Πώς να προετοιμάσετε το σκύλο σας για κτηνιατρική εξέταση

Από Puppify Team 5 Ελάχιστη ανάγνωση

Μια φυσική εξέταση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ρουτίνας υγειονομικής περίθαλψης του σκύλου σας, τόσο για την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων υγείας όσο και για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας. Είτε ο σκύλος σας αντιμετωπίζει συμπτώματα είτε απλά πρόκειται να κάνει έναν έλεγχο ρουτίνας, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για την εξέταση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσκόμιση τυχόν απαραίτητων εγγράφων, όπως αρχεία εμβολίων ή έγγραφα υιοθεσίας, καθώς και τη λήψη μέτρων ώστε η επίσκεψη να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αγχωτική για τον τριχωτό φίλο σας. Εάν ο σκύλος σας είναι αγχώδης ή δύσκολα διαχειρίσιμος, μπορεί να θέλετε να φέρετε ένα κλουβί ή να ζητήσετε ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια για να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Τι θα χρειαστείτε


Ουσιαστικά, το μόνο που χρειάζεστε είναι ο σκύλος σας. Εκτός από το κατοικίδιό σας, μπορεί να χρειαστεί να φέρετε:

  • Σημαντικά έγγραφα
  • Κλουβί ή/και λουρί
  • Λιχουδιές για σκύλους
  • Δείγμα κοπράνων ή ούρων, εάν είναι απαραίτητο
  • Τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το σκύλο σας (μπορεί να είναι δύσκολο να τις θυμηθείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, γι’ αυτό γράψτε τις από πριν)

Ετοιμάστε το σκύλο σας για την εξέταση

Για να προετοιμάσετε το σκύλο σας για τη φυσική εξέταση, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε στο χειρισμό και την εξέτασή τους στο σπίτι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το σήκωμα των αυτιών και των ποδιών τους, την εξέταση στο στόμα και τα μάτια τους και τον χειρισμό του προσώπου και των ποδιών τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να γίνει πιο άνετος με αυτούς τους τύπους ενεργειών, γεγονός που θα κάνει τη διαδικασία εξέτασης πιο εύκολη τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας.

Αν χρειαστεί να φέρετε δείγμα ούρων ή κοπράνων στον κτηνίατρο, φροντίστε να ακολουθήσετε τυχόν ειδικές οδηγίες που παρέχονται από την κλινική, όπως η χρήση συγκεκριμένου δοχείου. Είναι επίσης καλή ιδέα να σημειώσετε εκ των προτέρων τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που έχετε, ώστε να μην ξεχάσετε να τις θέσετε κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να νιώσει άνετα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σκεφτείτε να φέρετε μαζί σας το αγαπημένο του κλουβί, παιχνίδια ή κρεβάτι και φροντίστε να έχετε ετοιμάσει λιχουδιές για να τον επιβραβεύετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Τι ψάχνει ο κτηνίατρός σας

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, κτηνίατρος σας θα εξετάσει διεξοδικά το σώμα του σκύλου σας από το κεφάλι μέχρι την ουρά για να αξιολογήσει τη συνολική υγεία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο των ματιών του για απώλεια όρασης, ερυθρότητα ή εκκρίσεις, καθώς και τη χρήση ενός φωτός για να εξετάσει τις κόρες και τους αμφιβληστροειδείς.

Τα αυτιά θα εξεταστούν για ερυθρότητα, οσμή ή υπολείμματα αυτιών και το στόμα και τα ούλα θα ελεγχθούν για οδοντικές παθήσεις και υγιείς βλεννογόνους. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να ψηλαφήσει τους λεμφαδένες για να ελέγξει για οίδημα, να ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονες με ένα στηθοσκόπιο και να αξιολογήσει το αναπνευστικό σύστημα για τυχόν ενδείξεις ερεθισμού ή μόλυνσης. Η κοιλιά θα εξεταστεί για ανωμαλίες και το δέρμα και το τρίχωμα θα ελεγχθούν για τυχόν προβλήματα, όπως απολέπιση, ερυθρότητα ή ψύλλους.

Οι αρθρώσεις, τα οστά, οι μύες και το νευρικό σύστημα θα ελεγχθούν για πόνο, δυσκαμψία ή μη φυσιολογικά αντανακλαστικά, ενώ θα εξεταστούν εν συντομία το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση του σώματος του σκύλου σας και να βαθμολογήσει τη βαθμολογία της σωματικής του κατάστασης σε κλίμακα 1-5 ή 1-10. Αυτή η βαθμολογία δείχνει αν ο σκύλος είναι υποσιτισμένος ή υπέρβαρος, με μια βαθμολογία στο χαμηλό άκρο της κλίμακας να υποδηλώνει σοβαρό υποσιτισμό και μια βαθμολογία στο υψηλό άκρο να υποδηλώνει νοσογόνο παχυσαρκία.

Πρόληψη προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κτηνιατρικής εξέτασης

Το να φέρετε τον σκύλο σας στο κτηνιατρείο για εξέταση μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, ειδικά αν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος ή νευρικός. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι κτηνίατροι και το προσωπικό της κλινικής είναι επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί να χειρίζονται όλα τα είδη συμπεριφορών και πιθανότατα τα έχουν ξαναδεί όλα αυτά.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο