Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τις πληγές τους;

Από Puppify Team 4 Ελάχιστη ανάγνωση

Είναι καλό για τα σκυλιά να γλείφουν τις πληγές τους;

Καημένα σκυλιά.

Όταν πρόκειται να δώσουν στον εαυτό τους ιατρική φροντίδα, είναι πραγματικά εξοπλισμένα μόνο με ένα εργαλείο. Αυτό τυχαίνει να είναι το ίδιο εργαλείο που έχουν για σχεδόν τα πάντα – το στόμα τους. Ευτυχώς, το σάλιο των σκύλων είναι σχετικά καθαρό (σε σύγκριση με τα βακτήρια που λυμαίνονται το ανθρώπινο στόμα) και γεμάτο ένζυμα, τα οποία προάγουν την επούλωση. Τα πρώτα γλειψίματα βοηθούν στον καθαρισμό των υπολειμμάτων που μπορεί να βρίσκονται στην πληγή, και μετά από αυτό, το γλείψιμο καθαρίζει τη μολυσματική ύλη από τον έξω κόσμο. Τα βακτήρια στο στόμα τους δεν είναι πολύ κακά- στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά είναι πραγματικά χρήσιμα. Το γλείψιμο διεγείρει επίσης τη ροή του αίματος και κάποια άλλα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Οι γάτες, τα πρόβατα και άλλα ζώα γλείφουν επίσης τις πληγές τους. Αν δεν είχατε χέρια – μπορεί να κάνατε το ίδιο!

Τα οφέλη του μέτριου γλείψιμου των πληγών:

Τα ένζυμα στο σάλιο του σκύλου βοηθούν στην καταστροφή των κυτταρικών τοιχωμάτων των επικίνδυνων βακτηρίων. Η λακτοφερρίνη και άλλες αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ενώσεις μπορούν επίσης να βρεθούν στο σάλιο.

Το γλείψιμο μιας πληγής παρέχει αναστολείς πρωτεάσης, και αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι προάγουν την επούλωση των πληγών. Η οπιορφίνη είναι ένα αναλγητικό του πόνου.

Τέλος, όταν συναντούν το δέρμα, οι νιτρικές ενώσεις στο σάλιο διασπώνται σε οξείδιο του αζώτου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και προάγοντας την επούλωση.

Πάρα πολύ γλείψιμο:

Μια καλή ποσότητα γλειψίματος μπορεί να είναι χρήσιμη για μικρές πληγές. Αλλά θυμηθείτε, αποθαρρύνετε το γλείψιμο μετά από χειρουργική επέμβαση, ειδικά αν υπάρχουν ράμματα (τα σκυλιά είναι πιθανό να τα δαγκώσουν και να τα βγάλουν).

Καταλαβαίνετε ότι οποιοσδήποτε σκύλος έχει κάνει πολύ γλείψιμο αν οι κλειστές πληγές ξανανοίξουν ή το τρίχωμα αρχίζει να αραιώνει στην περιοχή. Το κοκκίωμα από γλείψιμο είναι ένα δερματικό πρόβλημα που ξεκινάει μικρό, αλλά μετατρέπεται σε μεγάλο πρόβλημα από το υπερβολικό γλείψιμο.

Το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επίδεσμο, με ψεκασμό πικρών ουσιών στο σημείο για να έχει άσχημη γεύση ή με τη χρήση e-collar (μερικές φορές ονομάζεται κώνος της ντροπής).

Δεν είναι όλα τα βακτήρια στο σάλιο του σκύλου ωφέλιμα και μερικές φορές επιβλαβή παθογόνα αποικίζουν μια πληγή ως αποτέλεσμα του γλείψιμου. Αυτό συνήθως αποτελεί ανησυχία μόνο εάν υπάρχει χειρουργικό τραύμα ή άλλο πολύ μεγάλο τραύμα ή εάν υπάρχει τραύμα που δεν έχει επουλωθεί σε φυσιολογικό χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να αφήνετε το σκύλο σας να γλείφει τις πληγές του ή τις δικές σας;

Αν πρόκειται για μια μικρή πληγή, λίγο γλείψιμο δεν θα βλάψει. Αν η πληγή γίνεται σοβαρή (αν μεγαλώνει, αν η τρίχα αρχίζει να αραιώνει ή να εξαφανίζεται ή αν η πληγή είναι ακόμα “υγρή” μετά από μια ή δύο ημέρες), επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Και αν ο σκύλος σας θέλει να γλείψει την πληγή ΣΑΣ, πιθανώς δεν θα σας βλάψει, αλλά ίσως είναι καλύτερα να αφήσετε το γιατροσόφι για τον εαυτό σας. Ωστόσο, το σκυλάκι σας μπορεί να νιώσει ότι οι νοσηλευτικές του ικανότητες απορρίπτονται, οπότε αν αρνηθείτε την προσφορά του σκυλικού γιατρού, καλύτερα να το κάνετε απαλά και χωρίς πολλές επιπλήξεις.

Τέλος, ελπίζουμε ότι ούτε εσείς ούτε οι φίλοι σας θα έχετε ποτέ την επιθυμία να γλείψετε τις δικές σας πληγές. Το ανθρώπινο σάλιο έχει λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια και πολύ περισσότερα επικίνδυνα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο