Γιατί τα σκυλιά ξύνουν & σκάβουν στο κρεβάτι τους;

Από Puppify Team 7 Ελάχιστη ανάγνωση

Αν έχετε σκύλο στο σπίτι, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι έχει κάποιες περίεργες τελετουργίες κατά την ώρα του ύπνου – όπως το να γυρίζει σε κύκλο δώδεκα φορές πριν κοιμηθεί ή να κουρνιάζει με την αγαπημένη του κουβέρτα. Μπορεί ακόμη και να έχετε παρατηρήσει το αγαπημένο σας κουτάβι να γρατζουνάει και να σκάβει το κρεβάτι του (μπορεί να έχετε ακόμη και ένα σωρό από υλικό γεμίσματος του κρεβατιού του σκύλου στο πάτωμα ως απόδειξη!).

Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί τα σκυλιά ξύνουν έτσι το κρεβάτι τους; ή αναρωτηθήκατε πώς φαινομενικά κάθε σκύλος το κάνει αυτό;

Ο λόγος για τον οποίο σχεδόν κάθε σκύλος σκάβει το κρεβάτι του είναι ότι πρόκειται για ένα φυσικό ένστικτο προκειμένου να φτιάξει ένα άνετο, ζεστό μέρος για να ξαπλώσει.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα στο γιατί οι σκύλοι γρατζουνάνε πριν ξαπλώσουν και θα σας ενημερώσουμε πώς μπορείτε να τους αποτρέψετε από το να καταστρέφουν τα κρεβάτια των σκύλων τους κατά τη διαδικασία.

Η εξελικτική προέλευση του σκαψίματος

Για να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή η συμπεριφορά κατά την κατάκλιση, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε την ιστορία των σκύλων. Πριν γίνουν οι αγαπημένοι μας τριχωτοί συγκάτοικοι και μέλη της οικογένειάς μας, οι σκύλοι ζούσαν στην άγρια φύση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέπτυξαν ορισμένες συνήθειες που μπορεί να μας φαίνονται παράξενες τώρα, αλλά κάποτε ήταν απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το σκάψιμο και η άλλη καταστροφική συμπεριφορά ενός σκύλου μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί – είναι το φυσικό ένστικτο του κουταβιού σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έπρεπε να κάνει ένας άγριος σκύλος για να επιβιώσει ήταν να μάθει να φτιάχνει καταφύγιο. Η συμπεριφορά των οικόσιτων σκύλων συχνά αντανακλά αυτό. Το σκάψιμο έγινε ένας τρόπος για τους σκύλους που ζούσαν σε περιοχές με ιδιαίτερα κρύο ή υγρό καιρό να βρουν προστασία από το περιβάλλον τους.
Μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ρηχή τρύπα στο έδαφος για να ζεσταθούν ή να κάνουν μια σκληρή επιφάνεια πιο άνετη δημιουργώντας μια φωλιά από φύλλα και χώμα.

Παρόλο που τα εξημερωμένα σκυλιά δεν βρίσκονται πια στην άγρια φύση -όχι, το πάρκο σκύλων δεν μετράει- και δεν χρειάζονται πια καταφύγιο για την επιβίωσή τους, το ένστικτό τους να σκάβουν εξακολουθεί μερικές φορές να ενεργοποιείται όταν ετοιμάζονται να ξαπλώσουν το κεφάλι τους.

Άλλοι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά ξύνουν το κρεβάτι τους


Ωστόσο, το φυσικό ένστικτο να φτιάχνουν καταφύγιο δεν είναι ο μόνος λόγος που τα σκυλιά σκάβουν στα κρεβάτια τους. Ακολουθούν μερικές άλλες αιτίες για το ξύσιμο που κάνουν τα κατοικίδια ζώα αργά τη νύχτα:

  • Για να σηματοδοτήσουν την περιοχή τους – Όπως οι γάτες και πολλά άλλα τετράποδα πλάσματα, οι σκύλοι έχουν αρωματικούς αδένες στο κάτω μέρος των ποδιών τους, οι οποίοι εκκρίνουν μια ξεχωριστή φερομόνη. Το ξύσιμο σε κάτι μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον σκύλο σας να δείξει στους άλλους ότι έχει χαρακτηρίσει ένα κρεβάτι ως δικό του.
  • Περιέργεια – Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά σκάβουν είναι ως τρόπος διερεύνησης κάποιου πράγματος. Αν πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι συναρπαστικό κρυμμένο κάτω από τα μαξιλάρια του κρεβατιού τους, όπως κάποιο φαγητό που έχει περισσέψει ή ένα παιχνίδι, μπορεί να σκάψουν ως ένας τρόπος να το αποκαλύψουν.
  • Άγχος – Εάν το σκάψιμο του σκύλου σας έχει γίνει καταναγκαστικό και φαίνεται να τον εκνευρίζει αντί να τον ηρεμεί, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιου υποκείμενου άγχους. Αν αυτό είναι κάτι για το οποίο ανησυχείτε, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.


3 τρόποι για να προστατέψετε το κρεβάτι του σκύλου σας από το σκάψιμο


Ενώ η συνήθεια του σκύλου σας να σκάβει μπορεί να είναι αξιολάτρευτη, μπορεί επίσης να είναι απίστευτα καταστροφική κατά καιρούς. Αν δεν είστε προσεκτικοί, το καινούργιο σας κρεβάτι για κατοικίδια μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένα σωρό από υπολείμματα γεμίσματος και υφάσματος. Το ξύσιμο του σκύλου μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εφιάλτη για τον ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να απολαύσει το κρεβάτι του.

Κόψτε τα νύχια του σκύλου σας

Το κουτάβι σας μπορεί πάντα να επωφεληθεί από ένα καλό μανικιούρ – το τακτικό κόψιμο των νυχιών του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς που μπορεί να κάνει στην περιοχή ύπνου του. Τα σκυλιά πρέπει να κόβουν τα νύχια τους κάθε 3-4 εβδομάδες. Ένα τακτικό τριμάρισμα μπορεί να αποτρέψει πιθανές ζημιές σε έπιπλα ή ξύλινα πατώματα, καθώς και να αποτρέψει τη μόλυνση των νυχιών τους.

Εάν τα νύχια του σκύλου σας είναι ακόμη αιχμηρά μετά το κόψιμο, μπορεί να είναι χρήσιμο να τα λιμάρετε απαλά για να αποτρέψετε την ανάπτυξη ακμών.

Δώστε τους άλλους τρόπους να παίζουν

Αν το ξύσιμο στο κρεβάτι του έχει γίνει περισσότερο παιχνίδι για το σκύλο σας παρά ένα ηρεμιστικό νυχτερινό τελετουργικό, μπορεί να οφείλεται στο ότι ο σκύλος σας δεν έχει αρκετά ερεθίσματα. Δοκιμάστε να τον βγάζετε έξω για περισσότερες βόλτες ή να του δίνετε παιχνίδια που θα τον απασχολούν.

Επενδύστε σε ένα πιο ανθεκτικό κρεβάτι

Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν είναι ο σκύλος σας – είναι το κρεβάτι που χρησιμοποιεί. Τα φτηνά κρεβάτια από ύφασμα και παραγεμίσματα δεν είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν απέναντι σε έναν σκύλο που σκάβει και γρατζουνάει κάθε βράδυ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα κρεβάτι με ανθεκτικό κάλυμμα. Επιπλέον, ένα άνετο κρεβάτι μπορεί να περιορίσει την ποσότητα σκαψίματος που χρειάζεται να κάνουν για να βολευτούν. Σε αυτή την περίπτωση, η επένδυση σε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι σκύλου ή ένα κρεβάτι σκύλου με αφρό μνήμης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για εσάς και το σκύλο σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο