Γιατί τα σκυλιά αερίζονται τόσο πολύ

Από Puppify Team 10 Ελάχιστη ανάγνωση

Ακόμη και πριν το εικονογραφημένο βιβλίο “Walter the Farting Dog” γίνει μεγάλη επιτυχία μεταξύ μικρών και μεγάλων, οι λάτρεις των σκύλων γνώριζαν. Οι πορδές των σκύλων είναι γεγονός της ζωής (των σκυλογονιών). Δεν υπάρχει κανένα λάθος, ούτε μία – αθόρυβη αλλά θανατηφόρα ή δυνατή και περήφανη, είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Πόσο όμως είναι η υπερβολική ποσότητα;

Οι σκύλοι έχουν ανάγκη να κλάνουν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι μια ορισμένη ποσότητα περαστικών αερίων είναι απολύτως φυσιολογική. Τούτου λεχθέντος, μερικές από τις ίδιες τροφές και βακτήρια που επηρεάζουν εμάς μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα του καλύτερου φίλου του ανθρώπου.

Διαβάστε παρακάτω για τις αιτίες του αερίσματος των σκύλων και μερικές ιδέες για τη μείωσή του. Οι φίλοι σας, ο φροντιστής κατοικίδιων (και πιθανώς ο σκύλος σας!) θα σας ευχαριστούν.

Ορισμένες φυλές σκύλων έχουν αέρια

Όλοι οι σκύλοι κλάνουν, αλλά ορισμένες ράτσες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αέρια.

Γιατί ο σκύλος σας κλάνει τόσο πολύ; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη μύτη σας: Στην πραγματικότητα φταίει η μύτη τους! Τα βραχυκέφαλα σκυλιά, που είναι ο τεχνικός όρος για τα σκυλιά με κοντό ή πλατύ πρόσωπο, παίρνουν περισσότερο αέρα όταν τρώνε και πίνουν.

Όταν ο αέρας μπαίνει, πρέπει να βγαίνει και έξω… αν καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Τροφή σκύλου και αέρια

Αποφάγια


Αν ταΐζετε το σκύλο σας με αποφάγια από το πιάτο σας στο δείπνο, μπορεί να διαιωνίζετε τις στομαχικές διαταραχές του σκύλου σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Οι ανθρώπινες τροφές που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια στα σκυλιά περιλαμβάνουν:

 • σόγια
 • μπιζέλια
 • φασόλια
 • γαλακτοκομικά προϊόντα
 • τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • φρούτα
 • ζαχαρούχα προϊόντα
 • πικάντικα τρόφιμα


Αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα προβληματικές για την πέψη σε μεγάλες ποσότητες. Μια μικρή μπουκιά από τηγανητό tofu δεν είναι πιθανό να βλάψει, με άλλα λόγια, αλλά το να φάτε ολόκληρο το κομμάτι, λοιπόν, αυτό θα προκαλέσει μερικές επικές πορδές στο εγγύς μέλλον.

Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για μια μπουκιά τυρί σε σχέση με μια ολόκληρη φέτα καφτερό τσένταρ, την οποία ο σκύλος μου σίγουρα έφαγε μια φορά. Μην ανησυχείτε, είναι μια χαρά, αν και η κοιλιά του δεν ήταν ευχαριστημένη εκείνο το βράδυ.

Δυσανεξία στα συστατικά

Εάν ο σκύλος σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, τότε η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων θα οδηγήσει σε δυσπεψία, σαθρά κόπρανα και ναι, αέρια. Η δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι ο σκύλος σας δυσκολεύεται να χωνέψει τη λακτόζη, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια πραγματική αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα δεν είναι πιθανό να είναι πεπτικά, αλλά μάλλον εμφανίζονται με τη μορφή φαγούρας στο δέρμα και θαμπό, ξεφλουδισμένο τρίχωμα.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά δεν είναι ο μόνος ένοχος όταν πρόκειται για τροφική δυσανεξία. Η Dr. Patty Khuly, VMD λέει ότι “πολλοί που πάσχουν από χρόνια αέρια παρουσιάζουν απλώς μια ήπια δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα συστατικά της διατροφής τους”. Ενώ αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε δυσκολία πέψης μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, είναι πιο πιθανό χάρη στα βαριά σε υδατάνθρακες πληρωτικά υλικά στις τροφές για σκύλους, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι ή η σόγια.

Όπως σημειώνει η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA):

“Τα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα με συστατικά που δεν μπορούν να χωνευτούν πλήρως μπορούν να προκαλέσουν αέρια”.

ASPCA

Οι υδατάνθρακες ή τα “ανθεκτικά άμυλα” που δεν χωνεύονται στο λεπτό έντερο θα περάσουν στο παχύ έντερο και θα οδηγήσουν σε βακτηριακή ζύμωση. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί αέρια.

Ύπουλα πρόσθετα

Αλλά το ερώτημα των συστατικών πηγαίνει πέρα από τους υδατάνθρακες. Ορισμένα πρόσθετα στις εμπορικές τροφές για σκύλους είναι ύποπτα ότι προκαλούν προβλήματα στην κοιλιά των κατοικίδιων ζώων. Σε αυτά περιλαμβάνονται συνδετικοί παράγοντες όπως η καραγενάνη. Αυτό το πρόσθετο, που χρησιμοποιείται συχνά σε υγρές (κονσερβοποιημένες) τροφές, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ή IBD, σε ορισμένα πειραματόζωα.

Αυτό είναι περισσότερο αποδεκτό στην ολιστική κτηνιατρική κοινότητα από ό,τι στην κυρίαρχη, αλλά αξίζει να το διερευνήσετε αν τα πεπτικά προβλήματα του σκύλου σας δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε άλλες διαιτητικές αλλαγές.

Αν ανησυχείτε, ελέγξτε την ετικέτα της υγρής τροφής του σκύλου σας για καραγενάνη. Ορισμένες μάρκες υψηλότερης ποιότητας, όπως η Weruva, αποφεύγουν ειδικά αυτό το συστατικό.

Τρώει πολύ γρήγορα


Εάν ο σκύλος σας τείνει να καταβροχθίζει το δείπνο του σε χρόνο μηδέν, αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στον αερισμό του σκύλου σας. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, στην πραγματικότητα. Γιατί όμως όλη αυτή η πολυφαγία οδηγεί σε μεταγευματικό χασμουρητό; Το φαινόμενο ονομάζεται αεροφαγία, ή ο αέρας που εισέρχεται στο στομάχι κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του ποτού, και είναι μια από τις κύριες αιτίες των αερίων.

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα μπαλάκι του τένις στη μέση του πιάτου του σκύλου σας για να τον επιβραδύνετε.

Για να το αντιμετωπίσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε μια μπάλα του τένις στη μέση του πιάτου του σκύλου σας για να τον επιβραδύνετε. Οι ταΐστρες με πάζλ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του σκύλου σας, για να μην αναφέρουμε ότι προσθέτουν μια μικρή πρόκληση στο δείπνο.

Πώς μπορώ να σταματήσω τον σκύλο μου να κλάνει τόσο πολύ;

Οι τρεις κορυφαίες στρατηγικές για τη μείωση του αερισμού στο σκύλο σας είναι πιο αποτελεσματικές σε συνδυασμό.

 • Αλλαγή της διατροφής του σκύλου σας
 • Άσκηση
 • Πρεβιοτικά και προβιοτικά
 • Πρόσθετα όπως κολοκύθα (για την πέψη) ή λιχουδιές με άνθρακα


Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφή είναι η νούμερο ένα αιτία των αερίων, οπότε είναι το πρώτο μέρος που πρέπει να κοιτάξετε όταν προσπαθείτε να ανακουφίσετε τα προβλήματα της κοιλιάς του σκύλου σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε μια αλλαγή και κάντε την έρευνά σας. Κοιτάξτε πέρα από τη διαφημιστική εκστρατεία για να ανακαλύψετε τι πραγματικά αναγράφεται στην ετικέτα και αναζητήστε λιγότερο επεξεργασμένα συστατικά, λιγότερους υδατάνθρακες και πλήρεις, ποιοτικές πρωτεΐνες.

Η άσκηση βοηθάει πριν ή μετά το γεύμα, επειδή κινητοποιεί όλο το σώμα του σκύλου σας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα σκυλιά που ασκούνται περισσότερο έχουν λιγότερα αέρια. Αναγνωρίζουν ότι η έρευνα δεν συνιστά συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για την εν λόγω άσκηση. Μου αρέσει να πηγαίνω μετά το δείπνο, καθώς ένας καλός περίπατος βοηθάει επίσης και τους δυο μας να κοιμηθούμε καλύτερα.

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους μπορεί να βοηθήσουν. Αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας- η ιδέα είναι ότι αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν στη διόρθωση και τη διαχείριση της μικροχλωρίδας στο έντερο του σκύλου σας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει καλά αποτελέσματα στη μείωση του αερισμού των σκύλων με μια προβιοτική αγωγή. Πολλές τροφές διαθέτουν πλέον και προστιθέμενα πρε- και προβιοτικά.

Τέλος, υπάρχουν καλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ο ενεργός άνθρακας (ναι, άνθρακας!) μειώνει τη μυρωδιά των αερίων του σκύλου σας. Μπορείτε να τον δώσετε ως συμπλήρωμα ή να αγοράσετε λιχουδιές που παρασκευάζονται με αυτόν.

Η ίδια μελέτη χρησιμοποίησε επίσης Yucca schidigera και οξικό ψευδάργυρο για να μειώσει την οσμή των αερίων του σκύλου με καλή επιτυχία.

Κανένα από τα συμπληρώματα δεν μείωσε στην πραγματικότητα τον αριθμό των πορδών, αλλά μείωσαν την παραγωγή υδρόθειου, το οποίο προκαλεί τις πιο δύσοσμες πορδές.

Ενώ ο ξηρός ενεργός άνθρακας είναι διαθέσιμος στο εμπόριο, τα άλλα δύο θα πρέπει να συνταγογραφηθούν από τον κτηνίατρό σας.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Ο αερισμός του σκύλου που είναι επίμονος και αμείλικτος μπορεί να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος.

Παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και τα εντερικά παράσιτα θα μπορούσαν να ευθύνονται αν αρχίζετε να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μάσκα αερίων 24/7. Μην αγνοείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο επίπεδο αερισμού του σκύλου σας, καθώς θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος.

Τέλος, αν τα αέρια του σκύλου σας συνοδεύονται από εμετό ή διάρροια ή από οποιοδήποτε άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Το συμπέρασμα

Τα αέρια είναι φυσιολογικά! Αλλά αν είναι πάρα πολύ, πολύ συχνά, κοιτάξτε πρώτα τη διατροφή του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται άφθονα, μείνετε μακριά από τα αποφάγια του τραπεζιού και προσέξτε τα ασυνήθιστα συμπτώματα που ξεπερνούν το κλάσιμο.

Θυμάστε τον Γουόλτερ τον σκύλο που κλάνει; Οι πορδές του τον κάνουν ήρωα (και οδήγησαν σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά βιβλίων). Ίσως τα αέρια του σκύλου σας να είναι στην πραγματικότητα μια υπερδύναμη!

Και σε κάθε περίπτωση, δεν τους κάνει λιγότερο αξιαγάπητους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο