8 συνήθεις λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας ροχαλίζει

Από Puppify Team 5 Ελάχιστη ανάγνωση

Το ροχαλητό στα σκυλιά είναι το αποτέλεσμα των δονήσεων στους ιστούς της μύτης, του στόματος ή του λαιμού καθώς ο αέρας περνάει μέσα από αυτούς κατά την αναπνοή. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως φλεγμονή, συμφόρηση ή απόφραξη των αεραγωγών. Αν και το ροχαλητό είναι συχνά αβλαβές, μπορεί μερικές φορές να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αιτίες, προκειμένου να καθορίσετε αν είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Τι προκαλεί το ροχαλητό στα σκυλιά;

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες του ροχαλητού σε σκύλους, όπως:

  • Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού: Παρόμοια με τους ανθρώπους, η ρινική συμφόρηση που προκαλείται από κρυολόγημα ή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό στα σκυλιά.
  • Παχυσαρκία: Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ιστών στο λαιμό ή το λαιμό που περιορίζουν τη ροή του αέρα, οδηγώντας σε ροχαλητό.
  • Αλλεργίες: Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις ρινικές διόδους, οδηγώντας σε πρήξιμο και μειωμένη ροή του αέρα.
  • Θέση ύπνου: Ορισμένα σκυλιά μπορεί να ροχαλίζουν μόνο όταν κοιμούνται ανάσκελα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω στο λαιμό και τη μερική απόφραξη του αεραγωγού.
  • Απόστημα στο δόντι: Μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί απόστημα στο δόντι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή και πρήξιμο στους κοντινούς ιστούς, με αποτέλεσμα το ροχαλητό.
  • Υποθυρεοειδισμός: Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής ή υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως θαμπό τρίχωμα, λεπιοειδές δέρμα, έλλειψη ενέργειας, δυσανεξία στο κρύο, μειωμένη όρεξη, αύξηση βάρους, αποβολή και λοιμώξεις του δέρματος και των αυτιών.
  • Χαρακτηριστικά ράτσας: Τα σκυλιά με κοντή μύτη, όπως τα Μπόξερ, τα Pugs, τα Μπόστον Τεριέ, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ και τα Shih Tzus, είναι πιο επιρρεπή στο ροχαλητό.
  • Εμπόδια: Οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή του αέρα, όπως μια ανάπτυξη στον αεραγωγό ή ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει στη μύτη, μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό.

Τι μπορεί να γίνει για το ροχαλητό;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση του ροχαλητού στα σκυλιά. Απλές λύσεις, όπως το να σπρώχνετε απαλά τον σκύλο σας να γυρίσει ή να τον βοηθήσετε να χάσει βάρος, μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Εάν το ροχαλητό προκαλείται από κρυολόγημα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, είναι πιθανό να υποχωρήσει μόλις αναρρώσει το κατοικίδιο ζώο σας.

Εάν δεν υπάρχει σαφής αιτία για το ροχαλητό ή αυτό ξεκινάει ξαφνικά, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το υποκείμενο πρόβλημα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός αποστημένου δοντιού και τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον υποθυρεοειδισμό ή φαρμάκων για αλλεργίες. Η πραγματοποίηση αλλαγών στο περιβάλλον του κατοικίδιου ζώου σας, όπως η χρήση κλιματισμού και φίλτρων αέρα, υγραντήρα ή φαρμακευτικών σαμπουάν, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του ροχαλητού που προκαλείται από αλλεργίες.

Σε περιπτώσεις όπου το ροχαλητό προκαλείται από ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της ροής του αέρα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας υπό έλεγχο και να παρακολουθείτε την αναπνοή του, εάν πρόκειται για ράτσα με κοντή μύτη και είναι επιρρεπές στο ροχαλητό.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το ροχαλητό στα σκυλιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, παχυσαρκία, αλλεργίες, θέση ύπνου, αποστημένο δόντι, υποθυρεοειδισμός, χαρακτηριστικά ράτσας και εμπόδια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις πιθανές αιτίες προκειμένου να καθορίσετε την κατάλληλη πορεία θεραπείας. Απλές λύσεις, όπως το να βοηθήσετε το σκύλο σας να χάσει βάρος ή να αλλάξετε τη θέση ύπνου του, μπορεί να είναι αποτελεσματικές, ενώ για πιο σοβαρά ζητήματα μπορεί να απαιτείται ιατρική παρέμβαση ή χειρουργική επέμβαση. Εάν ανησυχείτε για το ροχαλητό του σκύλου σας, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για μια σωστή διάγνωση και ένα σχέδιο θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο