουνάτε τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας στο πρόσωπό τους ή μην χτυπάτε τα πλαϊνά του προσώπου τους για να τα δελεάσετε να παίξουν. Αντ’ αυτού, διδάξτε στο κουτάβι σας να παίζει απαλά. Επιπλέον, αποφύγετε να τραβάτε τα χέρια ή τα πόδια σας μακριά όταν σας πιάνουν το στόμα, καθώς αυτό μπορεί να τα ενθαρρύνει να πηδήξουν μπροστά και να σας αρπάξουν. Τέλος, μην τιμωρείτε σωματικά το κουτάβι σας για το παιχνιδιάρικο στόμα, καθώς αυτό μπορεί να το κάνει να σας φοβηθεί και να προκαλέσει ακόμη και πραγματική επιθετικότητα.

Πότε το μασούλημα γίνεται επιθετικότητα;

Τα περισσότερα κουτάβια που δαγκώνουν το στόμα τους είναι φυσιολογικά, αλλά μερικά κουτάβια δαγκώνουν από φόβο ή απογοήτευση, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει προβλήματα μελλοντικής επιθετικότητας. Εάν υποψιάζεστε ότι το δάγκωμα του κουταβιού σας ταιριάζει στην περιγραφή επιθετικής ή φοβικής συμπεριφοράς, ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικευμένου επαγγελματία, όπως ενός πιστοποιημένου επαγγελματία Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς Ζώων.

“Ξεσπάσματα θυμού” κουταβιών

Τα κουτάβια έχουν μερικές φορές εκρήξεις θυμού, οι οποίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές από το παιχνιδιάρικο στόμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, αλλά ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι έχει συνήθως χαλαρό σώμα και πρόσωπο. Αν το κουτάβι σας έχει ένα ξέσπασμα θυμού, το σώμα του μπορεί να φαίνεται πολύ άκαμπτο ή παγωμένο. Μπορεί επίσης να τραβήξει τα χείλη του προς τα πίσω για να εκθέσει τα δόντια του ή να γρυλίσει. Αν το κουτάβι σας αρχίσει να ξεσπά θυμό, αποφύγετε να φωνάξετε σαν να πληγωθήκατε, καθώς αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει να συνεχίσει ή να εντείνει την επιθετική του συμπεριφορά. Αντ’ αυτού, να είστε πολύ ήρεμοι και χωρίς συναισθήματα. Μην πληγώσετε το κουτάβι σας, αλλά συνεχίστε να το κρατάτε σταθερά χωρίς να το περιορίζετε, αν είναι δυνατόν, μέχρι να σταματήσει να παλεύει. Αφού ηρεμήσουν για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, αφήστε τα να φύγουν.

Πότε και πού να ζητήσετε βοήθεια

Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το δάγκωμα του στόματος του κουταβιού σας είναι φυσιολογικό ή όχι και να σας καθοδηγήσει μέσω ενός αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε έναν συμπεριφοριστή στην περιοχή σας, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, αλλά φροντίστε να προσδιορίσετε αν έχει επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων φόβου και επιθετικότητας.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί δαγκώνουν τα κουτάβια;

Τα κουτάβια δαγκώνουν για διάφορους λόγους, όπως η οδοντοφυΐα, η εξερεύνηση, το παιχνίδι και η επικοινωνία. Τα κουτάβια εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους και το δάγκωμα είναι μια φυσική συμπεριφορά γι’ αυτά. Μπορεί επίσης να δαγκώνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να επικοινωνήσουν τον ενθουσιασμό τους ή για να εμπλακούν σε κοινωνικό δεσμό με τους συντρόφους τους ή την ανθρώπινη οικογένεια.

Είναι φυσιολογικό να δαγκώνουν τα κουτάβια;

Ναι, είναι φυσιολογικό τα κουτάβια να δαγκώνουν. Το δάγκωμα με το στόμα και το παιχνιδιάρικο δάγκωμα είναι συνηθισμένες συμπεριφορές στα κουτάβια και συνήθως μαθαίνουν να αναστέλλουν το δάγκωμά τους μέσω της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης.

Πώς μπορώ να μάθω στο κουτάβι μου να μην δαγκώνει;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διδάξετε στο κουτάβι σας να μην δαγκώνει. Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι να ανακατευθύνετε την προσοχή του κουταβιού σας σε ένα παιχνίδι μάσησης ή μια λιχουδιά όταν προσπαθεί να σας δαγκώσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης για να επιβραβεύσετε το κουτάβι σας για την καλή συμπεριφορά και να του διδάξετε τις εντολές “άφησέ το” και “πέταξέ το”.

Τι πρέπει να κάνω αν το κουτάβι μου με δαγκώσει;

Αν το κουτάβι σας σας δαγκώσει, φωνάξτε δυνατά για να το τρομάξετε και στη συνέχεια σταματήστε να αλληλεπιδράτε μαζί του για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό διδάσκει στο κουτάβι σας ότι το δάγκωμα οδηγεί στο τέλος του παιχνιδιού ή της προσοχής. Μπορείτε επίσης να ανακατευθύνετε τη δαγκωτική του συμπεριφορά σε ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά.

Πότε το δάγκωμα μετατρέπεται σε επιθετικότητα;

Τα περισσότερα κουτάβια που δαγκώνουν το στόμα τους είναι φυσιολογική συμπεριφορά, αλλά ορισμένα κουτάβια μπορεί να δαγκώνουν από φόβο ή απογοήτευση, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει προβλήματα με μελλοντική επιθετικότητα. Εάν η συμπεριφορά δαγκώματος του κουταβιού σας είναι συχνή, έντονη ή συνοδεύεται από γρύλισμα ή σκλήρυνση του σώματος, μπορεί να αποτελεί ένδειξη επιθετικότητας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από εξειδικευμένο επαγγελματία.

Πρέπει να τιμωρήσω το κουτάβι μου για το δάγκωμα;

Όχι, η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για να μάθετε στο κουτάβι σας να μην δαγκώνει. Μπορεί να κάνει το κουτάβι σας να σας φοβάται και να οδηγήσει σε πιο επιθετική συμπεριφορά. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε την εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης και ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά δαγκώματος του κουταβιού σας σε ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά για μάσημα. Εάν η συμπεριφορά δαγκώματος του κουταβιού σας είναι ανησυχητική, ζητήστε βοήθεια από εξειδικευμένο επαγγελματία.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο