Ο διαβήτης είναι μια μακροχρόνια πάθηση που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και άλλα ζώα, όπως σκύλους, γάτες, πιθήκους, χοίρους και άλογα. Χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικό μεταβολισμό, συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης, γνωστός και ως “διαβήτης της ζάχαρης”, είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη στους σκύλους. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω της κατάλληλης θεραπείας και διαχείρισης.
Η σύνδεση γλυκόζης-ινσουλίνης
Τα κύτταρα του σώματος βασίζονται στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών της τροφής σε ενέργεια για να λειτουργήσουν σωστά. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση της γλυκόζης και της ινσουλίνης.
Η γλυκόζη, ένας τύπος σακχάρου, είναι απαραίτητο καύσιμο για τα κύτταρα του σώματος και παράγεται όταν το σώμα διασπά ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης. Στη συνέχεια απορροφάται από το έντερο στο αίμα, το οποίο τη μεταφέρει σε όλο το σώμα.
Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, δρα ως αγγελιοφόρος που δίνει εντολή στα κύτταρα να προσλάβουν γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά από την κυκλοφορία του αίματος για να τα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο σώμα, επιτρέποντάς της να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.
Τι είναι ο διαβήτης;
Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη που μπορεί να επηρεάσουν τους σκύλους: ο διαβήτης ανεπάρκειας ινσουλίνης και ο διαβήτης αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ο διαβήτης ανεπάρκειας ινσουλίνης εμφανίζεται όταν ο οργανισμός του σκύλου δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, συνήθως λόγω βλάβης ή δυσλειτουργίας του παγκρέατος. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη στους σκύλους και απαιτεί ο σκύλος να λαμβάνει καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης για να αντικαταστήσει την ορμόνη που λείπει.
Ο διαβήτης αντίστασης στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν το πάγκρεας παράγει λίγη ινσουλίνη, αλλά το σώμα του σκύλου δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Αυτός ο τύπος διαβήτη παρατηρείται συχνά σε ηλικιωμένους, υπέρβαρους σκύλους και μπορεί επίσης να εμφανιστεί προσωρινά σε θηλυκά σκυλιά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής ή της εγκυμοσύνης.
Βλάβη που προκαλείται από τον διαβήτη
Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, οι επιπτώσεις στο σώμα του σκύλου είναι παρόμοιες. Όταν τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γλυκόζη που χρειάζονται για ενέργεια, το σάκχαρο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό οδηγεί σε δύο αρνητικές συνέπειες: τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών κυττάρων και ορισμένων κυττάρων οργάνων, στερούνται το καύσιμο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, οδηγώντας το σώμα να διασπάσει τα δικά του λίπη και πρωτεΐνες ως εναλλακτική πηγή ενέργειας- και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να βλάψουν πολλαπλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των ματιών, της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων, λόγω της μη φυσιολογικής χημείας του αίματος που προκαλείται από την περίσσεια σακχάρου.
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη στους σκύλους;
Πρώιμα σημάδια:
- Υπερβολική δίψα
- Αυξημένη ούρηση
- Απώλεια βάρους
- Αυξημένη όρεξη
- Προχωρημένα συμπτώματα:
Απώλεια της όρεξης
- Έλλειψη ενέργειας
- Καταθλιπτική στάση
- Εμετός
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πρώιμα συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα και αυξημένη ούρηση, καθώς το σώμα προσπαθεί να αποβάλει την περίσσεια σακχάρου μέσω των ούρων. Ο σκύλος μπορεί επίσης να πίνει περισσότερο νερό και να βγαίνει πιο συχνά έξω για ούρηση. Μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βάρους παρά το γεγονός ότι ο σκύλος τρώει κανονική ποσότητα τροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μετατρέπει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή του. Μπορεί επίσης να υπάρχει αυξημένη όρεξη, καθώς τα κύτταρα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετή γλυκόζη, παρόλο που ο σκύλος καταναλώνει κανονική ποσότητα τροφής.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις διαβήτη, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, έλλειψη ενέργειας, καταθλιπτική συμπεριφορά και εμετός.
Απειλές για την υγεία:
- Καταρράκτης (οδηγεί σε τύφλωση)
- Διευρυμένο συκώτι
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Επιληπτικές κρίσεις
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Κετοξέωση (δυνητικά απειλητική για τη ζωή οξεία κατάσταση που μπορεί να συνοδεύεται από γρήγορη αναπνοή, αφυδάτωση, λήθαργο, εμετό ή γλυκιά μυρωδιά της αναπνοής- μπορεί να προκληθεί από άγχος, χειρουργική επέμβαση, νηστεία, λοίμωξη ή υποκείμενη κατάσταση υγείας σε συνδυασμό με χαμηλό επίπεδο ινσουλίνης)
Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του σκύλου, όπως καταρράκτη που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, διογκωμένο συκώτι, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, επιληπτικές κρίσεις και νεφρική ανεπάρκεια.
Η κετοξέωση είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και χαρακτηρίζεται από γρήγορη αναπνοή, αφυδάτωση, λήθαργο, εμετό ή αναπνοή με γλυκιά οσμή. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το στρες, η χειρουργική επέμβαση, η νηστεία, η λοίμωξη ή μια υποκείμενη κατάσταση υγείας σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης.
Οι ιδιοκτήτες διαβητικών ζώων θα πρέπει να διατηρούν πρόχειρα στικς ελέγχου κετονών και να εξετάζουν τα ούρα του σκύλου τους εάν εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Εάν τα ούρα του σκύλου είναι θετικά για κετόνες, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα κτηνιατρική περίθαλψη.
Διάγνωση
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει απλές εξετάσεις για τον έλεγχο του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για υπερβολική γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα και στα ούρα. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να δείξουν άλλες ενδείξεις διαβήτη, όπως υψηλά ηπατικά ένζυμα και διαταραχές ηλεκτρολυτών.
Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο διαβήτης και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το κατοικίδιο ζώο για μια φυσιολογική ζωή.
Τι μπορεί να κάνει έναν σκύλο να κινδυνεύει από διαβήτη;
Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εντοπίζεται συνηθέστερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σκύλους. Τα θηλυκά σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη από ό,τι τα αρσενικά σκυλιά.
Η χρόνια ή επαναλαμβανόμενη παγκρεατίτιδα, η παχυσαρκία, η μακροχρόνια χρήση στεροειδών φαρμάκων, η νόσος Cushing, ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές και ιογενείς νόσοι, καθώς και η γενετική μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη στους σκύλους. Ορισμένες φυλές, συμπεριλαμβανομένων των μίνι Poodle, Bichons Frises, Pugs, Dachshunds, Miniature Schnauzers, Puli, Samoyeds, Keeshonds, Australian Terriers, Fox Terriers, Cairn Terriers και Beagles, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη από άλλες.
Ωστόσο, τα σκυλιά μικτής φυλής δεν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από τα καθαρόαιμα και ο συνολικός κίνδυνος διαβήτη μπορεί να διαφέρει μεταξύ των διαφόρων καθαρόαιμων φυλών.
Θεραπεία του διαβήτη στους σκύλους
- Διατροφή: η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες για την επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης, καθώς και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
- Άσκηση: Για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, είναι σημαντικό για τους διαβητικούς σκύλους να διατηρούν μια συνεπή ρουτίνα άσκησης.
- Ενέσεις: Οι περισσότεροι διαβητικοί σκύλοι θα χρειαστούν καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης κάτω από το δέρμα, τις οποίες ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μάθει να χορηγεί. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται εκφοβιστικό στην αρχή, μπορεί γρήγορα να γίνει ένα απλό και συνηθισμένο μέρος της φροντίδας του σκύλου και δεν πρέπει να είναι αγχωτικό ούτε για το σκύλο ούτε για τον ιδιοκτήτη.
Παρακολούθηση και διαχείριση του διαβήτη του σκύλου σας
Ενώ ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη σκύλων μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, είναι γενικά δυνατό να ελεγχθεί επιτυχώς η κατάσταση με την κατάλληλη θεραπεία. Ως ιδιοκτήτης, θα διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα του σκύλου σας, χορηγώντας καθημερινά ενέσεις και παρακολουθώντας τα επίπεδα γλυκόζης. Ο κτηνίατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για τη δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης που είναι κατάλληλο για τον σκύλο σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει συχνές επισκέψεις στην κλινική για εξετάσεις και προσαρμογές της φαρμακευτικής αγωγής στην αρχή της θεραπείας.
Μόλις καθοριστεί ο σωστός συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, δοσολογίας, διατροφής και παρακολούθησης στο σπίτι, θα πρέπει να είναι δυνατή η σταθερή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα του σκύλου σας και να του επιτρέψετε να ζήσει μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Είναι σημαντικό να δεσμευτείτε ότι θα ακολουθήσετε το θεραπευτικό πρόγραμμα του σκύλου σας για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Το σχέδιο του κτηνιάτρου σας για τη διαχείριση του διαβήτη του σκύλου σας θα περιλαμβάνει πιθανότατα πληροφορίες σχετικά με το φάρμακο ινσουλίνης και τον τρόπο χορήγησης των ενέσεων, συστάσεις διατροφής και άσκησης, ένα σύστημα καθημερινής παρακολούθησης της γλυκόζης που είναι κατάλληλο για το σκύλο σας και τυχόν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Εάν το κατοικίδιό σας διαγνωστεί με διαβήτη, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με τον κτηνίατρό σας για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα.
Να θυμάστε ότι οι πληροφορίες αυτές προορίζονται για την παροχή μιας επισκόπησης του διαβήτη των σκύλων και δεν υποκαθιστούν την κτηνιατρική διάγνωση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία ή τα πιθανά συμπτώματα του σκύλου σας, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση.
Διαβάστε επίσης: