Γιατί ο σκύλος μου γλείφει το πάτωμα;

Από Puppify Team 22 Ελάχιστη ανάγνωση

Δεδομένου ότι δεν έχουν χέρια, ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τον κόσμο είναι μέσω του στόματός τους. Θα σας γλείψουν για να δείξουν στοργή και θα χρησιμοποιήσουν τα δόντια τους για να μαζέψουν πράγματα από το πάτωμα. Μασάνε τα αγαπημένα τους παιχνίδια και μερικές φορές ακόμη και πράγματα που δεν θα έπρεπε να μασάνε.

Τίποτα από αυτά δεν θεωρείται παράξενη συμπεριφορά ή περίεργη συμπεριφορά. Εξάλλου, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο σκύλος σας μπορεί να εκτελέσει τέτοιες ενέργειες.

Ακόμα κι έτσι όμως, κάποιες παρόμοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι πολύ πιο παράξενες.

Για παράδειγμα, το γλείψιμο του δαπέδου. Είναι λογικό ο σκύλος σας να γλείφει το πάτωμα όταν σας πέφτει κάποιο φαγητό ενώ ετοιμάζετε το δείπνο. Ωστόσο, αρχίζει να φαίνεται αρκετά περίεργο όταν το σκυλάκι σας γλείφει αδιάκοπα το πάτωμα και δεν μπορείτε να καταλάβετε το γιατί.

Πρέπει να αναρωτιέστε: Γιατί ο σκύλος μου γλείφει το πάτωμα;

Τα σκυλιά συχνά γλείφουν το πάτωμα μόνο και μόνο για τη γεύση και την υφή του. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας γλείφει εμμονικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε μπορεί να πρόκειται για ELS ή υπερβολικό γλείψιμο επιφανειών. Το ELS μπορεί να οφείλεται σε άγχος, στρες ή σε σπάνιες περιπτώσεις σε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Συνηθέστερα όμως, η ELS είναι το αποτέλεσμα ενός γαστρεντερικού προβλήματος.

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους πιθανούς λόγους για τις συμπεριφορές του σκύλου σας που γλείφει το πάτωμα. Θα συζητήσουμε επίσης ορισμένες λύσεις, ώστε να αρχίσετε να διαμορφώνετε ένα σχέδιο για να βοηθήσετε το σκύλο σας με οποιοδήποτε πρόβλημα προκαλεί το γλείψιμο του δαπέδου.

Γιατί ο σκύλος μου γλείφει το πάτωμα;

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για σχεδόν τα πάντα. Δεν είναι παράξενη συμπεριφορά για τους περισσότερους σκύλους να γλείφουν το πάτωμα περιστασιακά. Θα δείτε τα σκυλιά να χρησιμοποιούν το στόμα και τη γλώσσα τους για να τεστάρουν και να δοκιμάσουν σχεδόν κάθε αντικείμενο με το οποίο επιθυμούν να αλληλεπιδράσουν.

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο περιστασιακό γλείψιμο και στις συνεχείς, ασταμάτητες, υπερβολικές συμπεριφορές γλείψιμου. Αυτές οι τελευταίες συμπεριφορές είναι που προκαλούν ανησυχία.

Το υπερβολικό γλείψιμο του σκύλου σας θα μπορούσε να είναι μια ιατρική πάθηση γνωστή ως ELS, που σημαίνει υπερβολικό γλείψιμο επιφανειών. Οι σκύλοι με ELS δεν γλείφουν απλώς ένα σημείο μία ή δύο φορές και συνεχίζουν. Αυτά τα σκυλιά γλείφουν εμμονικά και το κάνουν παντού.

Η ELS δεν περιορίζεται στο γλείψιμο του δαπέδου. Το γλείψιμο του δαπέδου είναι ένα κοινό σημάδι της ELS, αλλά τα σκυλιά που παρουσιάζουν συμπεριφορές ELS γλείφουν γενικά σχεδόν τα πάντα!

Κάθε τύπος δαπέδου είναι παιχνίδι, για αρχή, συμπεριλαμβανομένων των πλακιδίων, του λινέλαιου, του χαλιού, του ξύλινου δαπέδου, του σκυροδέματος και άλλων. Τα σκυλιά με ELS γλείφουν επίσης πόρτες, τοίχους, έπιπλα, ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο μπορούν να βάλουν τη γλώσσα τους!

Το ELS έχει πολλές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά μικρές και δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Άλλες αιτίες της ELS είναι πολύ πιο σοβαρές, ωστόσο, και μπορεί να απαιτούν κτηνιατρική παρέμβαση.

Γλείψιμο για γεύση και απόλαυση έναντι υπερβολικού γλειψίματος επιφανειών

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με την πιο προφανή πιθανότητα. Ο σκύλος σας χρησιμοποιεί το στόμα και τη γλώσσα του για να δοκιμάζει ό,τι βρίσκει. Όταν δοκιμάζει το πάτωμα και βρίσκει κάτι νόστιμο, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα συνεχίσει να γλείφει αυτό το σημείο μέχρι να εξαφανιστεί η καλή γεύση.

Γενικά, αν έχετε χύσει φαγητό σε αυτό το σημείο ή ίσως ένα ποτό, τότε ο σκύλος σας θα το γλείψει μόνο για λίγο- μόνο μέχρι να φύγει η γεύση. Είναι κάτι σαν να τα αφήνετε να γλείψουν ένα πιάτο καθαρό ή μια δωρεάν λιχουδιά για τον σκύλο σας – και ποιος σκύλος δεν θα το ήθελε αυτό;

Αν ο σκύλος σας συνεχίζει να γλείφει το πάτωμα για πολύ ώρα αφού έχει φύγει η γεύση, τότε μάλλον δεν γλείφει για τη γεύση. Επιπλέον, αν το σκυλάκι σας γλείφει πολλές περιοχές στο πάτωμα αντί να επικεντρώνεται σε ένα μόνο σημείο, τότε μάλλον δεν γλείφει για τη γεύση, εκτός αν βρείτε παντού σταγόνες σάλτσας σπαγγέτι από το χθεσινό δείπνο!

Πέρα από τη γεύση, ο σκύλος σας πιθανώς γλείφει επίσης επειδή απολαμβάνει την υφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας θα γλείψει τόσα πολλά διαφορετικά είδη δαπέδου. Και σπάνια περιορίζονται στο δάπεδο, καθώς πολλοί σκύλοι γλείφουν επίσης περιστασιακά τον τοίχο, το έπιπλο ή ακόμα και τον κάδο απορριμμάτων!

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός σκύλου που γλείφει ένα σημείο μερικές φορές και ενός σκύλου που γλείφει υπερβολικά το πάτωμα ξανά και ξανά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν η συμπεριφορά γίνεται επαναλαμβανόμενη και υπερβολική, τότε δεν πρόκειται πλέον για φυσιολογικό γλείψιμο.

Φαίνεται ότι ο σκύλος σας γλείφει τα πάντα συνεχώς; Μήπως φαίνεται να βρίσκει ένα σημείο σε κάθε επιφάνεια που πρέπει να γλείψει εκατοντάδες φορές μέχρι η γλώσσα του να πρέπει να είναι ωμή;

Αυτά είναι αποκαλυπτικά σημάδια της ELS.

Αλλά ο προσδιορισμός ότι ο σκύλος σας έχει ELS είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Επειδή η ELS έχει πολλές υποκείμενες αιτίες, για να βοηθήσετε το σκύλο σας θα πρέπει να προσδιορίσετε τι προκαλεί την υπερβολική συμπεριφορά του γλείφοντας, εξ αρχής.

Γιατί ο σκύλος μου γλείφει συνεχώς το πάτωμα;

Αν ο σκύλος σας γλείφει εμμονικά και πιστεύετε ότι έχει ELS, τότε δεν γλείφει απλώς λίγο το πάτωμα, αλλά το κάνει συνεχώς! Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει κάτι άλλο λάθος που επηρεάζει αρνητικά το σκύλο σας και τον κάνει να επιδεικνύει τέτοιες περίεργες συμπεριφορές.

Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά υποκείμενα ζητήματα που θα μπορούσαν να είναι ο ένοχος. Αν και κάποιες πιθανότητες είναι πιο πιθανές από άλλες, οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ανησυχίες υγείας και συμπεριφοράς θα μπορούσε να ευθύνεται.

1. Ανωμαλίες του γαστρεντερικού σωλήνα

Μπορεί να μην φαίνεται ως η πιο προφανής αιτία του υπερβολικού γλύψιμο του σκύλου σας, αλλά τα γαστρεντερικά προβλήματα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ELS.

Δεν μιλάμε ούτε για έναν ή δύο μόνο τύπους προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Πολλές διαφορετικές γαστρεντερικές ανωμαλίες προκαλούν υπερβολικό γλείψιμο στους σκύλους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Veterinary Behavior, τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να είναι η πιο κοινή αιτία της ELS.

Η μελέτη περιελάμβανε 19 σκύλους που παρουσίαζαν συμπεριφορές ELS και άλλους 10 σκύλους που δεν έγλειφαν ως ομάδα ελέγχου. Όλοι οι σκύλοι εξετάστηκαν για συμπεριφορικά, σωματικά και νευρολογικά ζητήματα πριν από τη διενέργεια αξιολόγησης του γαστρεντερικού συστήματος.

Στην ομάδα των σκύλων με ELS, γαστρεντερικά προβλήματα ανακαλύφθηκαν σε 14 από τους 19 συνολικά σκύλους.

Βέβαια, αυτά τα γαστρεντερικά ζητήματα κυμαίνονταν δραστικά και περιλάμβαναν:

 • Χρόνια παγκρεατίτιδα
 • Γιαρδίαση
 • Λεμφοπλασματοκυτταρική διήθηση του γαστρεντερικού σωλήνα
 • Ηωσινοφιλική διήθηση του γαστρεντερικού σωλήνα
 • Γαστρικό ξένο σώμα
 • Καθυστερημένη γαστρική κένωση
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, τα γαστρεντερικά προβλήματα φαίνεται να αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες του ELS. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο για εσάς να διαγνώσετε οποιοδήποτε από αυτά τα ιατρικά ζητήματα, οπότε πιθανότατα θα χρειαστεί επαγγελματική κτηνιατρική βοήθεια.

Τα καλά νέα είναι ότι το ELS επιλύθηκε σε εννέα από τους 17 προσβεβλημένους σκύλους της μελέτης, οπότε υπάρχουν πολλές ελπίδες και για τον σκύλο σας!

2. Στρες

Το άγχος επηρεάζει σχεδόν όλους, συμπεριλαμβανομένων και των σκύλων.

Φυσικά, ο σκύλος σας είναι πιθανό να αντιδρά στο στρες διαφορετικά από ό,τι εσείς.

Ενώ εσείς μπορεί να παίρνετε μια δόση καφέ, να χτυπάτε μια βαριά τσάντα για να βγάλετε την απογοήτευσή σας ή να προγραμματίζετε ένα μασάζ, ο σκύλος σας έχει λιγότερες διεξόδους.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι πολύ συχνές όταν οι σκύλοι είναι στρεσαρισμένοι. Μια συμπεριφορά που θα δείτε συχνά σε στρεσαρισμένους σκύλους είναι το υπερβολικό γλείψιμο.

Αυτά τα σκυλιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν και άλλα σημάδια που θα σας δείξουν ότι είναι στρεσαρισμένα, όπως συνεχή γκρίνια και κλάμα, βηματισμό, υπερβολική αποβολή, έντονο λαχάνιασμα ή ακόμη και την εμφάνιση ατυχημάτων στο σπίτι.

Για να βοηθήσετε τον στρεσαρισμένο σκύλο σας, θα πρέπει να βρείτε τον στρεσογόνο παράγοντα που τον κάνει να αισθάνεται έτσι. Αυτός μπορεί να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως οι δυνατοί θόρυβοι από ένα συνεργείο κατασκευών έξω ή μπορεί να προκαλείται από μια αλλαγή στη ρουτίνα ή στον τρόπο ζωής.

Μερικές φορές, τα αίτια είναι λιγότερο προφανή, όπως υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

Τούτου λεχθέντος, η αιτία θα μπορούσε να είναι καλοήθης και να επιλύεται εύκολα. Ο σκύλος σας μπορεί απλώς να είναι αγχωμένος επειδή δεν ασκείται αρκετά.

Όποια και αν είναι η αιτία, το υπερβολικό γλείψιμο είναι απλώς ένα σύμπτωμα του υποκείμενου στρες.

3. Άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει όλων των ειδών τις περίεργες συμπεριφορές στους ανθρώπους, και δεν είναι πολύ διαφορετικό για τους σκύλους.

Ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα του άγχους είναι η εμφάνιση καταναγκαστικών ή επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών, όπως το ασταμάτητο γλείψιμο επιφανειών.

Γενικά, όταν ένας σκύλος υποφέρει από άγχος, θα υπάρχουν και άλλα σημάδια που θα σας υποδείξουν, πέρα από το υπερβολικό γλείψιμο. Άλλα συμπτώματα του άγχους του σκύλου περιλαμβάνουν:

 • Σάλια
 • Καταστροφικές συμπεριφορές
 • Υπερβολικό γάβγισμα
 • Ανησυχία
 • Κατάθλιψη
 • Ατυχήματα στο σπίτι
 • Επιθετικότητα

Τρεις τύποι άγχους επηρεάζουν συχνότερα τους σκύλους.

 1. Το άγχος φόβου είναι όταν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος επειδή φοβάται.
 2. Το άγχος αποχωρισμού κάνει έναν σκύλο να αγχώνεται όταν φεύγει ο ιδιοκτήτης του.
 3. Το άγχος που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να εμφανιστεί καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει και χάνει τη γνωστική του λειτουργία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους, όπως η αντισυγκέντρωση, η απευαισθητοποίηση και η φαρμακευτική αγωγή. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για τον σκύλο σας.

4. Ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές

Οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές ή ΙΨΔ δεν αφορούν αποκλειστικά τους ανθρώπους. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και μπορεί να είναι η αιτία της ΕΛΣ του. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως CCD ή ψυχαναγκαστική διαταραχή του σκύλου στους σκύλους.

Στην πραγματικότητα, οι εγκέφαλοι τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων που πάσχουν από ΙΨΔ παρουσιάζουν πολύ παρόμοιες ανωμαλίες, γεγονός που κάνει να φαίνεται ότι η ίδια η διαταραχή είναι μια αρκετά παρόμοια εμπειρία για τους σκύλους και τους ανθρώπους.

Οι φυσιολογικές συμπεριφορές των σκύλων που γίνονται υπερβολικές συχνά ταξινομούνται ως ΙΨΔ. Αυτό μπορεί σίγουρα να περιλαμβάνει το υπερβολικό γλείψιμο, το οποίο γίνεται μια καταναγκαστική συνήθεια για τους σκύλους που εμφανίζουν ΕΛΣ.

Οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές είναι γενετικές και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο για ψυχαναγκαστικές διαταραχές. Δεν φέρουν όλες οι φυλές αυτό το γονίδιο, αλλά όσες το φέρουν είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην ΙΨΔ.

Στις φυλές που είναι πιο επιρρεπείς στην ΙΨΔ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα Ντόμπερμαν, τα Τζακ Ράσελ Τεριέ, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί και τα Great Danes.

Ακόμα και στα σκυλιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν ΙΨΔ, υπάρχει μια διαδικασία για την ανάπτυξη πλήρως ανεπτυγμένων ψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Συνήθως ξεκινά με μια αγχωτική ή απογοητευτική κατάσταση για το σκύλο σας. Ξεκινούν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, στην προκειμένη περίπτωση το γλείψιμο, και αυτό γίνεται αγχολυτικό, απελευθερώνοντας νευροδιαβιβαστές για να τους ηρεμήσει.

Στη συνέχεια, το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Σύντομα, ο σκύλος σας γλείφει συνεχώς για να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, ώστε να μπορεί να νιώθει συνεχή ανακούφιση. Η νέα συμπεριφορά κυριαρχεί και ο σκύλος σας την εκτελεί πλέον καταναγκαστικά.

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας γλείφει ξαφνικά το πάτωμα

Εάν ο σκύλος σας αρχίζει να γλείφει το πάτωμα ή άλλες επιφάνειες φαινομενικά από το πουθενά, τότε θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το γλείψιμο χαρακτηρίζεται πραγματικά υπερβολικό. Ίσως κάποιος έχυσε σταγόνες αρωματισμένου νερού σε όλο το διάδρομο. Δεν μπορείτε να τις δείτε, αλλά ο σκύλος σας μπορεί να τις γευτεί!

Παρακολουθήστε το γλείψιμο του σκύλου σας για λίγο και δείτε πόσο συχνά γλείφει, πόση ώρα συνεχίζει να γλείφει και ποιες επιφάνειες γλείφει.

Χρειάζεται να ανησυχείτε μόνο όταν ο σκύλος σας γλείφει υπερβολική ποσότητα. Μιλάμε για μεγάλες συνεδρίες γλειψίματος που μπορεί να διαρκέσουν από 20 λεπτά έως και μία ώρα. Όταν ο σκύλος τελειώνει, σηκώνεται και πηγαίνει κάπου αλλού μόνο και μόνο για να συνεχίσει ξανά το γλείψιμο σε ένα νέο σημείο.

Οι σκύλοι με ELS είναι επίσης πιθανό να γλείφουν πολλές διαφορετικές επιφάνειες, αντί να επικεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο.

Εάν ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει αυτές τις υπερβολικές συμπεριφορές, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Το γλείψιμο είναι φυσιολογικό και υγιές.

Αλλά αν αποφασίσετε ότι το γλείψιμο του σκύλου σας είναι ELS, τότε θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να τον βοηθήσετε.

Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να γλείφει το πάτωμα

Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι να σταματήσετε το σκύλο σας από το να γλείφει το πάτωμα, αλλά να θεραπεύσετε την υποκείμενη κατάσταση που προκαλεί τη συμπεριφορά του γλείφει.

Καθορίστε την αιτία του ELS

Θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε τις πιο απλές εξηγήσεις. Ο σκύλος σας μπορεί απλώς να είναι αγχωμένος ή ανήσυχος.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τυχόν σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί πρόσφατα. Οι αλλαγές στο περιβάλλον, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε ένα στρεσαρισμένο και αγχωμένο σκυλάκι. Οι νέοι άνθρωποι ή τα νέα κατοικίδια στο σπίτι μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από άγχος αποχωρισμού ή μπορεί να είναι αγχωμένος εξαιτίας ενός ιατρικού προβλήματος, όπως ένας τραυματισμός ή μια υποκείμενη ασθένεια.

Να θυμάστε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να επικοινωνήσει τα προβλήματά του μαζί σας. Στο χέρι σας είναι να αναζητήσετε τις ενδείξεις και να αρχίσετε να συνθέτετε το παζλ.

Είτε μπορείτε να αποκλείσετε θέματα όπως το άγχος και το στρες είτε όχι, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να καταλάβετε την αιτία της νέας συμπεριφοράς του σκύλου σας που γλείφει. Μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις και να ελέγξει για προβλήματα υγείας ενώ βρίσκεστε εκεί, όπως διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Θεραπεύστε τα υποκείμενα προβλήματα υγείας

Αφού προσδιορίσουν την πιο πιθανή πηγή των προβλημάτων του σκύλου σας, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να προτείνει ένα σχέδιο θεραπείας για το σκύλο σας. Ανάλογα με την αιτία της ELS του σκύλου σας, η θεραπεία θα μπορούσε απλώς να μετριάσει το πρόβλημα και να μειώσει το γλείψιμο του σκύλου σας, ή θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία.

Για παράδειγμα, εάν η ΕΛΣ του σκύλου σας οφείλεται σε κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι η θεραπεία του γαστρεντερικού προβλήματος από το οποίο πάσχει ο σκύλος σας θα θέσει τέλος στην ΕΛΣ του. Ωστόσο, εάν η ELS του σκύλου σας προκαλείται από OCD, τότε μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να λυθεί όσο η απλή συνταγογράφηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Περιβαλλοντικές αλλαγές

Για τους σκύλους των οποίων η ELS προκλήθηκε από άγχος ή στρες, θα χρειαστούν κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής ή στο περιβάλλον τους.

Ό,τι κι αν προκαλούσε το άγχος και το στρες θα πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, ή η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία, ιδίως σε περιπτώσεις όπου το άγχος ή το στρες προκαλείται από υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Συχνά, για τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος ή στρες, υπάρχει ένας καταλύτης στο σπίτι που προκαλεί τις συμπεριφορές. Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να αφαιρέσετε αυτόν τον καταλύτη, αν και ο καταλύτης μπορεί μερικές φορές να είναι αμετάκλητος, όπως ένα νέο παιδί ή κατοικίδιο στην οικογένεια.

Εκπαίδευση τροποποίησης συμπεριφοράς

Η εκπαίδευση τροποποίησης της συμπεριφοράς μπορεί να είναι η λύση για τα σκυλιά που γλείφουν υπερβολικά λόγω ΙΨΔ ή άγχους, αν και ο τύπος της εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται για αυτές τις καταστάσεις είναι διαφορετικός.

Οι αγχωμένοι σκύλοι μπορούν να επωφεληθούν από την αντισυγκέντρωση και την απευαισθητοποίηση.

Η αντενδείκνυση αφορά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο σκύλος σας αντιδρά στις πηγές του άγχους του. Θα εκπαιδεύσετε για να αντικαταστήσετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση με μια πιο ευνοϊκή.

Η απευαισθητοποίηση είναι όταν σκοπίμως κάνετε το σκύλο σας να αλληλεπιδράσει με την πηγή του άγχους του σε μικρές αλλά αυξανόμενες δόσεις μέχρι να νιώσει τελικά άνετα με αυτήν.

Οι σκύλοι με OCD μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την εκπαίδευση τροποποίησης της συμπεριφοράς που έχει ως στόχο να διακόψει τις τρέχουσες συμπεριφορές τους και να διδάξει νέες. Ίσως είναι προς το συμφέρον σας να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσλάβετε έναν συμπεριφεριολόγο ζώων για να σας βοηθήσει με αυτό το είδος εκπαίδευσης.

Τελικές σκέψεις

Το γλείψιμο του δαπέδου είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά για τα σκυλιά. Όταν όμως αυτή η συμπεριφορά γίνεται υπερβολική και ο σκύλος σας γλείφει το πάτωμα καταναγκαστικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Αν και το υπερβολικό γλείψιμο του σκύλου σας θα μπορούσε να οφείλεται σε άγχος, ανησυχία ή ακόμη και σε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει με κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα. Έτσι, αν δείτε ότι ο σκύλος σας αρχίζει να γλείφει υπερβολικά, θα πρέπει να προγραμματίσετε αμέσως μια επίσκεψη σε κτηνίατρο για να προσδιοριστεί η πηγή του γλειψίματος και μια πιθανή θεραπεία.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος γλύψιμο του σκύλου σας. Με λίγη τύχη, ήταν απλώς φυσιολογικό γλείψιμο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρετε ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε και πώς να καταλάβετε πότε το γλείψιμο του δαπέδου μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο