Κατανοώντας γιατί το κουτάβι σας γαβγίζει και πώς να το σταματήσετε

Από Puppify Team 9 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα κουτάβια είναι γνωστά για τη φωνητική τους επικοινωνία, χρησιμοποιώντας γαβγίσματα, γουργουρίσματα και άλλους θορύβους για να εκφραστούν. Αν και το γάβγισμα είναι μια φυσική συμπεριφορά, το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τους γείτονες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους λόγους πίσω από το γάβγισμα των κουταβιών και πώς να τα εκπαιδεύσετε να σταματήσουν.

Γιατί τα κουτάβια γαβγίζουν

Το γάβγισμα των κουταβιών εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού, του χαιρετισμού ανθρώπων ή ζώων και της αυτοάμυνας. Χρησιμεύει επίσης ως προειδοποίηση για οτιδήποτε ασυνήθιστο, ενδιαφέρον ή συναρπαστικό, όπως η άφιξη ενός φίλου ή ξένου, ο ξαφνικός ήχος ή η απροσδόκητη θέα. Αντί να προσπαθήσετε να εξαλείψετε εντελώς το γάβγισμα, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί το κουτάβι γαβγίζει και να του διδάξετε την κατάλληλη συμπεριφορά γαβγίσματος.

Γιατί το κουτάβι μου κάνει τόσο πολύ θόρυβο

Τα κουτάβια μπορεί να είναι πολύ φωνητικά πλάσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους γαβγίσματος για να επικοινωνήσουν διαφορετικά μηνύματα. Τα κουτάβια με περισσότερο άγχος είναι πιο πιθανό να γαβγίζουν όταν μένουν μόνα τους ή όταν ακούνε δυνατούς θορύβους όπως πυροτεχνήματα και κεραυνούς. Αν θέλουν παιχνίδι ή προσοχή και δεν ασχολείστε μαζί τους, μπορεί να σας το πουν. Τα κουτάβια μπορεί επίσης να είναι κτητικά και να γαβγίζουν για να αποτρέψουν άλλους από το να πλησιάσουν πολύ ή να περάσουν τα όρια. Τέλος, μπορεί να γαβγίζουν όταν πεινάνε, διψάνε ή χρειάζονται διάλειμμα για τουαλέτα.

Πώς να σταματήσετε το γάβγισμα του κουταβιού σας:

Μόλις προσδιορίσετε γιατί το κουτάβι σας γαβγίζει, μπορείτε να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε κατάλληλα για να σταματήσει να γαβγίζει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

 • Παρέχετε συνεπείς κανόνες και απαντήσεις στη συμπεριφορά του κουταβιού σας. Επιμείνετε στην ίδια αντίδραση στην ίδια συμπεριφορά και βεβαιωθείτε ότι και τα άλλα μέλη της οικογένειας κάνουν το ίδιο.
 • Ελέγξτε για τυχόν σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το γάβγισμα. Εάν το κουτάβι σας είναι φοβισμένο, πονάει ή αισθάνεται άρρωστο, μπορεί να κλαψουρίσει ή να γαβγίσει.
 • Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες τεχνικές για να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας. Αποφύγετε τη σκληρή πειθαρχία- αντίθετα, χρησιμοποιήστε έπαινο και καλοσύνη και άλλα είδη θετικής ενίσχυσης για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να μεγαλώσει και να γίνει ένας καλομαθημένος σκύλος.
 • Μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να μπαίνουν εμπόδιο στην εκπαίδευση. Αν το κουτάβι σας κλαψουρίζει όταν μένει μόνο του, αποφύγετε να το παρηγορήσετε, καθώς αυτό θα επιβραβεύσει τη συμπεριφορά και θα διδάξει στο κουτάβι σας ότι το κλάμα ή το γαύγισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή.

10 τρόποι για να βοηθήσετε να σταματήσει ένα κουτάβι να γαβγίζει

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να σταματήσετε το κουτάβι σας να γαβγίζει και εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, υπάρχουν μερικές συμβουλές εκπαίδευσης που μπορεί να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 • Μη γαβγίζετε κι εσείς: Χρησιμοποιήστε μια ήρεμη φωνή όταν απευθύνεστε στον σκύλο σας. Οι φωνές μπορεί να το κάνουν να νομίζει ότι συμμετέχετε στη χορωδία και να γαβγίζει ακόμα πιο δυνατά.
 • Απομακρύνετε το κοινό: Αν ο σκύλος σας γαβγίζει και εσείς έρχεστε τρέχοντας κάθε φορά, επιβραβεύετε τη συμπεριφορά. Αντ’ αυτού, τη στιγμή που το κουτάβι σας σταματά να γαβγίζει, επαινέστε το και προσφέρετε μια λιχουδιά. Αν συνεχίσει να γαβγίζει, γυρίστε την πλάτη σας και βγείτε από το δωμάτιο.
 • Αντιμετωπίστε καταστάσεις που συμβαίνουν τακτικά: Αν το κουτάβι σας γαβγίζει στον ταχυδρόμο, ίσως θελήσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του ταχυδρόμου σας για να εξαλείψετε το γάβγισμα. Ζητήστε από τον ταχυδρόμο να ταΐσει το κουτάβι σας με μια λιχουδιά μόλις ησυχάσει και επαινέστε το κατοικίδιό σας για τη σιωπή του.
 • Παρέχετε ασκήσεις με πόρτες: Δημιουργήστε μια συσχέτιση μεταξύ της πόρτας και των ήχων της πόρτας με καλά πράγματα για το κουτάβι. Σκηνοθετήστε τις αφίξεις στην εξώπορτα με έναν συνεργάτη “επισκέπτη” φορτωμένο με λιχουδιές για να πετάξει. Αυτό το βοηθά να σταματήσει να βλέπει τους επισκέπτες ως απειλές.
 • Ανακουφίστε την πλήξη: Πολλά κουτάβια γαβγίζουν επειδή νιώθουν μοναξιά ή βαριούνται. Τα παιχνίδια μάσησης που ανταμείβουν την προσοχή του κουταβιού με νόστιμες λιχουδιές γεμίζουν επίσης το στόμα – δεν μπορεί να γαβγίζει και να μασάει ταυτόχρονα.
 • Αποκλείστε τους τρομακτικούς ήχους: Η Ζώνη Άνεσης με D.A.P. μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την αγωνία. Διατίθενται μηχανήματα λευκού θορύβου για την κάλυψη των ήχων ή απλά γυρίστε το ραδιόφωνο σε κανονική ένταση και συντονίστε το σε στατικό ήχο.
 • Δοκιμάστε έναν νέο ήχο: Τα κολάρα ήχου εκπέμπουν έναν δυνατό, σύντομο ήχο στο πρώτο “γούφ”. Αυτό είναι συχνά αρκετό για να κάνει το κουτάβι να σταματήσει και να αναζητήσει τι προκάλεσε τον ήχο.
 • Περιορίστε τα γαβγίσματα με μυρωδιά: Τα περιλαίμια σιτρονέλλας δίνουν πρώτα έναν προειδοποιητικό τόνο, ενώ το επιπλέον γάβγισμα προκαλεί μια εκτόξευση μυρωδιάς που σταματά το γάβγισμα.

Να θυμάστε, κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό και δεν λειτουργούν όλες οι τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω για κάθε σκύλο. Οι περισσότερες τεχνικές εκπαίδευσης απαιτούν επένδυση χρόνου και συνέπεια. Αν δεν έχετε δει βελτίωση σε τρεις έως πέντε ημέρες χρησιμοποιώντας μία από τις τεχνικές κατά του γαβγίσματος, δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση ή σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί γαβγίζουν τα κουτάβια;

Τα κουτάβια γαβγίζουν για διάφορους λόγους, όπως για να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή ως μορφή συναγερμού. Μπορεί να γαβγίζουν όταν αισθάνονται ενθουσιασμένα, ανήσυχα ή φοβισμένα. Μερικές φορές, μπορεί να γαβγίζουν επειδή αναζητούν προσοχή ή επειδή βιώνουν πλήξη.

Πότε αρχίζουν να γαβγίζουν τα κουτάβια;

Τα κουτάβια μπορούν να αρχίσουν να γαβγίζουν ήδη από την ηλικία των 2-3 εβδομάδων, αλλά τα γαβγίσματά τους δεν θα έχουν μεγάλη δύναμη ή ένταση. Καθώς μεγαλώνουν, τα γαβγίσματά τους γίνονται πιο αναγνωρίσιμα και ακουστά.

Πώς μπορώ να καταλάβω γιατί γαβγίζει το κουτάβι μου;

Δώστε προσοχή στο πλαίσιο του γαβγίσματος. Γαβγίζει το κουτάβι σας σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αντικείμενο ή ήχο; Κουνάει την ουρά του, δείχνει φοβισμένο ή στέκεται ακίνητο; Ο εντοπισμός του λόγου για το γάβγισμα του κουταβιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα και να μειώσετε τη συμπεριφορά του γαβγίσματος.

Είναι δυνατόν να σταματήσω το γαβγίσματα του κουταβιού μου;

Ναι, είναι δυνατόν να σταματήσετε το κουτάβι σας να γαβγίζει. Η εκπαίδευση, η θετική ενίσχυση και η συνέπεια είναι απαραίτητα για να μάθετε στο κουτάβι σας να σταματήσει να γαβγίζει. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι τα κουτάβια χρειάζονται χρόνο για να μάθουν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για να δείτε σημαντική πρόοδο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τιμωρία για να σταματήσω το κουτάβι μου να γαβγίζει;

Η τιμωρία του κουταβιού σας δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για να το σταματήσετε να γαβγίζει. Η τιμωρία μπορεί να προκαλέσει φόβο, άγχος και επιθετικότητα στα κουτάβια. Η θετική ενίσχυση, όπως το να επαινείτε το κουτάβι σας όταν σταματήσει να γαβγίζει, είναι ένας καλύτερος τρόπος για να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά του.

Πρέπει να αγνοώ το κουτάβι μου όταν γαβγίζει;

Το να αγνοείτε το κουτάβι σας όταν γαβγίζει μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική. Του μαθαίνει ότι με το γάβγισμα δεν κερδίζει την προσοχή που αναζητά. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίζετε να τα επαινείτε και να τα επιβραβεύετε όταν σταματήσουν να γαβγίζουν.

Μπορούν τα κουτάβια να γαβγίζουν πάρα πολύ;

Ναι, τα κουτάβια μπορούν να γαβγίζουν υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί επίσης να ενοχλήσει τους γείτονές σας και είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για τη μείωσή του.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο