Πώς να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας

Από Puppify Team 6 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα σωστά περιποιημένα νύχια είναι μια σημαντική πτυχή της περιποίησης και της συνολικής υγείας ενός σκύλου. Ενώ ορισμένα σκυλιά μπορούν να φθείρουν φυσικά τα νύχια τους μέσω της τακτικής δραστηριότητας σε σκληρές επιφάνειες, πολλοί εξημερωμένοι σκύλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα τα νύχια να μεγαλώνουν υπερβολικά και να προκαλούν δυσφορία, ακόμη και προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις ή δυσκολία στο περπάτημα. Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να κόβουν τακτικά τα νύχια των κατοικίδιων ζώων τους, προκειμένου να αποτρέψουν αυτά τα προβλήματα και να διατηρήσουν την ευημερία του σκύλου τους. Ωστόσο, το κόψιμο των νυχιών μπορεί να είναι εκφοβιστικό τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ιδιοκτήτες τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσεγγίσετε τη διαδικασία με υπομονή και προσοχή.

Πριν ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία περιποίησης των νυχιών του σκύλου σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια άνετη και βολική τοποθεσία τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας. Στην αγορά διατίθενται διάφοροι τύποι εργαλείων για το κόψιμο των νυχιών, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα ψαλίδια τύπου πένσας, τα οποία διαθέτουν μηχανισμό με ελατήριο παρόμοιο με τα κλαδευτήρια κήπου, είναι εύκολα στη χρήση και παραμένουν κοφτερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι λεπίδες τους δεν αντικαθίστανται. Τα κόφτες γκιλοτίνας, που διαθέτουν εσωτερική λεπίδα και μια οπή για να ευθυγραμμίζεται το καρφί, είναι απλά στη χρήση και μπορούν να αντικατασταθούν όταν η λεπίδα θαμπώσει. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά νύχια.

Οι κόφτες με ψαλίδι, οι οποίοι λειτουργούν σαν ψαλίδι και έχουν καμπύλη λεπίδα για να κόβουν το στρογγυλό νύχι, είναι κατάλληλοι μόνο για μικρότερα νύχια λόγω της περιορισμένης αντοχής τους. Είναι σημαντικό να κρατάτε το κόφτη σωστά, με τη λαβή κάτω από το πόδι του σκύλου και την οπή του νυχιού στην κορυφή, προκειμένου να κάνετε αποτελεσματική κοπή.

Τι θα χρειαστείτε

Εξοπλισμός/εργαλείαΥλικά
Κόφτης νυχιώνΣτυπτική σκόνη για να σταματήσετε τυχόν αιμορραγία
Μεταλλική λίμα χειρός ή ηλεκτρικό περιστροφικό εργαλείοΜπαλάκια βαμβακιού, χαρτομάντιλα ή χαρτοπετσέτες για τον καθαρισμό των νυχιών


Οδηγίες

πως να κοψετε τα νυχια του σκυλου σασ
Εξετάστε το νύχι του σκύλου
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία περιποίησης των νυχιών, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ανατομία των νυχιών ενός σκύλου. Κάθε νύχι αποτελείται από ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος και ένα μαλακό εσωτερικό τμήμα που ονομάζεται quick, το οποίο περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να κόψετε το quick, καθώς αυτό θα προκαλέσει αιμορραγία στο νύχι και πόνο στο σκύλο σας. Στα ανοιχτόχρωμα νύχια, είναι σχετικά εύκολο να δείτε το quick, αλλά στα σκουρόχρωμα νύχια μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να κάνετε την κοπή περίπου δύο έως τρία χιλιοστά από το quick για να διασφαλίσετε ότι δεν θα κοπεί κατά λάθος.
Θέστε τους σκύλους σε θέση για την περιποίηση των νυχιών και αρχίστε να περιποιείστε
Για να αρχίσετε να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας, είναι σημαντικό να βρείτε μια άνετη θέση τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας. Κρατήστε απαλά αλλά σταθερά την πατούσα του σκύλου σας με το ένα χέρι και χρησιμοποιήστε το κυρίαρχο χέρι σας για να κρατάτε το κόφτη. Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας στο κάτω μέρος του πέλματος του ποδιού και τα δάχτυλά σας στο πάνω μέρος του ποδιού κοντά στην κοίτη των νυχιών. Ευθυγραμμίστε τη λεπίδα του κόφτη στην κατάλληλη “γραμμή κοπής” στο νύχι και κάντε μια γρήγορη, αποφασιστική κοπή. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να κόβετε ενώ ο σκύλος σας κινείται και συνεχίστε μέχρι να κόψετε όλα τα νύχια.

Τι να κάνετε αν το νύχι του σκύλου σας αρχίσει να αιμορραγεί

Εάν κατά λάθος κόψετε το νύχι του σκύλου σας κατά την περιποίηση, προκαλώντας αιμορραγία και προκαλώντας τον σκύλο σας να ουρλιάζει από τον πόνο, μην πανικοβάλλεστε. Δεν πρόκειται για σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να σταματήσετε την αιμορραγία. Έχετε πρόχειρη λίγη στυπτική σκόνη, άμυλο καλαμποκιού ή αλεύρι για να απλώσετε στο άκρο του νυχιού. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι, ένα χαρτομάντιλο ή μια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε γρήγορα τη σκόνη στο νύχι για να σταματήσει η αιμορραγία. Αφού δώσετε στο σκύλο σας ένα διάλειμμα και μια ανταμοιβή, μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδικασία περιποίησης στα άλλα νύχια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η κοπή στο γρήγορο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δεν πρόκειται για μακροχρόνιο τραυματισμό και δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ικανότητα του σκύλου σας να περπατάει.

Πρόληψη προβλημάτων κατά την περιποίηση των νυχιών

Εάν ο σκύλος σας είναι αντιδραστικός στην περιποίηση των νυχιών και αρνείται να μείνει ακίνητος, μπορεί να είναι μια δύσκολη εργασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να απευαισθητοποιήσετε σταδιακά το σκύλο σας στη διαδικασία, ξεκινώντας με ελάχιστο χειρισμό των ποδιών και προχωρώντας σταδιακά στο κόψιμο των νυχιών. Επιβραβεύστε το σκύλο σας για την ανοχή αυτών των βημάτων για να ενισχύσετε τη θετική συμπεριφορά. Εάν ο σκύλος σας γίνει επιθετικός ή προσπαθήσει να σας δαγκώσει κατά τη διάρκεια της περιποίησης των νυχιών ή εάν αγωνίζεται τόσο πολύ που μπορεί να τραυματίσει τον εαυτό του ή εσάς, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Πολλοί κτηνίατροι και κομμωτές προσφέρουν βασικές υπηρεσίες περιποίησης νυχιών έναντι μικρής αμοιβής, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί νάρκωση.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η τακτική περιποίηση των νυχιών αποτελεί σημαντικό μέρος της διατήρησης της συνολικής υγείας και της ευημερίας του σκύλου σας. Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι περιποιητών νυχιών, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να κατανοείτε την ανατομία του νυχιού ενός σκύλου και να αποφεύγετε να κόβετε το quick για να αποφύγετε την αιμορραγία και τον πόνο. Εάν ο σκύλος σας αντιστέκεται στο κόψιμο των νυχιών ή γίνεται επιθετικός, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ή να δοκιμάσετε να απευαισθητοποιήσετε σταδιακά τον σκύλο σας στη διαδικασία. Με υπομονή και εξάσκηση, μπορείτε να κόβετε με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια τα νύχια του σκύλου σας για να τον διατηρείτε υγιή και άνετο.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο