Τα κουτάβια και τα ενήλικα σκυλιά έχουν διαφορετικούς λόγους για να κλαίνε ή να κλαψουρίζουν. Όταν τα κουτάβια κλαίνε, αυτό συχνά οφείλεται σε αγωνία, όπως ο αποχωρισμός από τη μητέρα τους. Κλαίνε για να προσελκύσουν την προσοχή της και να αναζητήσουν παρηγοριά. Αντίθετα, τα ενήλικα σκυλιά μπορεί να κλαίνε για διάφορους λόγους, όπως χαιρετισμούς, άμυνα, προσκλήσεις για παιχνίδι ή υποταγή.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί κλαίει το κουτάβι σας για να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα και παρηγοριά. Η κατανόηση των αναπτυξιακών σταδίων και των προτύπων επικοινωνίας του κουταβιού σας είναι ζωτικής σημασίας για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και να μάθει πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του.
Αναπτυξιακά στάδια κουταβιών και εκμάθηση της επικοινωνίας
Οι πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής ενός κουταβιού είναι γνωστές ως νεογνική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας κοιμάται και θηλάζει. Τα κουτάβια κλαίνε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να αναζητήσουν επαφή και φροντίδα από τη μητέρα τους, καθώς γεννιούνται με τα μάτια και τα αυτιά τους κλειστά.
Κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία ακολουθεί τη νεογνική περίοδο, τα μάτια και τα αυτιά των κουταβιών ανοίγουν και αρχίζουν να μπουσουλάνε και να περπατούν. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η συχνότητα των κραυγών και των κλαψουρισμάτων μειώνεται σταδιακά, καθώς τα κουτάβια γίνονται πιο ανεξάρτητα.
Η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι το επόμενο αναπτυξιακό στάδιο κατά το οποίο ο εγκέφαλος του κουταβιού ωριμάζει γρήγορα και γίνεται πιο εξερευνητικός και συντονισμένος. Είναι ζωτικής σημασίας να εκτίθενται τα κουτάβια σε διάφορα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων, σκύλων, άλλων ζώων και διαφορετικών περιβαλλόντων, για να αναπτύξουν δεσμούς και αυτοπεποίθηση.
Η εκπαίδευση με θετική ενίσχυση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καθιέρωση της επικοινωνίας μεταξύ των γονέων κατοικίδιων ζώων και των κουταβιών. Βοηθά τα κουτάβια να καταλάβουν τι αναμένεται από αυτά, ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και μειώνει το άγχος.
Τα μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εισαγάγετε το κουτάβι σας σε διαφορετικές εμπειρίες, όπως άλλα κουτάβια, ανθρώπους και βόλτες με το αυτοκίνητο. Τα κουτάβια πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 εβδομάδων, αποπαρασιτωμένα και εμβολιασμένα πριν παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα.
Γιατί κλαίει το κουτάβι μου;
Τα κουτάβια είναι γνωστά για το κλάμα και τη γκρίνια τους και είναι σημαντικό να εντοπίσουμε την αιτία της στεναχώριας τους, ώστε να παρέχουμε παρηγοριά και να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους. Ακολουθούν μερικοί από τους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα κουτάβια κλαίνε και τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε:
Αποχωρισμός
Τα κουτάβια κλαίνε ή κλαψουρίζουν όταν αισθάνονται φοβισμένα και μόνα τους μετά τον αποχωρισμό τους από τη μητέρα τους και τους συνομήλικους τους, ειδικά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Μόλις δημιουργήσουν δεσμό με τους γονείς τους, μπορεί επίσης να κλαίνε όταν αποχωρίζονται από αυτούς, όπως τη νύχτα όταν τοποθετούνται σε ένα μέρος ή ένα κλουβί. Μπορεί επίσης να διαμαρτύρονται όταν τοποθετούνται σε κλουβί για την εκπαίδευση στο σπίτι και όταν χωρίζονται από την υπόλοιπη οικογένεια.
Πόνος
Τα κουτάβια κλαίνε ή γκρινιάζουν όταν βιώνουν πόνο, όπως όταν τα πατάνε, όταν κάνουν το πρώτο τους εμβόλιο ή όταν τους κόβουν τα νύχια πολύ κοντά.
Ασθένεια
Τα κουτάβια κλαίνε ή κλαψουρίζουν όταν δεν αισθάνονται καλά. Εκτός από το κλάμα, μπορεί να έχουν και άλλα σημάδια ασθένειας, όπως εμετό, διάρροια ή εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη τους.
Αντικείμενα εκτός εμβέλειας
Εάν ένα αγαπημένο παιχνίδι κυλήσει εκτός εμβέλειας, το κουτάβι μπορεί να κλάψει εάν δεν μπορεί να το ανακτήσει. Μπορεί να κλαψουρίσει αν ο γονέας του κατοικίδιου απομακρύνει ένα ακατάλληλο αντικείμενο που μασάει το κουτάβι, όπως ένα ηλεκτρικό καλώδιο.
Εκπαίδευση σε κλουβί
Είναι σύνηθες τα κουτάβια να κλαίνε ή να γκρινιάζουν όταν εκπαιδεύονται σε κλουβί. Για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να προσαρμοστεί, καθίστε δίπλα στο κλουβί ή το κουτί και παίξτε με το κουτάβι σας μέσα από τα κάγκελα. Μπορείτε επίσης να του δώσετε τροφή κρυμμένη σε παιχνίδια-παζλ για να ασχοληθεί, ενώ αυξάνετε σιγά-σιγά την απόσταση μεταξύ εσάς και του κουταβιού σας. Τη νύχτα, τοποθετήστε το κουτί ή το κλουβί σε απόσταση αναπνοής, ώστε το κουτάβι να μπορεί να σας βλέπει στο κρεβάτι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να βάλετε το χέρι σας μέσα από τα κάγκελα για να τα παρηγορήσετε. Πρόσθετες επιλογές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός λούτρινου παιχνιδιού που κάνει τον ήχο μιας καρδιάς που χτυπάει ή παρέχει ζεστασιά στο κλουβί.
Κατανοώντας τους λόγους που κρύβονται πίσω από τα κλάματα και τις γκρίνιες του κουταβιού σας, μπορείτε να παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή ώστε να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα νιώθει ασφαλές και προστατευμένο στο νέο του σπίτι.
Πρέπει να αγνοήσετε το κουτάβι που κλαίει;
Όταν το κουτάβι σας είναι ταραγμένο, είναι σημαντικό να του παρέχετε άνεση και υποστήριξη. Η αγνόηση των κραυγών ή των κλαψουρισμάτων του μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αγωνία και είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία της αγωνία του για να παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα.
Ανακούφιση του κουταβιού σας
Αν και μπορεί να μην χρειάζεται να κρατάτε το κουτάβι σας στα χέρια σας κάθε φορά που κλαίει ή κλαψουρίζει, η σωματική επαφή μπορεί να προσφέρει παρηγοριά σε ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν το κουτάβι σας γαβγίζει ένα άλλο σκυλί ή έχει κάνει εμβόλιο από τον κτηνίατρο.
Απόσπαση της προσοχής και ανακατεύθυνση
Όταν το κουτάβι σας κλαψουρίζει από απογοήτευση, όπως όταν χάνει ένα παιχνίδι ή του παίρνουν ένα αντικείμενο, είναι σημαντικό να του αποσπάσετε την προσοχή και να το ανακατευθύνετε σε πιο κατάλληλα παιχνίδια. Ένας γρήγορος θόρυβος ή μια γρήγορη διακοπή μπορεί συχνά να βοηθήσει στο να σταματήσει το κλάμα ή η γκρίνια.
Κατανόηση των κραυγών του κουταβιού σας
Τα κουτάβια κλαίνε και κλαψουρίζουν για διάφορους λόγους, όπως άγχος αποχωρισμού, πόνο, ασθένεια ή απογοήτευση. Είναι ζωτικής σημασίας να προσδιορίσετε την αιτία της στεναχώριας τους και να τους παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα.
Παροχή παρηγοριάς και εκπαίδευση
Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών αφότου φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι, είναι σημαντικό να του παρέχετε την άνεση και την υποστήριξη που χρειάζεται. Επιπλέον, η εκπαίδευση μπορεί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα συμπεριφοράς και να βελτιώσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Να θυμάστε ότι οι θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου κοινωνικοποίησης θα επηρεάσουν τη μελλοντική συμπεριφορά του κουταβιού σας. Βοηθώντας το κουτάβι σας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, μπορείτε να προωθήσετε την αυτοπεποίθηση και τη θετική προοπτική του καθώς ωριμάζει.
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί κλαίει το κουτάβι μου;
Τα κουτάβια κλαίνε για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή νιώθουν φοβισμένα και μόνα τους, επειδή πονάνε ή είναι άρρωστα, επειδή αποχωρίζονται τα μέλη της οικογένειας ή άλλα σκυλιά ή επειδή το αγαπημένο τους παιχνίδι δεν είναι προσβάσιμο.
Πώς μπορώ να παρηγορήσω το κουτάβι μου που κλαίει;
Είναι μια χαρά να παρηγορήσετε το κουτάβι που κλαίει παρέχοντας σωματική επαφή, όπως να το σηκώσετε, να το χαϊδέψετε ή να καθίσετε κοντά στο κλουβί ή το κιβώτιο του. Μπορείτε επίσης να αποσπάσετε την προσοχή του κουταβιού σας με κατάλληλα παιχνίδια ή ανακατευθύνοντας την προσοχή του.
Πρέπει να αγνοήσω το κουτάβι που κλαίει;
Δεν συνιστάται να αγνοείτε το κουτάβι σας που κλαίει, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα παραμέλησης και άγχους. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να προσδιορίσετε την αιτία της στεναχώριας του και παρέχετε παρηγοριά ή την κατάλληλη εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος αποχωρισμού στο κουτάβι μου;
Για να αντιμετωπίσετε το άγχος αποχωρισμού στο κουτάβι σας, εισαγάγετε το σταδιακά στο να μένει μόνο του για μικρά χρονικά διαστήματα, παρέχοντάς του παιχνίδια και δραστηριότητες για να απασχολείται και εξετάστε το ενδεχόμενο εκπαίδευσης σε κλουβί ή άλλες μεθόδους που θα το βοηθήσουν να νιώσει ασφάλεια.
Τι πρέπει να κάνω αν το κουτάβι μου κλαίει λόγω πόνου ή ασθένειας;
Εάν το κουτάβι σας κλαίει λόγω πόνου ή ασθένειας, αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας του.
Είναι φυσιολογικό τα κουτάβια να κλαίνε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε κλουβί;
Ναι, είναι σύνηθες τα κουτάβια να κλαίνε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε κλουβί, καθώς προσαρμόζονται στο να βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο. Ωστόσο, η παροχή παρηγοριάς και η κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθάνεται πιο άνετα στο κλουβί του με την πάροδο του χρόνου.
Μπορεί η κοινωνικοποίηση να βοηθήσει στην πρόληψη του κλάματος στα κουτάβια;
Ναι, η κοινωνικοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κλάματος στα κουτάβια, εισάγοντας τα σε νέες εμπειρίες, ανθρώπους και σκύλους σε ένα θετικό και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης τους και στη μείωση του άγχους σε νέες καταστάσεις.