39 Υποαλλεργικά σκυλιά που δεν μαδάνε

Από Puppify Team 38 Ελάχιστη ανάγνωση

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 • Παρόλο που κανένας σκύλος δεν είναι 100% υποαλλεργικός, ορισμένες φυλές αποβάλλουν λιγότερο και παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα, καθιστώντας τα καταλληλότερα για τους πάσχοντες από αλλεργίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα Κανίς, τα Σνάουτσερ, τα Λαγκότο Ρομανιόλο, τα Μπισόν Φριζέ και άλλα.
 • Τα αλλεργιογόνα προέρχονται από το τρίχωμα (νιφάδες δέρματος), το σάλιο και τα ούρα ενός σκύλου. Οι σκύλοι που μαδάνε λιγότερο ή έχουν τρίχες αντί για γούνα απελευθερώνουν λιγότερο τρίχωμα στο περιβάλλον.
 • Το τακτικό μπάνιο και η περιποίηση μπορούν να μειώσουν τα αλλεργιογόνα στο τρίχωμα ενός σκύλου. Το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων συμβάλλει επίσης στον έλεγχο των αλλεργιογόνων στο σπίτι.
 • Οι σκύλοι μικτής ράτσας που προωθούνται στο εμπόριο ως “υποαλλεργικοί” ή ακόμη και οι άτριχοι σκύλοι δεν προσφέρουν καμία εγγύηση. Οι αντιδράσεις ποικίλλουν ανάλογα με τους ανθρώπους και τα σκυλιά.
 • Τα μικρότερα σκυλιά και κουτάβια τείνουν να παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα από τις μεγαλύτερες φυλές. Ένας συγκεκριμένος μεμονωμένος σκύλος μπορεί να προκαλεί λιγότερες αντιδράσεις από άλλους της ίδιας φυλής.
 • Όσοι είναι σοβαρά αλλεργικοί στα σκυλιά θα πρέπει να αποφεύγουν να αποκτήσουν ένα. Αλλά για πιο ήπιες περιπτώσεις, η εύρεση του σωστού μεμονωμένου σκύλου με χαμηλή ρίψη και ο έλεγχος των αλλεργιογόνων του σπιτιού μπορεί να επιτρέψει την ιδιοκτησία σκύλου.

Τι σημαίνει πραγματικά υποαλλεργικός σκύλος;

Ο όρος ” υποαλλεργικός” χρησιμοποιείται συχνά όταν πρόκειται για σκύλους, αλλά τι σημαίνει πραγματικά; Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν 100% μη αλλεργιογόνες ή εντελώς απαλλαγμένες από αλλεργίες φυλές σκύλων. Ωστόσο, ορισμένοι μεμονωμένοι σκύλοι και ορισμένες φυλές μαδάνε λιγότερο και παράγουν χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που συνήθως προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο.

Τα κύρια αλλεργιογόνα στους σκύλους βρίσκονται σε πρωτεΐνες μέσα στο σάλιο, τα ούρα και το τρίχωμα ή τα νεκρά κύτταρα του δέρματός τους. Όταν ένας σκύλος περιποιείται τον εαυτό του, αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να κολλήσουν στο τρίχωμα του σκύλου και να απελευθερωθούν στο περιβάλλον.

Καθώς η γούνα πέφτει, οι πρωτεΐνες διασκορπίζονται και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας εάν εισπνευστούν ή έρθουν σε επαφή με το δέρμα ευαίσθητων ατόμων. Έτσι, οι υποαλλεργικοί σκύλοι παράγουν λιγότερες από αυτές τις πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργίες. Η γούνα και το τρίχωμά τους απελευθερώνει χαμηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων στο περιβάλλον.

Ωστόσο, εξακολουθούν να παράγουν ορισμένα αλλεργιογόνα. Αυτό που κάνει ορισμένους σκύλους “υποαλλεργικούς” είναι ότι μειώνεται η πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ποσότητα της έκκρισης και της απελευθέρωσης της τρίχωσης.

22 Μικρά σκυλιά που δεν μαδάνε

Ενώ τα περισσότερα σκυλιά μαδάνε σε κάποιο βαθμό, ορισμένα σκυλιά μικρών φυλών παράγουν ελάχιστα χαλαρή γούνα και τρίχες. Το τρίχωμά τους απαιτεί τακτική περιποίηση και κούρεμα, αντί να μαδάει υπερβολικά σε όλο το σπίτι σας. Για όσους αναζητούν έναν χαριτωμένο σκύλο αγκαλιάς που δεν θα καλύψει τα ρούχα τους με τρίχωμα, αρκετές υποαλλεργικές μικρές φυλές αποτελούν εξαιρετικά κατοικίδια συντροφιάς.

Αυτά τα σκυλιά υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και τύπους τριχώματος, αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό την πολύ περιορισμένη έκκριση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε μικρές ράτσες σκύλων που είναι ιδανικές για να ζείτε μαζί τους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα προβλήματα με τις τρίχες και το τρίχωμα του σκύλου στο σπίτι σας.

Αφενπίντσερ

Affenpinscher

Αυτή η “πιθηκοειδής” ράτσα toy αποτελεί ένα παιχνιδιάρικο, σκανταλιάρικο και ενδιαφέρον κατοικίδιο ζώο. Τα Affenpinschers έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση με ατημέλητο, τραχύ τρίχωμα. Το πυκνό, συρμάτινο τρίχωμά τους πέφτει ελάχιστα, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για τους αλλεργικούς ή τους λάτρεις της καθαριότητας. Ενώ η ιδιαίτερη εμφάνισή τους μπορεί να μην είναι για όλους, το Affenpinscher έχει ύψος μόνο περίπου 23-30 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 2,9-6 κιλά. Έτσι, αποτελούν έναν μικρόσωμο σύντροφο.

Το μικροσκοπικό τους μέγεθος σε συνδυασμό με το ότι είναι δεν χάνει τρίχωμα, καθιστά επίσης τα Affenpinschers εύκολα στα ταξίδια. Αλλά μην αφήσετε το μέγεθός τους να σας ξεγελάσει – τα Affenpinschers έχουν αρκετή τόλμη και σπιρτάδα. Είναι περίεργα, γεμάτα αυτοπεποίθηση σκυλιά αγκαλιάς, έτοιμα να επιδείξουν την χαζοχαρούμενη πλευρά τους για να διασκεδάσουν τις οικογένειές τους. Με ελάχιστες χαλαρές τρίχες, το Affenpinscher απαιτεί μόνο εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να παραμείνει τακτοποιημένο και περιποιημένο.

Μπισόν Φριζέ

Τα σκυλιά Bichon Frise έχουν ένα χαρακτηριστικό στυλ, από το χνουδωτό τους τρίχωμα μέχρι το ανοιξιάτικο βάδισμά τους. Είναι μικρά σε μέγεθος αλλά με μεγάλη προσωπικότητα. Τα Μπισόν είναι στοργικά και ευγενικά σκυλιά που λατρεύουν να παίζουν με τα παιδιά. Το σγουρό τρίχωμά τους μοιάζει με μαλλί της γριάς, χωρίς να χάνει ποτέ την απαλή υφή του.

Αλλά αντί να μαδάνε, το σγουρό διπλό τρίχωμα απαιτεί συχνό βούρτσισμα και περιποίηση. Το ψαλίδισμα των τριχών είναι επίσης απαραίτητο κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Με αφοσιωμένη φροντίδα, το τρίχωμα παραμένει πυκνό, ενώ δεν χάνει τρίχες. Έτσι, αν και είναι υψηλής συντήρησης όσον αφορά τις ανάγκες τους για styling – μπάνιο, βούρτσισμα, κύκλος περιποίησης – τα Μπισόν δεν αποβάλλουν χαλαρό τρίχωμα.

Γκριφόν Βρυξελλών

Το Brussels Griffon είναι μια στιβαρή, στοργική ράτσα toy που διαθέτει μια χαρακτηριστική, πονηρή έκφραση. Κυκλοφορούν σε δύο παραλλαγές τριχώματος – με λείο τρίχωμα και με τραχύ τρίχωμα. Και οι δύο έχουν ελάχιστη αποβολή χάρη στην πυκνή, συρμάτινη υφή του τριχώματός τους που παγιδεύει αποτελεσματικά τις χαλαρές τρίχες. Τα Brussels Griffon φτάνουν μόνο τα 3-4,5 κιλά σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά έχουν ενεργητική, τολμηρή προσωπικότητα που τα καθιστά διασκεδαστικούς συντρόφους. Δεσμεύονται στενά με τους ιδιοκτήτες τους και γίνονται άγρυπνοι σκύλοι φύλαξης.

Τα Brussels Griffons χρειάζονται μόνο εβδομαδιαίο βούρτσισμα σε συνδυασμό με τακτικό μπάνιο κάθε λίγους μήνες για να απομακρύνουν το νεκρό τρίχωμα που είναι παγιδευμένο στο τραχύ τρίχωμά τους. Με τόσο περιορισμένες απαιτήσεις περιποίησης, μαδάνε ελάχιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κινεζικός Λοφιοφόρος

Η φυλή Chinese Crested συναντάται σε δύο διαφορετικές παραλλαγές. Ο τύπος Powderpuff διαθέτει μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα που απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση. Εν τω μεταξύ, η άτριχη παραλλαγή ανταποκρίνεται στο όνομά της, καθώς είναι σχεδόν γυμνή, εκτός από τις τούφες τριχώματος στο κεφάλι, τα πόδια και την ουρά. Η έλλειψη γούνας σημαίνει ότι το Hairless Chinese Crested δεν έχει πρόβλημα με την αποβολή του τρίχωματός του. Το δέρμα τους απαιτεί ενυδάτωση μαζί με προστασία από την έκθεση στον ήλιο.

Για όσους επιθυμούν ένα βολικά υποαλλεργικό μικρό σκυλί, λόγω του ότι δεν έχει καθόλου τρίχωμα – το Chinese Crested Hairless ταιριάζει στο σκοπό αυτό. Απλά να είστε προετοιμασμένοι να παρέχετε φροντίδα για το δέρμα και πουλόβερ για ζεστασιά. Από άποψη προσωπικότητας, τα Chinese Cresteds σχηματίζουν στενούς δεσμούς και ευημερούν όταν βρίσκονται με τους ιδιοκτήτες τους.

Κοτόν ντε Τουλεάρ

Το Coton de Tulear προέρχεται αρχικά από τη Μαδαγασκάρη, όπου η φυλή διατηρούνταν ως σύντροφοι της δικαστικής αυλής. Στις μέρες μας, αποτελούν δημοφιλή οικογενειακά κατοικίδια και σκύλους θεραπείας. Τα Coton έχουν ένα χαρακτηριστικό τρίχωμα με βαμβακερή υφή, από το οποίο προέρχεται και το όνομά τους που σημαίνει “βαμβάκι του Tulear”.

Αντί να μαδάνε, οι τρίχες του Κοτόν συνεχίζουν να μεγαλώνουν όπως οι δικές μας, χωρίς να χάνουν την πυκνότητά τους. Για να αποφύγετε την δημιουργία στρωμάτων στη μακριά, βαμβακερή και απαλή γούνα τους – που είναι πιο εμφανή στα αυτιά – το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο.

Τα Κοτόν απαιτούν επίσης συχνές επισκέψεις σε επαγγελματίες καλλωπιστές για μπάνιο και κύκλο συντήρησης της τριχοφυΐας. Αλλά με την επιμελή συντήρηση, έχετε το πλεονέκτημα ενός χνουδωτού μικρού σκύλου που δεν αφήνει καμία χαλαρή τρίχα γύρω από το σπίτι. Κάτω από όλες τις τρίχες τους, τα Cotons έχουν χαρούμενες, φωτεινές προσωπικότητες που τα καθιστούν πολύ ελκυστικά, παρά τις ανάγκες περιποίησης.

Μπισόν χαβανέζ

Η φυλή Χαβανέζ προέρχεται από την Κούβα, όπου δούλευαν ως καλομαθημένα σκυλιά-συνοδοί των αριστοκρατών. Σήμερα, συνεχίζουν την κληρονομιά τους ως στοργικά οικογενειακά κατοικίδια. Τα σκυλιά Χαβανέζ έχουν μεγάλη ενέργεια και άτακτη διάθεση, διατηρώντας τους ιδιοκτήτες τους απασχολημένους με τα αστεία καμώματά τους. Αν και μικρά σε μέγεθος – με ύψος κάτω από τα 30 εκατοστά και βάρος 4,5-6,8 κιλά – τα Χαβανέζ είναι γενικά αρκετά υγιή.

Το τρίχωμά τους είναι άφθονο και μαλακό με ελαφριά κυματιστότητα. Αντί να μαδάνε υπερβολικά, όμως, οι τρίχες των Χαβανέζ συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Έτσι, το τακτικό βούρτσισμα σε συνδυασμό με το περιστασιακό κούρεμα ή ψαλίδισμα διαχειρίζεται καλύτερα τη γούνα τους. Με αφοσίωση στη συντήρηση, το Havanese αποτελεί ένα δραστήριο, αξιαγάπητο μικρόσωμο σκυλί το οποίο δεν αφήνει τρίχες στο σπίτι .

Λάσα Άπσο

Η φυλή Lhasa Apso προέρχεται από το Θιβέτ, όπου χρησίμευαν ως σκύλοι φύλακες σε μοναστήρια. Τα σημερινά Lhasa Apso γίνονται ευχάριστοι οικογενειακοί σύντροφοι – μόλις τελειώσουν να αναγγέλλουν κάθε επισκέπτη με απότομα, θορυβώδη γαβγίσματα. Αυτά τα μακρόβια σκυλιά παραμένουν σαν κουτάβια μέχρι και την τρίτη ηλικία τους.

Τα Lhasa Apso έχουν βαρύ, διπλό τρίχωμα από την κορυφή ως τα νύχια, κατάλληλο για τα κρύα ορεινά κλίματα. Όλες αυτές οι τρίχες συνεχίζουν να μεγαλώνουν αντί να πέφτουν αφειδώς, καθιστώντας απαραίτητο το καθημερινό βούρτσισμα και το τακτικό μπάνιο. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να κόβουν τα μαλλιά του Lhasa Apso πιο κοντά για ευκολότερη συντήρηση. Οι τρίχες του προσώπου τους απαιτούν επίσης καθημερινή προσοχή για να μην καλύπτουν τα μάτια. Συνολικά, όμως, τα Lhasa Apso μαδάνε ελάχιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με συνεπή περιποίηση.

Μαλτέζ

Φημισμένα για το λαμπερό λευκό τους τρίχωμα, τα Μαλτέζ κοσμούσαν τις αγκαλιές των ευγενών και των αριστοκρατών για σχεδόν τρεις χιλιετίες. Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους απλωνόταν πολυτελώς πάνω στο μικροσκοπικό αλλά γερό σώμα τους. Σήμερα, πολύ πιο προσιτά από ό,τι στην αρχαιότητα, τα Μαλτέζ εξακολουθούν να έχουν μια ενιαία γούνα από λεπτό λευκό τρίχωμα μέχρι το πάτωμα.

Χωρίς υπόστρωμα, ελαχιστοποιείται η μέγιστη δυνατή αποβολή. Όμως σχηματίζονται εύκολα κόμποι και χαίτες, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το καθημερινό απαλό βούρτσισμα και χτένισμα για να εξομαλυνθεί το τρίχωμά τους. Το περιστασιακό κούρεμα γύρω από τα πόδια και τα μάτια βοηθά επίσης στην τακτοποίηση της τριχοφυΐας. Δεδομένης της τακτικής συντήρησης, το μάδημα παραμένει ελάχιστο. Για όσους επιθυμούν μια ιδιαίτερα εύχρηστη ράτσα σκύλων toy χωρίς πολλή γούνα, το Μαλτέζ τους ταιριάζει απόλυτα.

Σνάουτσερ μινιατούρα

Τα Miniature Schnauzers διαθέτουν όλες τις αρετές των μεγαλύτερων Standard Schnauzer σε ένα μικρό, γεροδεμένο πακέτο. Χαρακτηριστικό των τεριέ, είναι ζωηρά, στοργικά και αποτελούν εξαιρετικούς σκύλους φύλαξης. Τα μίνι σνάουτσερ διαθέτουν τραχιά γένια και διπλό τρίχωμα κατάλληλο για κρύο καιρό και περιπέτειες σε εξωτερικούς χώρους.

Το λεπτό, πυκνό τρίχωμά τους μαδάει ελάχιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα σε συνδυασμό με την αφαίρεση της τρίχας με το χέρι ή το επαγγελματικό κούρεμα κάθε δύο μήνες απομακρύνει τις νεκρές τρίχες που είναι παγιδευμένες στο τρίχωμά τους. Με τόσο περιορισμένες απαιτήσεις καλλωπισμού για μια μακρυμάλλη φυλή, τα Μίνι Σνάουτσερ είναι ιδανικά μικρά σκυλιά συντροφιάς χωρίς υπερβολική αποβολή.

Κανίς μινιατούρα

Λίγες φυλές σκύλων ξυπνούν εικόνες από πολυτελή κλιπ επίδειξης όπως τα Κανίς. Όμως στη φυσική τους κατάσταση με ένα απλό κομμένο κλιπ, τα Κανίς έχουν ένα πρακτικό, χαμηλής συντήρησης τρίχωμα. Αυτό τα καθιστά επίσης μια ανεκτίμητη υποαλλεργική φυλή που δεν μαδάει.

Τα Poodles εμφανίζονται σε μεγέθη toy ή μινιατούρα, ιδανικά για τη ζωή στην πόλη. Οι ιδιοκτήτες έχουν επίσης τη δυνατότητα επιλογής μοτίβων μπούκλας, με τις σφιχτές μπούκλες να είναι οι πιο δημοφιλείς. Το τρίχωμά τους αποτελείται από τρίχες με σκληρή υφή που αναπτύσσονται συνεχώς και όχι από γούνα. Έτσι, δεν υπάρχει υποκείμενο τρίχωμα για να απελευθερωθεί. Χωρίς μια παρέμβαση όπως το κούρεμα, οι τρίχες των κανίς απλά συνεχίζουν να μεγαλώνουν επ’ αόριστον. Το συχνό ελαφρύ trimming διατηρεί ένα τακτοποιημένο μήκος. Όμως, διαμορφωμένα σε πομ-πομ ή με ένα πιο κομψό κούρεμα, τα Κανίς είναι κομψά κατοικίδια που φέρουν τον εαυτό τους με έναν αέρα αριστείας.

Σκωτσέζικο Τεριέ

Τα Σκότι, όπως αποκαλούνται χαϊδευτικά τα Σκωτσέζικα Τεριέ, διαθέτουν χαρακτηριστικά μεγάλου σκύλου σε ένα μικρό και ανθεκτικό πακέτο. Αρχικά εκτρέφονταν για να κυνηγούν τρωκτικά και να πηγαίνουν στο έδαφος στοχεύοντας ασβούς και αλεπούδες. Σήμερα το Σκότι είναι ένας αφοσιωμένος οικογενειακός σκύλος-σύντροφος.

Έχουν αστείρευτη ενέργεια σε συνδυασμό με ένα ανεξάρτητο πνεύμα που είναι κοινό στα τεριέ. Όσον αφορά το τρίχωμα, τα Scottish Terrier έχουν σκληρό, συρμάτινο, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες διπλό τρίχωμα. Αντί να μαδάνε υπερβολικά, οι νεκρές τρίχες παγιδεύονται μέσα στο χοντρό τους τρίχωμα. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων και των χαλαρών παλαιών τριχών.

Η αφαίρεση της τρίχας με το χέρι αρκετές φορές το χρόνο αφαιρεί το νεκρό τρίχωμα χωρίς να καταστρέφει την υφή του τριχώματος που είναι καταλληλότερη για σκληρές συνθήκες. Έτσι, με μέτρια περιποίηση, το Scottie διατηρεί μια τακτοποιημένη αλλά και δασύτριχη εμφάνιση με πολύ περιορισμένα προβλήματα μαδήματος.

Σιχ Τσου

Τα Shih Tzus έχουν μια πανάρχαια γενεαλογία ως πολύτιμα κατοικίδια της κινεζικής βασιλικής οικογένειας. Πίσω από το κυματιστό τρίχωμά τους κρύβεται ένας μικρότερος αλλά συμπαγής σκύλος βάρους 4-7 κιλών. Και κάτω από την υπεροπτικά κουλουριασμένη ουρά τους και τη φαινομενικά υπεροπτική τους έκφραση, τα Shih Tzus έχουν παιχνιδιάρικες φιλικές προσωπικότητες που ανυπομονούν για προσοχή και στοργή.

Το μακρύ μεταξένιο τρίχωμά τους ήταν ιστορικά ιδιαίτερα πολύτιμο και απαιτούσε επιμελή συντήρηση. Χωρίς υπόστρωμα, το τρίχωμα του Shih Tzu συνεχίζει να μεγαλώνει αντί να μαδάει υπερβολικά. Το καθημερινό βούρτσισμα αποτρέπει το σχηματισμό μπερδεμάτων στις μέχρι το δάπεδο τούφες τους. Ανεξάρτητα από το μήκος, η συνεπής περιποίηση έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ελαφρά αποβολή στη ράτσα Shih Tzu.

Ουαλικό Τεριέ

Τα Γουέλς Τεριέ μοιάζουν με την ενσάρκωση της αγνής σκυλίσιας συμπεριφοράς. Συχνά αποκαλούνται απλώς “Welshies”, είναι χαρούμενα μικρά μαυροκόκκινα σκυλάκια που εκτράφηκαν για το κυνήγι ποντικών, αλλά τώρα έγιναν γοητευτικοί οικογενειακοί σύντροφοι.
Τα Welsh Terrier έχουν συρμάτινο, πυκνό τρίχωμα πάνω από συμπαγή, στιβαρά σώματα – ένα χαρακτηριστικό που προσέλκυσε τους αγρότες.

Αυτή η χοντρή, συρμάτινη γούνα φροντίζει επίσης τον εαυτό της, καθώς δεν μαδάει σχεδόν καθόλου. Το συνηθισμένο χτένισμα μερικές φορές την εβδομάδα ή η απομάκρυνση των παλαιών νεκρών τριχών με το χέρι αρκετές φορές ετησίως διατηρεί την αποβολή υπό έλεγχο και το pH του τριχώματος ισορροπημένο. Έτσι, τα Ουαλικά Τεριέ είναι μια μικρή ράτσα που απαιτεί ελάχιστη περιποίηση εκτός από το περιστασιακό μπάνιο για να διατηρούν την τακτοποιημένη εμφάνισή τους και να ελαχιστοποιούν τις χαλαρές τρίχες στο σπίτι σας. Οι ζωηρές προσωπικότητές τους λατρεύουν επίσης να βιώνουν καθημερινές περιπέτειες γύρω από τη γειτονιά σε ζωηρές βόλτες.

Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς

Τα Westies, όπως είναι το παρατσούκλι των West Highland White Terrier, προέρχονται από την άγρια ύπαιθρο της Σκωτίας, όπου ιστορικά βοήθησαν στον έλεγχο των πληθυσμών των αρουραίων και άλλων μικρών θηλαστικών. Το χιονόλευκο, τραχύ τρίχωμά τους προσέφερε πρακτικό καμουφλάζ στο υπέδαφος και τώρα προσδίδει μια αναγνωρίσιμη εμβληματική εμφάνιση. Τα West Highland White Terrier έχουν ύψος μόνο περίπου 22 εκατοστά και ζυγίζουν κάτω από 9 κιλά.

Έτσι, είναι πραγματικά συμπαγή, ενώ διαθέτουν μεγάλες προσωπικότητες. Τα Westies έχουν υψηλή ενέργεια αλλά όχι υπερβολική μάδημα, χάρη στο ανθεκτικό διπλό τους τρίχωμα. Τα περιστασιακά μπάνια και το εβδομαδιαίο βούρτσισμα περιορίζουν τις χαλαρές τρίχες αρκετά καλά. Ενάντια στην ατίθαση συμπεριφορά τους, τα Γουέστι αγαπούν να κουρνιάζουν στην αγκαλιά του ανθρώπου τους, αναδεικνύοντας τη στοργική τους πλευρά.

Πέρα από τα μικρά σκυλιά που έχουν ήδη καλυφθεί, πολλές άλλες φυλές αποτελούν καλές επιλογές για κατοικίδια με ελάχιστη αποβολή. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • Αυστραλιανό Τεριέ – Αυτή η βραχύτριχη φυλή με το αδιάβροχο τρίχωμα χρειάζεται περιστασιακό βούρτσισμα και μαδάει ελάχιστα.
 • Μπέντλινγκτον Τεριέ – Μοιάζοντας με αρνί, το Μπέντλινγκτον διαθέτει σγουρό διπλό τρίχωμα που χρειάζεται εβδομαδιαίο βούρτσισμα.
 • Μπόρντερ Τεριέ – Με ένα αδιάβροχο, χαλαρό τρίχωμα πάνω από ένα πυκνό υπόστρωμα, τα Μπόρντερ Τεριέ μαδάνε μόνο μέτρια.
 • Κερν Τεριέ – Μαλλιαρό και στιβαρό, το Κερν Τεριέ χάνει ελάχιστες τρίχες με το εβδομαδιαίο βούρτσισμα για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών της γούνας
 • Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ– Αυτή η χαμηλόσωμη σκωτσέζικη φυλή έχει σγουρό, μεταξένιο τρίχωμα και μαλακό υπόστρωμα που απαιτεί περιποίηση.
 • Νόρφολκ και Νόριτς Τεριέ – Τα ξαδέρφια με πεσμένα αυτιά, αυτές οι φυλές έχουν σκληρό, συρμάτινο τρίχωμα που παγιδεύει την αποβαλλόμενη γούνα για να ελαχιστοποιείται η χαλαρή τρίχα με το βούρτσισμα.
 • Σίλιχαμ Τεριέ – Κυνηγός μικρών θηραμάτων, αυτό το ουαλικό τεριέ έχει σκληρό καιρικό τρίχωμα που χρειάζεται βούρτσισμα εποχιακά, χωρίς να μαδάει σχεδόν καθόλου.
 • Σίλκυ Τεριέ – Παρά το όνομά τους, τα Silkies έχουν ίσιο, λεπτό, μεταξένιο τρίχωμα που χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα για να αποφεύγονται τα μπερδέματα και το μάδημα.

9 Μεσαίου-μεγέθους σκυλιά που μαδάνε λίγο

Για όσους αναζητούν έναν μεσαίου μεγέθους σκύλο σύντροφο που δεν θα καλύπτει το σπίτι σας με γούνα, υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές με ελάχιστο μάδημα που μπορείτε να εξετάσετε. Αυτές οι φυλές τείνουν να μαδάνε λιγότερο από τα σκυλιά με βαριά αποβολή, όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ή οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, καθιστώντας τις πιο εύκολες για το σπίτι και τα ρούχα. Αν και κανένας σκύλος δεν είναι 100% απαλλαγμένος από την τριχόπτωση, οι παρακάτω φυλές θεωρούνται “φυλές χαμηλής τριχόπτωσης” που θα κρατήσουν τις γούνινες μπούκλες στο ελάχιστο.

Μπασέντζι

Το Basenji έχει ένα μικρό, συμπαγές σώμα που καλύπτεται από ένα κοντό λείο τρίχωμα με λεπτή υφή γούνας. Αρχικά εκτρεφόμενα ως κυνηγετικά σκυλιά στην κεντρική Αφρική, τα Μπασέντζι είναι γνωστά ως σκυλιά “χωρίς γάβγισμα” λόγω της τάσης τους να γουργουρίζουν ή να κάνουν άλλους ασυνήθιστους θορύβους αντί για το παραδοσιακό γάβγισμα. Η στενή τους γούνα δεν έχει υπόστρωμα και πέφτει πολύ λίγο, καθιστώντας αυτά τα σκυλιά χαμηλής συντήρησης στον τομέα της περιποίησης.

Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού και των συνολικών καθαρών συνηθειών τους, τα Basenji είναι μια υποαλλεργική επιλογή σκύλων. Ή τουλάχιστον ένα σκυλί που παράγει λιγότερα πιθανά αλλεργιογόνα από τις περισσότερες φυλές. Ωστόσο, τα Μπασέντζι απαιτούν άφθονη άσκηση και μπορεί να είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν. Έτσι, ενώ είναι εύκολο να ζήσει κανείς με το τρίχωμα, τα Μπασέντζι χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη σκύλου έτοιμο να τους παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση.

Ιρλανδικό Τεριέ

Αυτό το ζωηρό Τεριέ είναι γνωστό για το συρμάτινο διπλό τρίχωμά του που μαδάει ελάχιστα. όλο το χρόνο. Οι χοντρές εξωτερικές τρίχες προστασίας παγιδεύουν τις χαλαρές τρίχες από το μαλακό υπόστρωμα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη τριχόπτωση γύρω από το σπίτι σας.

Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα και η επαγγελματική αποτρίχωση κάθε 6 μήνες θα διατηρήσουν το τρίχωμα και το δέρμα υγιή. Πέρα από τον παράγοντα της χαμηλής τριχόπτωσης, τα ιρλανδικά τεριέ είναι αφοσιωμένοι, προστατευτικοί σύντροφοι.

Πούλι

Το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του Puli είναι το μακρύ, κορδωτό τρίχωμά του που μοιάζει με ράστα. Ως κουτάβια, το τρίχωμά τους είναι μαλακό και χνουδωτό, ενώ απαιτείται βούρτσισμα για να διαχωριστούν οι χορδές καθώς σχηματίζονται στην ενηλικίωση. Μόλις σχηματιστούν οι χορδές, το βούρτσισμα δεν είναι πλέον απαραίτητο, αλλά το τρίχωμα εξακολουθεί να απαιτεί συντήρηση για την αποφυγή της δημιουργίας στρωμάτων και τη διατήρηση των χορδών καθαρών.

Η σωστή φροντίδα του τριχώματος είναι απαραίτητη για αυτή τη μοναδική ουγγρική φυλή ποιμενικής εκτροφής, αλλά η παιχνιδιάρικη και πιστή προσωπικότητά τους την κάνει να αξίζει τον κόπο για πολλούς ιδιοκτήτες.

Κανονικό Σνάουτσερ

Αυτή η δημοφιλής φυλή έχει διπλό τρίχωμα με συρμάτινο, αδιάβροχο εξωτερικό τρίχωμα και μαλακό υπόστρωμα. Οι χοντρές τρίχες παγιδεύουν τις τρίχες που αποβάλλονται από το υπόστρωμα, μειώνοντας σημαντικά τις χαλαρές τρίχες που αιωρούνται στο σπίτι σας. Η αποτρίχωση με το χέρι ή το κούρεμα κάθε 6 εβδομάδες θα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες από το υπόστρωμα.

Επιπλέον, η καθημερινή περιποίηση των φρυδιών, της γενειάδας και των ποδιών του Schnauzer αποτρέπει τις επώδυνες στρώσεις. Σε αντάλλαγμα για τις ανάγκες τους σε καλλωπισμό, τα Standard Schnauzer γίνονται έξυπνοι, διασκεδαστικοί σύντροφοι.

Ιρλανδικό λειότριχο Γουίτεν Τεριέ

Το Soft-Coated Wheaten Terrier είναι γνωστό για το πανέμορφο, μεταξένιο, μονόκλωνο τρίχωμά του που μαδάει ελάχιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το τρίχωμά τους απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα για να αποφεύγεται το μπέρδεμα του τριχώματος και οι ψάθες. Με αυτό το καθημερινό βούρτσισμα, θα ανταμειφθείτε με έναν χαρούμενο σύντροφο.

Γουίπετ

Για όσους αναζητούν μια πιο αθλητική ράτσα που δεν αφήνει πίσω της γούνα, το Whippet ταιριάζει απόλυτα. Με το κοντό, λεπτό τρίχωμά τους, τα Whippet απαιτούν ελάχιστη περιποίηση. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών και την προαγωγή της υγείας του δέρματος είναι αρκετό για αυτή τη φυλή.

Πέρα από τη χαμηλή συντήρηση όσον αφορά την τριχόπτωση, τα Whippet ευδοκιμούν όταν ασκούνται τακτικά, αλλά είναι ήρεμα και ήσυχα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Η γλυκιά αλλά ανεξάρτητη προσωπικότητά τους κερδίζει πολλούς δραστήριους ιδιοκτήτες.

Κέρι Μπλου Τεριέ

Το Kerry Blue Terrier χάνει ελάχιστες τρίχες, καθιστώντας τη φυλή μια ωραία επιλογή για όσους αντιπαθούν την υπερβολική τριχόπτωση και τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων γύρω από το σπίτι τους. Τα Kerry Blue έχουν ένα μαλακό, πυκνό σγουρό τρίχωμα που μοιάζει με μαλλί προβάτου. Χρειάζεται επαγγελματικό trimming κάθε 4-6 εβδομάδες, καθώς και καθημερινό βούρτσισμα για την αποφυγή του στρώματος και την απομάκρυνση των νεκρών τριχών που είναι παγιδευμένες στο τρίχωμα.

Έτσι, αν και απαιτεί σημαντική περιποίηση, αυτή η συντήρηση κρατά το Kerry Blue Terrier από το να μαδάει ακατάστατα σε εσωτερικούς χώρους, όταν φροντίζεται σωστά. Πέρα από τον παράγοντα της χαμηλής τριχόπτωσης, τα Kerry Blues είναι φιλικοί, ενεργητικοί σύντροφοι.

Λαγκότο Ρομανιόλο

Το Lagotto Romagnolo προέρχεται από την Ιταλία, όπου η φυλή ιστορικά λειτουργούσε ως κυνηγόσκυλο και κυνηγός τρούφας. Έχουν πυκνό, σγουρό τρίχωμα αντί για γούνα, το οποίο ελαχιστοποιεί σημαντικά την τριχόπτωση. Όμως το μοναδικό τους τρίχωμα χρειάζεται σχολαστικό βούρτσισμα αρκετές φορές την εβδομάδα και επαγγελματική περιποίηση κάθε 6 εβδομάδες για να διατηρείται τακτοποιημένο και χωρίς μπερδέματα.

Με αυτή τη συντήρηση του τριχώματος, το Lagotto εμφανίζει μόνο ελαφριά αποβολή, απελευθερώνοντας λιγότερες τρίχες και γούνα στο σπίτι. Πέρα από το υποαλλεργικό τρίχωμα, τα Lagotto έχουν στοργική, πιστή προσωπικότητα και μέτριες ανάγκες άσκησης, γεγονός που τα καθιστά ευπροσάρμοστα κατοικίδια. Η ευφυΐα τους σε συνδυασμό με την προθυμία τους να ευχαριστήσουν, καθιστούν τα Lagottos εξαιρετικά εκπαιδεύσιμους συντρόφους.

Πορτογαλικός σκύλος νερού

Το Portuguese Water Dog είναι μια δραστήρια και φιλική προς την οικογένεια ράτσα που προέρχεται από την Πορτογαλία, όπου υπηρετούσε τους ψαράδες κολυμπώντας ανάμεσα στις βάρκες και ακόμα και φυλάσσοντας τα ψάρια. Στις μέρες μας αποτελεί έναν στοργικό οικογενειακό σύντροφο και το μέγεθός του κυμαίνεται από 16-27 κιλά όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

Αυτό που κάνει τη φυλή να ξεχωρίζει είναι το μονόκλωνο τρίχωμά της από σγουρό τρίχωμα που μοιάζει με διασταύρωση κανίς ή ριτρίβερ. Το πορτογαλικό σκυλί νερού μαδάει ελάχιστα χάρη σε αυτό το μη αλλεργιογόνο σγουρό τρίχωμα. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα και το χτένισμα σε συνδυασμό με την επαγγελματική περιποίηση κάθε ένα ή δύο μήνες είναι όμως απαραίτητο για να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρώμα, κόμπος ή μπέρδεμα στις πυκνές μπούκλες. Το αδιάβροχο τρίχωμά τους σημαίνει επίσης ότι τα πορτογαλικά σκυλιά νερού λατρεύουν να κολυμπούν και να παίζουν στο νερό.

Συνολικά, το μεγάλο, αλλά μη αποχωριζόμενο μέγεθός τους σε συνδυασμό με την εξαιρετική ιδιοσυγκρασία τους τα καθιστούν μια σημαντική επιλογή για νοικοκυριά με πολλά κατοικίδια ή οικογένειες με παιδιά που αναζητούν έναν υποαλλεργικό σκύλο-σύντροφο.

8 Μεγάλες υποαλλεργικές ράτσες σκύλων

Σε αυτή την ενότητα, θα εμβαθύνουμε στη γοητευτική σφαίρα των μεγάλων υποαλλεργικών φυλών σκύλων, όπου το μέγεθος συναντά την ευαισθησία. Ιδανικές για όσους αγαπούν τους μεγάλους σκύλους αλλά παλεύουν με τις αλλεργίες, αυτές οι φυλές προσφέρουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους.

Σνάουτσερ γίγας

Το Giant Schnauzer είναι μια ράτσα σκύλων εργασίας που προέρχεται από τη Γερμανία. Πρόκειται για μια μεγάλη ράτσα που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 70 εκατοστά και να ζυγίζει έως και 43 κιλά. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτή την τρομερή φυλή να ξεχωρίζει από άποψη τριχόπτωσης είναι το μοναδικό διπλό τρίχωμά της.

Το Giant Schnauzer έχει ένα ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες συρμάτινο επάνω τρίχωμα με ένα μαλακό υπόστρωμα. Αυτό το τραχύ, πυκνό εξωτερικό τρίχωμα παγιδεύει και συγκρατεί αποτελεσματικά κάθε χαλαρή τρίχα και αποτρέπει την τριχόπτωση. Εφόσον το Giant Schnauzer βουρτσίζεται τακτικά για να διατηρείται το τρίχωμά του συντηρημένο και χωρίς μπερδέματα, η φυλή θεωρείται ότι έχει πολύ λίγο μάδημα. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για όσους θέλουν έναν μεγαλύτερο σκύλο αλλά προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το καθάρισμα των τριχών του σκύλου στο σπίτι!

Μπουβιέ της Φλάνδρας

Το Bouvier des Flandres κατάγεται από το Βέλγιο, όπου ιστορικά χρησίμευε ως ευέλικτη φυλή αγροτικών σκύλων. Τα Bouvier ζυγίζουν συνήθως έως 54 κιλά ως ενήλικες και έχουν ύψος έως 68 εκατοστά. Έχουν σήμα κατατεθέν το πυκνό και σγουρό διπλό τρίχωμα. Το τρίχωμα είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες χάρη στο χοντρό εξωτερικό στρώμα και το πυκνότερο κάτω στρώμα. Αν και δίνει στη ράτσα μια μάλλον δασύτριχη εμφάνιση, το Bouvier des Flandres δεν αποβάλλει σημαντικές ποσότητες γούνας εάν το τρίχωμα συντηρείται σωστά.

Με σχολαστικό βούρτσισμα σε εβδομαδιαία βάση για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών και τη διανομή των δερματικών ελαίων, το μάδημα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Αυτό καθιστά αυτό το μεγάλο σκύλο εργασίας εκπληκτικά χαμηλής συντήρησης όταν πρόκειται για χαλαρές τρίχες γύρω από το σπίτι σας. Η στιβαρή καλή τους εμφάνιση σε συνδυασμό με την ελάχιστη τριχόπτωση τα καθιστούν ιδανικά για όσους αναζητούν μια μεγαλύτερη υποαλλεργική φυλή σκύλων.

Αφγανικό κυνηγόσκυλο

Το Afghan Hound είναι μια κομψή και βασιλική ράτσα σκύλων που προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η φυλή είναι περισσότερο γνωστή για το πυκνό, μακρύ μεταξένιο τρίχωμά της, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το πάτωμα και απαιτεί τακτική περιποίηση. Όμως, παρά την υψηλή συντηρητική φύση του ρέοντος τριχώματός τους, τα Αφγανικά Κυνηγόσκυλα θεωρούνται ότι έχουν ελάχιστη τριχόπτωση.

Τυπικά ζυγίζουν έως 27 κιλά πλήρως ανεπτυγμένα, ενώ στέκονται μέχρι και τα 74 εκατοστά. Αυτό το σημαντικό αλλά λιτό μέγεθος σε συνδυασμό με το υποαλλεργικό μεταξένιο τρίχωμα καθιστούν τα Afghan Hounds μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν σκύλο μεγαλύτερης φυλής που δεν μαδάει. Ωστόσο, ο καθημερινός καλλωπισμός για την περιποίηση των μακριών τριχών είναι απαραίτητος γι’ αυτά, ενώ η φυλή έχει επίσης μια διαβόητα ανεξάρτητη προσωπικότητα.

Κανίς (κλασσικό)

Το τυπικό Κανίς είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές όταν οι άνθρωποι αναζητούν μια φυλή που δεν μαδάει. Αν και τα μικρότερα Μίνι και Toy Poodle μπορεί να είναι πιο γνωστά, το Standard Poodle στέκεται μέχρι και τα 60 εκατοστά σε ύψος. Με βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 20-32 κιλών, το Standard Poodle έχει έξυπνη, δραστήρια ιδιοσυγκρασία, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό οικογενειακό σκυλί. Φυσικά, το περίφημο υποαλλεργικό τρίχωμά τους αποτελεί επίσης σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς ιδιοκτήτες.

Τα κλασσικά Κανίς έχουν πυκνό, σγουρό τρίχωμα που παγιδεύει τις χαλαρές τρίχες και αντιστέκεται στην τριχόπτωση. Το σφιχτά σγουρό τρίχωμα διατίθεται σε μια πληθώρα επιλογών σταθερού χρώματος πέρα από το παραδοσιακό λευκό, όπως μαύρο, καφέ, ασημί και βερικοκί. Ενώ απαιτείται τακτικό βούρτσισμα και επαγγελματική περιποίηση για να μην αφήνουν το τρίχωμά τους να χαλιάζει, ελαχιστοποιείται σημαντικά η γούνα που μένει στο σπίτι.

Έρντεϊλ Τεριέ

Το Airedale Terrier είναι η μεγαλύτερη φυλή της ομάδας των τεριέ, με βάρος 19-25 κιλά ως ενήλικας. Παρά την ταξινόμησή της ως τεριέ, αυτή η φυλή παρουσιάζει περισσότερο χαρακτηριστικά κυνηγόσκυλου όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία της, σε αντίθεση με την φλογερή ανεξαρτησία που παρατηρείται σε πολλά μικρά τεριέ.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Airedale Terrier έχει μόνο μέτρια τριχόπτωση, το καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για οικογένειες και όσους αναζητούν έναν σύντροφο μεσαίου-μεγάλου μεγέθους χωρίς τριχόπτωση. Το μαυρισμένο, συρμάτινο τρίχωμά τους με το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα απαιτεί εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να ελαχιστοποιηθούν οι χαλαρές τρίχες και το μάδημα.

Εφόσον το χοντρό εξωτερικό του τριχώματος λαμβάνει την κατάλληλη προσοχή μέσω του εβδομαδιαίου βουρτσίσματος, το Airedale ανταποκρίνεται στη φήμη του ως μία από τις καλύτερες επιλογές που δεν χτενίζονται μεταξύ της ομάδας των τεριέ, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει όλη την ενέργεια και την αφοσίωση για την οποία τα τεριέ χαίρουν μεγάλης εκτίμησης.

Λαμπραντούντλ

Το Labradoodle είναι μια δημοφιλής διασταύρωση ” designer dog ” που αναμειγνύει τα Labrador Retriever με τα Poodle με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα φιλικό κατοικίδιο ζώο με χαμηλή τριχόπτωση. Όταν εκτρέφονται προσεκτικά, το τρίχωμά τους κυμαίνεται από κυματιστό έως σγουρό και μαδάει ελαφρά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ποικίλλουν αρκετά ανάλογα με το αν το τρίχωμά τους ευνοεί περισσότερο τα γενετικά στοιχεία του Ριτρίβερ ή του κανίς. Τα σωστά εκτρεφόμενα Λαμπραντούντλ έχουν συνήθως πρόθυμη να ευχαριστήσουν, ήπια ιδιοσυγκρασία που τα καθιστά ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμα.

Γκολντεντούντλ

Τα Goldendoodles αντιπροσωπεύουν μια άλλη προσπάθεια διασταύρωσης Κανίς για την παραγωγή ενός φιλικού κατοικίδιου ζώου με χαμηλό τρίχωμα. Αναπαράγονται από Γκόλντεν Ριτρίβερ και Κανίς, και οι τύποι σγουρής γούνας τους κυμαίνονται από χαλαρά κυματιστές έως σφιχτές σπαστές μπούκλες, ανάλογα με το αν κληρονομούν περισσότερες ιδιότητες τρίχωσης Ριτρίβερ ή Κανίς.

Όταν εκτρέφονται σωστά από αξιόπιστους εκτροφείς, τα Goldendoodles τείνουν να είναι φιλικά, ενεργητικά σκυλιά με βάρος 20-34 κιλά. Απαιτούν καθημερινή άσκηση καθώς και τακτική περιποίηση, συμπεριλαμβανομένης της εβδομαδιαίας βούρτσισής τους και της επαγγελματικής περιποίησης κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Η δασύτριχη εμφάνισή τους απαιτεί προσπάθεια για να διατηρηθεί, αλλά τα Goldendoodles συνήθως μαδάνε λιγότερο από τις φυλές με μέτρια αποβολή.

Σιπαντούντλ

Τα Sheepadoodles είναι ένα αναδυόμενο μείγμα κανίς που κερδίζει δημοτικότητα για την ευγενική ιδιοσυγκρασία τους ως γίγαντας σε συνδυασμό με το τρίχωμα χαμηλής τριχόπτωσης. Αναπαραγόμενα από Old English Sheepdogs και Poodles, τα Sheepadoodles συνδυάζουν τις καλύτερες ιδιότητες προσωπικότητας που έχουν να προσφέρουν και οι δύο φυλές γονέων. Το δασύτριχο τρίχωμά τους μοιάζει με το OES, αλλά μαδάει ελάχιστα χάρη στην επιρροή του Poodle.

Το τρίχωμα των Sheepadoodle κυμαίνεται από κυματιστό έως σγουρό και χρειάζεται σχολαστικό βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν επίσης απαραίτητο το επαγγελματικό καλλωπισμό κάθε 6-8 εβδομάδες για να διατηρούν τον σκύλο των 20-36 κιλών τους σε περιποιημένη εμφάνιση. Όταν τα Sheepadoodles έχουν άφθονη δραστηριότητα και προσοχή, γίνονται θαυμάσιοι οικογενειακοί σύντροφοι. Απλά φροντίστε να δεσμευτείτε για τις σημαντικές απαιτήσεις τους σε περιποίηση.

Συμβουλές για τη διαχείριση της γούνας και του τριχώματος

Αν και κανένας σκύλος δεν είναι εντελώς μη αλλεργιογόνος, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για να διαχειριστείτε τα αλλεργιογόνα από τη γούνα και το τρίχωμα, αν έχετε σκύλο:

 • Κάντε συχνά μπάνιο και περιποιηθείτε τον σκύλο σας. Το μπάνιο περίπου μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των πρωτεϊνών με βάση το σάλιο και το τρίχωμα στο δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα ήπιο σαμπουάν που συνιστά ο κτηνίατρός σας.
 • Βουρτσίζετε τακτικά το σκύλο σας. Το συχνό βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση των χαλαρών τριχών και των νεκρών κυττάρων του δέρματος πριν αυτά πέσουν στο περιβάλλον του σπιτιού σας.
 • Σκουπίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα τους χώρους των κατοικίδιων ζώων. Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τις επιφάνειες του σπιτιού σας. Επικεντρωθείτε σε σημεία που συχνάζει ο σκύλος σας, όπως το κρεβάτι του, τα έπιπλα στα οποία ξαπλώνει κ.λπ.
 • Περιορίστε την πρόσβαση σε ορισμένα δωμάτια ή έπιπλα. Το να κρατάτε το σκύλο σας μακριά από τα υπνοδωμάτια ή τα επικαλυμμένα έπιπλα μπορεί να μειώσει την έκθεση στη γούνα και το τρίχωμα σε αυτές τις περιοχές.
 • Καθαρίζετε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων κάθε εβδομάδα. Το σάλιο και το τρίχωμα μπορούν να συσσωρευτούν στο κρεβάτι του σκύλου σας με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό πλύνετέ το συχνά.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο καθαρισμού του αέρα. Οι καθαριστές αέρα HEPA μπορούν να φιλτράρουν τη γούνα, το τρίχωμα και άλλα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, παρέχοντας κάποια ανακούφιση από τις αλλεργίες.
 • Κάντε μπάνιο το σκύλο σας αφού βρεθεί έξω. Αλλεργιογόνα όπως η γύρη και η μούχλα μπορούν να κολλήσουν στο τρίχωμα του σκύλου σας και να μεταφερθούν στο εσωτερικό. Το μπάνιο τα ξεπλένει αποτελεσματικά.

Με κάποιες επιμελείς συνήθειες καθαρισμού, οι πάσχοντες από αλλεργίες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα σοβαρά αλλεργικά άτομα μπορεί να εξακολουθούν να αντιδρούν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα αλλεργιογόνων. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο για να συζητήσετε τις εναλλακτικές λύσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο