Μία από τις πιο ενοχλητικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι το σκάψιμο. Πολλοί κήποι έχουν θυσιαστεί στα πόδια ενός σκύλου που σκάβει, και μπορεί να γίνει ενοχλητικό, αν δεν γίνει κατανοητό και δεν αντιμετωπιστεί. Η κατανόηση του γιατί οι σκύλοι σκάβουν είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της συμπεριφοράς, ειδικά αν το σκάψιμο είναι μόνο ένα σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Γιατί λοιπόν σκάβουν τα σκυλιά;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σκάβει ο σκύλος σας. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:
Γενετική
Η γενετική παίζει βασικό ρόλο στην ιδιοσυγκρασία των σκύλων μας, και η τάση να σκάβουν δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά κυνηγετικά σκυλιά, όπως τα τεριέ και τα μικρά κυνηγόσκυλα, εκτρέφονται για να ξεθάβουν τα λαφύρια από τις φωλιές τους. Αν έχετε τρωκτικά ή άλλα μικρά ζώα στην αυλή σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος σας να σκάβει για να τα πιάσει. Στην πραγματικότητα, ορισμένα σκυλιά απλώς απολαμβάνουν το σκάψιμο για να αναζητήσουν θήραμα, οπότε μπορεί να έχετε μια αυλή που να μοιάζει με ελβετικό τυρί!
Ανακούφιση από το άγχος
Το σκάψιμο μπορεί να είναι διασκεδαστικό για τους σκύλους, καθιστώντας το έναν εξαιρετικό τρόπο για να ανακουφιστούν από το στρες. Αυτό το άγχος μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά οι περισσότεροι δραστήριοι σκαφτιάδες είτε βαριούνται πολύ είτε υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού.
Τα σκυλιά που μένουν μόνα τους για πολύ καιρό, χωρίς τρόπους να παραμείνουν απασχολημένα, συχνά στρέφονται στο σκάψιμο. Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού χρειάζονται έναν τρόπο να διοχετεύσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα σε κάτι παραγωγικό και μπορεί να γίνουν αρκετά εμμονικοί με το σκάψιμο. Το σκάψιμο παρέχει διανοητική και σωματική διέγερση – κάτι απαραίτητο για τον περιορισμό των συναισθημάτων πλήξης και άγχους.
Απόδραση
Ορισμένα σκυλιά είναι αφοσιωμένοι καλλιτέχνες της απόδρασης. Αν δεν μπορούν να περάσουν από πάνω ή μέσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθήσουν να πάνε από κάτω. Για πολλά σκυλιά, αυτό λειτουργεί αρκετά καλά. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν φράχτες που μπαίνουν κάτω από το έδαφος, οπότε τα σκυλιά μπορούν εύκολα να σκάψουν ακριβώς από κάτω τους, δημιουργώντας το τέλειο τούνελ για να συρθούν.
Αν ο σκύλος σας είναι καλλιτέχνης της απόδρασης, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε γιατί προσπαθεί να βγει από την αυλή. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται επίσης σε πλήξη ή άγχος.
Φώλιασμα
Τα σκυλιά αναζητούν εκ φύσεως το καταφύγιο των φωλιών. Αν και δεν είναι τόσο εμφανές στα κατοικίδια ζώα μας, τα άγρια σκυλιά εξακολουθούν να σκάβουν φωλιές. Οι φωλιές είναι πιο δροσερές στη ζέστη, πιο ζεστές στο κρύο (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές από τις βόρειες φυλές, όπως τα Σιβηριανά Χάσκι, είναι γνωστά για το σκάψιμο) και ένα καταφύγιο στο οποίο μπορούν να νιώθουν ασφάλεια.
Μπορεί να παρατηρήσετε τον σκύλο σας να σκάβει στο κρεβάτι του ή στο κλουβί του- αυτή είναι επίσης μια ενστικτώδης συμπεριφορά που σχετίζεται με το σκάψιμο φωλιών στην ύπαιθρο. Εν ολίγοις, το σκάψιμο είναι πολύ φυσικό για τους σκύλους και είναι μια συμπεριφορά που δύσκολα διακόπτεται αν ο σκύλος σας απολαμβάνει να έχει ένα αυτοσχέδιο σπίτι σε εξωτερικούς χώρους.
Συμπέρασμα
Αν και η κατανόηση του γιατί τα σκυλιά σκάβουν μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της συμπεριφοράς, συχνά είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Το σκάψιμο είναι μια φυσική συμπεριφορά, ειδικά αν έχετε μια ράτσα που εκτράφηκε για να σκάβει κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή έναν σκύλο που σκάβει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένστικτο και η επιθυμία για σκάψιμο είναι τόσο μεγάλη που συχνά είναι άδικο να ζητήσετε από το σκύλο να σταματήσει να το κάνει. Αντίθετα, το να μην τον αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη, να του δίνετε εναλλακτικές συμπεριφορές ή ακόμα και να του παρέχετε ένα ειδικό μέρος στην αυλή θα βοηθήσει στον έλεγχο του σκάψιμο. Αν ο σκύλος σας σκάβει λόγω άγχους, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την αιτία του άγχους πριν αρχίσετε να ενεργείτε για το ίδιο το σκάψιμο.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το σκάψιμο μπορεί να αντιμετωπιστεί και μερικές φορές να σταματήσει εντελώς, αλλά χρειάζεται χρόνος, υπομονή και κατανόηση της συμπεριφοράς του σκύλου.