Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα χέρια σας; 5 Συνηθισμένοι λόγοι

Από Puppify Team 10 Ελάχιστη ανάγνωση

Είτε το θέλετε είτε το μισείτε, κάποια σκυλιά γουστάρουν να γλείφουν τους ανθρώπους. Για πολλούς σκύλους, τα πιο δημοφιλή μέρη για να γλείφουν είναι τα χέρια και τα πρόσωπά μας. Γιατί τους αρέσει να το κάνουν αυτό και τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά;

Σε αντίθεση με εμάς, οι σκύλοι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις της αφής, της όσφρησης και της γεύσης για να επικοινωνήσουν. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να μιλήσουν, αυτοί οι άλλοι τρόποι επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικοί. Το γλείψιμο των χεριών σας μπορεί να είναι ο τρόπος που ο σκύλος σας λέει “γεια”. Μερικές φορές ο σκύλος σας μπορεί να σας μυρίσει λίγο πριν αρχίσει να σας γλείφει. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας το δέρμα σας μαθαίνουν για εσάς.

Αν έχετε πρόσφατα πιάσει φαγητό ή χαϊδέψει ένα άλλο κουτάβι ο σκύλος σας θα ξέρει πότε και τότε θα σας μυρίσει και θα σας γλείψει! Μερικά σκυλιά αναστατώνονται πολύ ή ζηλεύουν όταν μυρίζουν άλλα σκυλιά στους αγαπημένους τους ανθρώπους! Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε αν ένας σκύλος σας γλείφει είναι το μακιγιάζ και οι λοσιόν. Μερικά σκυλιά λατρεύουν τη μυρωδιά της κρέμας προσώπου, της λοσιόν ή του lip gloss και μπορεί να ξεσαλώσουν. Ενώ αυτά τα προϊόντα είναι γενικά ασφαλή για εμάς, προσέξτε να μην αφήνετε το σκύλο σας να γλείφει προϊόντα που θα μπορούσαν να τον αρρωστήσουν!

5 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά γλείφουν

1. Περιποίηση

Τα μητρικά σκυλιά γλείφουν τα κουτάβια τους για να τα κρατήσουν καθαρά. Αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σκύλου. Τα σκυλιά μπορεί να περιποιούνται τον εαυτό τους ή να γλείφουν τα οπίσθιά τους αφού πάνε στην τουαλέτα. Μπορείτε να ελπίζετε ότι ο σκύλος σας επιλέγει να γλείψει το πρόσωπό σας πριν από τα οπίσθιά του και όχι το αντίθετο! Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το υπερβολικό γλείψιμο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάποιων πιθανών προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, οι πατούσες του σκύλου σας φαγουρίζουν σαν τρελές όταν έχει μια αλλεργική αντίδραση, το γλείψιμο καταπραΰνει προσωρινά αυτή τη φαγούρα. Αν το κουτάβι σας δεν μπορεί να σταματήσει να γλείφει την καμπούρα του, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι αντιμετωπίζει ερεθισμό ή ότι έχει ανάγκη από έκφραση των πρωκτικών του αδένων.

2. Επικοινωνία

Τα σκυλιά μπορεί να σας γλείφουν για να επικοινωνήσουν. Ενώ το στοργικό γλείψιμο μπορεί να είναι αρκετά ήρεμο, ένας σκύλος μπορεί να γλείφει πιο μανιωδώς σε άλλες καταστάσεις. Αν ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος, νευρικός ή ανήσυχος, μπορεί να γλείφει πιο μανιωδώς για να μεταδώσει τα συναισθήματά του. Το γλείψιμο του σκύλου σας μπορεί να φαίνεται μερικές φορές λίγο εκτός ελέγχου, ειδικά όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Στην αρχή, το κουτάβι σας απλώς σας γλείφει επειδή χαίρεται ειλικρινά που σας βλέπει, αλλά μετά αρχίζει να συμβαίνει κάτι άλλο. Όλος αυτός ο ενθουσιασμός και το χαρούμενο γλείψιμο πυροδοτεί την απελευθέρωση ενός φορτίου ορμονών ευεξίας σε όλο τον οργανισμό του σκύλου σας. Το γλείψιμο κυριολεκτικά δίνει στο κουτάβι σας μια φυσική μαστούρα, η οποία το οδηγεί να γλείφει ακόμα περισσότερο.

Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματός του όταν σας γλείφει. Το κούνημα της ουράς θα συνοδεύεται από ξέφρενο γλείψιμο όταν ο σκύλος σας είναι πολύ χαρούμενος ή ενθουσιασμένος. Ίσως μόλις τον ρωτήσατε αν θα ήθελε να πάει βόλτα. Αν ο σκύλος σας κλαίει, σφίγγει την ουρά του ή δείχνει άλλα σημάδια δυσφορίας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι τον αγχώνει και να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε ή να εξαλείψετε τον στρεσογόνο παράγοντα.

3. Καταναγκασμός

Για ορισμένα σκυλιά με ψυχαναγκαστικές τάσεις το γλείψιμο μπορεί επίσης να αποτελεί έκφραση καταναγκασμού. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ο σκύλος σας γλείφει τα χέρια του. Μπορεί επίσης να γλείφει ένα σημείο στο σώμα του, έναν τοίχο ή ένα έπιπλο ή το άδειο πιάτο του. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε ιατρικές αιτίες του καταναγκασμού. Εάν ο σκύλος πάρει καθαρό πιστοποιητικό υγείας από τον κτηνίατρο, ένας εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει καλύτερα να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας και να διαχειριστείτε τους καταναγκασμούς.

4. Στοργή

Το γλείψιμο αποτελεί ένδειξη στοργής. Ο σκύλος σας μπορεί να γλείφει τα χέρια και το πρόσωπό σας επειδή σας αγαπάει! Το γλείψιμο μπορεί να είναι μια ευχάριστη αίσθηση για το σκύλο σας, καθώς μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες. Ορισμένοι ειδικοί λένε επίσης ότι εκτός από τη στοργή, το γλείψιμο είναι ένδειξη υποταγής. Μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας σας βλέπει ως επικεφαλής του σπιτιού ή της αγέλης.

Όταν οι σκύλοι γλείφουν το στόμα ενός ανθρώπου ή το φίμωτρο ενός άλλου σκύλου, είναι συνήθως μια πράξη υποταγής. Είναι ο τρόπος του κουταβιού σας να πει: “Έι, εσύ είσαι το κορυφαίο σκυλί εδώ”. Και ίσως και λίγο “Έχεις τίποτα να φας;”. Αυτό το ένστικτο φαίνεται να χρονολογείται από την πρώιμη εξέλιξη των σκύλων, όταν τα κουτάβια στην άγρια φύση βασίζονταν στις μαμάδες τους για να μοιραστούν λίγο από το φρέσκο κρέας στο στόμα της.

5. Δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες

Αν ο σκύλος σας γλείφει το δέρμα του καταναγκαστικά ή/και έχει φαγούρα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι δερματικών προβλημάτων ή αλλεργιών. Θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση ώστε να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Ας ελπίσουμε ότι είναι κάτι τόσο απλό όσο κάποια λοσιόν ή καταπραϋντικά μπάνια. Άλλες θεραπείες για τις αλλεργίες μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στη διατροφή. Η επιλογή μιας δίαιτας φρέσκιας τροφής όπως αυτή του Ollie για το σκύλο σας, η οποία είναι σχεδιασμένη με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και την πρόληψη κοινών δερματικών προβλημάτων.

Η συνεργασία με έναν κτηνίατρο για τη διαχείριση του δέρματος ή των αλλεργιών του σκύλου σας θα πρέπει να σταματήσει το γλείψιμο. Για μερικούς σκύλους, μετά από λίγο καιρό, γίνεται συνήθεια και μπορεί να είναι πιο ψυχαναγκαστικό. Αφού έχετε θέσει υπό έλεγχο τα ιατρικά ζητήματα, μπορείτε τώρα να αντιμετωπίσετε τυχόν καταναγκασμούς ή λόγους συμπεριφοράς.

Πρέπει να ενθαρρύνετε το σκύλο σας να γλείφει τα χέρια σας;

Ναι! Αν δεν σας πειράζει να γλείφει λίγο τα χέρια σας, είναι απολύτως εντάξει να αφήσετε τον σκύλο σας να γλείφει τα χέρια σας. Δεν πρέπει να τιμωρείτε το σκύλο σας επειδή σας γλείφει. Αν τιμωρήσετε το σκύλο σας για το γλείψιμο είναι παρόμοιο με το να διώχνετε μακριά έναν σύντροφο ή ένα παιδί που θέλει να σας αγκαλιάσει ή να σας φιλήσει. Αυτό δεν είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον σκύλο σας! Όπως αναφέραμε, το γλείψιμο είναι επίσης μια σημαντική μέθοδος επικοινωνίας, οπότε αν διώχνετε το κουτάβι σας όταν γλείφει, μπορεί να κλείνετε την επικοινωνία του μαζί σας.

Τούτου λεχθέντος, δεν αρέσει σε όλους να είναι συνέχεια καλυμμένοι με σάλια.

Τι να κάνετε αν θέλετε ο σκύλος σας να σταματήσει να γλείφει;

Αν θέλετε να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να γλείφει εσάς ή τους καλεσμένους σας, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να κάνει κάτι άλλο. Μπορείτε να διδάξετε την εντολή μακριά ή να δείξετε στο σκύλο σας έναν άλλο χαιρετισμό, όπως το άγγιγμα. (Ο σκύλος θα ακουμπήσει τη μύτη του στο χέρι σας). Το “high five”, το “χαϊδεύω” ή η “πατούσα” είναι επίσης μια καλή εντολή για να αποσπάσετε την προσοχή ενός σκύλου που θέλει να γλείψει.

Μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις στις οποίες πρέπει ο σκύλος σας να μην γλείψει κάποιον. Οι σκύλοι θεραπείας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Όταν επισκέπτεστε άρρωστους ασθενείς στο νοσοκομείο δεν θέλετε να γλείφουν (ειδικά όχι υπερβολικά). Ενώ τα φιλιά των σκύλων είναι γενικά ασφαλή για τους υγιείς ανθρώπους, το σάλιο περιέχει βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για ανθρώπους που έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, δεν μπορείτε να επιτρέψετε στο σκύλο σας να γλείφει κάποιους ανθρώπους και όχι άλλους. Αν θέλετε ο σκύλος σας να μην γλείφει πρέπει να είστε συνεπείς με τον “κανόνα”. Παρόμοια με άλλους κανόνες για το σκύλο σας, όπως το να μην πηδάει ή να μην ανεβαίνει στα έπιπλα – το να μην γλείφει κανένα δεν μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει μερικές φορές. Τότε γίνεται δύσκολο να επιβληθεί και κινδυνεύετε να μπερδέψετε τον σκύλο σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο