10 βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων

Από Puppify Team 15 Ελάχιστη ανάγνωση

Η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι μια σημαντική πτυχή της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, και ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να διδάξετε στο σκύλο σας βασικά συνθήματα ή εντολές. Αυτές οι εντολές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον σκύλο σας υπό έλεγχο, να του δώσετε μια αίσθηση δομής και τάξης και ακόμη και να του σώσετε ενδεχομένως τη ζωή σε ορισμένες καταστάσεις. Υπάρχουν αρκετές θεμελιώδεις εντολές που κάθε σκύλος πρέπει να γνωρίζει και η εκμάθησή τους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση κοινών προβλημάτων συμπεριφοράς.

1. Κοίτα

Η προσοχή είναι ζωτικής σημασίας στην εκπαίδευση σκύλων, και η εντολή “κοίτα” ή “κοίτα με” σας επιτρέπει να κρατάτε την προσοχή του σκύλου σας πάνω σας ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τυχόν περισπασμούς. Με τη διδασκαλία αυτής της εντολής, μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τον σκύλο σας και να τον κρατάτε ήρεμο σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Αποτελεί επίσης ένα βασικό θεμέλιο για τη διδασκαλία άλλων εντολών στο σκύλο σας. Για να διδάξετε στο σκύλο σας την εντολή “κοίτα” ή “κοίτα με”, ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά κοντά στο πρόσωπό σας και λέγοντας την εντολή. Όταν ο σκύλος σας σας κοιτάξει, δώστε του αμέσως τη λιχουδιά και επαινέστε τον. Εξασκηθείτε σε αυτό με συνέπεια και αυξήστε σταδιακά τη δυσκολία προσθέτοντας απόσταση ή περισπασμούς. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να εστιάζει σε εσάς όταν δίνετε αυτή την εντολή.

2. Ανάκληση έκτακτης ανάγκης

Η ανάκληση έκτακτης ανάγκης είναι μια κρίσιμη εντολή που πρέπει να διδάξετε στο σκύλο σας, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να του σώσει τη ζωή σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Διαφέρει από τη βασική εντολή “έλα” και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αν ο σκύλος σας πρόκειται να τρέξει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Η εκπαίδευση του σκύλου σας να ανταποκρίνεται στην ανάκληση έκτακτης ανάγκης σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι απαραίτητη, καθώς διασφαλίζει ότι θα έρθει τρέχοντας σε εσάς όταν τον καλέσετε. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην ανάκληση έκτακτης ανάγκης, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι υψηλής αξίας ως ανταμοιβή. Εξασκηθείτε στην εντολή σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, αυξάνοντας σταδιακά τους περισπασμούς και την απόσταση καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο ικανός. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την ανάκληση έκτακτης ανάγκης μόνο σε πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς η πολύ συχνή χρήση της μπορεί να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητά της.

3. Έλα

Η εντολή “έλα” ή “ανάκληση” είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κάνετε το σκύλο σας να έρθει σε εσάς, είτε πρέπει να τον φέρετε μέσα από την αυλή, είτε να τον φέρετε για παιχνίδι, είτε αν έχει ξεφύγει από το λουρί του. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτή την εντολή μόνο για θετικά πράγματα, ώστε ο σκύλος σας να τη συνδέει πάντα με καλές εμπειρίες και να έρχεται με χαρά σε εσάς με το σύνθημα. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “έλα”, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι υψηλής αξίας ως ανταμοιβή και εξασκώντας με συνέπεια την εντολή σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυξήστε σταδιακά τους περισπασμούς και την απόσταση καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο ικανός και θυμηθείτε να επιβραβεύετε πάντα τη συμμόρφωση με έπαινο και λιχουδιές. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εξασκείτε αυτή την εντολή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σας για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει ανταποκρινόμενος.

4. Μαζί μου

Η εντολή “μαζί μου” χρησιμοποιείται για να διδάξετε στο σκύλο σας να περπατάει στο πλευρό σας με χαλαρό λουρί, αντί να τραβάει μπροστά ή να μένει πίσω. Αυτό όχι μόνο κάνει τη βόλτα του σκύλου σας πιο ευχάριστη, αλλά εξασφαλίζει επίσης ότι ο σκύλος σας θα έχει την άσκηση και την κοινωνικοποίηση που χρειάζεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που σας είναι εύκολο να θυμάστε και αρκετά απλή για να την καταλάβει ο σκύλος σας, όπως “ήρεμα” ή “μην τραβάς”. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “μαζί μου”, ξεκινήστε συνδέοντας ένα λουρί στο κολάρο του σκύλου σας και στέκεστε σε μια ήσυχη περιοχή. Δώστε την εντολή και κάντε ένα βήμα μπροστά, ενθαρρύνοντας τον σκύλο σας να περπατήσει στο πλευρό σας. Αν τραβήξει μπροστά, σταματήστε και περιμένετε να επιστρέψει στο πλευρό σας πριν συνεχίσετε. Επιβραβεύστε το σκύλο σας με λιχουδιές και επαίνους για το περπάτημα στο πλευρό σας και αυξήστε σταδιακά τους περισπασμούς και την απόσταση καθώς θα γίνεται πιο ικανός.

5. Άφησε το

Η εντολή “άστο” χρησιμοποιείται για να διδάξετε στο σκύλο σας να αποφεύγει να παίρνει και να αλληλεπιδρά με αντικείμενα που μπορεί να βρίσκει ενδιαφέροντα ή δυνητικά επιβλαβή. Αυτή είναι μια χρήσιμη εντολή που πρέπει να έχετε στην εργαλειοθήκη της εκπαίδευσής σας, καθώς μπορεί να αποτρέψει τον σκύλο σας από το να φάει κάτι επικίνδυνο ή να προστατεύσει τα υπάρχοντά σας από το να καταστραφούν. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την εντολή “άφησέ το” πριν ο σκύλος σας πάρει το αντικείμενο, αλλά αν το έχει ήδη πάρει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή “πέταξέ το” για να τον κάνετε να αφήσει το αντικείμενο. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “άφησέ το”, ξεκινήστε δείχνοντας στο σκύλο σας ένα αντικείμενο και λέγοντας “άφησέ το”. Αν προσπαθήσει να αλληλεπιδράσει με το αντικείμενο, καλύψτε το με το χέρι σας και πείτε “ωραία” όταν σταματήσει να προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Αυξήστε σταδιακά τη δυσκολία χρησιμοποιώντας διαφορετικά αντικείμενα και προσθέτοντας περισπασμούς. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να αποφεύγει να παίρνει αντικείμενα και να αλληλεπιδρά με αυτά όταν δίνετε την εντολή “άφησέ το”.

6. Πέτα το

Η εντολή “πέτα το” διδάσκει στο σκύλο σας να αφήσει οποιοδήποτε αντικείμενο έχει πάρει στο στόμα του. Αυτή είναι μια χρήσιμη εντολή που πρέπει να έχετε στην εργαλειοθήκη της εκπαίδευσής σας, καθώς μπορεί να αποτρέψει τον σκύλο σας από το να καταπιεί δυνητικά επιβλαβή ή δηλητηριώδη αντικείμενα, καθώς και να προστατεύσει τα υπάρχοντά σας από ζημιές. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “πέτα το”, ξεκινήστε δείχνοντας στο σκύλο σας ένα αντικείμενο και λέγοντας “πέτα το” καθώς το σηκώνει. Όταν αφήσει το αντικείμενο, δώστε του αμέσως μια ανταμοιβή, όπως ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά. Εξασκηθείτε σε αυτό με συνέπεια με διαφορετικά αντικείμενα, αυξάνοντας σταδιακά τη δυσκολία προσθέτοντας περισπασμούς. Είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε πάντα το αντικείμενο με μια ανταμοιβή για να ενισχύσετε θετικά τη συμπεριφορά. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να απελευθερώνει τα αντικείμενα όταν δίνετε την εντολή “πέτα το”.

7. Κάτσε

Η εντολή “κάτσε” είναι μια θεμελιώδης εντολή εκπαίδευσης σκύλων που διδάσκει στον σκύλο σας να κάθεται κάτω κατόπιν εντολής. Είναι συχνά η πρώτη εντολή που οι άνθρωποι διδάσκουν στους σκύλους τους και αποτελεί βασικό θεμέλιο για τη διαχείριση διαφόρων ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο για έναν σκύλο να κάθεται και να πηδάει ταυτόχρονα, οπότε η διδασκαλία του σκύλου σας να κάθεται μπορεί να τον βοηθήσει να μην πηδάει πάνω σε ανθρώπους. Επιπλέον, η εντολή “κάτσε” μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει όταν χρειάζεται. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “κάτσε”, ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας και μετακινώντας την αργά πάνω και πίσω πάνω από το κεφάλι του. Καθώς ακολουθεί τη λιχουδιά με τη μύτη του, θα πρέπει φυσικά να καθίσει. Όταν το κάνει, πείτε αμέσως “ωραία” και δώστε του τη λιχουδιά. Εξασκηθείτε σε αυτό με συνέπεια, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση και τους περισπασμούς καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο ικανός. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να κάθεται με εντολή.

8. Ξάπλωσε

Η εντολή ” ξάπλωσε” είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση διαφόρων ανεπιθύμητων συμπεριφορών και την προώθηση της χαλάρωσης του σκύλου σας. Είναι ασυμβίβαστη με συμπεριφορές όπως το άλμα και χρησιμεύει ως βάση για άλλες συμπεριφορές όπως το ρολάρισμα ή το να πηγαίνει σε ένα καθορισμένο “μέρος”. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “ξάπλωσε”, ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας και μετακινώντας την αργά προς τα κάτω στο έδαφος. Καθώς ακολουθεί τη λιχουδιά, θα πρέπει να ξαπλώσει με φυσικό τρόπο. Όταν το κάνει, πείτε αμέσως “ωραία” και δώστε του τη λιχουδιά. Εξασκηθείτε σε αυτό με συνέπεια, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση και τους περισπασμούς καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο ικανός. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να ξαπλώνει με εντολή.

9. Μείνε

Η εντολή “μείνε” είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του σκύλου σας σε διάφορες καταστάσεις. Μπορεί να κρατήσει τον σκύλο σας μακριά από κινδύνους, εμποδίζοντάς τον να τρέξει σε επικίνδυνες καταστάσεις, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από τα πόδια σας ή για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του σε δημόσιες και ιδιωτικές τοποθεσίες. Εάν ο σκύλος σας γνωρίζει την εντολή “μείνε”, μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να τον αφήσετε να φύγει από το λουρί σε ορισμένες καταστάσεις όπου πρέπει να παραμείνει ακίνητος. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “μείνε”, ξεκινήστε στέκεστε μπροστά στο σκύλο σας και κρατήστε μια λιχουδιά στο χέρι σας. Πείτε “μείνε” και κρατήστε το χέρι σας απλωμένο, με την παλάμη στραμμένη προς το σκύλο σας. Αν προσπαθήσει να κινηθεί προς τα εμπρός ή να πάρει τη λιχουδιά, κλείστε το χέρι σας και πείτε “όχι”. Όταν σταματήσουν να προσπαθούν να πάρουν τη λιχουδιά, πείτε “ωραία” και δώστε τους τη λιχουδιά. Εξασκηθείτε σε αυτό με συνέπεια, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση και τους περισπασμούς καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο ικανός. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να μένει με εντολή.

10. Περίμενε

Η εντολή ” περίμενε” χρησιμοποιείται για να διδάξετε στο σκύλο σας να μην προχωράει μπροστά μέχρι να του δοθεί η άδεια. Είναι χρήσιμη για να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να βγει από μια πόρτα, ένα κλουβί ή ένα αυτοκίνητο και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος διαχείρισης του ενθουσιασμού του. Όταν δίνετε στον σκύλο σας την εντολή “περίμενε”, του λέτε ότι κάτι που θέλει έρχεται, αλλά πρέπει να παραμείνει ακίνητος για να το παραλάβει. Η εντολή “περίμενε” είναι παρόμοια με την εντολή “μείνε”, αλλά επιτρέπει στο σκύλο σας λίγη περισσότερη ελευθερία όσο περιμένει. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην εντολή “περίμενε”, ξεκινήστε στέκεστε μπροστά στο σκύλο σας και κρατήστε μια λιχουδιά στο χέρι σας. Πείτε “περίμενε” και κρατήστε το χέρι σας απλωμένο, με την παλάμη στραμμένη προς το σκύλο σας. Αν προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά ή να πάρει τη λιχουδιά, κλείστε το χέρι σας και πείτε “όχι”. Όταν σταματήσουν να προσπαθούν να πάρουν τη λιχουδιά, πείτε “ωραία” και δώστε τους τη λιχουδιά. Εξασκηθείτε σε αυτό με συνέπεια, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση και τους περισπασμούς καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο ικανός. Με την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει να περιμένει με εντολή.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η διδασκαλία βασικών εντολών εκπαίδευσης του σκύλου σας είναι μια σημαντική πτυχή της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε μια ποικιλία κοινών προβλημάτων συμπεριφοράς. Οι 10 βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων που πρέπει να γνωρίζει κάθε σκύλος περιλαμβάνουν: “κοίτα” ή ” κοίτα με”, “ανάκληση έκτακτης ανάγκης”, “έλα”, “μαζί μου”, “άφησέ το”, ” πέτα το”, “κάτσε”, “ξάπλωσε”, “περίμενε” και “μείνε”. Εξασκώντας με συνέπεια αυτές τις εντολές με το σκύλο σας και χρησιμοποιώντας ανταμοιβές και θετική ενίσχυση, μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει να ανταποκρίνεται σε αυτά τα σήματα και να γίνει ένα καλά εκπαιδευμένο και καλομαθημένο κατοικίδιο.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο