Pug: Χαρακτηριστικά Ράτσας, Εικόνες, & Πληροφορίες

Από Puppify Team 14 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα Pugs είναι μικρά σκυλιά με μεγάλη προσωπικότητα. Αυτές οι μικρές, στιβαρές ράτσες ανήκουν στην ομάδα σκύλων τσέπης και είναι γνωστές για το χιούμορ τους και την αγάπη τους για την προσοχή. Συχνά αναφέρονται ως οι κλόουν του σκυλόκοσμου λόγω της παιχνιδιάρικης φύσης τους. Τα Pugs έχουν κοντό, λείο τρίχωμα που μπορεί να είναι μαύρο ή καστανοκόκκινο, καθώς και χαρακτηριστικό ρυτιδιασμένο πρόσωπο και κυρτή ουρά. Αν και είναι καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να βρείτε τα Pugs σε καταφύγια ή σε ομάδες διάσωσης. Αν θέλετε να φέρετε ένα Παγκ στο σπίτι σας, θυμηθείτε να υιοθετήσετε αντί να αγοράσετε. Τα Παγκ είναι γενικά γλυκά και καλοκάγαθα, αλλά έχουν και λίγο τσαγανό. Μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλές καταστάσεις διαβίωσης, αν και προτιμούν τα ήπια κλίματα και απολαμβάνουν να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο με την οικογένειά τους. Η ομοιόμορφη ιδιοσυγκρασία τους τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά.

Επισκόπηση ράτσας

 • Ομάδα: Σκύλος τσέπης
 • Ύψος: 25,4 έως 33 cm
 • Βάρος: 6,3 έως 8,2 kg
 • Τρίχωμα: Λείο, κοντό
 • Χρώμα τριχώματος: Καφέ, μαύρο
 • Διάρκεια ζωής: 13 έως 15 έτη
 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικό, γλυκότροπο, παιχνιδιάρικο
 • Υποαλλεργικό: Όχι
 • Προέλευση: Κίνα

Χαρακτηριστικά του Παγκ

Τα pugs είναι γενικά πολύ στοργικά και έχουν χαρούμενη ιδιοσυγκρασία. Είναι γνωστά για την αγάπη τους για τους ανθρώπους και δεν είναι πολύ ενεργητικά, αλλά εξακολουθούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι.

Επίπεδο στοργήςΥψηλό
Φιλικότητα Υψηλό
Φιλικό προς τα παιδιάΥψηλό
Φιλικό για κατοικίδια ζώαΥψηλό
Ανάγκες άσκησης Μέτρια
Παιχνιδιάρικη διάθεση Υψηλό
Ενεργειακό επίπεδο Μέτρια
Εκπαιδευσιμότητα Μέτρια
Νοημοσύνη Μέτρια
Τάση για γαύγισμα Χαμηλό
Ποσότητα αποβολής Μέτρια

Τα pugs είναι γνωστά για τα κωμικά, ρυτιδιασμένα πρόσωπά τους και τα στρογγυλά κεφάλια τους. Συχνά αναφέρονται ως ” σκύλοι γροθιάς” λόγω της ομοιότητας του προσώπου τους με την ανθρώπινη γροθιά. Τα pugs είναι παιχνιδιάρικα και τους αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά είναι επίσης πιστά και στοργικά. Είναι τετράγωνα και στιβαρά, με τυπικό βάρος μικρότερο από 8 κιλά. Έχουν μεγάλα, στρογγυλά μάτια, μαύρη μουσούδα με “σημάδι αντίχειρα” στο μέτωπο και μαύρα, βελούδινα αυτιά. Έχουν υπολειπόμενο σαγόνι και σφιχτά κυρτή ουρά. Τα pugs έχουν κοντό, διπλό τρίχωμα και είναι γνωστά για το ότι ρίχνουν πολλές τρίχες. Από άποψη προσωπικότητας, είναι έξυπνα, αλλά μπορεί να είναι εριστικά, γεγονός που μπορεί να κάνει την εκπαίδευση δύσκολη. Είναι καλά σκυλιά για φύλαξη και τα πάνε καλά με άλλα ζώα και παιδιά, αν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Είναι μια καλή ράτσα για κατοίκους διαμερισμάτων λόγω του μικρού τους μεγέθους και των χαμηλών επιπέδων ενέργειας όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν ανέχονται καλά τις ακραίες καιρικές συνθήκες και θα πρέπει να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους.

 • Τα pugs μπορεί να είναι πεισματάρικα και μπορεί να είναι δύσκολο να εξοικειωθούν με το σπίτι, γι’ αυτό συνιστάται η εκπαίδευση σε κλουβί.
 • Τα pugs είναι επιρρεπή στην υπερθέρμανση λόγω της κοντής μουσούδας τους και δεν αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
 • Τα pugs δεν είναι σκυλιά για εξωτερικούς χώρους και πρέπει να διατηρούνται μέσα στο σπίτι.
 • Τα pugs ρίχνουν πολλές τρίχες παρά το κοντό τους τρίχωμα.
 • Τα pugs είναι γνωστά για το ροχαλητό, το ρουθούνισμα και τον συριγμό τους.
 • Τα pugs έχουν προεξέχοντα μάτια και είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς στα μάτια.
 • Τα pugs είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία αν δεν παρακολουθείται προσεκτικά η πρόσληψη τροφής τους, καθώς είναι λαίμαργοι φαγάδες και θα υπερκαταναλώσουν αν τους δοθεί η ευκαιρία.
 • Τα pugs χρειάζονται συνεχή ανθρώπινη συντροφιά και ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους παντού, κάθονται στην αγκαλιά τους και κοιμούνται στο κρεβάτι μαζί τους.
 • Οι λάτρεις των Παγκς συχνά απολαμβάνουν τις συγκεντρώσεις Παγκς, τις παρελάσεις και το ντύσιμο των Παγκς τους.
 • Για να εξασφαλίσετε ένα υγιές Παγκ, είναι σημαντικό να βρείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα που ελέγχει τα σκυλιά αναπαραγωγής του για γενετικές ασθένειες και έχει υγιή ιδιοσυγκρασία. Αποφύγετε την αγορά κουταβιών από ανεύθυνους εκτροφείς, εκτροφείς κουταβιών ή καταστήματα κατοικίδιων ζώων.

Ιστορία του Παγκ

Τα pugs έχουν μακρά ιστορία, με καταγωγή από τη δυναστεία Χαν στην Κίνα γύρω στο 400 π.Χ. Πιστεύεται ότι συγγενεύουν με το Θιβετιανό Μαστίφ και είναι μία από τις τρεις ράτσες σκύλων με κοντή μύτη που αναπτύχθηκαν από τους Κινέζους, μαζί με το λιονταρόσκυλο και το Πεκινουά. Τα pugs ήταν ιδιαίτερα πολύτιμα για τους Κινέζους αυτοκράτορες και φυλάσσονταν από τους στρατιώτες. Στις δεκαετίες του 1500 και 1600, η Κίνα άρχισε να εμπορεύεται με την Ευρώπη και τα Pugs εισήχθησαν στην ήπειρο μέσω Ολλανδών εμπόρων. Γρήγορα απέκτησαν δημοτικότητα στα βασιλικά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και ήταν γνωστά με διάφορα ονόματα σε διάφορες χώρες, όπως Carlin στη Γαλλία και Mops στη Γερμανία. Τα σκυλάκια έπαιξαν ρόλο στην ιστορία πολλών ευρωπαϊκών οικογενειών, όπως ο Οίκος της Οράγγης στην Ολλανδία και οι Βοναπάρτες στη Γαλλία. Τη δεκαετία του 1800, τα Pugs τυποποιήθηκαν ως ράτσα στην Αγγλία με δύο κυρίαρχες γραμμές, τις γραμμές Morrison και Willoughby d’Eresby. Τα pugs ήταν δημοφιλή κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής στην Αγγλία και αναγνωρίστηκαν επίσης από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ το 1885. Ανέκτησαν τη δημοτικότητά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια πτώση του ενδιαφέροντος στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Η Λέσχη Σκύλων Pug της Αμερικής ιδρύθηκε το 1931 και αναγνωρίστηκε από την AKC την ίδια χρονιά. Τα παγκ εξακολουθούν να είναι δημοφιλή κατοικίδια ζώα σήμερα λόγω της στοργικής και παιχνιδιάρικης προσωπικότητάς τους.

Φροντίδα

Τα pugs είναι μια ράτσα χαμηλής συντήρησης που απαιτεί καθημερινή άσκηση, συνεπή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση και βασική περιποίηση. Παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν πολλή ενέργεια και μπορεί να είναι αρκετά παιχνιδιάρικα και ατίθασα. Είναι κατάλληλα για ηλικιωμένους ιδιοκτήτες και κατοίκους διαμερισμάτων λόγω των χαμηλών επιπέδων ενέργειάς τους όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, χρειάζονται τακτικές βόλτες ή παιχνίδι και είναι ευαίσθητα στη ζέστη και την υγρασία, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους σε ζεστά ή υγρά περιβάλλοντα. Τα pugs είναι επίσης γνωστά για το ροχαλητό τους, οπότε μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους κοιμούνται ελαφρά.

Άσκηση

Τα pugs χρειάζονται περίπου μία ώρα άσκησης την ημέρα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με έναν πρωινό και βραδινό περίπατο και λίγο ενεργό παιχνίδι. Τους αρέσει επίσης να συμμετέχουν σε αθλήματα για σκύλους, όπως το agility και το rally, και απολαμβάνουν παιχνίδια παζλ για να τα προκαλούν σωματικά και πνευματικά. Είναι σημαντικό να προσέχετε να μην καταπονούνται υπερβολικά τα Pugs, ειδικά με ζεστό καιρό, καθώς η κοντή μουσούδα τους δυσκολεύει την ψύξη τους μέσω του λαχάνιασμα και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Περιποίηση

Τα pugs έχουν κοντό, λείο τρίχωμα που είναι εύκολο στη φροντίδα, απαιτώντας εβδομαδιαίο βούρτσισμα και μηνιαίο μπάνιο. Είναι επιρρεπή στην απώλεια τριχών, ιδίως το καλοκαίρι, και η τακτική περιποίηση μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τις ρυτίδες του προσώπου και να τις στεγνώνετε καλά μετά το μπάνιο για να αποφύγετε τη μόλυνση. Τα διογκωμένα μάτια του Pug είναι επίσης ευάλωτα σε τραυματισμούς και ερεθισμούς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή κατά την περιποίηση. Τα pugs είναι επίσης επιρρεπή σε ασθένειες των ούλων και θα πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά τα δόντια τους με μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους. Είναι καλή ιδέα να συνηθίζουν τα κουτάβια να βουρτσίζονται και να εξετάζονται από μικρή ηλικία και να χειρίζονται συχνά τα πόδια τους. Κατά τη διάρκεια της περιποίησης, είναι σημαντικό να ελέγχετε για τυχόν πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα και στα μάτια, καθώς και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Ο τακτικός καλλωπισμός μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων υγείας.

Εκπαίδευση

Τα pugs είναι γνωστά για τη φιλική, στοργική και παιχνιδιάρικη φύση τους. Είναι έξυπνα σκυλιά και μπορούν να μάθουν γρήγορα με θετικές τεχνικές εκπαίδευσης, όπως οι ανταμοιβές και οι λιχουδιές. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα και να αγχώνονται εύκολα από σκληρές διορθώσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μεθόδους θετικής ενίσχυσης. Η κοινωνικοποίηση είναι επίσης σημαντική για τα Pugs για να τα βοηθήσει να γίνουν ολοκληρωμένα και με αυτοπεποίθηση σκυλιά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της έκθεσης σε διάφορους ανθρώπους, μέρη και εμπειρίες, όπως μαθήματα σε νηπιαγωγείο κουταβιών, επισκέψεις σε φίλους και οικογένεια και βόλτες σε πολυσύχναστες περιοχές. Τα pugs γενικά δεν είναι κατάλληλα για κυνήγι, φύλαξη ή αναζήτηση, αλλά διακρίνονται ως σκύλοι συντροφιάς και απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κωμική και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά και μπορούν να αποτελέσουν καλή ψυχαγωγία. Είναι σημαντικό να εξετάσετε την ιδιοσυγκρασία όταν επιλέγετε ένα κουτάβι παγκ και μπορεί να είναι χρήσιμο να συναντήσετε τουλάχιστον έναν από τους γονείς και τυχόν αδέλφια ή συγγενείς για να πάρετε μια ιδέα για την πιθανή προσωπικότητα του κουταβιού.

Συνήθη προβλήματα υγείας

Τα pugs είναι επιρρεπή σε μια σειρά από κληρονομικά προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα και υπερθέρμανση λόγω του επίπεδου προσώπου τους (βραχυκεφαλικό σύνδρομο), οφθαλμικά προβλήματα όπως ξηροφθαλμία και έλκη κερατοειδούς, δερματικές αλλεργίες και άλλα δερματικά προβλήματα, φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), δυσπλασία του ισχίου και εξάρθρωση των γονάτων (εξάρθρωση επιγονατίδας). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα πιθανά προβλήματα υγείας εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα pug.

Δίαιτα και διατροφή

Τα pugs πρέπει να τρέφονται με μια υψηλής ποιότητας, ισορροπημένη διατροφή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 1/2 έως 1 φλιτζάνι ξηρής τροφής, μοιρασμένη σε δύο γεύματα. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο σχετικά με την κατάλληλη ποσότητα και τον τύπο τροφής για τον εκάστοτε σκύλο σας, καθώς οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλες συνθήκες υγείας. Τα pugs είναι γνωστό ότι αγαπούν πολύ το φαγητό και μπορεί να είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε το μέγεθος των μερίδων και την πρόσληψη λιχουδιών για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας διατηρεί υγιές βάρος. Φροντίζετε πάντα να παρέχετε στο Pug σας πρόσβαση σε φρέσκο νερό.

Τα θετικά και τα αρνητικά των Παγκ

Πλεονεκτήματα:

 • Τα pugs συνήθως δεν γαβγίζουν συχνά, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για τη διαβίωση σε διαμερίσματα ή για όσους προτιμούν ένα πιο ήσυχο νοικοκυριό.
 • Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα pugs είναι γενικά στιβαρά και ανθεκτικά σκυλιά.
 • Τα pugs είναι ιδιαίτερα στοργικά και είναι γνωστό ότι είναι καλά με τα παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας.
 • Τα pugs είναι γενικά εύκολα στην περιποίηση και απαιτούν μόνο μέτρια άσκηση.

Μειονεκτήματα:

 • Τα pugs είναι επιρρεπή στην υπερκατανάλωση τροφής και μπορούν να πάρουν εύκολα βάρος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη διατροφή τους και να διασφαλίζετε ότι ασκούνται αρκετά.
 • Τα pugs έχουν δερματικές ρυτίδες στο πρόσωπο και το σώμα τους που πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για την αποφυγή μολύνσεων.
 • Τα pugs, λόγω της κοντής μουσούδας τους, μπορεί να έχουν αναπνευστικές δυσκολίες, ιδίως σε ζεστό και υγρό καιρό ή όταν επιδίδονται σε έντονη δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να τα κάνει λιγότερο κατάλληλα για ορισμένους τύπους άσκησης ή περιβάλλοντος

Παρόμοιες ράτσες

Αν πιστεύετε ότι το pug είναι το κατάλληλο για εσάς, φροντίστε να κάνετε αρκετή έρευνα πριν αποκτήσετε ένα. Μιλήστε με άλλους ιδιοκτήτες pug, αξιόπιστους εκτροφείς, ομάδες διάσωσης και κτηνιάτρους για να μάθετε περισσότερα.

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοιες ράτσες, δείτε:

 • Γαλλικό μπουλντόγκ
 • Τεριέ της Βοστώνης
 • Γκριφόν Βρυξελλών

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από πιθανές ράτσες σκύλων εκεί έξω – με λίγη έρευνα, μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη για το σπίτι σας!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο