Υπερβολικός φόβος και άγχος στους σκύλους

Από Puppify Team 9 Ελάχιστη ανάγνωση

Είναι φυσικό για τους σκύλους να βιώνουν φόβο και άγχος σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά μερικές φορές αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να γίνουν ακραίες και να απαιτούν παρέμβαση. Ο ακραίος φόβος και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν ανθυγιεινές και δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές στους σκύλους. Για να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτές τις συμπεριφορές, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ του άγχους, του φόβου και των φοβιών στους σκύλους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να εντοπίσει την αιτία και τη σοβαρότητα των συμπεριφορών του σκύλου σας που βασίζονται στο φόβο.

Ο φόβος στους σκύλους

Ο φόβος είναι ένα ενστικτώδες συναίσθημα που προκαλείται από αντιληπτές απειλές ή κινδύνους. Όταν ένας σκύλος βιώνει φόβο, το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματός του ενεργοποιεί την αντίδραση “πάγωμα, μάχη ή φυγή”, η οποία είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη προσαρμογή για την επιβίωση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση φόβου ενός σκύλου μπορεί να γίνει μη φυσιολογική ή ακατάλληλη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πλαίσιο της κατάστασης ή σε ειδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής.

Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα Siberian Huskies, τα German Shorthaired Pointers, τα Greyhounds, τα Chesapeake Bay Retrievers, τα Bernese Mountain Dogs, τα Great Pyrenees, τα Border Collies και τα Standard Poodles, είναι γνωστό ότι έχουν μια τάση για πιο έντονες αντιδράσεις φόβου.

Οι φοβίες στους σκύλους

Η φοβία είναι ένας επίμονος και υπερβολικός φόβος για ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Μπορεί να πυροδοτηθεί από το ίδιο το ερέθισμα ή από τη μνήμη ενός προηγούμενου φοβικού γεγονότος. Οι φοβίες του θορύβου, όπως ο φόβος των καταιγίδων ή των πυροτεχνημάτων, είναι από τις πιο συχνές φοβίες στους σκύλους. Όταν υπάρχει φοβία, ακόμη και η πρόβλεψη ή η ανάμνηση του ερεθίσματος μπορεί να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια φοβική αντίδραση στο σκύλο.

Το άγχος στα σκυλιά

Το άγχος είναι η πρόβλεψη πιθανών κινδύνων ή απειλών που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε φοβισμένους σκύλους, όπως υπερβολικό λαχάνιασμα, βηματισμό, αποβολή, καταστροφή και φωνές. Το άγχος αποχωρισμού είναι μια κοινή ειδική διαταραχή άγχους σε σκύλους συντροφιάς, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αγωνία ή άγχος όταν ο σκύλος μένει μόνος του για κάποιο χρονικό διάστημα.

Κλινικά σημάδια άγχους και φόβου σκύλων

Υπάρχουν διάφορα κλινικά σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας σκύλος βιώνει φόβο ή άγχος. Αυτά τα σημάδια μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα ανάλογα με την ένταση της συναισθηματικής αντίδρασης του σκύλου. Ορισμένα κοινά κλινικά σημάδια φόβου ή άγχους σε σκύλους περιλαμβάνουν:

  • Ήπιοι φόβοι: Τρέμουλο, μάζεμα της ουράς, κρύψιμο, μειωμένη δραστηριότητα και παθητική συμπεριφορά διαφυγής
  • Πανικός: Λαχάνιασμα, βηματισμός, ενεργητική συμπεριφορά διαφυγής και αυξημένη κινητική δραστηριότητα εκτός πλαισίου (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δυνητικά τραυματικές συμπεριφορές)
  • Συμπαθητική δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως διάρροια
  • Αυτοτραυματισμοί που οφείλονται σε υπερβολικό γλείψιμο ή δάγκωμα του σώματος
  • Συμπεριφορές που αφορούν το κυνήγι της ουράς και το κύκλωμα

Αιτίες φόβου και άγχους στους σκύλους

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες άγχους ή φόβου στα σκυλιά. Ορισμένες από τις πιο κοινές περιλαμβάνουν:

  • Η αναγκαστική συμμετοχή σε μια τρομακτική ή άγνωστη εμπειρία.
  • Έλλειψη κοινωνικοποίησης και έκθεσης σε διαφορετικά περιβάλλοντα κατά την κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης (περίπου 14 εβδομάδων)
  • Ιστορικό αδυναμίας διαφυγής από ένα ερέθισμα που πυροδοτεί, που οδηγεί στην ανάπτυξη φοβιών ή διαταραχών πανικού
  • Άγχος αποχωρισμού, το οποίο μπορεί να προκληθεί από ιστορικό εγκατάλειψης, πολλαπλών ιδιοκτητών ή προηγούμενης παραμέλησης και μπορεί να διαιωνίζεται εάν ο σκύλος έχει βιώσει επανειλημμένους αποχωρισμούς
  • Σωματική ασθένεια ή πόνος, που μπορεί να αυξήσει το άγχος και να συμβάλει στην ανάπτυξη φόβων, φοβιών και ανησυχιών
  • Αλλαγές λόγω γήρανσης, όπως αλλαγές στο νευρικό σύστημα, καθώς και μολυσματικές ασθένειες και τοξικές καταστάσεις, οι οποίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με φόβο, φοβίες και άγχος.

Διάγνωση του φόβου και του άγχους στους σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει πρώτα να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τη συμπεριφορά, όπως εγκεφαλική, θυρεοειδική ή επινεφριδιακή νόσο. Οι εξετάσεις αίματος θα αποκλείσουν ή θα επιβεβαιώσουν πιθανές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

Αντιμετώπιση του ακραίου φόβου και άγχους στους σκύλους

Εάν ο κτηνίατρός σας ή ένας κτηνίατρος συμπεριφοριστής διαπιστώσει ότι ο σκύλος σας βιώνει φόβο, άγχος ή φοβία, μπορεί να σας συστήσει έναν συνδυασμό θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων τροποποίησης της συμπεριφοράς και ενδεχομένως συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας θα εξαρτηθεί από τις ατομικές ανάγκες του σκύλου σας και τη σοβαρότητα του φόβου ή του άγχους του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για κάθε σκύλο και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση σε σοβαρές περιπτώσεις. Εάν ο σκύλος σας έχει ακραίο άγχος πανικού ή αποχωρισμού, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί μέχρι να δράσουν τα φάρμακα, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες έως εβδομάδες.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε προστασία στο σπίτι του σκύλου σας και να κανονίσετε ημερήσια φροντίδα ή φύλαξη σκύλου μέχρι να μπορέσει να ηρεμήσει και να μην κινδυνεύει πλέον από αυτοτραυματισμούς.

Απευαισθητοποίηση και αντισυγκέντρωση

Η απευαισθητοποίηση και η αντισυγκέντρωση είναι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα σκυλιά να ξεπεράσουν τους φόβους, τις φοβίες και το άγχος. Αυτές οι τεχνικές είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται νωρίς, πριν ο φόβος ή το άγχος γίνει πολύ έντονο.

Η απευαισθητοποίηση περιλαμβάνει την αργή έκθεση του σκύλου στο ερέθισμα που προκαλεί το φόβο ή το άγχος, ξεκινώντας από χαμηλή ένταση και αυξάνοντάς την σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η αντισυγκέντρωση περιλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου να εκτελεί μια θετική συμπεριφορά, όπως το να κάθεται ή να μένει, όταν βρίσκεται σε μια φοβική ή αγχώδη κατάσταση. Με την επιβράβευση του σκύλου για την εκτέλεση αυτής της συμπεριφοράς, μπορεί να μάθει να συνδέει το ερέθισμα με κάτι θετικό και όχι με κάτι τρομακτικό.

Για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά αυτές τις τεχνικές, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σωματικά σημάδια φόβου, φοβιών και άγχους στο σκύλο σας, ώστε να μπορείτε να παρέμβετε πριν ο φόβος ή το άγχος γίνει πολύ έντονο.

Διαβίωση και διαχείριση του φόβου και του άγχους στους σκύλους

Εάν ο σκύλος σας λαμβάνει φάρμακα για μια διαταραχή φόβου, φοβίας ή άγχους, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγχει περιοδικά τα επίπεδα στο αίμα του για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα επεξεργάζονται και αποβάλλονται σωστά. Εάν οι τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς δεν είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσει την προσέγγισή του.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι διαταραχές το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας, ίσως χρειαστεί να ασχοληθείτε με ασκήσεις τροποποίησης της συμπεριφοράς και να τον διδάξετε να χαλαρώνει σε διάφορα περιβάλλοντα. Ενθαρρύνετε την ήρεμη συμπεριφορά όταν ο σκύλος σας εμφανίζεται αγχωμένος και προσπαθήστε να ανακατευθύνετε την προσοχή του με περισπασμούς.

Οι φοβισμένοι ή αγχωμένοι σκύλοι μπορεί να επωφεληθούν από τη διαβίωση σε ένα ήρεμο περιβάλλον με ελάχιστους κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η αποφυγή εκθέσεων σκύλων, πάρκων σκύλων και μεγάλου πλήθους. Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν πιο αγχώδη όταν είναι κλεισμένα σε κλουβί, οπότε εξετάστε άλλες επιλογές αν συμβαίνει αυτό. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την τιμωρία του σκύλου σας για συμπεριφορά που σχετίζεται με το φόβο, τη φοβία ή το άγχος του. Εάν χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια, σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία συμπεριφοριστή, στον οποίο μπορεί να σας παραπέμψει ο κτηνίατρός σας.

Διαβάστε επίσης: Πως να προετοιμάστε τον σκύλο σας για κτηνιατρική εξέταση

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο