Γιατί οι σκύλοι κολλάνε μαζί όταν ζευγαρώνουν;

Από Puppify Team 6 Ελάχιστη ανάγνωση

Εάν είστε νέοι στην εκτροφή σκύλων, μπορεί να ανησυχήσετε την πρώτη φορά που θα δείτε σκύλους να ζευγαρώνουν. Φαίνεται ότι δυσκολεύονται να αποκολληθούν ο ένας από τον άλλον αφού κάνουν την πράξη. Γιατί τα σκυλιά κολλάνε κατά το ζευγάρωμα; Ονομάζεται δεσμός συνουσίας και μην ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί συμβαίνει, τι σημαίνει και αν πρέπει να παρέμβετε.

Γιατί τα σκυλιά κολλάνε μετά το ζευγάρωμα

Τα σκυλιά κολλάνε μεταξύ τους ως το τελικό βήμα της διαδικασίας ζευγαρώματος. Είναι κάτι που κάνουν σχεδόν όλα τα σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων των λύκων και των αλεπούδων. Κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ένα τμήμα του πέους του αρσενικού σκύλου που ονομάζεται bulbis glandis διογκώνεται και τον εμποδίζει να τραβηχτεί έξω. Ουσιαστικά, το ζευγάρι είναι κλειδωμένο μαζί μέχρι να υποχωρήσει η διόγκωση.

“Σε αντίθεση με τις γάτες που είναι γόνιμες κάθε 21 ημέρες, οι σκύλοι έρχονται σε έξαρση μόνο δύο φορές το χρόνο. Από εξελικτική άποψη, ο συνουσιαστικός δεσμός τους βοηθά να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε ευκαιρία για την παραγωγή απογόνων”, λέει ο Marty Greer, DVM, συγγραφέας του βιβλίου Canine Reproduction and Neonatology και συνιδιοκτήτης του Veterinary Village στο Lomira, Wis. “Βελτιώνει την πιθανότητα να φτάσει το σπέρμα στα αυγά, σπρώχνοντάς το προς τα εμπρός και λειτουργώντας ως πώμα για να κρατήσει το σπέρμα μέσα στο θηλυκό”.

Πόσο καιρό παραμένουν κολλημένοι μαζί οι σκύλοι μετά την αναπαραγωγή;

Οι σκύλοι παραμένουν κολλημένοι μεταξύ τους στο τελικό στάδιο του ζευγαρώματος για πέντε έως 45 λεπτά, λέει ο Greer. Ο αρσενικός σκύλος αποβιβάζεται και καταλήγει πλάτη με πλάτη με το θηλυκό. Τα σκυλιά που είναι καινούργια στο ζευγάρωμα μπορεί να νιώσουν λίγο άγχος που κλειδώνονται μαζί, αλλά πρόκειται για μια φυσική διαδικασία. Βοηθήστε το σκύλο σας να παραμείνει ήρεμος και να μείνει ακίνητος μέχρι να μπορέσουν οι δύο να χωρίσουν με ασφάλεια. Αυτό θα συμβεί από μόνο του μόλις η διέγερση του αρσενικού σκύλου υποχωρήσει.

Ο εγκλωβισμός σημαίνει ότι ο θηλυκός σκύλος είναι έγκυος;

Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν κολλημένοι οι σκύλοι μαζί σε μια συνουσιακή σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το σπέρμα να φτάσει στα αυγά. Αλλά η εγκυμοσύνη στα σκυλιά δεν είναι ποτέ εγγυημένη, λέει ο Greer: “Όπως και στους ανθρώπους, δεν είναι κάθε ζευγάρωμα επιτυχές”.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Λέσχη Κένελ, ένας κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει αν ο σκύλος σας είναι έγκυος με μια εξέταση ή έναν υπέρηχο περίπου 25 ημέρες μετά το ζευγάρωμα. Μπορεί επίσης να δείτε σημάδια εγκυμοσύνης περίπου τρεις εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα, όπως:

  • Μεγαλύτερη όρεξη και αύξηση βάρους
  • Πρησμένη κοιλιά
  • Μεγαλύτερες και πιο σκούρες θηλές
  • Εμετός και μειωμένη όρεξη

Εάν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας έμεινε κατά λάθος έγκυος, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό για να συζητήσετε τις επιλογές.

Μπορούν ακόμα να κολλήσουν οι στειρωμένοι σκύλοι;

Είναι σπάνιο, αλλά όχι αδύνατο, ένας στειρωμένος σκύλος να κολλήσει όταν ζευγαρώνει με θηλυκό. “Είναι πιο πιθανό αν ο σκύλος σας είναι πρόσφατα στειρωμένος. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να έχει ακόμα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό,τι θα έχει αργότερα”, λέει ο Greer. Η τεστοστερόνη αυξάνει τη σεξουαλική ορμή ενός σκύλου και επηρεάζει τη διόγκωση του bulbis glandis. Ωστόσο, ακόμη και με λιγότερη ποσότητα της ορμόνης, ο σκύλος σας μπορεί ακόμη να διεγερθεί, να έχει συνουσία και να καταλήξει σε συνουσιαστικό δεσμό.

Τι να κάνετε όταν οι σκύλοι κολλάνε κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να χωρίσετε τους σκύλους όταν έχουν κολλήσει σε συνουσιαστικό δεσμό κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Αλλά περιμένετε: Το να τραβήξετε τα σκυλιά χώρια μπορεί να τα τραυματίσει σοβαρά και με αυτόν τον τρόπο δεν θα σταματήσετε την εγκυμοσύνη. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να παραμείνει ήρεμος. Παρόλο που το να βλέπετε τα σκυλιά σε αυτή την άβολη θέση μπορεί να είναι βασανιστικό για εσάς, είναι απλώς ένα μέρος του ζευγαρώματος των σκύλων.

Για να αποτρέψετε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κρατήστε τους αρσενικούς σκύλους μακριά από γόνιμες θηλυκές σκύλες, ώστε να μην πραγματοποιηθεί το ζευγάρωμα. “Ένα θηλυκό είναι δυνητικά γόνιμο τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη του κύκλου αναπαραγωγής του”, σημειώνει ο Greer. “Όταν το αιματηρό έκκριμα διαλυθεί, τότε είναι η πιο γόνιμη στιγμή”.

Αλλά να θυμάστε ότι η απομάκρυνση ενός αρσενικού σκύλου από μια θηλυκή που είναι σε έξαρση μπορεί να είναι δύσκολη … πολύ δύσκολη, μερικές φορές. Οι σκύλοι που μυρίζονται μια θηλυκή που είναι έτοιμη για ζευγάρωμα είναι γνωστό ότι ρίχνουν κάτω ανθρώπους και σπάνε πόρτες και κλουβιά. Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη είναι να στειρώσετε το σκύλο σας.

Το να βλέπετε το σκύλο σας να κολλάει κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος μπορεί να είναι δύσκολο να το παρακολουθήσετε, αλλά δεν είναι επιβλαβές. Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να αναπαραγάγετε το σκυλάκι σας, η συνουσιαστική σύνδεση είναι ένα θετικό σημάδι – ένα σημάδι που μπορεί να σημαίνει ότι σύντομα θα έρθουν μερικά τριχωτά ζωάκια γεμάτα χαρά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο