Γιατί είναι στεγνή η μύτη του σκύλου μου;

Από Puppify Team 6 Ελάχιστη ανάγνωση

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ότι μια υγρή μύτη υποδηλώνει έναν υγιή σκύλο, ενώ μια στεγνή μύτη μπορεί να σημαίνει ασθένεια. Για να κατανοήσουμε αυτή την πεποίθηση, πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε τους λόγους πίσω από την υγρή μύτη ενός σκύλου.

Η μύτη του σκύλου σας μπορεί να μην είναι υγρή λόγω παραγόντων όπως ο ύπνος, η έκθεση σε εσωτερική θέρμανση ή κρύο αέρα, η γήρανση ή η βραχυκεφαλική ράτσα. Παρόλο που μια στεγνή μύτη δεν αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σκύλο σας για πρόσθετα συμπτώματα ασθένειας, αφυδάτωσης ή αλλεργίας. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στη μύτη ή τη γενική υγεία του σκύλου σας.

Γιατί οι σκύλοι έχουν υγρές μύτες;

 • Βελτιωμένη αίσθηση της όσφρησης: Μια υγρή μύτη επιτρέπει στα σωματίδια της μυρωδιάς να κολλήσουν καλύτερα, ενισχύοντας την αίσθηση της όσφρησης του σκύλου.
 • Ρύθμιση της θερμοκρασίας: Μια υγρή μύτη βοηθάει στη δροσιά ενός σκύλου τις ζεστές ημέρες, παρόμοια με το λαχάνιασμα.

Τι κρατάει τη μύτη ενός σκύλου υγρή;

 • Αδένες που παράγουν βλέννα: Αυτοί οι αδένες διατηρούν τις ρινικές διόδους υγρές και παράγουν ένα υδαρές υγρό για ψύξη.
 • Τακτικό γλείψιμο: Οι σκύλοι γλείφουν τη μύτη τους για να τη διατηρούν καθαρή και να ενισχύουν την αίσθηση της όσφρησης χρησιμοποιώντας το όργανο του Jacobson.

Τι σημαίνει όταν η μύτη ενός σκύλου είναι στεγνή;

Αν και πολλοί συνδέουν τη στεγνή μύτη με την ασθένεια, υπάρχουν διάφοροι φυσιολογικοί λόγοι για να έχει ένας σκύλος στεγνή μύτη, ενώ και οι άρρωστοι σκύλοι μπορεί να έχουν υγρή μύτη.

 • Μεσημεριανός ύπνος: Τα σκυλιά συνήθως δεν γλείφουν τη μύτη τους όταν κοιμούνται, με αποτέλεσμα να έχουν ζεστή μύτη όταν ξυπνούν.
 • Αφυδάτωση από την άσκηση: Οι έντονες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, οδηγώντας σε ξηρή μύτη.
 • Έκθεση στα στοιχεία της φύσης: Το φως του ήλιου, ο άνεμος ή το κρύο μπορεί να στεγνώσει τη μύτη ενός σκύλου, προκαλώντας ενδεχομένως σκασίματα ή εγκαύματα από τον ήλιο. Οι πηγές θερμότητας, όπως οι φωτιές ή οι αεραγωγοί, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξηροδερμία.
 • Ηλικία: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν ξηρή μύτη με την πάροδο του χρόνου.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για μια ξηρή μύτη

Ενώ η ξηρή μύτη δεν αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας, μπορεί να σηματοδοτεί πυρετό, αφυδάτωση ή άλλες καταστάσεις όπως η ξηροφθαλμία. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει πρόσθετα συμπτώματα, όπως λήθαργο, εμετό, διάρροια ή αλλαγές στην όρεξη ή τη δραστηριότητα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αξιολόγηση της υγείας του σκύλου σας μέσω των ούλων

Η εξέταση των ούλων του σκύλου σας μπορεί να παρέχει πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του από ό,τι η μύτη του.

 • Υγρασία: Τα υγρά ούλα υποδεικνύουν σωστή ενυδάτωση, ενώ τα ξηρά ή κολλώδη ούλα μπορεί να σηματοδοτούν αφυδάτωση.
 • Χρώμα: Τα ροζ ούλα είναι υγιή, ενώ τα χλωμά ούλα μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία ή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα έντονα κόκκινα-μωβ ή τα ωχρά γαλαζωπά ούλα απαιτούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Συνήθεις λόγοι που είναι ξηρή η μύτη του σκύλου

 • Ύπνος: Η μύτη ενός σκύλου μπορεί να γίνει ξηρή κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς δεν γλείφουν τη μύτη τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μύτη θα πρέπει να ξαναγίνει υγρή μέσα σε 10 λεπτά από το ξύπνημα.
 • Χειμερινές συνθήκες: Η ροή ζεστού αέρα από τους αεραγωγούς θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στη μύτη ενός σκύλου, παρόμοια με τον τρόπο που ο ανθρώπινος λαιμός ξηραίνεται και ξύνεται. Ο κρύος αέρας και ο αέρας συμβάλλουν επίσης στην ξηρότητα της μύτης.
 • Γήρανση: Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν ξηρότερη μύτη. Η χρήση βάλσαμου για τη μύτη μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η μύτη τους υγρή.
 • Βραχυκέφαλες φυλές: Τα σκυλιά με κοντή μουσούδα, όπως τα Pugs και τα Bulldogs, μπορεί να δυσκολεύονται να γλείψουν τη μύτη τους, οδηγώντας σε ξηρότητα. Ορισμένες φυλές, όπως τα Lhasa Apso, μπορεί επίσης να έχουν μπλοκαρισμένους δακρυϊκούς πόρους που προκαλούν ξηρή μύτη. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει.

Καταστάσεις ή ασθένειες που συνδέονται με ξηρή μύτη σκύλου

 • Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στη μύτη ενός σκύλου. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία της αλλεργίας και να λάβετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις αλλεργίες.
 • Ηλιακό έγκαυμα: Ορισμένες ράτσες, ιδίως εκείνες με λεπτό τρίχωμα ή ροζ/χλωμή μύτη και βλέφαρα, είναι ευάλωτες στο ηλιακό έγκαυμα. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό για να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας.
 • Αφυδάτωση: Η έντονη άσκηση, ιδίως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ξηρή μύτη. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε δροσερό, φρέσκο νερό και παρακολουθείτε για άλλα σημάδια αφυδάτωσης.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα: Αν και σπάνιες, παθήσεις όπως ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος ή η πέμφιγα μπορεί να προκαλέσουν ξήρανση, κρούστα και ρωγμές στη μύτη του σκύλου.

Διαχείριση μιας χρόνιας ξηρής μύτης

Εάν η μύτη του σκύλου σας είναι σταθερά ξηρή και ο κτηνίατρός σας δεν εντοπίζει αλλεργίες ή ασθένειες, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια συνταγογραφούμενη λοσιόν για να διατηρήσετε την υγρασία. Δεδομένου ότι οι σκύλοι γλείφουν συχνά τη μύτη τους, βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η διατήρηση μιας υγιούς μύτης είναι απαραίτητη για την αισθητηριακή εμπειρία του σκύλου σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο