Γιατί ξύνεται ο σκύλος μου;

Από Puppify Team 4 Ελάχιστη ανάγνωση

Ο κνησμός, ή φαγούρα, είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να προκαλέσει ποικίλα δερματικά προβλήματα, οδηγώντας σε δυσφορία και ερεθισμό τον τριχωτό σας φίλο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα κοινά εναύσματα, τις θεραπευτικές επιλογές και τα προληπτικά μέτρα για τον κνησμό στους σκύλους.

Τι είναι ο κνησμός;

Ο κνησμός είναι ο ιατρικός όρος για τη φαγούρα και είναι διαδεδομένος σε πολλές δερματικές διαταραχές. Ο κνησμός και το ξύσιμο συνδέονται συχνά με την αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους και άλλες αλλεργικές δερματικές παθήσεις. Ο κνησμός είναι ένα κοινό κλινικό σημείο διαφόρων δερματικών διαταραχών, που συχνά καταλήγει σε κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα, τριχόπτωση, ψώρα, ακόμη και ωμό ή αιμορραγικό δέρμα από αυτοτραυματισμό.

Είναι κοινός ο κνησμός;

Ναι, ο κνησμός που οφείλεται σε δερματικές παθήσεις είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες σκύλων αναζητούν κτηνιατρική περίθαλψη. Οι δερματικές λοιμώξεις, όπως το πυόδερμα, μπορεί επίσης να συνοδεύουν τον κνησμό (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το φυλλάδιο “Πυόδερμα στους σκύλους”).

Αιτίες του κνησμού

Υπάρχουν διάφορες αιτίες κνησμού στους σκύλους, συμπεριλαμβανομένης της δερματίτιδας από αλλεργία στους ψύλλους, των εποχιακών αλλεργιών ή της ατοπίας, των τροφικών αλλεργιών, της δερματίτιδας εξ επαφής (π.χ. σαπούνια και αρώματα) και της σαρκοπτικής ψώρας (ακάρεα). Ο προσδιορισμός της ακριβούς αιτίας του κνησμού του κατοικίδιου ζώου σας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή θεραπεία και διαχείριση.

Πώς μπορεί να σταματήσει ο κνησμός;

Η αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων μπορεί να είναι δύσκολη και απογοητευτική τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους κτηνιάτρους. Διάφορες εξετάσεις και θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της αιτίας του κνησμού του κατοικίδιου ζώου σας, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών αποξεσμάτων και της κυτταρολογίας του δέρματος για την αναζήτηση της παρουσίας ακάρεων και άλλων εντόμων, καθώς και βακτηριακών ή μυκητιασικών λοιμώξεων. Ορισμένες εξετάσεις μπορούν να γίνουν άμεσα στην κτηνιατρική κλινική, ενώ πιο εκτεταμένες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί μόνο να ελεγχθεί, όχι να θεραπευτεί, και ορισμένα κατοικίδια ζώα θα χρειαστούν δια βίου θεραπεία για την κατάστασή τους.

Είναι μερικοί σκύλοι πιο επιρρεπείς στον κνησμό από άλλους;

Κάθε σκύλος μπορεί να αναπτύξει δερματικές αλλεργίες ή κνησμό. Ωστόσο, πολλοί καθαρόαιμοι σκύλοι έχουν οικογενειακό ιστορικό δερματικών προβλημάτων. Τα Cocker Spaniels, τα French Poodles, τα West Highland White Terrier και τα Retriever είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης δερματικών διαταραχών.

Μπορεί να θεραπευτεί ο κνησμός;

Η δυνατότητα θεραπείας του κνησμού εξαρτάται από την αιτία του κνησμού του κατοικίδιου ζώου σας. Ορισμένα κατοικίδια ζώα θα χρειαστούν διαλείπουσα θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις. Τα περισσότερα σκυλιά με κνησμό ανταποκρίνονται καλά στην απλή θεραπεία.

Οι σκύλοι που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες σε γύρη, μούχλα ή/και ακάρεα μπορεί να επωφεληθούν από ενέσεις απευαισθητοποίησης αλλεργίας ή ενέσεις αλλεργίας. Οι ενέσεις απευαισθητοποίησης αλλεργίας δεν πρέπει να συγχέονται με τις αντιφλεγμονώδεις ενέσεις (π.χ. κορτικοστεροειδή) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή του κνησμού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο