Οδηγός για τις επιθέσεις σκύλων

Από Puppify Team 19 Ελάχιστη ανάγνωση

Οι επιθέσεις σκύλων είναι τρομακτικές και τραυματικές τόσο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων όσο και για τα κατοικίδιά τους. Είναι ελάχιστα γνωστό το γεγονός ότι μια επίθεση σκύλου είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική ζημιά κάτω από την επιφάνεια μιας πληγής. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν συμβαίνει μια επίθεση σκύλου.

Τι θεωρείται επίθεση από σκύλο;

Η επιθετικότητα στα ζώα είναι ένα φυσικό ένστικτο – ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης της επιθετικής συμπεριφοράς. Εάν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς, μιλήστε με τον κτηνίατρο της περιοχής σας για τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να επιτεθεί σε άλλα ζώα.

Οι φορείς αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα μπορεί έχουν διαφορετικούς τοπικούς νόμους γύρω από το τι χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος σκύλος, ωστόσο οι περισσότεροι φορείς συμφωνούν ότι ένας σκύλος που έχει:

  • έχει επιτεθεί σοβαρά σε άλλο ζώο ή άνθρωπο
  • έχει ενεργήσει με τρόπο που προκαλεί φόβο σε άνθρωπο ή ζώο


Θα χαρακτηριστεί γενικά ως επικίνδυνος σκύλος. Είναι δική σας ευθύνη ως ιδιοκτήτης σκύλου να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης για τον περιορισμό και τη διαχείριση του κατοικίδιου ζώου σας ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδιαίτερα όταν ο σκύλος σας έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος σκύλος ή όταν ο σκύλος σας βρίσκεται υπό έρευνα.

Γιατί τα σκυλιά επιτίθενται σε άλλα σκυλιά και ανθρώπους

Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι μπορεί να επιτεθούν σε άλλους σκύλους και ανθρώπους, υπάρχουν ορισμένα ζωώδη ένστικτα που μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά στους σκύλους:

  • Χωροταξική συμπεριφορά απέναντι σε αντικείμενα, χώρους, ανθρώπους και/ή τροφή
  • Φόβος για άλλους ανθρώπους, αντικείμενα, χώρους, ανθρώπους
  • Η παρουσία τραύματος που οδηγεί σε άγχος και φόβο στους σκύλους
  • Θόρυβος και ασυνήθιστη ανθρώπινη/ζωική δραστηριότητα εντός του νοικοκυριού
  • Ένα ζώο που πονάει από τραυματισμό, ασθένεια ή νόσο

Ενώ μπορεί να είναι προφανές ότι ένας σκύλος μπορεί να έχει επιθετικές τάσεις δεν είναι πάντα προφανές και μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό διαφορετικών λόγων.

Σημάδια ενός επιθετικού σκύλου

Οι σκύλοι δίνουν προειδοποιητικά σημάδια ότι αισθάνονται άβολα με τη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματός τους.

Η εδαφοκεντρική συμπεριφορά είναι η αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά ενός σκύλου, που παρατηρείται όταν ένας άλλος άνθρωπος ή ζώο πλησιάζει ένα αντικείμενο, ένα χώρο, ένα άτομο ή ένα τρόφιμο που ανήκει στο σκύλο. Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους εδαφικά ζώα και θα υπερασπιστούν και θα προστατέψουν την ιδιοκτησία τους από άλλους ανθρώπους ή ζώα. Η εδαφική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει γρύλισμα, ανασηκωμένες τρίχες στο σώμα, τεντωμένο σώμα, μουγκρητό, γάβγισμα και δάγκωμα/μάσημα.

Ο φόβος μπορεί να οδηγήσει έναν σκύλο να επιδείξει δυσμενή συμπεριφορά, αλλά στην πραγματικότητα αυτός είναι ο ενστικτώδης τρόπος του σκύλου να υπερασπιστεί τον εαυτό του από βλάβη. Ο φόβος μπορεί να προέρχεται από ένα προηγούμενο τραύμα ή μπορεί να είναι μια εντελώς νέα εμπειρία για το σκύλο. Ασυνήθιστα αντικείμενα, άνθρωποι, θόρυβοι και χώροι μπορεί να είναι συντριπτικοί, ειδικά αν δεν αποτελούν μέρος της συνηθισμένης καθημερινής ρουτίνας του εν λόγω σκύλου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος μπορεί να φοβάται αντικείμενα, ανθρώπους, χώρους ή θορύβους περιλαμβάνουν την οπισθοχώρηση, το κρύψιμο, την υποχώρηση, το γρύλισμα, το μουγκρητό, το κλαψούρισμα, την τεταμένη γλώσσα του σώματος, την ανύψωση των τριχών, το ξύσιμο, το δάγκωμα και την επίθεση.

Το προηγούμενο τραύμα μπορεί να πάρει υπόσταση με πολλές μορφές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το να έχει πέσει θύμα επίθεσης από σκύλο, βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά από άλλον άνθρωπο ή ζώο, να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα θορυβώδη ή αγχωτική κατάσταση ή ακόμη και να έχει γίνει μάρτυρας ενός τραυματικού γεγονότος που έλαβε χώρα στο σπίτι.

Τα σημάδια ότι ένας σκύλος έχει βιώσει τραύμα στο παρελθόν μπορεί να είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν στην αρχή, ειδικά αν ο σκύλος έχει υιοθετηθεί από άλλη οικογένεια και το παρελθόν του δεν σας έχει αποκαλυφθεί. Ψάξτε για σημάδια όπως το κούρνιασμα και το κρύψιμο, καθώς μπορεί να είναι προειδοποιήσεις ότι ο σκύλος μπορεί να αισθάνεται άβολα.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε κατά την παρατήρηση της γλώσσας του σώματος ενός σκύλου ότι η συμπεριφορά του δεν είναι απαραίτητα σημάδι επικείμενης επιθετικότητας – δηλαδή, ο σκύλος μπορεί να μην επιτεθεί εκείνη τη στιγμή. Είναι όμως ένα σημάδι που θα πρέπει να συζητήσετε τη συμπεριφορά με τον κτηνίατρο της περιοχής σας- ίσως χρειαστεί εκπαίδευση για να διορθωθεί η συμπεριφορά, ή ακόμα και να γίνουν κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου στο σπίτι.

Τι μπορείτε να κάνετε αν ένας σκύλος επιτεθεί σε άλλο σκύλο

Είναι ελάχιστα γνωστό το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιθέσεων σκύλων που συμβαίνουν σε δημόσιο χώρο στην πραγματικότητα λαμβάνουν χώρα στο μονοπάτι μπροστά από το σπίτι του σκύλου- και θα είχατε δίκιο να το χαρακτηρίσετε ως εδαφοκεντρική συμπεριφορά. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 80% των επιθέσεων σκύλων θα μπορούσε να αποτραπεί με τον κατάλληλο περιορισμό των σκύλων στην ιδιοκτησία τους, καθώς ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αφορά την απόδραση ενός σκύλου από μια ανασφάλιστη αυλή.

Θα πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για την περίπτωση διαφυγής ενός σκύλου από την αυλή του (ειδικά όταν βγαίνετε βόλτα με το σκύλο σας) και να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, αλλά τι μπορείτε να κάνετε αν δείτε μια επίθεση σκύλου ή αν ο σκύλος σας είναι θύμα ή θύτης μιας επίθεσης σκύλου; Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

  • Μην προσπαθήσετε να διαλύσετε τον καυγά του σκύλου με γυμνά χέρια. Ρίξτε/βάλτε νερό από ένα μπουκάλι νερού πάνω από τα κεφάλια των σκύλων ή χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο για να βρέξετε το σώμα τους (προσέχοντας να μην στρέψετε το λάστιχο στο στόμα του σκύλου, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό) για να προκαλέσετε σοκ στα σκυλιά και να τα διαλύσετε.
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας με τον άλλο ιδιοκτήτη σκύλου – θα είστε και οι δύο σε κατάσταση σοκ- ανταλλάξτε λεπτομέρειες αν είναι ασφαλές να το κάνετε και επικεντρωθείτε στην υγεία του άλλου και του κατοικίδιου σας.
  • Ζητήστε αμέσως να εξετάσει κτηνίατρος το σκύλο σας. Οι πληγές που προκαλούνται από δάγκωμα σκύλου περιγράφονται ως “η κορυφή του παγόβουνου”. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει εσωτερικά τραύματα από την επίθεση.

Τι πρέπει να κάνετε μετά από επίθεση σκύλου

Όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να ελέγξετε το σκύλο σας μετά από επίθεση σκύλου – δεν είναι όλες οι πληγές από δάγκωμα που σκίζουν το δέρμα, αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σημαντική εσωτερική ζημιά από σύνθλιψη. Ακόμη και μικρές διατρήσεις μπορεί να σημαίνουν σημαντικό τραύμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πάτε το κατοικίδιό σας αμέσως στον κτηνίατρο.

Είναι ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός ότι οι σκύλοι παράγουν πάνω από τη μισή ποσότητα κιλών πίεσης ανά τετραγωνικό εκατοστό (PSI) σε σχέση με τους ανθρώπους: ένα δάγκωμα ανθρώπου παράγει κατά μέσο όρο 120-140 PSI, ενώ ένα δάγκωμα σκύλου κατά μέσο όρο 230-320 PSI. Για λόγους σύγκρισης, η δύναμη δαγκώματος ενός λιονταριού κυμαίνεται από 650 PSI+. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κτηνίατροι συνιστούν να εξεταστεί αμέσως το κατοικίδιό σας εάν έχει πέσει θύμα επίθεσης σκύλου, καθώς το μέγεθος της πίεσης από τη σιαγόνα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, γνωστή ως “το φαινόμενο παγόβουνου”.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να μπείτε σε μια διαφωνία με τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου σχετικά με το ποιος φταίει, αλλά οι κτηνίατροί μας θα παρότρυναν όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας επίθεσης σκύλου. Οι καυγάδες σκύλων είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, αλλά η προτεραιότητα θα πρέπει πάντα να είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε άτομο ή ζώο που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια ενός καυγά σκύλων θα επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό έναν επαγγελματία ιατρό.

Αφού βεβαιωθείτε ότι τα σκυλιά είναι χωριστά και μακριά ο ένας από τον άλλον, αν είναι ασφαλές να το κάνετε, ανταλλάξτε αριθμούς τηλεφώνου, ονόματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συμφωνήστε να συζητήσετε τις συνέπειες του σκυλοκαβγά σε πιο κατάλληλη στιγμή. Εάν ο ιδιοκτήτης είναι επιθετικός ή αμυντικός σκεφτείτε τη δική σας ασφάλεια, σημειώστε τυχόν αναγνωριστικά χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη για να τα αναλάβετε αργότερα με τις τοπικές αρχές και πηγαίνετε το κατοικίδιό σας αμέσως στον κτηνίατρο.

Εάν εσείς οι ίδιοι έχετε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκύλου, καλέστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας και ζητήστε του να μεταφέρει το σκύλο σας στον κτηνίατρο, ενώ εσείς θα αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα για τον εαυτό σας. Συνιστάται να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο, καθώς το “φαινόμενο του παγόβουνου” δεν συμβαίνει μόνο σε σκύλους – συμβαίνει και σε ανθρώπους.

Θεραπεία στον κτηνίατρο για σκύλους που έχουν υποστεί επίθεση από σκύλο

Όταν φτάσετε στην κτηνιατρική κλινική, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον υπάλληλο υποδοχής ότι ο σκύλος σας έχει εμπλακεί σε επίθεση σκύλου. Ο υπάλληλος υποδοχής μπορεί να διαχωρίσει το σκύλο σας από τα άλλα σκυλιά σε αυτό το σημείο σε περίπτωση που ο σκύλος ξεσπάσει από φόβο ή πόνο σε άλλα ζώα ή ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής.

Ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση στο κατοικίδιό σας και μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει αμέσως σωτήριες παρεμβάσεις αν υπάρχει σημαντικό τραύμα. Χορηγείται ανακούφιση από τον πόνο στο σκύλο σας παράλληλα με αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης από βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μέσω των σημείων των πληγών.

Συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ώστε να εκτιμηθεί η έκταση των τραυματισμών, να αποξηλωθούν και να απολυμανθούν οι πληγές και να κλείσουν, αν είναι δυνατόν, για να διασφαλιστεί η καλή ανάρρωση του κατοικίδιου ζώου. Μερικές φορές απαιτούνται επαναληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις και μερικές φορές τοποθετούνται προσωρινά αποστραγγιστικά δοχεία για να βοηθήσουν στην απολύμανση του τραύματος και στη μείωση του “νεκρού χώρου” (χώρος που δημιουργείται από το σαγόνι του κατοικίδιου ζώου που κουνάει τα διαστρώματα).

Εάν ο κτηνίατρος ανησυχεί για εσωτερικές κακώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί απεικόνιση, όπως ακτινογραφίες και υπέρηχοι.

Τα τραύματα διάτρησης μπορεί να φτάσουν μέχρι την κοιλιά και να οδηγήσουν σε βλάβη οργάνων και εσωτερική αιμορραγία. Μπορεί να απαιτηθεί επείγουσα κοιλιακή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τραυματισμού.

Τα τραύματα διάτρησης μπορούν επίσης να εισέλθουν στο θώρακα και να φτάσουν αρκετά βαθιά ώστε να τρυπήσουν τους πνεύμονες, οδηγώντας σε αιμορραγία ή διαρροή αέρα στη θωρακική κοιλότητα. Για την αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών μπορεί να απαιτηθεί επείγουσα ανοικτή χειρουργική επέμβαση στο θώρακα.

Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να διενεργήσει εξετάσεις αίματος. Σε σοβαρά τραύματα από δάγκωμα σκύλου που περιλαμβάνουν ιδίως εσωτερικές κακώσεις, μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το λογαριασμό του κτηνιάτρου μετά από επίθεση σκύλου

Εάν ο σκύλος σας χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, ακτινογραφίες, υπερήχους, φάρμακα και αντιβιοτικά, είναι πιθανό ο λογαριασμός του κτηνιάτρου να είναι υψηλός. Πρόκειται για δαπανηρές ιατρικές διαδικασίες και θεραπείες που πρέπει να εκτελεστούν.

Εάν ο σκύλος σας έχει δεχθεί επίθεση από σκύλο, μπορεί να σας φαίνεται άδικο να πληρώσετε το λογαριασμό για το κόστος της ιατρικής περίθαλψης – ωστόσο δεν είναι δουλειά του κτηνιάτρου σας να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαμάχη σχετικά με την πληρωμή της θεραπείας. Η ευθύνη για τον λογαριασμό του κτηνιάτρου βαρύνει τον ιδιοκτήτη του σκύλου που έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

Ο κτηνίατρός σας θα είναι πάντα υποστηρικτικός στις αποφάσεις σας όταν πρόκειται για ιατρική περίθαλψη που αφορά το σκύλο σας και οι αποφάσεις αυτές θα είναι πάντα δικές σας με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας. Ενώ τα ιατρικά έξοδα μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια αγχωτική κατάσταση για την τσέπη του ισχίου σας, μην μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να “παρακάμψετε το λογαριασμό”. Πάντα να πληρώνετε για την κτηνιατρική περίθαλψη και να λαμβάνετε τυχόν αποδείξεις και φωτογραφίες από χειρουργικές επεμβάσεις/τραύματα σκύλου, ακτινογραφίες και αποτελέσματα υπερήχων – μπορείτε να τα πάτε σε δικηγόρο και να ζητήσετε νομική συμβουλή σχετικά με το δικαίωμά σας για επιστροφή χρημάτων από τον ιδιοκτήτη του σκύλου που έκανε την παράβαση.

Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις σκύλων

Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να λάβουν πολλά προληπτικά μέτρα τόσο στο σπίτι όσο και όταν βρίσκονται έξω για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να γίνουν θύτες ή θύματα επίθεσης από σκύλο.

Στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι περιλαμβάνεται η προσεκτική παρακολούθηση της τροφής και των λιχουδιών, ενώ αν έχετε περισσότερους από έναν σκύλους, είναι πάντα καλή ιδέα να βεβαιώνεστε ότι ταΐζονται ξεχωριστά και να περιορίζετε την πρόσβαση σε κοινό φαγητό ή παιχνίδια. Εάν τα σκυλιά σας θα υπερδιεγείρονται από ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπως παιδιά που παίζουν, μουσική ή ακόμη και επιπλέον καλεσμένους, βεβαιωθείτε ότι και τα δύο σκυλιά έχουν έναν ήσυχο χώρο για να αποσυρθούν (κατά προτίμηση χώρους μακριά ο ένας από τον άλλο).

Στα βήματα που μπορείτε να λάβετε όταν βγαίνετε έξω και περπατάτε περιλαμβάνεται η εξέταση νέων διαδρομών περιπάτου πρώτα μόνοι σας, προτού φέρετε μαζί το σκυλάκι σας – για να τις αξιολογήσετε για μη περιορισμένα σκυλιά ή ανεπαρκή φράχτη/περιφράξεις. Αποφεύγετε πάντα να δίνετε στο σκύλο σας λιχουδιές ή τροφή για κατοικίδια ενώ είστε έξω (κρατήστε τα για όταν επιστρέψετε στο σπίτι!) και μην συστήνετε το σκύλο σας σε μεγάλο αριθμό σκύλων ταυτόχρονα.

Η εκμάθηση του τρόπου προσέγγισης ενός σκύλου με ασφάλεια είναι πάντα μια καλή δεξιότητα, καθώς και η ικανότητα να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματός του.

Μπορεί ένας σκύλος να τραυματιστεί μετά από μια επίθεση σκύλου;

Εν ολίγοις, η απάντηση είναι ναι, ένας σκύλος μπορεί να τραυματιστεί μετά από μια επίθεση σκύλου. Παράλληλα με τα σωματικά σημάδια από τις πληγές που έχει αποκτήσει, ο σκύλος μπορεί να είναι συναισθηματικά σημαδεμένος από το τραυματικό γεγονός και θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για συμπεριφορές που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο σκύλος σας έχει επηρεαστεί με αυτόν τον τρόπο.

Ο σκύλος σας μπορεί να βιώσει μια σειρά συναισθημάτων αμέσως μετά την επίθεση – το σοκ είναι ένα κοινό σύμπτωμα και μπορεί να δείτε το κατοικίδιο ζώο σας να τρέμει σωματικά από την αυξημένη αδρεναλίνη που διοχετεύεται στον οργανισμό του. Ακόμη και εβδομάδες αργότερα, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι όταν βρεθείτε στο ίδιο σημείο όπου συνέβη το περιστατικό, ή ακόμη και μόνο παρουσία άλλων σκύλων, η συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας είναι σημαντικά διαφορετική. Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας υφίσταται συναισθηματικό τραύμα περιλαμβάνουν την αποφυγή του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης με άλλους σκύλους, ή ακόμη και αμυντική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους σκύλους, όπως το γρύλισμα, η καμπύλωση της πλάτης, η αυξημένη εγρήγορση και οι τρίχες που σηκώνονται στην πλάτη του σκύλου.

Εάν ο σκύλος σας έχει αντιμετωπίσει την ατυχή περίπτωση να εμπλακεί σε επίθεση σκύλου, να είστε σε επιφυλακή για αυτά τα σημάδια και να αναζητήσετε οπωσδήποτε κτηνιατρική βοήθεια εάν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας επιδεικνύει αυτές τις συμπεριφορές. Η αντιμετώπιση της συναισθηματικής ευημερίας του σκύλου σας μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς για την επανεκπαίδευση της συμπεριφοράς του σκύλου σας ως απάντηση σε συναισθηματικά ή καταστασιακά ερεθίσματα.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί, ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίζει όλο και περισσότερο αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές και να γίνει επικίνδυνος για τον εαυτό του και για άλλα ζώα/ανθρώπους. Ένας ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς θα μπορέσει να συνεργαστεί μαζί σας για να ενισχύσει τις θετικές συμπεριφορές και να αποκαταστήσει τις αλληλεπιδράσεις τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο