Μαλτέζ: Χαρακτηριστικά Ράτσας, Εικόνες, & Πληροφορίες

Από Puppify Team 15 Ελάχιστη ανάγνωση

Το Μαλτέζ είναι μια μικρή, στοργική ράτσα σκύλων που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Είναι γνωστή για το όμορφο, μεταξένιο λευκό τρίχωμά της και τα σκούρα, εκφραστικά μάτια της. Αυτά τα σκυλιά είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και χρησιμοποιούνται συχνά ως σκύλοι θεραπείας ή ως ανταγωνιστές σε αθλήματα σκύλων, όπως η υπακοή, η ευκινησία και το ράλι. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα Μαλτέζ είναι ατρόμητα σκυλιά φύλαξης και είναι κατάλληλα ακόμη και για αρχάριους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και για διαβίωση σε διαμερίσματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ τα σκυλιά Μαλτέζες χάνουν ελάχιστες τρίχες, απαιτούν τακτική περιποίηση για να διατηρήσουν το πολυτελές τρίχωμά τους. Επιπλέον, χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να παραμένουν υγιή και ευτυχισμένα. Αν σκέφτεστε να φέρετε ένα Μαλτέζ στο σπίτι σας, σκεφτείτε να υιοθετήσετε από ένα καταφύγιο ή μια ομάδα διάσωσης.

Χαρακτηριστικά των Μαλτέζ

Εκτός από το ότι είναι τρυφερά με την οικογένειά τους, τα Μαλτέζ είναι επίσης γνωστά για την ευφυΐα και την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους. Είναι γενικά καλά με τα παιδιά και τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια ζώα. Είναι σημαντικό να τα κοινωνικοποιήσετε και να τα εκπαιδεύσετε από νωρίς για να αποφύγετε το σύνδρομο μικρού σκύλου, μια συμπεριφορά κατά την οποία τα μικρά σκυλιά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά λόγω της περιποίησης και της υπερπροστασίας από τους ιδιοκτήτες τους. Τα σκυλιά Μαλτέζ είναι επίσης γνωστά για τα υψηλά επίπεδα ενέργειάς τους και χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα. Είναι καλή ιδέα να τα πηγαίνετε βόλτες ή τρέξιμο και να τους παρέχετε πολλά παιχνίδια και διαδραστικές δραστηριότητες για να διασκεδάζουν. Συνολικά, τα Μαλτέζ αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους για όσους είναι πρόθυμοι να τους αφιερώσουν χρόνο και προσοχή.

Επίπεδο στοργήςΥψηλό
Φιλικότητα Μέτρια
Φιλικό προς τα παιδιάΜέτρια
Φιλικό για κατοικίδια ζώαΜέτρια
Ανάγκες άσκησης Μέτρια
Παιχνιδιάρικη διάθεση Μέτρια
Ενεργειακό επίπεδο Μέτριο
Εκπαιδευσιμότητα Μέτρια
Νοημοσύνη Μέτρια
Τάση για γαύγισμα Μέτρια
Ποσότητα αποβολής Χαμηλή

Επισκόπηση ράτσας

 • Ομάδα: Σκύλοι τσέπης
 • Ύψος: 18 έως 23 εκατοστά
 • Βάρος: Κάτω από 3 κιλά
 • Τρίχωμα: Μακρύ, μεταξένιο
 • Χρώμα τρίχωματος: Λευκό, μαύρα σημεία
 • Διάρκεια ζωής: 12 έως 15 έτη
 • Συμπεριφορά: Στοργικό, άγρυπνο, ατρόμητο
 • Yποαλληλεγεργικό: Ναι
 • Καταγωγή: Μάλτα/Μεσόγειος

Το Μαλτέζ είναι μια μικρή, στοργική ράτσα σκύλων τσέπης, γνωστή για το πολυτελές, μεταξένιο λευκό τρίχωμά της. Αυτά τα σκυλιά έχουν μικρό σώμα και κινούνται με χάρη και κομψότητα. Είναι έξυπνα και παιχνιδιάρικα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικούς συντρόφους για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Παρά την ευαίσθητη εμφάνισή τους, τα Μαλτέζ είναι ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα κατοικίδια που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διάφορα περιβάλλοντα διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των διαμερισμάτων.

Έχουν χαμηλή τριχοφυΐα και συχνά θεωρούνται υποαλλεργικά. Τα Μαλτέζ είναι γενικά καλά με τα παιδιά, αλλά μπορεί να είναι δυσανεκτικά απέναντι σε άλλα σκυλιά ή μικρά παιδιά, αν έχουν παραχαϊδευτεί υπερβολικά. Είναι σημαντικό να τα κοινωνικοποιήσετε και να τα εκπαιδεύσετε από νωρίς για να αποφύγετε το σύνδρομο του μικρού σκύλου και να τους μάθετε τη θέση τους στο νοικοκυριό. Τα Μαλτέζ απαιτούν πολλή προσοχή και μπορεί να υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού αν μείνουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι σημαντικό να τους παρέχετε άφθονη άσκηση και διαδραστικά παιχνίδια για να διασκεδάζουν. Συνολικά, τα Μαλτέζ αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους για όσους είναι πρόθυμοι να τους αφιερώσουν χρόνο και προσοχή.

Σημαντικότερα χαρακτηριστικά των Μαλτέζ:

 • Η εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολη. Συνιστάται η εκπαίδευση σε κλουβί.
 • Τα Μαλτέζ είναι επιρρεπή στα κρυολογήματα και μπορεί να πάθουν ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα τους αν τα μαλλιά τους είναι χωρισμένα στην πλάτη.
 • Τα Μαλτέζ δεν συνιστώνται για νοικοκυριά με νήπια ή μικρά παιδιά λόγω του μικρού μεγέθους και της ευαίσθητης δομής τους.
 • Ορισμένα Μαλτέζ έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και μπορεί να είναι επιλεκτικά στο φαγητό. Εάν παρουσιάζουν δυσφορία κατά το φαγητό ή μετά το φαγητό, μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα με τα δόντια ή τα ούλα και είναι απαραίτητο μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.
 • Για να εξασφαλίσετε έναν υγιή σκύλο, είναι σημαντικό να αγοράζετε από έναν αξιόπιστο εκτροφέα που ελέγχει τους σκύλους αναπαραγωγής του για γενετικές ασθένειες και έχει υγιή ιδιοσυγκρασία. Αποφύγετε την αγορά κουταβιών από ανεύθυνους εκτροφείς, εκτροφεία κουταβιών ή καταστήματα κατοικίδιων ζώων.

Η ιστορία του Μαλτέζ

Τα Μαλτέζ είναι μια μικρή, αρχαία ράτσα σκυλιών με μακρά ιστορία που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 2000 χρόνια στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η φυλή έχει αναφερθεί από συγγραφείς και καλλιτέχνες σε αρχαίους πολιτισμούς όπως η Ελλάδα, η Ρώμη και η Αίγυπτος, και έχει θαυμάζεται από αξιόλογες προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και η βασίλισσα Ελισάβετ Α. Το Μαλτέζ προερχόταν αρχικά από τη Μάλτα, αλλά υπάρχουν επίσης θεωρίες ότι προήλθε από την Ιταλία ή την Ασία και έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη άλλων μικρότερων ασιατικών φυλών.

Η ράτσα παραλίγο να καταστραφεί τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν έγιναν προσπάθειες να αναπαραχθούν ώστε να έχουν το μέγεθος ενός σκίουρου, αλλά αργότερα σώθηκε μέσω διασταύρωσης με κανίς, μίνι σπανιέλ και σκύλους μινιατούρες της Ανατολικής Ασίας. Το Μαλτέζ όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε από Άγγλους εκτροφείς και πολλά Μαλτέζ στις ΗΠΑ έλκουν την κληρονομιά τους από αγγλικές εισαγωγές. Η ράτσα αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ το 1888 και έκτοτε παραμένει δημοφιλής, κερδίζοντας συχνά σε διαγωνισμούς ομάδων παιχνιδιών και “Best in Show” σε εκθέσεις σκύλων.

Φροντίδα

Τα σκυλιά Μαλτέζ χρειάζονται καθημερινή άσκηση και παιχνίδι για να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα. Είναι δραστήρια σε εσωτερικούς χώρους και δεν απαιτούν πολύ χώρο, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για διαβίωση σε διαμερίσματα. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για ακραίες θερμοκρασίες και θα πρέπει να προστατεύονται τόσο από τον ζεστό όσο και από τον κρύο καιρό. Είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι ένα κουτάβι Μαλτέζ να είναι τουλάχιστον 8 μηνών προτού τα βγάλετε σε μεγάλους περιπάτους για να μπορέσουν τα οστά τους να αναπτυχθούν σωστά. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να τα ελέγξει ένας κτηνίατρος προτού ξεκινήσουν ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης. Εκτός από την άσκηση, τα Μαλτέζ χρειάζονται τακτική περιποίηση για να διατηρήσουν το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους. Είναι επίσης σημαντικό να τα εκπαιδεύετε και να τα κοινωνικοποιείτε σωστά για να εξασφαλίσετε καλούς τρόπους και συμπεριφορά.

Άσκηση

Τα σκυλιά Μαλτέζ έχουν μέτριο ενεργειακό επίπεδο και χρειάζονται τουλάχιστον 30-60 λεπτά άσκησης την ημέρα. Αυτή μπορεί να έχει τη μορφή περιπάτου, πεζοπορίας, ρίψης ή άλλων παιχνιδιάρικων δραστηριοτήτων. Τα παιχνίδια παζλ και τα αθλήματα για σκύλους, όπως το agility, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην παροχή πνευματικής διέγερσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Μαλτέζ δεν ανέχονται καλά τις ακραίες θερμοκρασίες λόγω της έλλειψης μονωτικού υποστρώματος. Είναι προτιμότερο να κρατάτε σύντομη την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό και να τους παρέχετε ένα παλτό ή ένα πουλόβερ για να τα κρατάτε ζεστά. Τα Μαλτέζ δεν απαιτούν πολύ χώρο για να κάνουν μια καλή προπόνηση λόγω του μικρού τους μεγέθους. Συνολικά, είναι σημαντικό να παρέχετε στα Μαλτέζ την απαραίτητη άσκηση και πνευματική διέγερση για να τα διατηρείτε ευτυχισμένα και υγιή.

Περιποίηση

Τα σκυλιά Μαλτέζ είναι γνωστά για το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους, το οποίο απαιτεί τακτική περιποίηση για να διατηρηθεί. Το τρίχωμα μπορεί να διατηρείται μακρύ ή κοντό, αλλά όπως και να έχει, πρέπει να βουρτσίζεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και έως και καθημερινά αν διατηρείται μακρύ.

Το τριμάρισμα και τα τακτικά μπάνια είναι επίσης απαραίτητα για να διατηρείται το τρίχωμα καθαρό και να διατηρείται το επιθυμητό μήκος. Τα Μαλτέζ είναι επιρρεπή σε λεκέδες από δάκρυα κάτω από τα μάτια τους και ενδέχεται να χρειάζονται προϊόντα για την αφαίρεσή τους. Επιπλέον, τα Μαλτέζ χρειάζονται καλή οδοντική υγιεινή, με το βούρτσισμα των δοντιών να συνιστάται καθημερινά και επαγγελματικό καθαρισμό ανάλογα με τις ανάγκες.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τα αυτιά τους εβδομαδιαία, να κόβετε τα νύχια τους μία ή δύο φορές το μήνα και να αποτρέπετε τους λεκέδες από τα δάκρυα και το πρόσωπο καθαρίζοντας καθημερινά τα μάτια τους, πλένοντας τα γένια τους μετά τα γεύματα και χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι νερό ή καθαρό εμφιαλωμένο νερό. Τα Μαλτέζ πρέπει επίσης να κρατούνται μακριά από προϊόντα που μπορεί να βλάψουν τα μαλλιά τους ή να μπουν στα μάτια τους. Συνολικά, η σωστή περιποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς της ράτσας Μαλτέζ.

Εκπαίδευση

Η ράτσα Μαλτέζ είναι γνωστή για τη στοργική και φιλική της προσωπικότητα. Είναι επίσης ισχυρογνώμονες και μπορεί μερικές φορές να είναι πεισματάρηδες κατά την εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι συνήθως δεκτικοί στη θετική ενίσχυση, όπως οι λιχουδιές και ο έπαινος, και ανταποκρίνονται καλά στην εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε νωρίς την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση με αυτή τη φυλή, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν άγχος αποχωρισμού αν μείνουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μπορεί να είναι προστατευτικά απέναντι σε ξένους.

Δεν συνιστώνται για νοικοκυριά με μικρά παιδιά λόγω του μικρού τους μεγέθους και της ευαίσθητης φύσης τους, αλλά μπορεί να είναι κατάλληλα για οικογένειες με ευγενικά μεγαλύτερα παιδιά. Για να διασφαλίσετε ότι ένα κουτάβι Μαλτέζ θα μεγαλώσει και θα έχει μια ολοκληρωμένη ιδιοσυγκρασία, είναι σημαντικό να τα εκθέτετε σε μια ποικιλία ανθρώπων, αξιοθέατων, ήχων και εμπειριών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μαθήματα κοινωνικοποίησης και με το να προσκαλούν τακτικά επισκέπτες και να τα πηγαίνουν σε πολυσύχναστα δημόσια μέρη.

Συνήθη προβλήματα υγείας

Τα Μαλτέζ είναι γενικά υγιή σκυλιά, αλλά όπως όλες οι ράτσες, μπορεί να είναι επιρρεπή σε ορισμένες παθήσεις. Μερικά από αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν:

 • Εξάρθρωση επιγονατίδας: Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία η επιγονατίδα εξαρθρώνεται, προκαλώντας πόνο και ενδεχομένως οδηγώντας σε χωλότητα.
 • Καρδιακά προβλήματα: Τα Μαλτέζ μπορεί να κινδυνεύουν από καρδιακά προβλήματα, όπως ο ανοιχτός αρτηριακός πόρος, που είναι ένα εκ γενετής ελάττωμα που επηρεάζει τη ροή του αίματος της καρδιάς.
 • Προβλήματα με το συκώτι: Αυτοί οι σκύλοι μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ηπατικά προβλήματα όπως η ηπατική παροχέτευση και η μικροαγγειακή δυσπλασία.
 • Εγκεφαλίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις και λήθαργο.


Είναι σημαντικό να αποκτήσετε το Μαλτέζικο σας από έναν αξιόπιστο εκτροφέα που έχει πραγματοποιήσει υγειονομικές εξετάσεις στους γονείς για να διασφαλίσει ότι είναι απαλλαγμένοι από αυτές τις παθήσεις. Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά το Μαλτέζικο σας από κτηνίατρο για να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα υγείας.

Δίαιτα και διατροφή

Είναι σημαντικό να παρέχετε στο Μαλτέζ σας μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης υψηλής ποιότητας ξηρής τροφής για σκύλους. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για ένα Μαλτέζ είναι μεταξύ 1/4 και 1/2 φλιτζανιού, κατανεμημένη σε δύο γεύματα την ημέρα. Εάν το Μαλτέζ σας γίνει υπέρβαρο, μπορείτε να δοκιμάσετε να μειώσετε τον αριθμό των λιχουδιών που δίνετε και να μετρήσετε την τροφή του για να βεβαιωθείτε ότι δεν τρώει υπερβολικά. Ορισμένα Μαλτέζ μπορεί να έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και να είναι επιλεκτικοί στην κατανάλωση τροφής, ή μπορεί να έχουν προβλήματα με τα δόντια ή τα ούλα τους που κάνουν το φαγητό άβολο.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε προβλήματα με τις διατροφικές συνήθειες του Μαλτέζ σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Ο τύπος και η ποσότητα της τροφής που είναι κατάλληλες για το Μαλτέζ σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το μέγεθος, το επίπεδο δραστηριότητας και ο μεταβολισμός. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίζετε ότι υπάρχει πάντα φρέσκο νερό για να πίνει το Μαλτέζ σας.

Τα θετικά και τα αρνητικά της ιδιοκτησίας ενός Μαλτεζ

Πλεονεκτήματα:

 • Τα Μαλτέζ είναι γνωστά για τη στοργή τους και την ευχαρίστησή τους να είναι σκυλιά της αγκαλιάς, γεγονός που τα καθιστά σπουδαίους συντρόφους.
 • Έχουν τρίχωμα με χαμηλή αποβολή, το οποίο μπορεί να είναι ελκυστικό για μερικούς ανθρώπους με αλλεργίες ή που προτιμούν ένα καθαρό σπίτι.
 • Είναι μικρά και ευπροσάρμοστα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ταιριάξουν σε διάφορες συνθήκες διαβίωσης.

Μειονεκτήματα:

 • Τα Μαλτέζ απαιτούν τακτική περιποίηση για να διατηρήσουν το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους, το οποίο μπορεί να είναι χρονοβόρο και δαπανηρό.
 • Μπορεί να είναι πεισματάρικα και αμυντικά κατά καιρούς, γεγονός που μπορεί να κάνει την εκπαίδευση πιο δύσκολη
 • Είναι ευαίσθητα στο κρύο και μπορεί να μην το ανέχονται καλά, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τις υπαίθριες δραστηριότητές τους σε ορισμένα κλίματα

Περισσότερες ράτσες σκύλων και περαιτέρω έρευνα

Πριν φέρετε στο σπίτι σας ένα Μαλτέζ, αφιερώστε χρόνο στην έρευνα για να γνωρίσετε τη ράτσα. Συζητήστε με κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες Μαλτέζ, αξιόπιστους εκτροφείς και ομάδες διάσωσης.

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοιες ράτσες, δείτε:

 • Bichon frise
 • Havanese
 • Lhasa apso

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος υποψήφιων φυλών σκύλων εκεί έξω – με λίγη έρευνα, μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη για να φέρετε σπίτι!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο