Γιατί το στομάχι του σκύλου μου κάνει θορύβους;

Από Puppify Team 5 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα στομάχια των σκύλων μπορούν να παράγουν διάφορους ήχους, όπως γουργουρητό, βουητό ή μουγκρητό. Αυτοί οι θόρυβοι μπορεί να υποδηλώνουν διάφορα πράγματα, όπως πείνα, πρόσφατα γεύματα ή στομαχικές διαταραχές. Οι θόρυβοι του στομάχου, ή βορβορυγμοί, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πέψης, καθώς η τροφή και το νερό κινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα (GI) μέσω περισταλτισμού. Ο γαστρεντερικός σωλήνας περιέχει λείους μύες που συστέλλονται ρυθμικά, παράγοντας αυτούς τους ήχους. Όταν το στομάχι και τα έντερα είναι άδεια, οι θόρυβοι μπορεί να είναι πιο αισθητοί.

Γιατί γουργουρίζει η κοιλιά του σκύλου μου;

Η κοιλιά του σκύλου σας μπορεί να γουργουρίζει λόγω των φυσιολογικών θορύβων του στομάχου, γνωστών ως βορβορυγμοί, οι οποίοι συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της μετακίνησης τροφής και νερού μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτοί οι θόρυβοι παράγονται από τις ρυθμικές συσπάσεις των λείων μυών στο στομάχι και τα έντερα, που ονομάζονται περισταλτισμός. Συνήθως, οι ήχοι αυτοί είναι ακίνδυνοι και υποδεικνύουν ότι το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας λειτουργεί σωστά.

Αιτίες των αυξημένων ή μη φυσιολογικών θορύβων στο στομάχι του σκύλου

Αν και οι θόρυβοι του στομάχου συχνά υποδηλώνουν φυσιολογική πέψη, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένους ή μη φυσιολογικούς θορύβους στους σκύλους. Ορισμένα ζητήματα μπορεί να επιλυθούν μόνα τους, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν κτηνιατρική φροντίδα:

 • Διάρροια: Η ταχεία μετακίνηση τροφής και νερού μέσω του πεπτικού σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους θορύβους στο στομάχι και διάρροια.
 • Διατροφικές αδιακρισίες: Η κατανάλωση κάτι ασυνήθιστου ή μη εύγευστου μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και αυξημένους στομαχικούς θορύβους.
 • Απόφραξη του εντέρου: Ξένα αντικείμενα στο στομάχι ή στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν αυξημένα αέρια και θορύβους στο στομάχι, απαιτώντας άμεση κτηνιατρική φροντίδα.
 • Διαταραχές/ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος: Καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) ή η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) μπορεί να προκαλέσουν αυξημένους στομαχικούς θορύβους και άλλα γαστρεντερικά ζητήματα.
 • Παράσιτα και βακτηριακές λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις από κοκκίδια, σαλμονέλα, E. coli ή γιάρδια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους θορύβους στο στομάχι λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και παραγωγής αερίων.
 • Αέρια: Η αυξημένη παραγωγή αερίων από λιγότερο εύπεπτη τροφή, καταποθείς αέρας ή ορισμένα συστατικά μπορεί να προκαλέσει πιο δυνατούς θορύβους στο στομάχι.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για τους θορύβους στο στομάχι του σκύλου

Αν και οι θόρυβοι του στομάχου είναι συχνά φυσιολογικοί στους σκύλους, μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνουν πεπτικά προβλήματα. Επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο εάν οι θόρυβοι στο στομάχι του σκύλου σας συνοδεύονται από:

 • Εμετό ή αναγωγές
 • Σοβαρή ή επίμονη διάρροια (που διαρκεί περισσότερο από 24-48 ώρες)
 • Λήθαργο
 • Απώλεια όρεξης
 • Παρακολουθήστε το κατοικίδιο ζώο σας για ενδείξεις κοιλιακού πόνου ή καμπούρας και αναζητήστε κτηνιατρική βοήθεια εάν οι στομαχικοί θόρυβοι συνοδεύονται από άλλα κλινικά συμπτώματα.

Μείωση των στομαχικών θορύβων του σκύλου στο σπίτι

Εάν ο σκύλος σας έχει φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας, όρεξης και κενώσεων, αλλά παρουσιάζει υπερβολικούς θορύβους στο στομάχι, εξετάστε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για τη μείωση του βορβορυγμού:

 • Χωρίστε τα γεύματα σε μικρότερες μερίδες: Αντί να προσθέσετε επιπλέον σνακ, χωρίστε τις υπάρχουσες μερίδες φαγητού του σκύλου σας σε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα για να μειώσετε το χρόνο που το στομάχι του είναι άδειο και να μειώσετε το θόρυβο.
 • Παρέχετε φρέσκο νερό: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό για να διευκολύνετε τον περισταλτισμό και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μπολ με αργή τροφοδοσία: Για να μειώσετε την κατάποση αέρα και την παραγωγή αερίων, σκεφτείτε ένα μπολ αργής τροφοδοσίας με πλαστικά κουμπιά ή αυλακώσεις που αναγκάζουν το σκύλο σας να τρώει πιο αργά.
 • Αποτρέψτε την υπερκατανάλωση τροφής: Αποφύγετε την ελεύθερη σίτιση για να αποφύγετε την υπερφαγία λόγω πλήξης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον θόρυβο του στομάχου και να εμποδίσει την πέψη.
 • Περπατήστε μετά τα γεύματα: Ένας χαλαρωτικός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να βελτιώσει την πέψη επιταχύνοντας τη διαδικασία και μειώνοντας το χρόνο παραμονής της τροφής στο στομάχι. Αποφύγετε την έντονη άσκηση ή το τρέξιμο αμέσως μετά τη σίτιση για να αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις όπως το φούσκωμα.
 • Προσφέρετε ηρεμιστικές λιχουδιές: Για σκύλους με θόρυβο στο στομάχι που σχετίζεται με άγχος, εξετάστε το ενδεχόμενο ηρεμιστικών λιχουδιών για να μειώσετε το λαχάνιασμα, την κατάποση αέρα και την παραγωγή αερίων. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και να αυξήσουν τον γαστρεντερικό θόρυβο.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο