Γιατί τα κουτάβια τρώνε κόπρανα και πώς να το σταματήσετε

Από Puppify Team 10 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα κουτάβια μπορεί να επιδίδονται στη συμπεριφορά του να τρώνε περιττώματα, γνωστή και ως κοπροφαγία, τόσο για συμπεριφορικούς όσο και για φυσιολογικούς λόγους. Αν και αυτή η συνήθεια μπορεί να ενοχλεί τους ιδιοκτήτες, είναι σχετικά συχνή στα σκυλιά και μπορεί να αποθαρρυνθεί με κατάλληλες τεχνικές εκπαίδευσης και διαχείρισης.

Ορισμένα κουτάβια μπορεί να ξεπεράσουν από μόνα τους αυτή τη φάση, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες για να αποθαρρύνουν ή και να σταματήσουν τη συμπεριφορά, όπως η περισσότερη άσκηση του κουταβιού, η αλλαγή της τροφής του και ο περιορισμός της πρόσβασής του στα περιττώματα. Είναι σημαντικό να μην αντιδράσετε με τρόπο που τρομάζει ή τιμωρεί το κουτάβι, καθώς αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το κουτάβι σας τρώει κόπρανα:

Puppify © | All rights reserved

Τα κουτάβια τρώνε κόπρανα για να μιμηθούν τις μητέρες τους

Η κουταβική ηλικία είναι μια περίοδος εξερεύνησης και μάθησης, και για ορισμένα κουτάβια, αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη συμπεριφορά του να τρώνε κακά, ή αλλιώς την κοπροφαγία. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποδοθεί στο ένστικτο της μητέρας σκύλου να διατηρεί τη φωλιά καθαρή και να προστατεύει τα κουτάβια της από τα αρπακτικά τρώγοντας τα περιττώματά τους. Τα κουτάβια μπορεί να μιμηθούν αυτή τη συμπεριφορά και επίσης να έλκονται από τη μυρωδιά, τη γεύση και την υφή των περιττωμάτων.

Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες να παρεμβαίνουν και να αποθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά από νωρίς, με μεθόδους όπως ο άμεσος καθαρισμός του χώρου και η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και τεχνικών διαχείρισης των κουταβιών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα κουτάβια μπορεί να συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά μέχρι να ενηλικιωθούν. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το προηγούμενο περιβάλλον διαβίωσης και οι εμπειρίες του κουταβιού μπορεί να έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη αυτής της συμπεριφοράς.

Η κακή πέψη μπορεί να οδηγήσει σε κοπροφαγία

Εάν το κουτάβι σας συνεχίζει να προβαίνει σε κοπροφαγία παρά τη χορήγηση μιας ισορροπημένης διατροφής, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να εντοπίσετε τυχόν υποκείμενα πεπτικά προβλήματα ή προβλήματα με τη διατροφή του κουταβιού. Είναι πιθανό το κουτάβι να μην χωνεύει σωστά την τροφή του, με αποτέλεσμα να αναζητά και να τρώει περιττώματα ως πηγή θρεπτικών συστατικών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αλλαγή σε μια καλύτερης ποιότητας τροφή ή η αντιμετώπιση τυχόν πεπτικών προβλημάτων μέσω ιατρικής θεραπείας μπορεί να είναι απαραίτητη για την επίλυση της συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτή η συμπεριφορά και να εντοπιστούν τυχόν υποκείμενες αιτίες, καθώς αν δεν γίνει αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συνέχιση της συμπεριφοράς και σε πιθανά προβλήματα υγείας για το κουτάβι.

Η πλήξη και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν τα κουτάβια στο να τρώνε κόπρανα

Τα κουτάβια, όπως και τα ενήλικα σκυλιά, μπορεί να προβαίνουν σε κοπροφαγία ως μηχανισμό αντιμετώπισης της πλήξης ή του στρες. Εάν ένα κουτάβι μείνει μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αναζητήσει τα περιττώματά του ως πηγή διέγερσης. Ομοίως, το άγχος από την παραμονή σε ένα νέο περιβάλλον ή από την εμπειρία άλλων αλλαγών μπορεί επίσης να οδηγήσει ένα κουτάβι να στραφεί στα περιττώματα ως μέσο ανακούφισης από το άγχος.

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η τιμωρία του κουταβιού για αυτή τη συμπεριφορά, καθώς μπορεί να αυξήσει το άγχος και ενδεχομένως να ενισχύσει τη συμπεριφορά. Αντ’ αυτού, η παροχή στο κουτάβι κατάλληλης ψυχικής και σωματικής διέγερσης, όπως μέσω της άσκησης και των διαδραστικών παιχνιδιών, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της πλήξης και στη μείωση της πιθανότητας κοπροφαγίας. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστούν τυχόν υποκείμενες πηγές άγχους στο περιβάλλον του κουταβιού για να βοηθηθεί η πρόληψη αυτής της συμπεριφοράς.

Δεν τρώει αρκετό φαγητό

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που σχετίζονται με την υγεία και μπορεί να συμβάλλουν στην κοπροφαγική συμπεριφορά ενός κουταβιού, όπως σκουλήκια ή άλλα εντερικά παράσιτα που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ή υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια ή προβλήματα με το λεπτό έντερο ή το πάγκρεας.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι το κουτάβι λαμβάνει μια ισορροπημένη από θρεπτική άποψη διατροφή και ότι ταΐζεται σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα κατά τη φάση της ανάπτυξής του. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα σίτισης ή τη γενική υγεία του κουταβιού σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας ή διατροφικών ανισορροπιών μπορεί να είναι απαραίτητη για την επίλυση της συμπεριφοράς της κοπροφαγίας.

Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας

Είναι πιθανόν να πρόκειται για μια προσπάθεια να αναζητήσει την προσοχή του ιδιοκτήτη του, ακόμη και αν η απάντηση είναι αρνητική. Εάν το κουτάβι έχει μάθει ότι αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση του ιδιοκτήτη του, μπορεί να συνεχίσει να επιδίδεται στη συμπεριφορά αυτή ως τρόπο για να λάβει προσοχή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να ανακατευθύνετε την προσοχή του κουταβιού σε πιο κατάλληλες συμπεριφορές και να παρέχετε θετική ενίσχυση για την καλή συμπεριφορά. Η αγνόηση της κοπροφαγικής συμπεριφοράς και η παροχή προσοχής και ανταμοιβών για άλλες συμπεριφορές μπορεί να βοηθήσει στην αποθάρρυνση αυτής της συνήθειας. Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι το κουτάβι έχει επαρκή πνευματική και σωματική διέγερση για να αποφύγετε την πλήξη και να μειώσετε την πιθανότητα αναζήτησης προσοχής μέσω ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Αποφυγή της τιμωρίας

Είναι πιθανό ένα κουτάβι να προβεί σε κοπροφαγία ως μέσο αποφυγής της αρνητικής προσοχής ή της τιμωρίας. Εάν ένα κουτάβι έχει λάβει αρνητικές αντιδράσεις ή τιμωρία στο παρελθόν για αποβολή σε εσωτερικό χώρο ή για άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μπορεί να προσπαθήσει να “κρύψει” τα στοιχεία τρώγοντας τα περιττώματά του για να αποφύγει περαιτέρω επίπληξη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο άγχους για το κουτάβι, καθώς μπορεί να συνδέσει τα κακά με την τιμωρία και να συνεχίσει να επιδίδεται στη συμπεριφορά αυτή ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε θετική ενίσχυση και τεχνικές εκπαίδευσης για να διδάξετε στο κουτάβι τις κατάλληλες συμπεριφορές, αντί να καταφεύγετε στην τιμωρία ή την αρνητική ενίσχυση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος χωρίς άγχος για το κουτάβι και να αποτρέψει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων συνηθειών, όπως η κοπροφαγία.

Τρώνε κόπρανα γιατί απλά μπορούν

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κουτάβι ή ένας ενήλικος σκύλος μπορεί απλώς να επιδίδεται σε κοπροφαγία για χάρη της ίδιας της συμπεριφοράς, χωρίς σαφή υποκείμενη αιτία ή κίνητρο. Είναι πιθανό η γεύση ή η υφή των περιττωμάτων να είναι ελκυστική για τον σκύλο ή να τον ελκύουν τα περιττώματα άλλων ζώων λόγω της παρουσίας άπεπτων κόκκων ή άλλων ελκυστικών συστατικών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποτρέψετε τον σκύλο από το να έχει πρόσβαση στα περιττώματα και να αποσπάσετε και να ανακατευθύνετε την προσοχή του σε πιο κατάλληλες συμπεριφορές. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να παρέχετε στο σκύλο άφθονα πνευματικά και σωματικά ερεθίσματα για να αποφύγετε την πλήξη και να μειώσετε την πιθανότητα αναζήτησης ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Πως να σταματησετε ενα κουταβι απο το να τρωει κοπρανα
Είναι καλύτερο να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά πριν ξεφύγει από τον έλεγχο. Τα παράσιτα συχνά μεταδίδονται μέσω των περιττωμάτων, οπότε το να έχετε έναν σκύλο που τα τρώει ως λιχουδιά θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κουταβιού. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βάλετε τέλος σε αυτή την αηδιαστική συνήθεια:
Ξεκαθαρίστε ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη
Είναι σημαντικό να διακόψετε τη συμπεριφορά χωρίς να τιμωρήσετε ή να τρομάξετε το κουτάβι. Φωνάζοντας ή κάνοντας οπτική επαφή μπορεί να επιβραβεύσετε ακούσια τη συμπεριφορά και να ενθαρρύνετε το κουτάβι να συνεχίσει. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να διακόψετε τη συμπεριφορά κάνοντας έναν δυνατό θόρυβο, όπως το κούνημα ενός κουτιού γεμάτου με κέρματα ή το χτύπημα των χεριών σας, για να αποσπάσετε την προσοχή του κουταβιού.

Μην χτυπάτε ή τιμωρείτε σωματικά το κουτάβι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φόβο και να επιδεινώσει την κατάσταση. Μόλις το κουτάβι σταματήσει να επιδεικνύει τη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά με θετική ενίσχυση, όπως προσφορά λιχουδιάς, χάδια, επαίνους ή συμμετοχή σε παιχνίδι. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς και ενθαρρύνει το κουτάβι να συνεχίσει να επιδεικνύει καλή συμπεριφορά.
Αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας
Η εξασφάλιση ότι το κουτάβι σας λαμβάνει επαρκή άσκηση, παιχνίδι και προσοχή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κοπροφαγίας και άλλων ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Η παροχή παιχνιδιών στο κουτάβι σας και η συμμετοχή σε παιχνίδια και εκπαιδευτικές συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την πλήξη και τη μείωση του στρες. Εάν χρειαστεί να αφήσετε το κουτάβι σας μόνο του για κάποιο χρονικό διάστημα, η παροχή παιχνιδιών για μάσημα ή παιχνιδιών που απασχολούν το κουτάβι μπορεί να του προσφέρει μια κατάλληλη διέξοδο για την ενέργειά του και να βοηθήσει στην αποφυγή της πλήξης.

Είναι επίσης χρήσιμο να αυξήσετε τον αριθμό των παιχνιδιών που είναι διαθέσιμα στο κουτάβι και να συμμετέχετε σε τακτικές συνεδρίες παιχνιδιού και δημιουργίας δεσμών για την ενίσχυση της σχέσης και την ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς. Οι συνεδρίες εκπαίδευσης μπορούν επίσης να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ανακούφιση της πλήξης, τη βελτίωση της συμπεριφοράς και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ του κουταβιού και του ιδιοκτήτη.
Eλαχιστοποιήστε το άγχος
Εάν υπάρχει υποψία ότι το άγχος συμβάλλει στην κοπροφαγική συμπεριφορά ενός κουταβιού, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε και να αντιμετωπίσετε την πηγή του άγχους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τυχόν αλλαγών ή διαταραχών στο περιβάλλον ή τη ρουτίνα του κουταβιού, όπως η μετακόμιση σε νέο σπίτι ή αλλαγές στα μέλη του νοικοκυριού.

Η χρήση ηρεμιστικών προϊόντων ή η αναζήτηση βοήθειας από έναν κτηνίατρο μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση του άγχους του κουταβιού, ενώ παράλληλα εργάζεστε για να βρείτε μακροπρόθεσμες λύσεις. Είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν υποκείμενες πηγές άγχους, ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της κοπροφαγικής συμπεριφοράς και να προαχθεί η συνολική ευημερία του κουταβιού.
Κρατήστε το κουτάβι σας με λουρί
Για να αποτρέψετε το κουτάβι σας από το να έρθει σε επαφή με περιττώματα και ενδεχομένως να προβεί σε κοπροφαγία, είναι σημαντικό να κρατάτε το κουτάβι με λουρί κατά τη διάρκεια των περιπάτων και να αποσπάτε αμέσως την προσοχή του κουταβιού και να το ανακατευθύνετε, εάν αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τα κόπρανα. Η χρήση λεκτικού επαίνου και εκπαιδευτικών λιχουδιών ως θετική ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς και να αποθαρρύνει το κουτάβι από το να επιδίδεται σε κοπροφαγία.

Είναι επίσης σημαντικό να απορρίπτετε τα περιττώματα σωστά σε έναν κάδο απορριμμάτων με καλά κλεισμένο καπάκι για να αποτρέψετε το κουτάβι από το να τα ψάχνει. Με τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση της συμπεριφοράς του κουταβιού, είναι δυνατόν να αποτρέψετε τις συνήθειες κοπροφαγίας και να προωθήσετε την καλή συμπεριφορά.
Προσθέστε άσχημες γεύσεις
Είναι δυνατόν να αποθαρρύνετε ένα κουτάβι από το να τρώει περιττώματα κάνοντας τα περιττώματα να έχουν δυσάρεστη γεύση με τη χρήση συμπληρωμάτων ή προσθέτων στη διατροφή του κουταβιού. Το καυτερό πιπέρι και το σκόρδο είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το σκοπό αυτό και μπορούν να προστεθούν στα γεύματα του κουταβιού για να κάνουν τα περιττώματα που προκύπτουν να έχουν άσχημη γεύση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε μια μικρή ποσότητα καυτερής σάλτσας σε περιττώματα στα οποία έχει πρόσβαση το κουτάβι, όπως για παράδειγμα σε περιττώματα γάτας, προκειμένου να δημιουργήσετε μια αρνητική συσχέτιση με τη γεύση των περιττωμάτων. Αν και αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να τις χρησιμοποιείτε με φειδώ, καθώς ορισμένα κουτάβια μπορεί να είναι ευαίσθητα στις πικάντικες ή έντονες γεύσεις και μπορεί να παρουσιάσουν δυσφορία στο πεπτικό σύστημα. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε την ανταπόκριση του κουταβιού και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο εάν το κουτάβι εμφανίσει οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αλλάξτε διατροφή
Η μετάβαση σε μια πιο εύπεπτη τροφή που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κοπροφαγίας σε περιπτώσεις όπου τα κόπρανα περιέχουν άπεπτη τροφή. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να καθορίσετε την κατάλληλη τροφή για το κουτάβι σας και να κάνετε μια σταδιακή μετάβαση στη νέα τροφή για να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η τροφή είναι ειδικά σχεδιασμένη για κουτάβια ή για σκύλους όλων των ηλικιών, καθώς οι τροφές για κουτάβια έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις υψηλότερες διατροφικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων σκύλων. Τα σημάδια κακής πέψης στα κουτάβια μπορεί να περιλαμβάνουν κακή ανάπτυξη, ανεπαρκή αύξηση βάρους, εμετό, υδαρή κόπρανα ή κόπρανα με μεγάλα άπεπτα σωματίδια τροφής. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, καθώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί προσοχή.
Ελαχιστοποίηση της πρόσβασης σε άλλα ζωικά απόβλητα
Για να αποτρέψετε έναν σκύλο από το να έχει πρόσβαση και να τρώει τα περιττώματα της γάτας, μπορεί να είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε το κουτί της άμμου σε μια ψηλή επιφάνεια που δεν είναι προσβάσιμη, όπως ένα τραπέζι ή ένας πάγκος. Η χρήση καλυμμένου κουτιού άμμου μπορεί επίσης να αποτρέψει τον σκύλο, ενώ παράλληλα επιτρέπει στη γάτα την πρόσβαση και την ιδιωτικότητα. Η τοποθέτηση μιας πύλης για μωρά ή η τοποθέτησή της μερικά εκατοστά από το δάπεδο μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στο διαχωρισμό των περιοχών σκύλου και γάτας και στην αποτροπή πρόσβασης του σκύλου στο κουτί άμμου.

Όταν βγάζετε το σκύλο βόλτα, είναι σημαντικό να τον κρατάτε με λουρί για να τον αποτρέψετε από το να πλησιάσει και να φάει περιττώματα από άλλα σκυλιά της γειτονιάς ή άλλα ζώα, όπως άλογα ή αγελάδες. Η επαγρύπνηση και η επίβλεψη του σκύλου κατά τη διάρκεια των περιπάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της κοπροφαγίας.

Τι γίνεται στην περίπτωση είναι ενήλικο το σκυλί;

Ενώ τα περισσότερα κουτάβια θα ξεπεράσουν τελικά την επιθυμία να τρώνε τα περιττώματα των δικών τους ή άλλων σκύλων, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου τα ενήλικα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν αυτή τη συμπεριφορά ή να συνεχίσουν να την ασκούν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η πλήξη, η ασθένεια, το άγχος, ο φόβος της τιμωρίας για ατυχήματα ή ως μαθημένη συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή. Εάν έχετε έναν ενήλικο σκύλο που επιδεικνύει κοπροφαγία, είναι σημαντικό να τον ελέγξετε από κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής.

Εάν δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες τεχνικές και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κοπροφαγίας στα κουτάβια, όπως η αύξηση της άσκησης, του χρόνου παιχνιδιού και της προσοχής, η ελαχιστοποίηση του στρες και η διατήρηση του σκύλου με λουρί για να αποτρέψετε την πρόσβαση στα περιττώματα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε να αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου ή να χρησιμοποιήσετε αποτρεπτικά γεύσης για να κάνετε τα περιττώματα λιγότερο ελκυστικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο