Γιατί τρέχει η μύτη του σκύλου μου;

Από Puppify Team 7 Ελάχιστη ανάγνωση

Η αντιμετώπιση ενός σκύλου που έχει επίμονη ρινική καταρροή και φτέρνισμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το ζήτημα, με ορισμένους να είναι σχετικά ακίνδυνοι και εύκολοι στη θεραπεία, ενώ άλλοι μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Σε αυτόν το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις πιο συνηθισμένες αιτίες της καταρροής στα σκυλιά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Τι είναι η ρινική καταρροή στους σκύλους και οι πιο συνηθισμένες αιτίες της;

Η ρινική καταρροή στους σκύλους, γνωστή και ως ρινικό έκκριμα, συμβαίνει όταν η μύτη του σκύλου παράγει υπερβολική ποσότητα υγρού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκκρίσεων που πρέπει να γνωρίζετε: διαυγείς και υδαρείς, θολές βλεννώδεις ή παχύρρευστες και πρασινωπές. Αυτές οι διαφορετικές εκκρίσεις μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για τη σοβαρότητα και την αιτία της ρινικής καταρροής. Επιπλέον, το έκκριμα μπορεί να επηρεάζει το ένα ρουθούνι (μονόπλευρο) ή και τα δύο ρουθούνια (αμφίπλευρο).

Συνήθεις αιτίες ρινικής καταρροής στους σκύλους:

 • Ιδιοπαθείς: Αυτή η αιτία συνήθως παρουσιάζεται ως διαυγές, αμφοτερόπλευρο ρινικό έκκριμα χωρίς άλλα συμπτώματα. Συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και συχνά υποχωρεί από μόνη της.
 • Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαυγή έως θολή, αμφίπλευρη ρινική έκκριση. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως φτέρνισμα ή φαγούρα στο δέρμα.
 • Οδοντικές παθήσεις: Τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν μια βλεννώδη, μονόπλευρη ή αμφίπλευρη ρινική έκκριση, η οποία συχνά συνοδεύεται από κακοσμία του στόματος .
 • Ξένο αντικείμενο: Μια μονόπλευρη, πρασινωπή ή βλεννώδης εκροή μπορεί να προέλθει από ξένο αντικείμενο, που κυμαίνεται από απλό χορταράκι μέχρι ένα μεγαλύτερο κομμάτι ξύλου.
 • Μυκητιασική λοίμωξη: Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν διαυγές έως θολό, βλεννώδες, μονόπλευρο ή αμφίπλευρο ρινικό έκκριμα. Το φτέρνισμα, ο πυρετός και ο λήθαργος είναι άλλα πιθανά συμπτώματα.
 • Νεοπλασία ή καρκίνος: Ο καρκίνος μπορεί να οδηγήσει σε μονόπλευρη, πυκνή πράσινη βλεννώδη έκκριση. Η απώλεια βάρους, ο λήθαργος και η ανορεξία είναι άλλα πιθανά συμπτώματα.

Κατανοώντας τις διάφορες αιτίες και τα συμπτώματα της καταρροής σε σκύλους, μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης του κατοικίδιου ζώου σας και να εξασφαλίσετε την ευημερία του.

Προσδιορισμός σοβαρών συμπτωμάτων ρινικής καταρροής σε σκύλους

Η καταρροή με καθαρή εκροή σε σκύλους δεν είναι γενικά σοβαρή και μπορεί να παρακολουθείται στο σπίτι. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα δικαιολογούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Μονόπλευρη ρινική έκκριση
 • Ρινικό έκκριμα με πράσινη ή αιματηρή απόχρωση, που επηρεάζει το ένα ή και τα δύο ρουθούνια
 • Συνοδευτικά συμπτώματα όπως βήχας, λήθαργος ή ανορεξία (απώλεια όρεξης)
 • Απώλεια της ροής του αέρα από τα ρουθούνια, υπερβολικό λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή ή στερνό (ανώμαλος θόρυβος κατά την εισπνοή)
 • Διάγνωση της αιτίας της ρινικής καταρροής στους σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα ξεκινήσει με μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση, αξιολογώντας τον τύπο της έκκρισης, τα επηρεασμένα ρουθούνια και άλλα συμπτώματα όπως η ασυμμετρία του προσώπου, ο πόνος ή η διόγκωση των λεμφαδένων. Θα διεξαχθεί επίσης ενδελεχής στοματική εξέταση για να ελεγχθεί η ύπαρξη οδοντικής νόσου που προκαλεί τη ρινική καταρροή.

Ενδέχεται να συστηθούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως:

 • Ακτινογραφίες – για την ανίχνευση ξένων σωμάτων ή μαζών στη ρινική κοιλότητα
 • Υπολογιστική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) – για την περαιτέρω αξιολόγηση της ρινικής κοιλότητας για μάζες, ξένα σώματα ή άλλες ανωμαλίες
 • Ρινικά επιχρίσματα – για τη συλλογή δειγμάτων εκκρίσεων για ανάλυση και αξιολόγηση του κυτταρικού τύπου
 • Ρινοσκόπηση – μια διαδικασία που χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα για την απεικόνιση του εσωτερικού της ρινικής κοιλότητας

Επιλογές θεραπείας για την καταρροή της μύτης σε σκύλους

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία:

 • Ιδιοπαθής ρινική καταρροή: Δεν απαιτείται συνήθως καμία θεραπεία, καθώς υποχωρούν από μόνες τους.
 • Αλλεργίες: Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή ή ανοσοθεραπεία.
 • Οδοντιατρικές παθήσεις: Πλήρης οδοντιατρικός καθαρισμός υπό αναισθησία, με πιθανές εξαγωγές
 • Ξένο σώμα: Αφαίρεση υπό αναισθησία
 • Μυκητιασικές λοιμώξεις: Από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα
 • Καρκίνος: Παραπομπή σε κτηνιατρικό ογκολόγο για περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας

Δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να προκύψουν από την υποκείμενη αιτία της ρινικής έκκρισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι βακτηριακές λοιμώξεις σπάνια αποτελούν τη μοναδική αιτία της ρινικής καταρροής σε σκύλους.

Πρόγνωση για σκύλους με ρινική καταρροή

Η πρόγνωση εξαρτάται από την αιτία και τη θεραπευσιμότητά της:

 • Αφαίρεση ξένου σώματος: Καλή πρόγνωση
 • Καρκινικοί όγκοι: Κακή πρόγνωση

Για τους σκύλους με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλούν βλάβη στις τουρμπίνες (ένα είδος ρινικού οστού) ή στο επιθήλιο (το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων), η κατάσταση συχνά γίνεται χρόνια. Ενώ μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, είναι απίθανο να θεραπευτεί πλήρως.

Με λίγα λόγια

Η ρινική καταρροή σε σκύλους μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως οδοντικές παθήσεις, αλλεργίες, μυκητιασικές λοιμώξεις, ξένα σώματα, καρκίνο και ιδιοπαθείς αιτίες. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει ρινική καταρροή, είναι σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρό σας, ώστε να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία. Ορισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν μονομερή εκροή, εκροή με πράσινο ή αιματηρό χρώμα, ασυμμετρία του προσώπου, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια της ροής του αέρα. Οι ήπιες περιπτώσεις με καθαρή εκροή συχνά δεν απαιτούν καμία θεραπεία, ενώ οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν φάρμακα ή άλλες χειρουργικές θεραπείες. Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τη ρινική έκκριση σε σκύλους, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο