Πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι να πηγαίνει στην τουαλέτα

Από Puppify Team 10 Ελάχιστη ανάγνωση

Η εκπαίδευση ενός κουταβιού στην τουαλέτα μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος της ανατροφής ενός καλομαθημένου και καλά εκπαιδευμένου κουταβιού. Απαιτεί υπομονή, συνέπεια και πολλή επίβλεψη, αλλά με τις σωστές τεχνικές και λίγη επιμονή, μπορείτε να διδάξετε με επιτυχία στο κουτάβι σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα έξω. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς εργάζεστε για την εκπαίδευση του τριχωτού σας φίλου στην τουαλέτα.

Μην τα πιέζετε

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κουτάβι σας εξακολουθεί να συνηθίζει το νέο του περιβάλλον και μπορεί να αισθάνεται άγχος ή υπερβολική πίεση τις πρώτες ημέρες στο σπίτι. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να δώσετε χρόνο στο κουτάβι σας να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και να εξοικειωθεί με εσάς και τις κινήσεις σας. Κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό και μαθαίνει με το δικό του ρυθμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην το πιέζετε πολύ και να μην περιμένετε πολλά πολύ σύντομα. Ξεκινήστε την εκπαίδευση στην τουαλέτα αμέσως μόλις φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να είστε υπομονετικοί και να δώσετε στο κουτάβι σας το χρόνο και την υποστήριξη που χρειάζεται για να μάθει.

Προσέξτε τα σημάδια

Η εκπαίδευση του κουταβιού σας στην τουαλέτα προϋποθέτει να προσέχετε πολύ τη συμπεριφορά του και να εντοπίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν το ψαχούλεμα, την ανησυχία, το βηματισμό ή τη γκρίνια. Όταν παρατηρήσετε αυτές τις συμπεριφορές, πηγαίνετε το κουτάβι σας στον καθορισμένο χώρο τουαλέτας το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα το βοηθήσει να συνδέσει το να πηγαίνει στην τουαλέτα με το να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή περιοχή. Είναι επίσης σημαντικό να βγάζετε το κουτάβι σας στην τουαλέτα σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως μετά το ξύπνημα από τον μεσημεριανό ύπνο, μετά το φαγητό ή μετά το παιχνίδι. Τα κουτάβια έχουν μικρές ουροδόχους κύστεις και δεν μπορούν να κρατήσουν τα ούρα τους για πολλή ώρα, επομένως είναι σημαντικό να τους δίνετε πολλές ευκαιρίες να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει, ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης του θα βελτιωθεί και θα μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο μεταξύ των διαλειμμάτων για τουαλέτα.

Κατανόηση των συσχετίσεων

Η εκπαίδευση του κουταβιού σας στην τουαλέτα περιλαμβάνει τη βοήθειά του να μάθει συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων συμπεριφορών, τοποθεσιών και γεγονότων. Για παράδειγμα, το κουτάβι σας μπορεί να μάθει να συνδέει ένα συγκεκριμένο σημείο στην αυλή σας με το να πηγαίνει στην τουαλέτα λόγω της μυρωδιάς των ούρων, των περιττωμάτων ή της αμμωνίας ή επειδή το πηγαίνουν συστηματικά σε αυτό το σημείο για να πάει στην τουαλέτα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε μια σταθερή εντολή ή έναν ήχο όταν πηγαίνετε το κουτάβι σας στην τουαλέτα για να το βοηθήσετε να καταλάβει τι περιμένετε από αυτό.

Είναι σημαντικό να βγάζετε το κουτάβι σας στην τουαλέτα συχνά στην αρχή, όπως κάθε μία ώρα, και να είστε υπομονετικοί περιμένοντάς το να πάει. Αν το κουτάβι σας δεν πάει αμέσως, μην ανησυχείτε και απλά προσπαθήστε ξανά λίγο αργότερα. Αν το κουτάβι σας πάει, φροντίστε να το επαινέσετε και να το επιβραβεύσετε με μια λιχουδιά για να ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά. Αφού το κουτάβι σας πάει στην τουαλέτα, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να παίξετε λίγο έξω για να το βοηθήσετε να συνδέσει την επίσκεψη στην τουαλέτα με μια θετική εμπειρία. Με συνεπή εκπαίδευση και υπομονή, το κουτάβι σας θα μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα στον καθορισμένο χώρο.

Προσθέστε ένα σύνθημα

Η εκπαίδευση του κουταβιού σας να πηγαίνει στην τουαλέτα με εντολή μπορεί να είναι μια χρήσιμη δεξιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πριν από τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδρομής με το αυτοκίνητο. Για να μάθετε στο κουτάβι σας να πηγαίνει με εντολή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σταθερά την ίδια εντολή κάθε φορά που το πηγαίνετε στην τουαλέτα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να λέτε τη λέξη “τουαλέτα” πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της επίσκεψης στην τουαλέτα. Αυτό θα βοηθήσει το κουτάβι σας να συνδέσει τη λέξη “τουαλέτα” με την πράξη του να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Χρησιμοποιώντας αυτή την εντολή με συνέπεια και επαινώντας το κουτάβι σας επειδή πηγαίνει στην τουαλέτα με εντολή, θα μάθει να ανταποκρίνεται στην εντολή και να πηγαίνει στην τουαλέτα όταν του το ζητάτε.

Ατυχήματα θα συμβούν

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ατυχήματα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας εκπαίδευσης στην τουαλέτα και είναι σημαντικό να μην θυμώνετε ή να μην τιμωρείτε το κουτάβι σας επειδή έχει ένα ατύχημα. Τα κουτάβια δεν έχουν πλήρη έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους και μαθαίνουν ακόμα πού να πηγαίνουν στην τουαλέτα, οπότε τα ατυχήματα είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας. Εάν το κουτάβι σας έχει ένα ατύχημα, είναι σημαντικό να το καθαρίσετε σχολαστικά με ένα προϊόν καθαρισμού χωρίς αμμωνία για να το αποτρέψετε από το να επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Αν παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας αρχίζει να πηγαίνει στην τουαλέτα σε λάθος σημείο, διακόψτε το με ήρεμο και χαρούμενο τρόπο και πηγαίνετε το στον καθορισμένο χώρο τουαλέτας. Φροντίστε να τα επαινείτε όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα στο σωστό σημείο. Παραμένοντας υπομονετικοί και θετικοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπαίδευσης στην τουαλέτα, μπορείτε να βοηθήσετε το κουτάβι σας να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα στον καθορισμένο χώρο.

Επιβραβεύστε το κουτάβι σας

Η χρήση θετικής ενίσχυσης είναι ένας αποδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας στην τουαλέτα. Όταν το κουτάβι σας πηγαίνει στην τουαλέτα στον καθορισμένο χώρο, φροντίστε να το επαινέσετε και να το ανταμείψετε με λιχουδιές, παιχνίδια ή θετική προσοχή, όπως το να του μιλάτε με θετικό και αισιόδοξο τρόπο, να του δίνετε ένα χάδι ή ένα τρίψιμο στην κοιλιά ή να παίζετε μαζί του. Αυτές οι ανταμοιβές θα βοηθήσουν το κουτάβι σας να συνδέσει το να πηγαίνει στην τουαλέτα στο σωστό σημείο με το να κάνει κάτι καλό και θα το ενθαρρύνουν να συνεχίσει να πηγαίνει στην τουαλέτα στον καθορισμένο χώρο. Με τη συνεχή επιβράβευση του κουταβιού σας επειδή πηγαίνει στην τουαλέτα στο σωστό σημείο, μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα στον καθορισμένο χώρο και να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.

Άλλα θέματα ή δυσκολίες

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που το κουτάβι σας να δυσκολεύεται με την εκπαίδευση στην τουαλέτα, όπως αν είναι κλεισμένο μέσα για πολύ ώρα ή αν περνάει το άγχος της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να δώσετε χρόνο στο κουτάβι σας να μάθει, αλλά αν έχετε συνεχείς δυσκολίες με την εκπαίδευση του κουταβιού σας στην τουαλέτα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια. Μπορεί να υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα που να προκαλεί δυσκολίες στην εκπαίδευση στην τουαλέτα και ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία τυχόν υποκείμενων προβλημάτων. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό και μαθαίνει με το δικό του ρυθμό, οπότε είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με την εκπαίδευσή σας. Με υπομονή και τις σωστές τεχνικές, μπορείτε να εκπαιδεύσετε με επιτυχία το κουτάβι σας στην τουαλέτα.

Συμπέρασμα

Η εκπαίδευση ενός κουταβιού στην τουαλέτα μπορεί να είναι μια δύσκολη, αλλά ικανοποιητική εργασία. Απαιτεί υπομονή, συνέπεια και πολλή επίβλεψη, αλλά με τις σωστές τεχνικές και λίγη επιμονή, μπορείτε να διδάξετε με επιτυχία στο κουτάβι σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα έξω. Ορισμένες σημαντικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας ρουτίνας, την επιλογή ενός καθορισμένου χώρου τουαλέτας, τη χρήση μιας σταθερής εντολής, την επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς και τη στενή επίβλεψη του κουταβιού σας. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στη συμπεριφορά του κουταβιού σας και να εντοπίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα, και να είστε υπομονετικοί και θετικοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπαίδευσης. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχείς δυσκολίες με την εκπαίδευση του κουταβιού σας στην τουαλέτα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια. Με τη σωστή προσέγγιση και με λίγο χρόνο και προσπάθεια, μπορείτε να εκπαιδεύσετε με επιτυχία το κουτάβι σας στην τουαλέτα και να μεγαλώσετε ένα καλομαθημένο και καλά εκπαιδευμένο κατοικίδιο.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο