Ο σκύλος μου τρώει χόρτα: Είναι λόγος ανησυχίας;

Από Puppify Team 9 Ελάχιστη ανάγνωση

Έχετε πιάσει ποτέ το σκύλο σας να μασουλάει μια μπουκιά γρασίδι στην πίσω αυλή και αναρωτηθήκατε γιατί το κάνει; Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν κάνει στον εαυτό τους την ίδια ερώτηση: “Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα;” Πρόκειται για μια συνηθισμένη συμπεριφορά που μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η κατανάλωση χορταριών, γνωστή ως pica, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως διατροφικές ελλείψεις, πλήξη, ένστικτο ή ανάγκη για φυτικές ίνες.

Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο για τους σκύλους να τρώνε χορτάρι, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, εάν είναι απαραίτητο.

Πιθανοί λόγοι σχετικά με το γιατί τα σκυλιά τρώνε χόρτα

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες για τις οποίες τα σκυλιά μπορεί να τρώνε χορτάρι, όπως:

  • Διατροφική ανεπάρκεια: Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορεί να τρώνε χόρτα ως μια μορφή pica (κατανάλωση μη τροφικών αντικειμένων) λόγω έλλειψης στη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης βιταμινών, μετάλλων ή θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για σκύλους με ισορροπημένη διατροφή.
  • Ανάγκη για φυτικές ίνες: Ένας άλλος λόγος για την κατανάλωση χόρτων θα μπορούσε να είναι η ανάγκη για περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και την αποβολή των κοπράνων, οπότε η κατανάλωση χορταριού μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις σωματικές λειτουργίες.
  • Ένστικτο: Είναι πιθανόν η κατανάλωση χόρτου να αποτελεί απλώς ένα φυσικό ένστικτο για τους σκύλους, καθώς οι πρόγονοί τους θα έτρωγαν χόρτα και φυτά ως μέρος της διατροφής τους όταν κυνηγούσαν και έψαχναν για τροφή. Οι σκύλοι δεν είναι αυστηρά σαρκοφάγοι και μπορεί να έχουν μια φυσική επιθυμία για φυτικές τροφές.
  • Αντιόξινο: Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να τρώνε χόρτο προκειμένου να προκαλέσουν εμετό και να απελευθερώσουν χολή, η οποία μπορεί να είναι ερεθιστική για το στομάχι. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας τρόπος για τα σκυλιά να αυτοθεραπεύονται και να ανακουφίζονται από τη δυσφορία.
  • Βαρεμάρα: Εάν ένας σκύλος μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να επιδίδεται σε χορτοφαγία ως τρόπο να περνάει την ώρα του και να ανακουφίζεται από την πλήξη. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αυξηθεί εάν ο σκύλος αισθάνεται παραμελημένος ή δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή από τον ιδιοκτήτη του.
  • Ψυχολογικές ανάγκες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σκύλοι μπορεί να τρώνε χορτάρι ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους ή του στρες. Μπορεί να χρησιμεύει ως μηχανισμός παρηγοριάς, παρόμοια με το πώς κάποιοι άνθρωποι μασάνε τα νύχια τους όταν είναι αγχωμένοι.
  • Νόστιμη λιχουδιά: Τέλος, είναι πιθανό οι σκύλοι να απολαμβάνουν απλώς τη γεύση ή την υφή του χορταριού. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους σκύλους κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν αναδύεται νέο γρασίδι, ή όταν διψούν και το γρασίδι προσφέρει κάποια ενυδάτωση. Ορισμένα σκυλιά μπορεί ακόμη και να αναζητούν το χορτάρι ειδικά ως γευστικό σνακ ή λιχουδιά. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι ορισμένα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο γκαζόν μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους αν τα καταπιούν και είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε για τυχόν δυνητικά τοξικά φυτά στην περιοχή όπου ο σκύλος σας τρώει γρασίδι.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των σκύλων που τρώνε χόρτα δεν είναι άρρωστοι εκ των προτέρων και δεν κάνουν εμετό μετά, και ότι αυτή η συμπεριφορά θεωρείται γενικά φυσιολογική και όχι επιβλαβής για τους σκύλους.

Είναι η κατανάλωση χόρτων επιβλαβής για τους σκύλους;

Γενικά δεν είναι επιβλαβές για τους σκύλους να τρώνε χορτάρι. Αν και είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά, συνήθως δεν συνδέεται με προβλήματα υγείας ή διατροφικές ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα σε περίπου 1.500 σκύλους διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 10% των σκύλων έδειξε σημάδια ασθένειας πριν από την κατανάλωση χόρτου και μόνο το 25% ήταν τακτικά άρρωστο μετά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ορισμένα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο γκαζόν μπορεί να είναι τοξικά αν καταποθούν, ενώ ορισμένα κοινά φυτά σπιτιού και κήπου μπορεί επίσης να είναι τοξικά για τους σκύλους. Εάν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του σκύλου σας που τρώει χορτάρι, είναι πάντα μια καλή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατανάλωση χόρτων στους σκύλους

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατανάλωση χόρτων στους σκύλους, ανάλογα με τη βασική αιτία της συμπεριφοράς.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας τρώει γρασίδι λόγω πλήξης, ίσως να θέλετε να προσπαθήσετε να του παρέχετε περισσότερα πνευματικά και σωματικά ερεθίσματα μέσω δραστηριοτήτων όπως η άσκηση και τα διαδραστικά παιχνίδια.

Εάν πιστεύετε ότι η κατανάλωση γρασιδιού από τον σκύλο σας μπορεί να οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια ή ανάγκη για φυτικές ίνες, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε σε μια σκυλοτροφή με περισσότερες φυτικές ίνες ή να προσθέσετε φυτικές ίνες στην τρέχουσα διατροφή του υπό την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας.

Εάν η βρώση χορταριού από τον σκύλο σας συνοδεύεται από άλλα σημάδια ασθένειας ή δυσφορίας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό ανά πάσα στιγμή για να τον βοηθήσετε να μην τρώει χόρτα από δίψα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κρατάτε το σκύλο σας μακριά από γκαζόν ή φυτά που μπορεί να έχουν υποστεί επέμβαση με επιβλαβείς χημικές ουσίες, καθώς αυτές μπορεί να είναι τοξικές σε περίπτωση κατάποσης.

Συμπέρασμα

Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα και κάνει εμετό;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να τρώει χόρτα και να κάνει εμετό. Μια θεωρία είναι ότι τα σκυλιά τρώνε χόρτα για να προσπαθήσουν να κάνουν εμετό, προκειμένου να ανακουφιστούν από ένα αναστατωμένο στομάχι. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% των σκύλων φαίνεται να είναι άρρωστοι πριν φάνε χορτάρι και μόνο το 25% περίπου των σκύλων κάνουν τακτικά εμετό μετά την κατανάλωση χόρτου. Είναι πιθανό ο σκύλος σας να τρώει χορτάρι για να προσπαθήσει να πάρει περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή του ή για να απαλλαγεί από τα παράσιτα στο έντερό του. Εάν ο σκύλος σας τρώει υπερβολικά χορτάρι ή παρουσιάζει άλλα σημάδια ασθένειας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γιατί ο σκύλος μου τρώει λουλούδια;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να τρώει λουλούδια. Ορισμένα σκυλιά απλώς απολαμβάνουν τη γεύση ή την υφή των λουλουδιών. Άλλα μπορεί να βαριούνται και να αναζητούν κάτι για να μασήσουν. Είναι επίσης πιθανό ο σκύλος σας να τρώει λουλούδια σε μια προσπάθεια να πάρει περισσότερες φυτικές ίνες ή θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ορισμένα λουλούδια μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους, οπότε είναι σημαντικό να κρατάτε το σκύλο σας μακριά από τυχόν δυνητικά επιβλαβή φυτά. Αν ανησυχείτε για τις συνήθειες του σκύλου σας να τρώει λουλούδια ή αν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο