Η εκτροφή ενός σκύλου είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που απαιτεί πολλές γνώσεις και προετοιμασία. Μια σημαντική πτυχή της διαδικασίας είναι η κατανόηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού του σκύλου.
Για να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι έγκυος, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο που μπορεί να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα σημάδια και τον χρόνο μιας επιτυχημένης γέννας για να διασφαλίσετε την υγεία των κουταβιών.
Ενώ η υποδοχή μιας νέας γέννας κουταβιών μπορεί να είναι ικανοποιητική, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη σκύλων, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής και οικονομικής δέσμευσης που συνεπάγεται η ανατροφή υγιών, καλά κοινωνικοποιημένων κουταβιών. Είναι επίσης σημαντικό να εξοικειωθείτε με τα πρότυπα της ράτσας και τις συνιστώμενες υγειονομικές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη ράτσα.
Πόσο καιρό είναι έγκυοι οι σκύλοι;
Η μέση διάρκεια της εγκυμοσύνης ενός σκύλου είναι περίπου 62-64 ημέρες, δηλαδή περίπου δύο μήνες. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος του τοκετού, καθώς η ημερομηνία αναπαραγωγής μπορεί να μην συμπίπτει πάντα με την ημερομηνία σύλληψης. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου και το μέγεθος της γέννας.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης, τα γονιμοποιημένα ωάρια ταξιδεύουν στο κέρας της μήτρας και ενσωματώνονται στην εσωτερική επένδυση περίπου στις 15-18 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ταχεία, με τα εξογκώματα να διπλασιάζουν τη διάμετρό τους κάθε 7 ημέρες. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, ο κτηνίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρδιακό παλμό του εμβρύου.
Καθώς τα έμβρυα συνεχίζουν να εξελίσσονται σε αναγνωρίσιμα κουτάβια κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται. Στο τέλος του δεύτερου μήνα και στις αρχές του τρίτου, τα κουτάβια είναι πλήρως ανεπτυγμένα και έτοιμα να γεννηθούν.
Πώς να καταλάβετε αν η σκυλίτσα σας είναι έγκυος
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον προσδιορισμό του αν ένας σκύλος είναι έγκυος, με την πιο ακριβή να είναι η διαγνωστική εξέταση. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν:
- Ψηλάφηση: Ξεκινώντας περίπου 28-30 ημέρες μετά την αναπαραγωγή, ο κτηνίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει ψηλάφηση της κοιλιάς για να ψηλαφίσει την παρουσία κουταβιών, τα οποία μπορεί να μοιάζουν με μικρά “σταφύλια” ή “μπάλες του γκολφ” ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου. Αυτή η εξέταση πρέπει να εκτελείται μόνο από κτηνίατρο, καθώς μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής για τα κουτάβια. Το ξεχωριστό σχήμα των εμβρυϊκών σάκων μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμο μετά από ένα μήνα, επομένως ο χρόνος διεξαγωγής αυτής της εξέτασης είναι σημαντικός.
- Υπερηχογράφημα: Μεταξύ 25 και 35 ημερών κύησης, ο κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα για να ανιχνεύσει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και να εκτιμήσει τον αριθμό των κουταβιών. Οι καρδιακοί παλμοί των κουταβιών είναι 2-3 φορές ταχύτεροι από εκείνους της μητέρας.
- Εξέταση ορμονών: Μια εξέταση αίματος μπορεί να διεξαχθεί γύρω στις 25-30 ημέρες της κύησης για τη μέτρηση των επιπέδων ορμονών του σκύλου, συγκεκριμένα για την παρουσία της ορμόνης ρελαξίνη, η οποία παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Ακτινογραφία: Οι ακτινογραφίες είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για τον προσδιορισμό της εγκυμοσύνης, αλλά είναι καλύτερο να διεξάγονται στις 55 ημέρες ή αργότερα, καθώς το σκελετικό σύστημα των κουταβιών δεν είναι ορατό σε μια ακτινογραφία πριν από τότε. Μια ακτινογραφία σε αυτό το στάδιο επιτρέπει την ακριβή καταμέτρηση του αριθμού των κουταβιών και την προετοιμασία για τον τοκετό.
Σημάδια εγκυμοσύνης σκύλου
Ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να διαπιστωθεί αν ένας σκύλος είναι έγκυος, υπάρχουν επίσης φυσικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αύξηση της όρεξης: Τα έγκυα σκυλιά μπορεί να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης.
- Αύξηση του βάρους: Καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, η έγκυος σκυλίτσα μπορεί να πάρει βάρος.
- Αύξηση του μεγέθους της θηλής: Οι θηλές μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες και πιο σκούρες στο χρώμα καθώς προετοιμάζονται για την παραγωγή γάλακτος.
- Πρησμένη κοιλιά: Καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν, η κοιλιά μπορεί να γίνει πιο πρησμένη.
- Κουράζονται πιο εύκολα: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι σωματικά απαιτητική, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να κουράζονται περισσότερο.
- Συμπεριφορά φωλιάσματος: Ορισμένα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά φωλιάσματος, όπως το να αναζητούν ένα άνετο μέρος για να ξεκουραστούν και να ετοιμάζουν μια φωλιά για τα κουτάβια.
- Πιο στοργικά: Ορισμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν πιο στοργικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Ευερεθιστότητα: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα σε ορισμένα σκυλιά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν ψευδοκυμοσύνη, κατά την οποία εμφανίζουν αυτά τα σημάδια αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα έγκυες. Επιπλέον, άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην όρεξη, αύξηση του βάρους και πρησμένη κοιλιά, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν πιο σοβαρές καταστάσεις.
Φροντίστε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κοντά στον αναμενόμενο τοκετό και καταρτίστε ένα σχέδιο με την οικογένειά σας και τον φροντιστή κατοικίδιων ζώων. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο κτηνίατρος θα εξετάσει επίσης τον σκύλο για τυχόν μηχανικά ή ανατομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαδικασία τοκετού, και μπορεί να συζητήσει την πιθανότητα καισαρικής τοκετού, εάν είναι απαραίτητο.
Για να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία του τοκετού, γνωστή ως γέννα, θα πρέπει να στήσετε ένα κουτί γέννας, το οποίο θα πρέπει να είναι μια ασφαλής, ζεστή, χωρίς ρεύμα θέση όπου η μητέρα μπορεί να γεννήσει τα κουτάβια. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αγορασμένο κουτί εκκόλαψης ή μια μικρή πλαστική πισίνα. Είναι σημαντικό να εισαγάγετε τον σκύλο σας στο κουτί γέννας εκ των προτέρων και να υπάρχει ένα άλλο άτομο που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γέννας.
Εάν είναι η πρώτη φορά που αναπαράγετε το σκύλο σας, φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για το ρόλο σας κατά τη διάρκεια του τοκετού και να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία.
Λίστα ελέγχου προμηθειών γέννησης
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης, είναι χρήσιμο να έχετε διαθέσιμα τα ακόλουθα στοιχεία:
- Εφημερίδες για να στρώνετε το κουτί γέννας για εύκολο καθάρισμα και σακούλες σκουπιδιών για την απόρριψη.
- Αντιολισθητικά πατάκια μπάνιου για το κρεβάτι μετά την ολοκλήρωση της γέννας.
- Στεγνές, καθαρές πετσέτες για τον καθαρισμό των κουταβιών.
- Χαρτοπετσέτες για να βοηθήσετε στον καθαρισμό.
- Ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας πριν από τη γέννα.
- Καθαρό, αποστειρωμένο ψαλίδι για να κόψετε τους ομφάλιους λώρους.
- Αποτριχωμένο οδοντικό νήμα για να δέσετε τους ομφάλιους λώρους.
- Ιώδιο για να καθαρίσετε την κοιλιά των κουταβιών μετά την κοπή του ομφάλιου λώρου και για να ταμπονάρετε την άκρη του κομμένου ομφάλιου λώρου.
- Μια θερμική λάμπα τοποθετημένη ψηλά πάνω από το κουτί σε μια γωνία ή μια θερμοφόρα για να κρατάτε τα κουτάβια ζεστά (προσέξτε να μην είναι πολύ ζεστή).
- Μια σύριγγα με βολβό για να καθαρίσετε τη μύτη και το στόμα των κουταβιών.
- Μια παιδική ζυγαριά σε γραμμάρια για να ζυγίζετε τα κουτάβια.
- Μέλι ή ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού για την παροχή ενέργειας στα αδύναμα κουτάβια.
- Τον αριθμό τηλεφώνου του κτηνιάτρου σας και τον αριθμό μιας κοντινής κλινικής επειγόντων περιστατικών σε περίπτωση τυχόν επιπλοκών.
Τοκετός
Όταν πλησιάζει η ώρα του κυοφορούντος σκύλου σας, προσέξτε για τα προειδοποιητικά σημάδια του τοκετού. Οι έγκυες μητέρες μπορεί να σταματήσουν να τρώνε λίγες ημέρες πριν από τη γέννα και μπορεί επίσης να αρχίσουν να προσπαθούν να χτίσουν μια “φωλιά” – ελπίζουμε στο κουτί γέννας.
Πολλές έγκυες σκυλίτσες κοντά στον τοκετό αρχίζουν να λαχανιάζουν έντονα. Η πτώση της θερμοκρασίας του ορθού συνήθως προηγείται του τοκετού κατά περίπου 8 έως 24 ώρες από τη φυσιολογική θερμοκρασία (37,8 έως 39 βαθμούς Κελσίου) στους 37,2 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα. Πολλές σκύλες που είναι έτοιμες να γεννήσουν μπορεί να μην τρώνε ή να τρώνε πολύ λίγο.
Οι κοιλιακές συσπάσεις μπορεί να αρχίσουν αργά και να αποκτήσουν δύναμη και συχνότητα – μερικές φορές είναι ισχυρότερες για τον πρώτο τοκετό και συνοδεύονται από σφίξιμο και βογγητά. Μπορεί να δείτε το σάκο με τα νερά να βγαίνει όταν υπάρχει ένα κουτάβι στο γεννητικό σωλήνα και μέσα σε μία ώρα το πρώτο κουτάβι θα πρέπει να έχει γεννηθεί.
Κάθε κουτάβι γεννιέται κλεισμένο στη μεμβράνη του πλακούντα του και σε κάθε περίπτωση η μητέρα γλείφει έντονα το κουτάβι και σκίζει αυτή τη μεμβράνη, μερικές φορές την τρώει. Αν δεν την αφαιρέσει η ίδια, θα πρέπει να το κάνετε εσείς, καθώς τα κουτάβια δεν μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερο από λίγα λεπτά πριν εξαντληθεί η παροχή οξυγόνου. Ίσως χρειαστεί να τρίψετε το κουτάβι με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να το ακούσετε να κλαίει.
Η σκύλα θα πρέπει επίσης να κόψει τον ομφάλιο λώρο καθώς καθαρίζει τα κουτάβια της. Αν δεν το κάνει, είναι στο χέρι σας να κόψετε τον ομφάλιο λώρο και να τον δέσετε περίπου μια σπιθαμή από την κοιλιά με λίγο μη κερωμένο οδοντικό νήμα. Θα πρέπει να σκουπίσετε την κοιλιά όλων των κουταβιών με ιώδιο για να αποφύγετε τη μόλυνση.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού, είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε για ορισμένα σημάδια στον έγκυο σκύλο σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της όρεξης, έντονο λαχάνιασμα και πτώση της θερμοκρασίας του ορθού (συνήθως συμβαίνει 8-24 ώρες πριν από τον τοκετό). Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κοιλιακές συσπάσεις, τεντώματα και βογγητά. Μέσα σε μία ώρα από τον τοκετό του πρώτου κουταβιού, μπορεί να δείτε το σάκο των υδάτων και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να βοηθήσετε αν χρειαστεί.
Κάθε κουτάβι θα πρέπει να γλείφεται και να καθαρίζεται από τη μητέρα, αλλά αν δεν αφαιρέσει τη μεμβράνη του πλακούντα, είναι σημαντικό να το κάνετε για να διασφαλίσετε την παροχή οξυγόνου στο κουτάβι. Η μητέρα θα πρέπει επίσης να κόψει τον ομφάλιο λώρο, αλλά αν δεν το κάνει, είναι απαραίτητο να το κάνετε εσείς και να τον δέσετε με οδοντικό νήμα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον αριθμό των πλακούντων, καθώς ένας κατακρατούμενος πλακούντας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μητέρα.
Γενικά, η διάρκεια της φυσιολογικής γέννας είναι περίπου ίση με τον αριθμό των κουταβιών στη μήτρα. Είναι σημαντικό να προσφέρετε στη μητέρα νερό και να της επιτρέπετε να βγαίνει έξω για να ανακουφιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Είναι επίσης απαραίτητο να κρατάτε τα κουτάβια ζεστά και να διασφαλίζετε ότι η μητέρα τους επιτρέπει να θηλάσουν μέσα σε λίγες ώρες. Παρακολουθήστε τα κουτάβια για να βεβαιωθείτε ότι αναπνέουν κανονικά και θηλάζουν.
Πιθανές επιπλοκές τοκετού σκύλου
Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του τοκετού και του τοκετού του σκύλου σας που μπορεί να απαιτούν άμεση προσοχή από έναν κτηνίατρο. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Εάν η θερμοκρασία του πρωκτού του σκύλου σας έχει πέσει πριν από περισσότερες από 24 ώρες και ο τοκετός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
- Εάν η μητέρα σκύλα φαίνεται να αισθάνεται έντονη δυσφορία ή δεν γεννήσει το πρώτο κουτάβι μέσα σε 2 ώρες από την έναρξη των συσπάσεων, ειδικά εάν έχει περάσει πράσινο έκκριμα.
- Εάν περάσουν περισσότερες από 2 ώρες μεταξύ του τοκετού κάθε κουταβιού ή εάν η μητέρα σκύλα παρουσιάζει έντονες συσπάσεις για μία ώρα χωρίς να γεννήσει ή εάν φαίνεται εξαντλημένη.
- Εάν η μητέρα σκύλα τρέμει, καταρρέει ή τρέμει, τα οποία μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών επιπλοκών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την ίδια όσο και τα κουτάβια.
- Εάν υπάρχει σκουροπράσινο ή αιματηρό υγρό πριν από τον τοκετό του πρώτου κουταβιού.
- Εάν δεν υπάρχουν σημάδια τοκετού 64 ημέρες μετά το τελευταίο ζευγάρωμα.
- Εάν δεν έχουν παραδοθεί όλοι οι πλακούντες.
- Εάν τα κουτάβια δεν θηλάζουν.
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά με τη σωστή γνώση και προετοιμασία, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα παραμείνει υγιής καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη του σκύλου, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Να θυμάστε ότι οι ευθύνες σας ως ιδιοκτήτης σκύλου δεν τελειώνουν μόλις γεννηθούν τα κουτάβια – είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι είναι υγιή, καλά κοινωνικοποιημένα και ότι θα τοποθετηθούν σε αγαπημένα παντοτινά σπίτια.