Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε το σκύλο σας

Από Puppify Team 13 Ελάχιστη ανάγνωση

Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους από τη σίτιση του σκύλου σας με ορισμένες ανθρώπινες τροφές. Ορισμένες ανθρώπινες τροφές μπορεί να είναι τοξικές για τους σκύλους και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, παχυσαρκία και προβλήματα συμπεριφοράς. Για να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή και ασφαλή, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να του δίνετε αποφάγια από το τραπέζι και να επιμένετε σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί μια τοξική τροφή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα. Για να αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες και να διασφαλίσετε την υγεία του σκύλου σας, φροντίστε να εξοικειωθείτε με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να ταΐζετε το κατοικίδιό σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς Να Προετοιμάσετε Το Σκύλο Σας Για Κτηνιατρική Εξέταση

1. Σταφύλια και σταφίδες

κόκκινα-στρογγυλά-φρούτα-σε-λευκό-ύφασμα-φωτογραφία

Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους, οδηγώντας ενδεχομένως σε νεφρική βλάβη ή και θάνατο. Η ακριβής τοξική δόση δεν είναι γνωστή, αλλά μόλις 85 γραμμάρια σταφυλιών μπορεί να είναι τοξικά για έναν σκύλο που ζυγίζει περίπου 9 κιλά. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα από άλλα και να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα ακόμη και μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας, ενώ άλλα μπορεί να μην παρουσιάσουν καμία παρενέργεια.

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από σταφύλια και σταφίδες σε σκύλους περιλαμβάνουν εμετό, απώλεια όρεξης, διάρροια, κοιλιακό πόνο, αυξημένη δίψα, μειωμένη παραγωγή ούρων, αδυναμία και τρέμουλο. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 24 ωρών από την κατάποση, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συχνά μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση.

Εάν ο σκύλος σας έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση εμετού και τη χορήγηση φαρμάκων ή ενεργού άνθρακα για την απορρόφηση των τοξινών. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει επιθετική υποστηρικτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με υγρά και των εξετάσεων αίματος για την παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας.

2. Κρεμμύδια

καφέ-κρεμμύδι-παρτίδα-φωτογραφία

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σχοινόπρασο μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους και να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία του σώματος Heinz, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής βλάβης. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο κρεμμύδι πρέπει να φάει ένας σκύλος για να αναπτύξει τοξικότητα, αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σωρευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένας σκύλος καταναλώσει μικρές ποσότητες επί πολλές ημέρες, μπορεί να αρρωστήσει.

Τα κρεμμύδια σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων των ωμών, των μαγειρεμένων και των αφυδατωμένων, μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους. Για να αποφύγετε την τοξικότητα, αποφύγετε να ταΐζετε το σκύλο σας με αποφάγια και οποιαδήποτε τροφή μαγειρεμένη με κρεμμύδια ή συστατικά που περιέχουν κρεμμύδια, όπως παιδικές τροφές με σκόνη κρεμμυδιού.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κρεμμύδια, σκόρδο ή σχοινόπρασο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Τα συμπτώματα της αναιμίας του σώματος Heinz μπορεί να περιλαμβάνουν χλωμά ούλα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αδυναμία και λήθαργο. Άλλα σημάδια που μπορεί να παρατηρηθούν περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και αιματηρά ούρα.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση εμετού, τη χορήγηση ενεργού άνθρακα για την απορρόφηση των τοξινών, την παροχή υποστηρικτικής φροντίδας και ενδεχομένως τη χορήγηση μεταγγίσεων αίματος ή οξυγόνου. Θα χρειαστεί επίσης στενή παρακολούθηση.

3. Σοκολάτα

ψιλοκομμένη σοκολάτα φωτογραφία

Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες, συμπεριλαμβανομένης της θεοβρωμίνης και της καφεΐνης, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα αρτοποιίας, οι οποίες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις κακάο, είναι πιο τοξικές για τους σκύλους από τη σοκολάτα γάλακτος. Ένας σκύλος βάρους 9,1 κιλών μπορεί να αρρωστήσει μετά την κατανάλωση 14 ml σοκολάτας ψησίματος, ενώ χρειάζονται περίπου 90 ml σοκολάτας γάλακτος για να προκληθεί βλάβη. Το χώμα από κόκκους κακάο, που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην κηπουρική, μπορεί επίσης να είναι τοξικό για τους σκύλους αν το καταπιούν.

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από σοκολάτα ή κακάο σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν διέγερση ή υπερκινητικότητα, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις, εμετό, διάρροια, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή ρυθμό, μεθυσμένο βάδισμα, αυξημένη θερμοκρασία σώματος και κώμα. Ακόμη και μικρότερες ποσότητες σοκολάτας μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές λόγω της περιεκτικότητας σε λίπος και της οξύτητάς της, χωρίς να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Εάν ένας σκύλος έχει καταπιεί τοξική ποσότητα σοκολάτας ή κακάο, ο κτηνίατρος μπορεί να προκαλέσει εμετό ή να χορηγήσει ενεργό άνθρακα για την απορρόφηση των τοξινών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επιθετική υποστηρικτική φροντίδα με υγροθεραπεία, φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και στενή παρακολούθηση.

4. Προϊόντα με καφεΐνη

λευκή κεραμική κούπα και πιατάκι με κόκκους καφέ σε καφέ ύφασμα φωτογραφία

Η καφεΐνη, μια μεθυλοξανθίνη παρόμοια με αυτές που βρίσκονται στη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει διέγερση του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος. Συνήθεις πηγές τοξικότητας της καφεΐνης στους σκύλους περιλαμβάνουν χάπια καφεΐνης, κόκκους καφέ και καφέ, μεγάλες ποσότητες τσαγιού ή σοκολάτας.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη στους σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία και υπερκινητικότητα, ακολουθούμενη από εμετό, λαχάνιασμα, αδυναμία, μεθυσμένο βάδισμα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, μυϊκό τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.

Εάν ένας σκύλος έχει καταπιεί τοξική ποσότητα καφεΐνης, ο κτηνίατρος μπορεί να προκαλέσει εμετό ή/και να χορηγήσει ενεργό άνθρακα για την απορρόφηση των τοξινών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα με υγροθεραπεία, φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και προσεκτική παρακολούθηση.

5. Ξηροί καρποί Macadamia

λευκά στρογγυλά κεραμικά μπολ με λευκά στρογγυλά φρούτα φωτογραφία

Οι καρποί macadamia, αν και γενικά δεν θεωρούνται θανατηφόροι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια στους σκύλους. Η ακριβής τοξίνη και ο μηχανισμός τοξικότητας είναι άγνωστα, αλλά η κατάποση ακόμη και μικρού αριθμού ξηρών καρπών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καρύδια macadamia σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος, αδυναμία, κατάθλιψη, τρέμουλο και εμετό, τα οποία συνήθως εμφανίζονται μέσα σε έξι έως 24 ώρες μετά την κατάποση.

Οι σκύλοι με δηλητηρίαση από καρύδια macadamia αντιμετωπίζονται συνήθως συμπτωματικά και οι περισσότεροι αναρρώνουν εντός 24 έως 48 ωρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η ενδονοσοκομειακή υποστηρικτική φροντίδα για σκύλους που αρρωσταίνουν πολύ.

6. Ξυλιτόλη

πράσινη και λευκή  συσκευασίας με ετικέτα φωτογραφία

Η ξυλιτόλη είναι μια γλυκαντική ουσία χωρίς ζάχαρη που συναντάται συνήθως σε τσίχλες και καραμέλες, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά άλλα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως οδοντόκρεμα, φυστικοβούτυρο, σκόνες πρωτεΐνης, ακόμη και σε καλλυντικά. Στα σκυλιά, η κατάποση ξυλιτόλης μπορεί να διεγείρει το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα), και μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη ηπατική βλάβη. Μόλις ένα κομμάτι τσίχλας που περιέχει ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία σε σκύλο βάρους 9 kg. Μια συσκευασία τσίχλας που περιέχει ξυλιτόλη μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ηπατική βλάβη, αλλά η ακριβής δόση που θα προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από ξυλιτόλη που σχετίζονται με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν εντός 30 έως 60 λεπτών από την κατάποση και περιλαμβάνουν αδυναμία, μεθυσμένο βάδισμα, κατάρρευση και επιληπτικές κρίσεις. Τα συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας μπορεί να εμφανιστούν εντός 72 ωρών.

Εάν ένας σκύλος έχει καταπιεί ξυλιτόλη, ο κτηνίατρος μπορεί να προκαλέσει εμετό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δεν είναι χρήσιμο, δεδομένου ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν τόσο γρήγορα. Σκύλοι με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα θα πρέπει να υποβληθούν σε ενδοφλέβια θεραπεία με δεξτρόζη (ζάχαρη) και να παρακολουθούνται στενά για μία έως δύο ημέρες. Με έγκαιρη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα, πολλοί σκύλοι βελτιώνονται, αν και η ηπατική βλάβη μπορεί να είναι μόνιμη και θα χρειαστεί συνεχής παρακολούθηση και φροντίδα.

7. Αλκοόλ και ζύμη

τρία διαφανή γυάλινα ποτήρια με κοκτέιλ- φωτογραφία

Τόσο το αλκοόλ όσο και η άψητη ζύμη περιέχουν αιθανόλη, η οποία είναι μια τοξική χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό. Κατά την κατάποση, η αιθανόλη μπορεί να προκαλέσει καταστολή, κατάθλιψη, λήθαργο, αδυναμία και δυσκολία στο περπάτημα, καθώς και αυξημένη δίψα και ούρηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή κώμα.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν υποψιάζεστε δηλητηρίαση από αιθανόλη, καθώς η χημική ουσία απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει υγρά και φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη διαχείριση τυχόν επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν η ζύμη επεκταθεί και προκαλέσει απόφραξη ή έντονο πόνο στο πεπτικό σύστημα.

8. Κουκούτσια φρούτων και σπόροι

αβοκάντο σε φέτες πάνω σε καφέ ξύλινη σανίδα κοπής φωτογραφία

Η κατάποση κουκουτσιών φρούτων, όπως κουκούτσια μήλων, κεράσια, ροδάκινα και δαμάσκηνα, μπορεί να είναι επιβλαβής για τους σκύλους, καθώς περιέχουν μικρές ποσότητες κυανίου, μιας τοξικής χημικής ουσίας. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κυάνιο στα σκυλιά περιλαμβάνουν σάλια, μυϊκές συσπάσεις, ανεξέλεγκτη ούρηση και διάρροια, επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Αν και είναι σπάνιο για τους σκύλους να εμφανίσουν δηλητηρίαση από κυάνιο από κουκούτσια φρούτων, μπορεί μερικές φορές να καταπιούν το κουκούτσι ολόκληρο και να προκαλέσουν εντερική απόφραξη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με οξυγόνο, υγρά και υποστηρικτική φροντίδα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα αντίδοτο και μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του κουκούτσιου, εάν παρουσιαστεί εντερική απόφραξη. Είναι σημαντικό να κρατάτε αυτά τα κουκούτσια φρούτων μακριά από σκύλους για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα υγείας.

9. Σάπια ή μουχλιασμένα τρόφιμα

Εικόνα σάπιου φαγητού

Η κατανάλωση μουχλιασμένων ή σάπιων τροφών μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους σκύλους και να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια, παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος), μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση και προοδευτική παράλυση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εντατική υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένοι τύποι μουχλιασμένων ή σάπιων τροφίμων μπορεί επίσης να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν μυϊκό τρόμο, ασταθές βάδισμα ή/και σπασμούς. Είναι σημαντικό να κρατάτε το σκύλο σας μακριά από κάδους απορριμμάτων και οποιαδήποτε τροφή που φαίνεται χαλασμένη και να αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί μουχλιασμένη ή σάπια τροφή.

Ένα λεπτομερές ιστορικό της προσλαμβανόμενης ουσίας και τυχόν συμπτωμάτων θα βοηθήσει στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας. Μπορεί να είναι απαραίτητη η υποστηρικτική φροντίδα και η νοσηλεία με υγρά και πρόσθετα φάρμακα.

10. Άλλα τρόφιμα προς αποφυγή

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που, αν και δεν είναι τοξικές, μπορεί να είναι ανθυγιεινές για τους σκύλους. Αυτές περιλαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη ή νάτριο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, παγκρεατίτιδα, παχυσαρκία, αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι δύσκολο να τα χωνέψουν οι σκύλοι, ενώ τα καλαμπόκια καλαμποκιού μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική απόφραξη. Τα μαγειρεμένα κόκαλα μπορεί να θρυμματιστούν και να σπάσουν εύκολα, οδηγώντας σε γαστρεντερική βλάβη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σκύλοι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ανθρώπους και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε ορισμένα είδη τροφίμων.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα τοξικά φυτά και να συμβουλεύεστε μια αξιόπιστη πηγή για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας δεν κινδυνεύει.

Διαβάστε επίσης: Δηλητηριώδη Φυτά Για Κουτάβια

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο