Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν την περίοδο

Από Puppify Team 14 Ελάχιστη ανάγνωση

Οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά ευαίσθητες μύτες και είναι σε θέση να ανιχνεύουν νέες μυρωδιές από απόσταση. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους σκύλους να δείχνουν ενδιαφέρον για την έμμηνο ρύση, καθώς έλκονται φυσικά από τη μυρωδιά του αίματος. Αυτή η έλξη μπορεί να οφείλεται στην περιέργειά τους, στο ένστικτό τους ή στις συνήθειές τους να ψάχνουν για σκουπίδια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σκύλοι δεν βλέπουν το αίμα της περιόδου με τον ίδιο τρόπο που το βλέπουν οι άνθρωποι, καθώς το βλέπουν απλώς ως αίμα και όχι ως σωματικό υγρό. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι μπορεί να έλκονται από το αίμα περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της εγγενούς τους προτίμησης για όλο το αίμα, της μυρωδιάς των φερομονών και της πείνας.

1

Στα σκυλιά αρέσει εκ φύσεως το αίμα

Οι σκύλοι έχουν μια φυσική κλίση προς το αίμα, καθώς αποτελεί πηγή τροφής γι’ αυτούς. Στην άγρια φύση, οι σκύλοι συχνά κυνηγούν και καταναλώνουν άλλα ζώα προκειμένου να επιβιώσουν, και το αίμα από αυτά τα ζώα είναι παρόμοιο με το αίμα της περιόδου. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι σκύλοι δείχνουν ενδιαφέρον για την έμμηνο ρύση, παρόλο που το αίμα της περιόδου δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το αίμα από το θήραμά τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σκύλοι δεν βλέπουν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που το βλέπουν οι άνθρωποι, και μπορεί να έλκονται να το εξερευνήσουν λόγω των ενστίκτων και των πτωματοφάγων συνηθειών τους. Ενώ αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται παράξενη ή και αηδιαστική στους ανθρώπους, είναι απλώς ένα φυσικό μέρος της συμπεριφοράς ενός σκύλου.

2

Είναι περίεργοι

Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους περίεργα ζώα και συχνά τους ελκύει να διερευνήσουν νέες μυρωδιές, ήχους και αξιοθέατα. Αυτή η περιέργεια μπορεί να τα οδηγήσει να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων των σκουπιδιών. Εάν πετάξετε τα ταμπόν ή τις σερβιέτες στα σκουπίδια, είναι πιθανό ο σκύλος σας να παρασυρθεί να τα διερευνήσει λόγω της περιέργειάς του. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακαταστασία αν ο σκύλος καταφέρει να μπει στα σκουπίδια. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο για τους σκύλους να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση, λόγω της αυξημένης όσφρησής τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι απλώς αποτέλεσμα της φυσικής περιέργειας του σκύλου και της επιθυμίας του να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

3

Μυρίζουν τις φερομόνες σας

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες απελευθερώνουν φερομόνες, οι οποίες είναι χημικά σήματα που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά άλλων ζώων. Οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά οξεία όσφρηση και είναι σε θέση να ανιχνεύουν εύκολα αυτές τις φερομόνες. Με τον ίδιο τρόπο που τα θηλυκά σκυλιά απελευθερώνουν φερομόνες όταν είναι σε έξαψη για να προσελκύσουν αρσενικά σκυλιά, οι φερομόνες που απελευθερώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου μπορεί επίσης να είναι ελκυστικές για τα αρσενικά σκυλιά. Ως αποτέλεσμα, τα αρσενικά σκυλιά μπορεί να επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση και μπορεί να προσπαθούν να τις πλησιάσουν ή να αναζητούν χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θηλυκά σκυλιά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αυτές τις φερομόνες και μπορεί να επιδείξουν παρόμοιο επίπεδο ενδιαφέροντος.

4

Μπορούν να αισθανθούν τη γονιμότητά σας

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης αίματος, ιστών και θρεπτικών συστατικών που θα χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη μιας εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να ανιχνευθούν από τους σκύλους λόγω της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης όσφρησης που διαθέτουν. Οι σκύλοι είναι σε θέση να ανιχνεύουν τις αλλαγές στην ανθρώπινη ανατομία και τις ορμόνες μέσω των οσφρητικών υποδοχέων τους, γεγονός που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τη γονιμότητα. Ως αποτέλεσμα, οι σκύλοι μπορεί να έλκονται από το αίμα της περιόδου και να επιδεικνύουν συμπεριφορές όπως το μυρίζουν ή το γλείφουν προκειμένου να το κατανοήσουν καλύτερα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί φυσικό μέρος του ενστίκτου ενός σκύλου και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό οποιουδήποτε ειδικού ενδιαφέροντος για τη γονιμότητα ή την αναπαραγωγική υγεία.

5

Το ένστικτό του

Οι σκύλοι έχουν μια ισχυρή ενστικτώδη ορμή, η οποία μπορεί να τους κάνει να επιδεικνύουν ορισμένες συμπεριφορές ως απάντηση σε ορισμένα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, το ένστικτο ενός λαγωνικού να εντοπίζει την οσμή ζώων και ανθρώπων είναι βαθιά ριζωμένο λόγω της αναπαραγωγής τους. Ομοίως, όταν ένας σκύλος μυρίζει αίμα περιόδου, μπορεί να ενεργοποιηθεί το ένστικτό του και να οδηγηθεί σε περαιτέρω έρευνα. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στη φυσική έλξη του σκύλου για το αίμα ή στην επιθυμία του να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σκύλοι καθοδηγούνται από τα ένστικτά τους και δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους σε ορισμένα ερεθίσματα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν συνειδητή επίγνωση του λόγου της συμπεριφοράς τους.

6

Τους λείπεις

Είναι σύνηθες για τους σκύλους να νοσταλγούν τους ιδιοκτήτες τους όταν αυτοί λείπουν και να αναζητούν οικείες μυρωδιές και αντικείμενα που τους θυμίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν τα χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες στα σκουπίδια έχουν τη μυρωδιά σας πάνω τους, είναι πιθανό ο σκύλος σας να έλκεται από αυτά ως ένας τρόπος αναζήτησης παρηγοριάς και οικειότητας. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ισχυρού δεσμού που έχουν οι σκύλοι με τους ιδιοκτήτες τους και της επιθυμίας τους για συντροφικότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ένα φυσικό μέρος της συναισθηματικής αντίδρασης ενός σκύλου στον αποχωρισμό και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό κάποιας συγκεκριμένης έλξης προς την έμμηνο ρύση ή το αίμα της περιόδου.

7

Πεινάνε

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, πρέπει να τρώνε για να επιβιώσουν. Εάν ένας σκύλος πεινάει, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ψάξει για πηγές τροφής, συμπεριλαμβανομένων των σκουπιδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα χρησιμοποιημένο ταμπόν ή σερβιετάκι μπορεί να φαίνεται ως πιθανή πηγή τροφής για έναν πεινασμένο σκύλο, ειδικά αν είναι γνωστό ότι είναι πτωματοφάγα ή επιρρεπή στο να τρώνε οτιδήποτε συναντούν. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας αυτή τη συμπεριφορά και να κρατάτε κλειστές τις πόρτες του μπάνιου ή να ασφαλίζετε τυχόν σκουπίδια που μπορεί να περιέχουν αντικείμενα που θα μπορούσε να θεωρήσει ο σκύλος σας για τροφή. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίζετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει μια τακτική και ισορροπημένη διατροφική διατροφή για να τον αποτρέψετε από το να πεινάει υπερβολικά και να αναζητά ακατάλληλες πηγές τροφής.

8

Το αίμα της περιόδου μυρίζει διαφορετικά

Οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση και είναι σε θέση να ανιχνεύουν ένα ευρύ φάσμα οσμών που μπορεί να είναι ανεπαίσθητες για τον άνθρωπο. Αυτή η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να κάνει τους σκύλους να έλκονται από νέες ή άγνωστες μυρωδιές, συμπεριλαμβανομένης της μυρωδιάς του αίματος της περιόδου. Εάν ένας σκύλος ανιχνεύσει τη μυρωδιά αίματος περιόδου σε κάποιον ή στα σκουπίδια, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μύτη του για να ερευνήσει περαιτέρω και μπορεί να έλκεται από τη μοναδική μυρωδιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί φυσικό μέρος του ενστίκτου ενός σκύλου και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκει τη μυρωδιά ιδιαίτερα ευχάριστη ή δυσάρεστη. Αντίθετα, απλά έλκονται να εξερευνήσουν και να μάθουν περισσότερα για το περιβάλλον τους μέσω της όσφρησης.

9

Τα σκυλιά είναι συλλέκτε

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά συλλογής σκουπιδιών, δηλαδή την τάση να αναζητούν και να καταναλώνουν τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα που παραδοσιακά δεν θεωρούνται βρώσιμα. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι πιο συχνή σε ορισμένες ράτσες ή μεμονωμένα σκυλιά λόγω της γενετικής τους ή των προηγούμενων εμπειριών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μυρωδιά του αίματος της περιόδου σε χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες μπορεί να θυμίζει σε ένα σκύλο σάπια σάρκα ή άλλα αντικείμενα τροφής που έχουν υποστεί πτωματοποίηση, και μπορεί να τον τραβήξει να τα διερευνήσει ή να τα καταναλώσει. Είναι σημαντικό να προσέχετε αυτή τη συμπεριφορά και να αποτρέπετε τους σκύλους από το να ψάχνουν ή να καταναλώνουν ακατάλληλα αντικείμενα, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία τους.

10

Πρόκειται για μαθημένη συμπεριφορά

Τα σκυλιά είναι ευφυή ζώα και μπορούν να μάθουν μέσω της επανάληψης και της ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας σκύλος ανταμείβεται ή ενισχύεται με κάποιο τρόπο για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, είναι πιο πιθανό να επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά στο μέλλον. Στην περίπτωση των σκύλων που δείχνουν ενδιαφέρον για το αίμα της περιόδου ή τα χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες, είναι πιθανό να έχουν μάθει μέσω της επανάληψης ή της ενίσχυσης ότι αυτή η συμπεριφορά ανταμείβεται με κάποιο τρόπο, είτε μέσω της ικανοποίησης της περιέργειάς τους είτε μέσω της πρόσβασης σε μια πηγή τροφής. Είναι σημαντικό να προσέχετε αυτή τη συμπεριφορά και να διασφαλίζετε ότι οι σκύλοι δεν ανταμείβονται για ακατάλληλες ή επιβλαβείς συμπεριφορές. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση για να βοηθήσετε τους σκύλους να μάθουν αποδεκτές συμπεριφορές και να αποτρέψετε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Πως να το αντιμετωπισετε
Είναι φυσιολογικό για τους σκύλους να έλκονται από το αίμα της περιόδου λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής τους έλξης προς το αίμα, της περιέργειάς τους, της μυρωδιάς των φερομονών και της ενστικτώδους κίνησής τους. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν αυτή τη συμπεριφορά δυσάρεστη ή ανεπιθύμητη. Αν θέλετε να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να δείχνει ενδιαφέρον για το αίμα της περιόδου, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να λάβετε:
Κρατήστε την πόρτα της τουαλέτας κλειστή
Κρατήστε την πόρτα του μπάνιου κλειστή όσο έχετε περίοδο για να εμποδίζετε τη μυρωδιά και δημιουργήστε ένα φυσικό εμπόδιο για να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να έχει πρόσβαση στα χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες στα σκουπίδια.
Βγάλτε τα σκουπίδια σας μετά από κάθε χρήση
Βγάλτε τα χρησιμοποιημένα προϊόντα περιόδου μετά από κάθε χρήση και τοποθετήστε τα σε ένα σφραγισμένο δοχείο απορριμμάτων που είναι μακριά από το σκύλο σας.
Διδάξτε στο σκύλο σας βασικές εντολές
Διδάξτε στο σκύλο σας βασικές εντολές όπως το “Όχι” και χρησιμοποιήστε τις για να θέσετε όρια και να αποθαρρύνετε ακατάλληλες συμπεριφορές.
Σφραγίστε τους κάδους απορριμάτων
Διατηρείτε τους υπαίθριους κάδους απορριμμάτων σας σφραγισμένους και μακριά από την περιοχή παιχνιδιού του σκύλου σας, ώστε να αποτρέψετε την πρόσβαση του σκύλου σας σε αυτούς.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σταματήσει να δείχνει ενδιαφέρον για το αίμα της περιόδου, αλλά με συνεπή ενίσχυση και θετική ενίσχυση για τις επιθυμητές συμπεριφορές, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει να σέβεται τα όριά σας.

Πρέπει να ανησυχώ για την προτίμηση του σκύλου μου στο αίμα της περιόδου;

Αν και είναι φυσικό να έλκονται τα σκυλιά από τη μυρωδιά του αίματος της περιόδου, είναι σημαντικό να προσέχετε τη συμπεριφορά τους και να τα αποτρέπετε από το να έχουν πρόσβαση ή να καταναλώνουν χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες. Η κατάποση αυτών των αντικειμένων μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του σκύλου σας και μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ή άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει ταμπόν ή σερβιέτα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση και να καθορίσει την κατάλληλη πορεία δράσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του αντικειμένου, εάν είναι απαραίτητο. Είναι σημαντικό να είστε προληπτικοί στην πρόληψη του σκύλου σας από την πρόσβαση και την κατανάλωση ακατάλληλων αντικειμένων και να αναζητάτε άμεση ιατρική φροντίδα εάν ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, είναι φυσικό να έλκονται οι σκύλοι από τη μυρωδιά του αίματος της περιόδου, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η έμφυτη περιέργειά τους, η ισχυρή όσφρηση και το ένστικτο του πλιάτσικου. Παρόλο που αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική από μόνη της, είναι σημαντικό να προσέχετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας και να τον αποτρέψετε από το να έχει πρόσβαση ή να καταναλώνει χρησιμοποιημένα ταμπόν ή σερβιέτες, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία του.

Διατηρώντας κλειστές τις πόρτες του μπάνιου, βγάζοντας τα σκουπίδια μετά από κάθε χρήση, διδάσκοντας στο σκύλο σας βασικές εντολές και εξασφαλίζοντας ότι ο σκύλος σας έχει μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη του ενδιαφέροντος του σκύλου σας για το αίμα της περιόδου και άλλα ακατάλληλα αντικείμενα. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί ταμπόν ή σερβιέτα.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο