6 λόγοι που ο σκύλος σας μπορεί να χάνει τρίχες

Από Puppify Team 13 Ελάχιστη ανάγνωση

Η τριχόπτωση στους σκύλους μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αλλεργίες, ειδικές δερματικές παθήσεις και υποκείμενα προβλήματα υγείας. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις αιτίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για ακριβή διάγνωση και κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Εξερευνήστε τους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην τριχόπτωση στους σκύλους.

Πιθανές αιτίες που μαδάει ο σκύλος σας

Παρακάτω αναφέρονται έξι πιθανοί λόγοι για την τριχόπτωση στους σκύλους:

Αλλεργίες

Η φαγούρα στο δέρμα και η τριχόπτωση συχνά σηματοδοτούν ότι ο σκύλος σας βιώνει μια αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να είναι αλλεργικός σε συστατικά της τροφής του ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η γύρη και τα ακάρεα της σκόνης. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να διαπιστώσει αν ο σκύλος σας έχει τροφικές ή περιβαλλοντικές αλλεργίες.

Παράσιτα

Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους, ή υπερευαισθησία από δάγκωμα ψύλλων, είναι η πιο διαδεδομένη δερματοπάθεια στους σκύλους. Τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας από ψύλλους (FAD) περιλαμβάνουν:

 • Φαλακρές κηλίδες
 • Κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα
 • Καυτά σημεία ή μολυσμένες πληγές
 • Περιττώματα ψύλλων (μαύρα στίγματα) ή ψύλλοι στο σκύλο σας, ιδιαίτερα κοντά στα πόδια, τα οπίσθια μέρη και την ουρά

Ακόμη και σκύλοι χωρίς αλλεργία στους ψύλλους μπορεί να υποφέρουν από τριχόπτωση λόγω ερεθισμού από τους ψύλλους που προκαλούν συνεχές ξύσιμο, τρίψιμο ή δάγκωμα.
Τα ακάρεα και οι ψείρες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τριχόπτωση για τους σκύλους. Οι ψείρες στους σκύλους είναι διαφορετικές από εκείνες των ανθρώπων και μπορούν να μεταδοθούν μέσω της επαφής με μολυσμένους σκύλους, των συνθηκών διαβίωσης σε συνθήκες συνωστισμού, των μολυσμένων εργαλείων περιποίησης ή της κακής υγιεινής. Εκτός από την τριχόπτωση, οι ψείρες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ερυθρότητα και απολέπιση του δέρματος και του τριχώματος.

Δερματικές παθήσεις ή λοιμώξεις

Παρόμοια με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν ξηρό, σκασμένο δέρμα ή δερματικές λοιμώξεις. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να κάνουν το δέρμα του σκύλου σας να ΄έχει φαγούρα, οδηγώντας τον να γλείφει, να γρατζουνάει ή να φαγουρίζει τον εαυτό του για ανακούφιση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Οι σκύλοι με βακτηριακές ή μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις έχουν συχνά και υποκείμενη αλλεργία. Δαγκώματα από άλλα ζώα, καθώς και κοψίματα και γρατζουνιές, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δερματικές λοιμώξεις.

Αλωπεκία μετά την περιποίηση

Οι σκύλοι με πυκνό τρίχωμα μπορεί να εμφανίσουν αναγέννηση της τρίχας κατά τόπους μετά από κούρεμα ή ξύρισμα, γνωστή ως αλωπεκία μετά τον καλλωπισμό. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν το τρίχωμα του σκύλου σας ξυριστεί για χειρουργική επέμβαση. Η τρίχα θα πρέπει τελικά να επανέλθει στο κανονικό μήκος και την κανονική της υφή.

Υποθυρεοειδισμός που σχετίζεται με τριχόπτωση

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας του σκύλου σας φλεγμαίνει ή συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργία του. Τα βασικά σημάδια του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια ή αραίωση μαλλιών
 • Θαμπό τρίχωμα
 • Υπερβολική αποβολή
 • Συμμετρικά φαλακρά σημεία και στις δύο πλευρές του σώματος
 • Αύξηση βάρους
 • Μειωμένη ανοχή στο κρύο
 • Πάχυνση του δέρματος σε περιοχές όπως η μασχάλη (παρόμοια με τις ανθρώπινες μασχάλες)

Η τριχόπτωση που σχετίζεται με τον υποθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα χωρίς να προκαλεί κνησμό ή ερυθρότητα. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή σε μεσήλικες σκύλους μεσαίων και μεγάλων φυλών και μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας εξέτασης αίματος που χορηγείται από κτηνίατρο.

Πληγές από πίεση

Οι ηλικιωμένοι ή λιγότερο δραστήριοι σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς σε πληγές πίεσης, οι οποίες προκύπτουν από την κατάκλιση σε ένα σημείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτές οι πληγές εμφανίζονται συνήθως στους γοφούς, στους αγκώνες ή στα πλευρά του σκύλου και μπορεί να γίνουν χρόνιες, όπως οι πληγές κατάκλισης στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα των πληγών από πίεση περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια τρίχας
 • Έλκη
 • Παχυσμένο, ερεθισμένο δέρμα
 • Ανοιχτές πληγές

Για να αποφύγετε τις πληγές πίεσης, κρατήστε το σκύλο σας ενεργό, παρέχοντάς του καθαρό, μαλακό, άνετο κρεβάτι και εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου, αν χρειαστεί. Συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε πληγές πίεσης στο σώμα του σκύλου σας.

Διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας

Για να προάγετε την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα βήματα:

 • Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό σαμπουάν όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας και αποφύγετε το υπερβολικό μπάνιο για να ελαχιστοποιήσετε τους ερεθισμούς και την ξηρότητα.
 • Παρέχετε στο σκύλο σας ένα υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υποστήριξη του δέρματος και του ανοσοποιητικού του συστήματος.
 • Βουρτσίστε τακτικά το σκύλο σας και επιθεωρήστε τον για παράσιτα μετά από υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία ή επίσκεψη σε πάρκο σκύλων, ή μετά την περιποίηση.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας και τα άλλα κατοικίδια ζώα λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία πρόληψης ψύλλων όλο το χρόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από ψύλλους.
 • Μην παραβλέπετε την τριχόπτωση στους σκύλους, καθώς μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη, παράσιτα ή άλλο πρόβλημα υγείας. Εάν ο σκύλος σας αποβάλλει περισσότερο τρίχωμα από το συνηθισμένο ή εάν η τριχόπτωση συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υγείας του σκύλου σας.

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας μασάει την γούνα του

Εάν ο σκύλος σας γλείφει, δαγκώνει, μασάει ή τραβάει επίμονα τη γούνα του, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτές οι συμπεριφορές συχνά υποδεικνύουν προβλήματα υγείας που απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Ο πόνος και η δυσφορία από σοβαρές ή ήσσονος σημασίας δερματικές παθήσεις μπορεί να ωθήσουν ένα σκύλο να μασήσει τον εαυτό του, οπότε αποφύγετε να επιχειρήσετε διάγνωση μόνοι σας. Αντ’ αυτού, βασιστείτε στην τεχνογνωσία του κτηνιάτρου σας.

Συνήθως, μόλις επιλυθεί το πρόβλημα υγείας του σκύλου σας, η συμπεριφορά αυτοτραυματισμού σταματά. Ωστόσο, μερικές φορές η συμπεριφορά επιμένει ως συνήθεια ακόμη και μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να μασάει τον εαυτό του, προσφέρετε του μια ελκυστική εναλλακτική λύση, όπως ένα παιχνίδι για μάσημα. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση μιας μικρής ποσότητας φυστικοβούτυρου μέσα σε ένα παιχνίδι Kong μπορεί να απασχολήσει το σκύλο σας για ώρες, καθώς προσπαθεί να το γλείψει. Όσο είναι συγκεντρωμένο στο παιχνίδι, δεν θα μασάει τον εαυτό του.

Κατανόηση των λόγων πίσω από το μάσημα της γούνας

Τα σκυλιά μπορεί να αυτοτραυματιστούν λόγω υπερβολικής νευρικής ενέργειας και έλλειψης διεξόδων για ανακούφιση από το στρες. Εναλλακτικά, ορισμένα σκυλιά μπορεί να μάθουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή οι ιδιοκτήτες τους την ενισχύουν ακούσια με προσοχή και στοργή. Όταν ένας σκύλος λαμβάνει συμπάθεια και προσοχή για τον αυτοτραυματισμό, μπορεί να συνδέσει τη συμπεριφορά με θετική ενίσχυση.

Πώς να σταματήσετε τη συνήθεια μασήματος της γούνας

Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει αυτή τη συνήθεια, επικεντρωθείτε στην απόσπαση της προσοχής και αποφύγετε την ακούσια επιβράβευσή του για τον αυτοτραυματισμό. Βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονες ευκαιρίες για άσκηση, παιχνίδι και πνευματική διέγερση. Ένας καλά γυμνασμένος, καλά εκπαιδευμένος και ικανοποιημένος σκύλος είναι λιγότερο πιθανό να εκτονώσει το άγχος ή να διασκεδάσει μέσω αυτοακρωτηριασμού.

Όταν ο σκύλος σας αρχίσει να γλείφει ή να μασάει τον εαυτό του, κάντε έναν σύντομο, δυνατό και τρομακτικό ήχο για να τον διακόψετε. Αφού σταματήσει για μικρό χρονικό διάστημα, ασχοληθείτε μαζί του με παιχνίδι, εκπαίδευση ή μασάζ. Επιβραβεύστε την για θετικές συμπεριφορές αντί να ενισχύετε ακούσια τις αυτοτραυματικές της συνήθειες.

Να θυμάστε ότι η διακοπή αυτής της συνήθειας μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη για το σκύλο σας, όπως είναι για τους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους ή να καπνίζουν. Εξασκηθείτε σε υπομονή και επιμονή στις προσπάθειές σας να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει τον αυτοακρωτηριασμό.

Μπορούν οι αλλεργίες να προκαλέσουν απώλεια γούνας στο σκύλο μου;

Ναι, οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση στους σκύλους. Εάν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός σε συγκεκριμένα συστατικά της τροφής του ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η γύρη ή τα ακάρεα της σκόνης, μπορεί να εμφανίσει φαγούρα στο δέρμα και τριχόπτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε αν οι αλλεργίες είναι η αιτία της τριχόπτωσης του σκύλου σας.

Μπορούν τα παράσιτα να οδηγήσουν σε απώλεια τριχώματος στους σκύλους;

Απολύτως. Τα παράσιτα όπως οι ψύλλοι, τα ακάρεα και οι ψείρες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, φαγούρα και τριχόπτωση στους σκύλους. Ένας κτηνίατρος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει το σκύλο σας για τυχόν προσβολές από παράσιτα.

Συνδέονται δερματικές παθήσεις και λοιμώξεις με τριχόπτωση στους σκύλους;

Ναι, οι δερματικές παθήσεις και λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση στους σκύλους. Το ξηρό, σκασμένο δέρμα ή οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε φαγούρα και τριχόπτωση, καθώς ο σκύλος σας προσπαθεί να ανακουφίσει τη δυσφορία του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για ακριβή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.

Μπορεί η αλωπεκία μετά τον καλλωπισμό να προκαλέσει τριχόπτωση στον σκύλο μου;

Ναι, η αλωπεκία μετά το καλλωπισμό μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση σε σκύλους με πυκνό τρίχωμα. Η τρίχα μπορεί να επανέλθει κατά τόπους μετά το κούρεμα ή το ξύρισμα, αλλά τελικά θα πρέπει να επανέλθει στο κανονικό μήκος και την κανονική της υφή.

Πώς σχετίζεται ο υποθυρεοειδισμός με την απώλεια τριχώματος στους σκύλους;

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας του σκύλου σας φλεγμαίνει ή συρρικνώνεται, οδηγώντας σε μειωμένη λειτουργία. Η τριχόπτωση είναι ένα από τα σημαντικότερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στους σκύλους. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη σωστή διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές.

Μπορούν οι πληγές πίεσης να οδηγήσουν σε τριχόπτωση του σκύλου μου;

Ναι, οι πληγές πίεσης μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση σε ηλικιωμένους ή λιγότερο δραστήριους σκύλους που βρίσκονται σε ένα σημείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτές οι πληγές μπορεί να γίνουν χρόνιες και απαιτούν κατάλληλη φροντίδα και πρόληψη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε πληγές πίεσης στο σώμα του σκύλου σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη της τριχόπτωσης του σκύλου μου;

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της τριχόπτωσης, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει υγιεινή διατροφή, σωστή περιποίηση, τακτική άσκηση και πνευματική διέγερση. Παρακολουθήστε τυχόν ασυνήθιστη τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα ή αλλαγές στη συμπεριφορά και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές και θεραπευτικές επιλογές.

Πότε πρέπει να συμβουλευτώ έναν κτηνίατρο για την τριχόπτωση του σκύλου μου;

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη τριχόπτωση, εάν η τριχόπτωση συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα του δέρματος, φαγούρα ή πληγές, ή εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας μπορεί να προκαλεί την τριχόπτωση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να παράσχει ακριβή διάγνωση και να συστήσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για το σκύλο σας.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο