Τα φιλιά είναι κάτι που συνηθίζεται μεταξύ των ανθρώπων ως ένδειξη αγάπης ή θετικής χειρονομίας. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που οι σκύλοι φυσικά κάνουν ή καταλαβαίνουν. Οι σκύλοι δεν έχουν το ίδιο εύρος κίνησης των χειλιών ή των μυών με τους ανθρώπους και δεν μπορούν να συσπάσουν ή να σφίξουν τα χείλη τους. Επίσης, δεν μπορούν να μασήσουν την τροφή με το στόμα κλειστό, όπως κάνουν οι άνθρωποι. Επομένως, όταν οι άνθρωποι φιλούν τους σκύλους τους, τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν το νόημα αυτής της χειρονομίας και να πρέπει να καταλάβουν αν είναι κάτι καλό ή κακό.
Από την ανθρώπινη σκοπιά
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα σκυλιά δεν παρουσιάζουν από τη φύση τους τις ίδιες συμπεριφορές με τους ανθρώπους. Δεν έχουν το ίδιο εύρος εκφράσεων του προσώπου ή την ίδια ικανότητα επικοινωνίας με τον ίδιο τρόπο που έχουμε εμείς. Όταν περιμένουμε από τους σκύλους μας να συμπεριφέρονται με τρόπους που μοιάζουν με τους ανθρώπους, όπως τα φιλιά και οι αγκαλιές, μπορεί να μην καταλαβαίνουν το νόημα αυτών των χειρονομιών και ίσως χρειαστεί να μάθουν τι σημαίνουν μέσω της συμπεριφοράς και της γλώσσας του σώματος μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό που είναι φυσικό και άνετο για τους ανθρώπους μπορεί να μην είναι πάντα το ίδιο για τους σκύλους και είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα όρια και το στυλ επικοινωνίας τους
Από την οπτική γωνία ενός σκύλου
Το φιλί ενός σκύλου μπορεί να μην είναι πάντα μια άνετη εμπειρία για το ζώο. Από τη σκοπιά του σκύλου, το να φέρνει ένας άνθρωπος το πρόσωπό του κοντά στο πρόσωπο του σκύλου και ενδεχομένως να τον φιλάει στη μύτη, στο στόμα ή στο μέτωπο μπορεί να ερμηνευτεί ως δάγκωμα ή προσπάθεια δαγκώματος. Επιπλέον, όταν ένας άνθρωπος αγκαλιάζει και φιλάει έναν σκύλο, μπορεί να τυλίξει τα χέρια του γύρω από το ζώο, γεγονός που μπορεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα του σκύλου να φύγει από την κατάσταση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αμυντικού δαγκώματος, ειδικά αν ο σκύλος νιώθει απειλή ή άβολα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι συμπεριφορές όπως το σκύψιμο πάνω από έναν σκύλο, η οπτική επαφή και η προσέγγιση του προσώπου κοντά στο πρόσωπο του σκύλου (όλα αυτά μπορεί να συμβούν όταν φιλάτε έναν σκύλο) μπορεί να οδηγήσουν σε δαγκώματα που κατευθύνονται προς την κεντρική περιοχή του προσώπου. Δυστυχώς, τα παιδιά είναι συχνά τα θύματα αυτών των δαγκωμάτων, καθώς μπορεί να βλέπουν τα σκυλιά ως λούτρινα ζώα και να προσπαθούν να τα αγκαλιάσουν και να τα φιλήσουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν με τα παιχνίδια τους. Πάνω από τα δύο τρίτα των θυμάτων δαγκωμάτων σε αυτές τις μελέτες ήταν παιδιά. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματα και τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου προτού φιλήσετε ή δείξετε με άλλο τρόπο σωματική στοργή.
Οι οπτικές γωνίες μπορούν να αλλάξουν
Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να αντιλαμβάνονται το φιλί ως ένδειξη στοργής, οι σκύλοι μπορεί να μην έχουν απαραίτητα την ίδια αντίληψη. Οι συμπεριφοριστές των ζώων έχουν παρατηρήσει ότι τα σκυλιά μπορεί αρχικά να μην συνδέουν τα φιλιά με τη στοργή, ειδικά αν πρόκειται για νεαρά κουτάβια. Ωστόσο, με την επανειλημμένη αντιστοίχιση των φιλιών με θετικές εμπειρίες, όπως το χάιδεμα και οι στοργικοί τόνοι στη φωνή του ιδιοκτήτη τους, τα σκυλιά μπορεί τελικά να καταλάβουν ότι τα φιλιά είναι ένδειξη αγάπης και στοργής.
Δεν απολαμβάνουν όλοι οι σκύλοι το φιλί και ορισμένοι μπορεί να δείξουν σαφή σημάδια δυσφορίας, όπως να απομακρυνθούν ή να τραβηχτούν μακριά από το άτομο που προσπαθεί να τους φιλήσει. Άλλα σκυλιά μπορεί να γκρινιάζουν ή να γρυλίζουν όταν τα φιλούν. Επιπλέον, ορισμένα σκυλιά που μπορεί να απολάμβαναν το φιλί ως κουτάβια μπορεί να μην το απολαμβάνουν απαραίτητα ως ενήλικα σκυλιά. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη γλώσσα του σώματος και στις αντιδράσεις ενός σκύλου όταν τον φιλούν, καθώς ορισμένα σκυλιά μπορεί να ανέχονται τη συμπεριφορά αντί να την απολαμβάνουν πραγματικά. Παρόλο που τα σκυλιά μπορεί να μην κατανοούν απαραίτητα τη σημασία των φιλιών με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι, μπορούν ωστόσο να μάθουν να συνδέουν τα φιλιά με θετικές εμπειρίες και να ανταποκρίνονται ανάλογα.
Διαβάστε επίσης: