Γιατί ο σκύλος μου γλείφει τις πληγές μου;

Από Puppify Team 7 Ελάχιστη ανάγνωση

Έχει συμβεί στους περισσότερους γονείς σκύλων – έχετε μια μικρή δερματική πληγή και το επόμενο πράγμα που ξέρετε είναι ότι ο σκύλος σας γλείφει το κόψιμο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο σκύλος σας γλείφει τις πληγές σας; Είναι αυτή μια ενστικτώδης συμπεριφορά για να καθαρίσει την πληγή ή για να σας ηρεμήσει με κάποιο τρόπο μετά από έναν τραυματισμό;

Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τις πληγές σας;

Η επιθυμία να φροντίσετε μια πληγή είναι ενστικτώδης στα περισσότερα ζώα – και στους περισσότερους ανθρώπους επίσης. Δεν χρειάζεται πολλή εκπαίδευση για να μάθει ένα παιδί ότι μια ανοιχτή πληγή πρέπει να φροντιστεί, και στην πραγματικότητα, πολλά παιδιά θα βάλουν ενστικτωδώς ένα τραυματισμένο χέρι ή χέρι στο στόμα τους αμέσως μετά τον τραυματισμό.

Αυτό ισχύει για πολλά θηλαστικά – τα σκυλιά, οι γάτες, τα πρωτεύοντα θηλαστικά, ακόμη και τα τρωκτικά φροντίζουν τις πληγές τους γλείφοντάς τες επιμελώς.

Έτσι, ναι, τα περισσότερα σκυλιά προσπαθούν ενστικτωδώς να καθαρίσουν μια φρέσκια πληγή γλείφοντάς την. Μερικά γλείφουν πιο έντονα από άλλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην πληγή. Άλλα σκυλιά απλώς καθαρίζουν την πληγή και προχωρούν. Έτσι, παρόλο που είναι ενστικτώδες για τους περισσότερους σκύλους να φροντίζουν ένα φρέσκο κόψιμο, ο βαθμός στον οποίο προσεγγίζουν το έργο ποικίλλει ευρέως.

Το σάλιο του σκύλου θεραπεύει τις πληγές;

Η πεποίθηση ότι το να αφήνουμε τους σκύλους να γλείφουν τις πληγές θα τις βοηθήσει να επουλωθούν είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη κουλτούρα. Ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο, συνεχίστηκε στους ελληνικούς χρόνους και μεταφέρθηκε στον κοινό λαϊκό πολιτισμό. Υπάρχει όμως επιστήμη που να το υποστηρίζει αυτό; Ναι και όχι!

Το σάλιο του σκύλου και το ανθρώπινο σάλιο περιέχουν ορισμένα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Οι πληγές στο στόμα τείνουν να επουλώνονται γρηγορότερα από ό,τι εκείνες σε άλλα σημεία του σώματος.

Αυτό μελετήθηκε από τον Menno Oudhoff του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος διαπίστωσε ότι το σάλιο περιέχει πρωτεΐνες που ονομάζονται ιστατίνες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να αποκρούουν τις λοιμώξεις. Οι ιστατίνες μπορούν επίσης να προτρέψουν τα κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος να βοηθήσουν να κλείσει γρήγορα η πληγή – όλα καλά πράγματα για την προώθηση της επούλωσης.

Ένας άλλος φαρμακολόγος από τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρώδη στο σάλιο, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, διασπώνται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κοψιμάτων από μολύνσεις. Και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανακάλυψαν στο σάλιο μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας νεύρων, η οποία επίσης επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, το απαλό γλείψιμο των πληγών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των υπολειμμάτων που μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση και να προκαλέσουν μόλυνση. Η μηχανική δράση της γλώσσας χαλαρώνει την ξένη ύλη, η οποία στη συνέχεια κολλάει στο σάλιο και απομακρύνεται από την πληγή.

Επομένως, το γλείψιμο των πληγών έχει και πλεονεκτήματα. Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης.

Το σάλιο του σκύλου μολύνει τις πληγές;

Δυστυχώς, το σάλιο του σκύλου μπορεί να μολύνει τις πληγές. Υπάρχουν διάφορα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα των ζώων και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στους ανθρώπους, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές.

Ένα παράδειγμα είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Pasteurella και αναπτύσσεται καλά σε περιοχές χωρίς αέρα, όπως οι βαθιές πληγές. Όταν αυτό το βακτήριο εισέλθει σε ένα κόψιμο, η λοίμωξη μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτούνται ακρωτηριασμοί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει απειλήσει τη ζωή.

Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας με ένα μικρό έγκαυμα που έγλειψε ο σκύλος της. Τελικά έχασε όλα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών της καθώς και ένα πόδι δευτερογενώς λόγω της μόλυνσης που προκλήθηκε.

Ένας άλλος άνδρας ανέπτυξε οξεία νεφρική λοίμωξη από μόλυνση που εισήχθη σε πληγή στο χέρι από το σκύλο του. Υπάρχει ακόμη και μια περίπτωση ανθρώπου που εμφάνισε μηνιγγίτιδα αφού ο σκύλος του έγλειψε το αυτί του όταν ανάρρωνε από διάτρηση τυμπάνου.

Έτσι, ενώ υπάρχουν πολλές καλές ενώσεις που μπορούν να βρεθούν στο σάλιο και βοηθούν στην επούλωση των πληγών, υπάρχουν σημαντικές πιθανές επιπλοκές αν επιτρέψετε στο σκύλο σας να καθαρίσει τις πληγές σας.

Πώς να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να γλείφει τις πληγές σας

Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να γλείφει τις πληγές σας είναι να τις φροντίσετε απλώς εσείς. Εάν δεχτείτε ένα μικρό τραύμα, καθαρίζοντάς το αμέσως και καλύπτοντάς το συνήθως θα αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Εάν πρόκειται για μια πιο σημαντική πληγή, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι σκύλοι είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να γλείψουν μια πληγή αφού καθαριστεί, απολυμανθεί και καλυφθεί- η μυρωδιά της “φρέσκιας πληγής” και το αίμα φαίνεται να είναι τα κύρια ελκυστικά στοιχεία για πολλούς σκύλους.

Όσο γλυκό κι αν φαίνεται ότι τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς σας θέλουν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε όταν είστε τραυματισμένοι, είναι πιθανό η βοήθειά τους να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους επιτρέπετε να γλείφουν τις πληγές σας.

Τα σκυλιά έχουν ακόμη και τη δυνατότητα να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά στις δικές τους πληγές – εξ ου και ο “κώνος της ντροπής” (e-collar) που στέλνεται στο σπίτι με τους περισσότερους ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση. Κάθε κτηνίατρος έχει δει πληγές σοβαρά τραυματισμένες και μολυσμένες από ένα σκύλο που γλείφει τις δικές του πληγές.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχετε μια μικρή πληγή, η καλύτερη συμβουλή είναι να επιτρέψετε σε έναν εξειδικευμένο άνθρωπο να τη φροντίσει και να αφήσετε το σκύλο σας να αποτελέσει ηθική υποστήριξη!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο