Γιατί ο σκύλος μου μυρίζει τα πάντα;

Από Puppify Team 8 Ελάχιστη ανάγνωση

Οι σκύλοι έχουν πολύ ισχυρότερη όσφρηση από τους ανθρώπους και χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να επικοινωνούν και να συλλέγουν πληροφορίες. Οι άνθρωποι έχουν περίπου 5 εκατομμύρια υποδοχείς οσμής στη μύτη τους, ενώ ορισμένες φυλές σκύλων μπορεί να έχουν πάνω από 100 εκατομμύρια. Ενώ οι άνθρωποι συχνά βασίζονται στην όρασή τους για να πάρουν αποφάσεις, όπως όταν κάνουν ψώνια, οι σκύλοι βασίζονται στην όσφρησή τους. Η κατανόηση αυτής της διαφοράς στην αισθητηριακή αντίληψη μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να κατανοήσουν καλύτερα την επιθυμία του σκύλου τους να μυρίζει συνεχώς το περιβάλλον.

Η κύρια αίσθηση ενός σκύλου

Οι σκύλοι βασίζονται κυρίως στην αίσθηση της όσφρησης για να κατανοήσουν και να πλοηγηθούν στο περιβάλλον τους. Για τους σκύλους, ο τρόπος που μυρίζει κάτι είναι πιο σημαντικός από το πώς φαίνεται, αισθάνεται, ακούγεται ή έχει γεύση. Οι σκύλοι επικοινωνούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω της όσφρησής τους και όχι μέσω οπτικών ενδείξεων ή σωματικής επαφής, όπως το γάβγισμα ή το κούνημα της πατούσας.

Στην πραγματικότητα, οι σκύλοι είναι σε θέση να συλλέγουν πολύ πιο λεπτομερείς πληροφορίες μέσω της όσφρησής τους από ό,τι οι άνθρωποι μέσω της δικής μας όσφρησης και της καλωδίωσης του εγκεφάλου μας. Ως αποτέλεσμα, οι πληροφορίες που συλλέγουν οι σκύλοι για τον κόσμο μέσω της όσφρησής τους είναι πολύ πιο εκτεταμένες και πλούσιες από αυτές που μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σκύλους ιχνηλάτες, αλλά ισχύει επίσης και για έναν σκύλο που βρίσκεται στον καναπέ δίπλα στον ιδιοκτήτη του.

Η μύτη ξέρει

Οι σκύλοι έχουν μια απίστευτα ισχυρή όσφρηση που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι οι σκύλοι έχουν πολύ περισσότερους υποδοχείς οσμής στη μύτη τους από ό,τι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι έχουν κατά μέσο όρο 5-6 εκατομμύρια υποδοχείς οσμής, ενώ οι σκύλοι μπορεί να έχουν έως και 100 εκατομμύρια ή και περισσότερους ανάλογα με τη φυλή.

Τα λαγωνικά, γνωστά για τις εξαιρετικές ικανότητές τους στην ανίχνευση, μπορεί να έχουν ακόμη και 300 εκατομμύρια υποδοχείς οσμής. Αυτοί οι επιπλέον υποδοχείς επιτρέπουν στους σκύλους να ανιχνεύουν ακόμη και τις πιο λεπτές οσμές που μπορεί να διαφεύγουν από τους ανθρώπους και τους επιτρέπουν επίσης να αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα των διαφόρων οσμών με τρόπο που δεν μπορούν οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, όταν ένας σκύλος μυρίζει μπισκότα σοκολάτας, μπορεί να αντιληφθεί τα επιμέρους συστατικά, όπως τα κομματάκια σοκολάτας, το αλεύρι και τα αυγά, και όχι μόνο τη συνολική μυρωδιά των μπισκότων. Όταν οι σκύλοι μυρίζουν ο ένας τον άλλον, μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν πληροφορίες σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του άλλου σκύλου. Εκτός από τους προηγμένους υποδοχείς οσμής τους, οι σκύλοι διαθέτουν επίσης ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται εμερονασικό όργανο ή όργανο του Jacobson, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του ουρανίσκου του στόματος και του πυθμένα της ρινικής διόδου.

Το όργανο αυτό περιέχει εξειδικευμένους υποδοχείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις φερομόνες, τις οποίες χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι άνθρωποι διαθέτουν επίσης ένα όργανο vomeronasal, αλλά δεν είναι σαφές αν χρησιμοποιούμε τις φερομόνες με τον ίδιο τρόπο όπως οι σκύλοι.

Φτιαγμένο για να μυρίζει

Οι σκύλοι έχουν μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης, η οποία οφείλεται σε έναν συνδυασμό των προηγμένων υποδοχέων της όσφρησης, του εμεροναζικού οργάνου, καθώς και του μεγέθους και της δομής του εγκεφάλου τους. Ο οσφρητικός φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των οσμών, είναι πολύ μεγαλύτερος στους σκύλους από ό,τι στους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα όγδοο του εγκεφάλου ενός σκύλου είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία των οσμών, το οποίο είναι ακόμη μεγαλύτερο από το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία της όρασης. Αυτό σημαίνει ότι η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή από την αίσθηση της όρασης ενός ανθρώπου. Το οσφρητικό τμήμα του εγκεφάλου ενός σκύλου είναι επίσης περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο τμήμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που παίζει η αίσθηση της όσφρησης στην αντίληψη και την κατανόηση του κόσμου από έναν σκύλο.

Ικανοποιήστε την ανάγκη του σκύλου σας να μυρίσει

Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στο σκύλο σας να γνωρίσει τον κόσμο μέσω της όσφρησης, καθώς του παρέχει σημαντικές πληροφορίες και πνευματική διέγερση. Για να ικανοποιήσετε την ανάγκη του σκύλου σας να μυρίζει και να διοχετεύσετε τις ορμές του με θετικό τρόπο, μπορείτε να κάνετε τις βόλτες του ευχάριστες, δίνοντάς του πολλές ευκαιρίες να μυρίζει.

Επιτρέψτε στο σκύλο σας να σταματάει και να μυρίζει κρουνούς και κορμούς δέντρων, καθώς αυτά αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφοριών γι’ αυτόν. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σύνθημα “άφησέ το” για να υποδείξετε πότε είναι ώρα να προχωρήσετε και να χρησιμοποιείτε το σύνθημα “πήγαινε να μυρίσεις” για να δώσετε στο σκύλο σας να καταλάβει ότι είναι εντάξει να κάνει ένα διάλειμμα και να μυρίσει το περιβάλλον του.

Να θυμάστε ότι η μυρωδιά είναι ένα φυσικό και σημαντικό μέρος της ζωής ενός σκύλου και το να του επιτρέπετε να ασχολείται με αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να τον βοηθήσει να παραμείνει ευτυχισμένος και ικανοποιημένος.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, οι σκύλοι έχουν μια απίστευτα ισχυρή όσφρηση που είναι πολύ ανώτερη από εκείνη των ανθρώπων. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο αριθμός των υποδοχέων της όσφρησης στη μύτη τους, το εμεροναζικό όργανο και το μέγεθος και η δομή του εγκεφάλου τους. Η αίσθηση της όσφρησης αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντίληψης και της κατανόησης του κόσμου από έναν σκύλο και είναι σημαντικό να του επιτρέψετε να βιώσει τον κόσμο μέσω της όσφρησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί παρέχοντάς τους ευκαιρίες να μυρίσουν κατά τη διάρκεια των περιπάτων και χρησιμοποιώντας ενδείξεις που δείχνουν πότε είναι σκόπιμο να το κάνουν. Να θυμάστε ότι η όσφρηση είναι μια φυσική και σημαντική συμπεριφορά για τους σκύλους και το να τους επιτρέπετε να ασχολούνται με αυτή μπορεί να τους βοηθήσει να είναι ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο