Γιατί τα σκυλιά γαβγίζουν στα αυτοκίνητα;

Από Puppify Team 7 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα σκυλιά είναι οι χαρούμενοι, αγαπημένοι, παιχνιδιάρηδες σύντροφοί μας. Γιατί λοιπόν γαβγίζουν; Έχετε σκύλο που γαβγίζει και κυνηγάει τα αυτοκίνητα; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το κάνει αυτό; Είτε διεκδικεί την περιοχή του είτε απλά βαριέται, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας κυνηγάει αυτοκίνητα και τα γαβγίζει.

Τα σκυλιά καταδιώκουν και γαβγίζουν όταν κυνηγούν

Όταν ο σκύλος σας γαβγίζει σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους, μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Μπορεί να διεκδικεί την περιοχή του, να γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή, να αισθάνεται αμυντικός ή απλά να λέει γεια! Ένας σκύλος που γαβγίζει σε ένα κινούμενο αντικείμενο, όπως ένα αυτοκίνητο, ωστόσο, δεν προσπαθεί να πει γεια.

Το γάβγισμα και το κυνηγητό πίσω από ένα αυτοκίνητο μπορεί να προσομοιάζει το φυσικό ένστικτο κυνηγιού ενός σκύλου για να κυνηγήσει θήραμα. Η αρπακτική επιθετικότητα ενός σκύλου θα τον οδηγήσει να κυνηγήσει οτιδήποτε περνάει με επιταχυνόμενη ταχύτητα. Στο μυαλό του σκύλου, πρόκειται για θήραμα που δραπετεύει και πρέπει να συλληφθεί! Εξαιτίας αυτού, το γαύγισμα και το κυνηγητό μπορεί σίγουρα να ακολουθήσει όταν περνάει ένα αυτοκίνητο.

Οι σκύλοι συνήθως τερματίζουν την καταδίωξή τους στα όρια της επικράτειάς τους

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν ο σκύλος σας κυνηγάει ένα αυτοκίνητο, θα κυνηγήσει μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά θα σταματήσει ξαφνικά; Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτοκίνητο ή η αντιληπτή απειλή έχει βγει από την περιοχή του σκύλου σας. Το σπίτι και η αυλή σας περιλαμβάνονται στην επικράτεια του σκύλου σας. Όταν ένα αυτοκίνητο πλησιάζει το σπίτι, ο σκύλος σας θα αρχίσει να γαβγίζει για να στείλει στο αυτοκίνητο μια προειδοποίηση ότι εισέρχεται στην περιοχή του. Επειδή το αυτοκίνητο απομακρύνεται, ο σκύλος σας πιστεύει ότι η προειδοποίησή του λειτούργησε, γεγονός που ενισχύει τη συμπεριφορά.

Τα αυτοκίνητα συχνά μεταφέρουν παράξενες, νέες μυρωδιές

Τα αυτοκίνητα μεταφέρουν επίσης τη μυρωδιά άλλων ανθρώπων και άλλων σκύλων. Ο σκύλος σας μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο να κατουρήσει στα ελαστικά σας προκειμένου να σηματοδοτήσει την περιοχή. Αν μια νέα μυρωδιά περνάει από δίπλα σας, ο μικρός σας θα θέλει να την διώξει από την περιοχή του.

Τα σκυλιά συχνά γαβγίζουν επειδή βαριούνται

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όχι μόνο τα αυτοκίνητα αλλά τα πάντα και τα πάντα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι πλήξης. Οι σκύλοι πρέπει να προκαλούνται πνευματικά και σωματικά για να ζουν υγιείς και γεμάτες ζωές. Τα αυτοκίνητα αποτελούν δελεαστικά ερεθίσματα για τους σκύλους: Είναι δυνατά, δύσοσμα και γρήγορα! Τα αυτοκίνητα μιμούνται τη συμπεριφορά του θηράματος στην άγρια φύση και ο σκύλος σας ενστικτωδώς θα καταπολεμήσει την πλήξη του με ένα καλό κυνήγι.

Τρόποι για να αποτρέψετε τα σκυλιά από το να γαβγίζουν στα αυτοκίνητα

Το να γαβγίζουν τα αυτοκίνητα είναι ένα πράγμα, το να τα κυνηγούν είναι εντελώς επικίνδυνο. Τα σκυλιά που τρέχουν πίσω από ένα αυτοκίνητο ή μπαίνουν στο δρόμο μπορεί να χτυπηθούν από οχήματα ή να προκαλέσουν ατυχήματα μεταξύ αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά.

Από την πρώτη στιγμή που ο σκύλος σας θα δείξει ενδιαφέρον για ένα κινούμενο αυτοκίνητο, στρέψτε την προσοχή του σε κάτι εξίσου διασκεδαστικό. Πριν πάρετε το σκύλο σας για βόλτα, πάρτε μαζί σας λιχουδιές και ένα παιχνίδι. Όταν ο τριχωτός φίλος σας φαίνεται να αποσπάται η προσοχή του από ένα αυτοκίνητο, τραβήξτε την προσοχή του. Φωνάξτε το όνομά του και αν γυρίσει προς το μέρος σας, ανταμείψτε τον με τη λιχουδιά ή το παιχνίδι. Κάντε αυτό κάθε φορά που περνάει ένα αυτοκίνητο, ώστε να τα συνδέσει φυσικά με το να γυρίσει προς το μέρος σας και ελπίζω να πάρει ένα καλούδι!

Φροντίστε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας από μικρή ηλικία. Δώστε του να καταλάβει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και ότι η δουλειά σας είναι να προστατεύετε το σπίτι και τη γύρω περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώθει την ανάγκη να προειδοποιεί τις αντιλαμβανόμενες απειλές. Ο σκύλος σας θα γαβγίζει λιγότερο στους άλλους και στα αυτοκίνητα αν ξέρει ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο.

Αν όλα καταλήγουν στην πλήξη, παρέχετε στο σκύλο σας άφθονη σωματική δραστηριότητα και πνευματική διέγερση. Κρατήστε τον να εργάζεται και να παίζει με θετικούς τρόπους, ώστε να μην μπαίνει σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως το κυνήγι αυτοκινήτων.

Πώς να σταματήσετε έναν σκύλο να κυνηγάει ένα αυτοκίνητο

Μην αγχώνεστε πολύ αν έχετε ήδη έναν σκύλο που λατρεύει να γαβγίζει και να κυνηγάει αυτοκίνητα. Υπάρχουν μερικά χρήσιμα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σταματήσει η συμπεριφορά αυτή.

  • Κρατήστε το σκύλο σας ασφαλισμένο σε ένα κυνοκομείο ή σε μια περιφραγμένη αυλή, δημιουργώντας ένα ασφαλές εμπόδιο μεταξύ αυτού και των διερχόμενων αυτοκινήτων.
  • Μάθετε στο σκύλο σας πώς να έρχεται αξιόπιστα όταν τον φωνάζετε, είτε χρησιμοποιείτε το όνομά του είτε μια διαφορετική λέξη. Επιβραβεύστε τον με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά αν έρθει όταν τον φωνάξετε.
  • Ως έσχατη λύση, μπορείτε να διδάξετε στο σκύλο σας να συνδέει το γάβγισμα στα αυτοκίνητα με μια ενοχλητική εμπειρία, όπως ένας δυσάρεστος θόρυβος ή ένα απωθητικό σπρέι. Σημειώστε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση και θα πρέπει πάντα να ξεκινάτε κάθε είδους εκπαίδευση με θετική ενίσχυση.


Είτε ο σκύλος σας προστατεύει την περιοχή του είτε απλώς δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, μπορεί να τον βρείτε να γαβγίζει και να κυνηγάει τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν πάντα τρόποι να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά ή ευτυχώς να την αποτρέψετε να ξεκινήσει καθόλου!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο