Ψώρα στα σκυλιά: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία, ανάρρωση

Από Puppify Team 8 Ελάχιστη ανάγνωση

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική δερματική πάθηση που προκαλείται από το παρασιτικό άκαρι Sarcoptes scabies. Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν ψώρα οπουδήποτε στον κόσμο, καθώς τα ακάρεα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οποιοδήποτε κλίμα. Η περίοδος επώασης για την ψώρα μετά την έκθεση είναι συνήθως μεταξύ 10 ημερών και 8 εβδομάδων. Η ψώρα προκαλεί έντονο κνησμό και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πύκνωση του δέρματος και πληγές. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα η ψώρα για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Η ψώρα στους σκύλους είναι επίσης γνωστή ως σαρκοπική ψώρα.

Συμπτώματα της ψώρας στους σκύλους

Η ψώρα στους σκύλους χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ανεξέλεγκτο ξύσιμο, ερυθρότητα ή εξάνθημα στο δέρμα, φλεγμονή, τριχόπτωση, αυτοακρωτηριασμό, αιμορραγία και ανάπτυξη μικρών εξογκωμάτων που τελικά μετατρέπονται σε κρούστικες πληγές.

Αυτές οι πληγές μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή και εντοπίζονται συχνότερα στην κοιλιά, τα πόδια, τα αυτιά, το στήθος και τους αγκώνες. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ψώρα μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα και να προκαλέσει πάχυνση του δέρματος και δευτερογενείς λοιμώξεις. Οι σκύλοι με σοβαρή ψώρα μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους και να αρχίσουν να χάνουν βάρος.

Ο κύκλος ζωής του ακάρεως της σαρκοπτικής ψώρας ολοκληρώνεται εξ ολοκλήρου στον σκύλο και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 21 ημέρες. Τα θηλυκά ακάρεα σκάβουν στο δέρμα για να γεννήσουν αυγά, τα οποία εκκολάπτονται εντός πέντε ημερών και περνούν από έναν κύκλο ωοτοκίας πριν ωριμάσουν σε ενήλικα άτομα. Τα ενήλικα ζευγαρώνουν στο δέρμα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Η ψώρα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο, αν και δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της στον άνθρωπο και θα προκαλέσει μόνο κνησμό για περίπου πέντε ημέρες μέχρι να πεθάνουν τα ακάρεα.

Διάγνωση της ψώρας στους σκύλους

Όταν κλείσετε το ραντεβού και αποφασίσετε να φέρετε τον σκύλο σύντροφό σας στην κλινική, είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώσετε αμέσως τον κτηνίατρο για τις υποψίες σας. Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι ο σκύλος σας έχει ψώρα, επειδή ίσως έχετε κάποιον φίλο με σκύλο που σας προειδοποίησε για πιθανή μόλυνση. Είτε επιβεβαιωθεί είτε όχι, ειδοποιήστε την κτηνιατρική ομάδα για τις πιθανότητες, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα απομονώσουν τον σκύλο μακριά από άλλους επισκέπτες σκύλων, μέχρι η ομάδα να είναι έτοιμη για την εξέταση.

Ο κτηνίατρος μπορεί να θελήσει να λάβει δείγμα κοπράνων για εξέταση ή να κάνει αιματολογικές εξετάσεις και να πάρει δείγμα δέρματος για να αποκλείσει ίσως καταστάσεις όπως αλλεργίες ή βακτηριακή δερματική λοίμωξη. Τόσο η εξέταση αίματος όσο και το δείγμα κοπράνων είναι σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία για τον προσδιορισμό της αιτίας του κνησμώδους δέρματος του σκύλου σας.

Μια βαθιά απόξεση του δέρματος και η επακόλουθη παρατήρηση στο μικροσκόπιο είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται και δίνει συχνότερα οριστική διάγνωση. Η απόξεση θα γίνει αρκετά βαθιά ώστε να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα ακάρεα. Συχνά τα ακάρεα και τα αυγά θα είναι σαφώς ορατά. Ωστόσο, μπορεί να είναι απολύτως πιθανό τα ακάρεα να μην είναι ορατά, οπότε οι βλάβες που προκαλούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανή διάγνωση.

Αιτίες της ψώρας στα σκυλιά

Η ψώρα στους σκύλους προκαλείται από τη μετάδοση του παρασιτικού ακάρεως Sarcoptes scabies. Οι σκύλοι μπορούν να προσβληθούν από ψώρα μέσω της επαφής με μολυσμένους σκύλους, καθώς και με άγριες αλεπούδες και κογιότ, οι οποίες είναι γνωστές ως ξενιστές μεταφοράς. Η ψώρα μπορεί επίσης να μεταδοθεί έμμεσα μέσω μολυσμένης στρωμνής, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό. Η σοβαρότητα της πάθησης και η αντίδραση του μολυσμένου σκύλου μπορεί να εξαρτηθεί από τη γενική υγεία του σκύλου και τον αριθμό των ακάρεων που μεταδίδονται. Τα εργαλεία περιποίησης μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ψώρα μεταξύ των σκύλων, εάν χρησιμοποιηθούν σε πολλούς σκύλους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διάγνωση της ψώρας στα σκυλιά

Για τη διάγνωση της ψώρας σε σκύλους, ο κτηνίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει δείγμα δέρματος, εξέταση αίματος ή δείγμα κοπράνων για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις όπως αλλεργίες ή βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. Η πιο σίγουρη μέθοδος διάγνωσης είναι η βαθιά απόξεση του δέρματος, κατά την οποία ο κτηνίατρος θα ξύσει το δέρμα αρκετά βαθιά ώστε να φτάσει ενδεχομένως στα ακάρεα και να τα παρατηρήσει στο μικροσκόπιο. Εάν τα ακάρεα ή τα αυγά τους δεν είναι ορατά, μπορεί να γίνει μια πιθανή διάγνωση με βάση την παρουσία χαρακτηριστικών αλλοιώσεων. Είναι σημαντικό να ενημερώνετε την κτηνιατρική ομάδα για τυχόν υποψίες ψώρα και να απομονώνετε τον μολυσμένο σκύλο από άλλους σκύλους-ασθενείς κατά τη διάρκεια της εξέτασης για να αποτρέψετε την εξάπλωση της πάθησης.

Θεραπεία της ψώρας στους σκύλους

Για τη θεραπεία της ψώρας, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει το κούρεμα των μαλλιών του προσβεβλημένου σκύλου και τη χρήση φαρμακευτικού σαμπουάν για τον καθαρισμό του δέρματος. Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα προϊόν κατά των ακάρεων, όπως ασβεστοθειούχο, το οποίο μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόζεται αρκετές φορές την εβδομάδα. Άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα ή ενέσεις.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση δευτερογενών επιπλοκών. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το συνιστώμενο σχέδιο θεραπείας και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο εάν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης του σκύλου εντός 4 έως 5 ημερών. Είναι επίσης σημαντικό να θεραπεύσετε όλα τα κατοικίδια ζώα του σπιτιού για ψώρα, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.

Αποκατάσταση

Η θεραπεία της ψώρας σε σκύλους μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες για να υποχωρήσει πλήρως η προσβολή. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το συνιστώμενο σχέδιο θεραπείας και να ενημερώνετε τον κτηνίατρο για την πρόοδο. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία ή παρατηρήσετε παρενέργειες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κλινική. Είναι επίσης δυνατό να προσβληθούν οι άνθρωποι από ψώρα από μολυσμένους σκύλους, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και ενδεχομένως ερυθρότητα ή βλάβες.

Ωστόσο, τα ακάρεα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους στον άνθρωπο και πεθαίνουν μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε προσβληθεί από ψώρα από τον σκύλο σας, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για ανακούφιση από τη φαγούρα. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ψώρας, συνιστάται να απορρίπτετε ή να πλένετε σχολαστικά τα κλινοσκεπάσματα του κατοικίδιου ζώου σας με ζεστό νερό και χλωρίνη. Μπορεί επίσης να θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση του σκύλου σας σε κρεβάτια και έπιπλα μέχρι να επιλυθεί η προσβολή.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο