Γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους

Από Puppify Team 11 Ελάχιστη ανάγνωση

Την ξέρετε και τη λατρεύετε – την πιο φωτογενή, συγκινητική και χαμογελαστή στάση του σκύλου: το γέρσιμο του κεφαλιού. Οι ιδιοκτήτες σκύλων βρίσκουν μεγάλη διασκέδαση στο ανασηκωμένο πρόσωπο, τα περίεργα μάτια και τα ζωηρά αυτιά που συνοδεύουν τη γοητευτική κλίση του κεφαλιού όταν ο σκύλος τους ακούει έναν ενδιαφέροντα ήχο.

Γιατί οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους όταν ακούνε έναν περίεργο θόρυβο;

Οι σκύλοι διαθέτουν μια πιο ευαίσθητη αίσθηση ακοής από τους ανθρώπους, που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν συχνότητες και ήχους που εμείς δεν μπορούμε. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των σκύλων: οι άνθρωποι με φυσιολογική ακοή μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους από οποιαδήποτε κατεύθυνση, ενώ οι σκύλοι έχουν πιο περιορισμένη κατευθυντική ακοή.

Το εξωτερικό ανθρώπινο αυτί έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει αποτελεσματικά τους ήχους χωρίς να χρειάζεται να αντικρίζει την πηγή. Η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τον ήχο παραμένει ανεπηρέαστη είτε αυτός προέρχεται από μπροστά, πίσω, αριστερά ή δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω όταν μας καλούν από πίσω.

Αντίθετα, οι σκύλοι έχουν πτερύγια αυτιών που καλύπτουν μερικώς ή πλήρως τους ακουστικούς τους πόρους, λειτουργώντας ως εμπόδιο στη μετάδοση του ήχου. Ως εκ τούτου, οι σκύλοι πρέπει να προσαρμόζουν τη θέση τους για να βελτιστοποιήσουν την ανίχνευση του ήχου. Ευτυχώς, τα πτερύγια των αυτιών (pinnae) των σκύλων είναι κινητά, επιτρέποντάς τους να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για να εντοπίσουν τη θέση ενός ήχου. Οι διάφορες φυλές αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις- για παράδειγμα, το πτερύγιο του αυτιού ενός Γερμανικού Ποιμενικού καλύπτει την πίσω πλευρά του καναλιού, περιορίζοντας την ανίχνευση ήχων από πίσω, ενώ τα βαριά πτερύγια του αυτιού ενός Cocker Spaniel καλύπτουν πλήρως τα κανάλια του αυτιού, εμποδίζοντας τη μετάδοση των ηχητικών κυμάτων από όλες τις κατευθύνσεις.

Πώς η κλίση του κεφαλιού βοηθά στην ακοή;

Για να αντισταθμίσουν τα πτερύγια των αυτιών τους, οι σκύλοι σηκώνουν τα πτερύγιά τους και γέρνουν το κεφάλι τους για βέλτιστη λήψη ήχου. Εάν ένας ενδιαφέρων ήχος προέρχεται από μπροστά, ο σκύλος γέρνει το κεφάλι του προς τον ήχο. Εάν ο ήχος προέρχεται από πίσω, ο σκύλος μπορεί να γυρίσει πριν γείρει το κεφάλι του. Εάν ένας ήχος προέρχεται από το πλάι, ο σκύλος μπορεί να μην γέρνει καθόλου, καθώς τα αυτιά του, που βρίσκονται στα πλάγια του κεφαλιού του, είναι ήδη καλά τοποθετημένα για να συλλάβουν τα ηχητικά κύματα.

Τα κινητά πτερύγια των αυτιών βοηθούν επίσης τους σκύλους να μετρήσουν την απόσταση ενός ήχου υπολογίζοντας τη χρονική διαφορά μεταξύ του ήχου που φτάνει στο δεξί και το αριστερό αυτί. Ουσιαστικά, η κλίση του κεφαλιού και η προσαρμογή των πτερυγίων των αυτιών βοηθούν τους σκύλους να προσδιορίσουν τη θέση και την απόσταση ενός ήχου.

Γιατί ο σκύλος μου γέρνει το κεφάλι του όταν βρίσκομαι ακριβώς μπροστά του;

Μερικές φορές, τα σκυλιά κοιτάζουν προσεκτικά τους ιδιοκτήτες τους ενώ γέρνουν το κεφάλι τους, δείχνοντας να κρέμονται από κάθε λέξη. Ο ήχος συλλαμβάνεται από τον εξωτερικό ακουστικό πόρο, διοχετεύεται στο μέσο και το εσωτερικό αυτί και μεταδίδεται στον εγκέφαλο. Οι μύες του μέσου αυτιού του σκύλου ελέγχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του κεφαλιού. Όταν ένας σκύλος γέρνει το κεφάλι του, προσπαθεί να ακούσει τα λόγια σας, να κατανοήσει το μήνυμά σας και να δείξει την εστίασή του σε εσάς.

Οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι γνέφουν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, υποδεικνύοντας ότι ακούνε. Τα κοινωνικά σκυλιά που απολαμβάνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση συχνά γέρνουν το κεφάλι τους πιο συχνά για να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και να επεκτείνουν την ανθρώπινη επαφή.

Η κλίση του κεφαλιού βοηθά στην επικοινωνία με άλλους τρόπους;

Οι σκύλοι μας κατανοούν επίσης αξιολογώντας όχι μόνο τα λόγια μας, αλλά και τον τόνο, τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις των ματιών, τη γλώσσα του σώματος και την επιτονική μας φωνή. Για να μας καταλάβουν, οι σκύλοι πρέπει να βλέπουν καθαρά τα πρόσωπά μας, και η κλίση του κεφαλιού μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Το σχήμα του κεφαλιού και του προσώπου ενός σκύλου μπορεί να εμποδίσει την όρασή του. Για να καταλάβετε πώς ένα μακρύ ρύγχος εμποδίζει την όραση, τοποθετήστε μια γροθιά στη μύτη σας και κοιτάξτε γύρω σας – θα πρέπει να γυρίσετε το κεφάλι σας για να δείτε ένα αντικείμενο ακριβώς μπροστά σας. Οι σκύλοι κάνουν το ίδιο, γέρνοντας το κεφάλι τους για να παρακάμψουν την εμποδίζουσα μουσούδα τους και να βελτιώσουν την οπτική τους προοπτική. Αυτή η αξιολάτρευτη κλίση του κεφαλιού διευρύνει το εύρος της όρασής τους, επιτρέποντας στους σκύλους να βλέπουν τα ανθρώπινα πρόσωπα πιο καθαρά και βελτιώνοντας την επικοινωνία.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα σκυλιά με πιο επίπεδα πρόσωπα, όπως τα μπουλντόγκ και τα τεριέ της Βοστώνης, μπορεί να γέρνουν λιγότερο το κεφάλι τους, καθώς οι κοντές μύτες τους δεν εμποδίζουν την όρασή τους τόσο πολύ όσο οι μακρύτερες μουσούδες. Επομένως, η αξιαγάπητη κλίση του κεφαλιού θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της φυσικής διάταξης των οστών του προσώπου και των αυτιών.

Ενθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά;

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην κλίση του κεφαλιού των σκύλων και είναι στη φύση του ανθρώπου να ενισχύει θετικά τη χαριτωμενιά αυτής της χειρονομίας. Όταν τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους, τα ανταμείβουμε με στοργικά χάδια, ευγενικά λόγια και χαμόγελα. Κατά συνέπεια, ένας άλλος λόγος που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους είναι ότι τα εξαρτάμε να το κάνουν μέσω της θετικής ενίσχυσης. Η ανταπόκρισή μας στην κλίση του κεφαλιού ενθαρρύνει την επανάληψη, οπότε όσο περισσότερο εκτιμούμε την αξιολάτρευτη κλίση του κεφαλιού των σκύλων, τόσο περισσότερο θα την απολαμβάνουμε!

Πότε η κλίση του κεφαλιού μπορεί να σηματοδοτεί ιατρικό πρόβλημα;

Μια συνεχής κλίση του κεφαλιού που δεν σχετίζεται με την επικοινωνία θα μπορούσε να υποδηλώνει ιατρικό πρόβλημα. Οι λοιμώξεις του εξωτερικού ακουστικού πόρου που προκαλούνται από βακτήρια ή μαγιά μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, κνησμό και περιστασιακή κλίση του κεφαλιού. Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός είναι πιο σοβαρές και συχνά συνοδεύονται από πιο επίμονη κλίση του κεφαλιού. Το να κρατάτε το κεφάλι προς τη μία πλευρά μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα νευρολογικό πρόβλημα, όπως η αιθουσαία νόσος . Εάν ένας σκύλος γέρνει το κεφάλι του χωρίς κανένα ακουστικό ερέθισμα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Τι προκαλεί το γέρσιμο του κεφαλιού των σκύλων;

Τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους για να βελτιστοποιήσουν την ακοή τους και να συλλάβουν τους ήχους πιο αποτελεσματικά. Αυτή η συμπεριφορά τους βοηθά να αντισταθμίσουν τα πτερύγια των αυτιών τους, τα οποία καλύπτουν μερικώς ή πλήρως τους ακουστικούς τους πόρους και λειτουργούν ως εμπόδιο στη μετάδοση του ήχου.

Πώς η κλίση του κεφαλιού βοηθά τους σκύλους να ακούνε καλύτερα;

Η κλίση του κεφαλιού επιτρέπει στους σκύλους να προσαρμόζουν τα πτερύγια των αυτιών τους (pinnae) για να εντοπίζουν τη θέση ενός ήχου. Γέρνοντας το κεφάλι τους, μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα την κατεύθυνση και την απόσταση ενός ήχου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να κατανοούν το περιβάλλον τους.

Γέρνουν τα σκυλιά το κεφάλι τους όταν προσπαθούν να καταλάβουν τα λόγια του ιδιοκτήτη τους;

Ναι, οι σκύλοι συχνά γέρνουν το κεφάλι τους για να δείξουν ότι συμμετέχουν σε μια συζήτηση, παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι γνέφουν για να δείξουν ότι ακούνε. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι ο σκύλος εστιάζει στον ιδιοκτήτη του και προσπαθεί να κατανοήσει το μήνυμά του

Βοηθάει η κλίση του κεφαλιού τους σκύλους να βλέπουν καλύτερα;

Η κλίση του κεφαλιού μπορεί να βοηθήσει τους σκύλους να βλέπουν καλύτερα, ιδίως όταν πρόκειται να δουν ανθρώπινα πρόσωπα. Με την κλίση του κεφαλιού τους, οι σκύλοι μπορούν να παρακάμψουν τα εμπόδια που δημιουργούν τα φίμωτρα και να βελτιώσουν την οπτική τους προοπτική, επιτρέποντάς τους να βλέπουν τις εκφράσεις του προσώπου πιο καθαρά και ενισχύοντας την επικοινωνία.

Είναι ορισμένες φυλές σκύλων πιο πιθανό να γέρνουν το κεφάλι τους από άλλες;

Οι φυλές σκύλων με μακρύτερα φίμωτρα ή βαρύτερα πτερύγια αυτιών μπορεί να γέρνουν το κεφάλι τους πιο συχνά για να ξεπεράσουν αυτά τα φυσικά εμπόδια. Αντίθετα, οι φυλές με πιο επίπεδα πρόσωπα, όπως τα μπουλντόγκ και τα τεριέ της Βοστώνης, μπορεί να γέρνουν λιγότερο το κεφάλι τους επειδή οι κοντές μύτες τους δεν εμποδίζουν τόσο πολύ την όρασή τους.

Οι άνθρωποι ενθαρρύνουν τους σκύλους να γέρνουν το κεφάλι τους;

Ναι, οι άνθρωποι συχνά ενισχύουν θετικά τη συμπεριφορά των σκύλων που γέρνουν το κεφάλι, ανταποκρινόμενοι με στοργικά χάδια, ευγενικά λόγια και χαμόγελα. Αυτή η θετική ενίσχυση ενθαρρύνει την επανάληψη της συμπεριφοράς.

Μπορεί η κλίση του κεφαλιού να υποδηλώνει ιατρικό πρόβλημα στους σκύλους;

Μια συνεχής κλίση του κεφαλιού που δεν σχετίζεται με την επικοινωνία θα μπορούσε να σηματοδοτεί ένα ιατρικό πρόβλημα, όπως μια μόλυνση του αυτιού ή ένα νευρολογικό ζήτημα όπως η αιθουσαία νόσος. Εάν ένας σκύλος γέρνει το κεφάλι του χωρίς κανένα ακουστικό ερέθισμα ή εμφανίζει επίμονη κλίση του κεφαλιού, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο