Οι πιο επικίνδυνες ράτσες σκύλων στον κόσμο

Από Puppify Team 5 Ελάχιστη ανάγνωση

Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν τη φήμη ότι είναι πιο επικίνδυνες από άλλες λόγω των επιθετικών και βίαιων τάσεών τους, οι οποίες συχνά είναι αποτέλεσμα της εκτροφής τους για συγκεκριμένα καθήκοντα.

Σύμφωνα με το DogBite.org, το 2016, 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τραυματισμούς που σχετίζονται με δαγκώματα σκύλων, με το 42% αυτών των θανάτων να είναι παιδιά κάτω των 9 ετών. Πολλά άλλα περιστατικά δαγκωμάτων σκύλων καταλήγουν σε σοβαρούς τραυματισμούς, αλλάζοντας μόνιμα τη ζωή των θυμάτων. Ορισμένες από τις ράτσες που συνδέονται συχνότερα με επιθετική συμπεριφορά και επικίνδυνες επιθέσεις περιλαμβάνουν εκείνες που εκτρέφονται σκόπιμα για να παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά προκειμένου να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως το κυνήγι ή η προστασία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε σκύλος έχει τη δυνατότητα να δαγκώσει ή να επιτεθεί σε άνθρωπο, ενώ το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένας σκύλος παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του.

1

Πίτμπουλ

Pitbull

Το 2016, τα Πίτμπουλ ενεπλάκησαν σε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θανάτων από δαγκώματα σκύλων, αντιπροσωπεύοντας το 71% των περιστατικών αυτών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 6% του συνολικού πληθυσμού σκύλων στις ΗΠΑ.

Αυτή η ράτσα έχει τη φήμη της επιθετικής συμπεριφοράς λόγω του ιστορικού της εκτροφής της για συγκεκριμένα καθήκοντα. Η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA) αναφέρει ότι τα Πίτμπουλ εκτρέφονταν αρχικά για να δαγκώνουν και να κρατούν το κεφάλι και το πρόσωπο μεγάλων ζώων, όπως οι αρκούδες και οι ταύροι. Όταν αυτή η πρακτική έγινε παράνομη το 1800, τα Πίτμπουλ χρησιμοποιήθηκαν σε κυνομαχίες, οδηγώντας στην επιλεκτική εκτροφή για αυξημένη επιθετικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε σκύλος έχει τη δυνατότητα να δαγκώσει ή να επιτεθεί, ενώ το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένας σκύλος παίζει επίσης ρόλο στη συμπεριφορά του.

2

Ροτβάιλερ

Rottweiler

Τα Ροτβάιλερ είναι μια ράτσα γνωστή για το μυώδες σώμα τους και αρχικά εκτρέφονταν για να οδηγούν γελάδια. Στις μέρες μας, χρησιμοποιούνται συχνά από τις στρατιωτικές δυνάμεις και ως σκύλοι φύλακες.

Η δραστήρια φύση τους και τα προστατευτικά τους ένστικτα, σε συνδυασμό με τη σωματική τους δύναμη, μπορεί να τα κάνουν επιρρεπή στην επιθετικότητα αν δεν εκπαιδευτούν σωστά. Το 2016, το Dogsbite.org ανέφερε ότι τα Ροτβάιλερ εμπλέκονται σε 2 από τα 31 θανάσιμα περιστατικά που σχετίζονται με δαγκώματα σκύλων εκείνο το έτος.

Παρόλο που μπορεί να μην είναι στατιστικά τόσο επικίνδυνα όσο κάποιες άλλες φυλές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε σκύλος έχει τη δυνατότητα να δαγκώσει ή να επιτεθεί και η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου επιθετικής συμπεριφοράς.

3

Αμερικανικό Μπουλντόγκ

American Bulldog

Τα Αμερικανικά Μπουλντόγκ είναι μια ράτσα σκύλων εργασίας που αρχικά εκτρέφονταν για εργασίες όπως η συγκράτηση αγριογούρουνων και βοοειδών, η προστασία της ιδιοκτησίας και η εξόντωση ζωυφίων.

Αυτά τα σκυλιά είναι γνωστά για το μυώδες σώμα τους και μπορεί να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά αν δεν εκπαιδευτούν σωστά. Χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, η σωματική δύναμη και τα προστατευτικά ένστικτα των Αμερικανικών Μπουλντόγκ μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους.

4

Ντόμπερμαν Πίντσερ

Doberman Pinscher

Τα Ντόμπερμαν Πίντσερ είναι μια ράτσα σκύλων γνωστή για τα μυτερά αυτιά και το λεπτό σώμα τους, που εκτράφηκαν ειδικά για να χρησιμεύουν ως σκύλοι φύλακες. Η προστατευτική τους φύση και η τάση τους να φυλάνε αυτό που θεωρούν την επικράτειά τους μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά αν δεν είναι σωστά εκπαιδευμένα.

5

Λυκόσκυλο

Wolfdog

Τα λυκόσκυλα, τα οποία είναι υβρίδια λύκων και οικόσιτων σκύλων, είναι γνωστά για την απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά τους. Λόγω της στενής γενετικής τους συγγένειας με τα άγρια ζώα, τα λυκόσκυλα μπορεί να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των άγριων γονέων τους.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο