Γιατί ο σκύλος μου γλείφει την ουρά του;

Από Puppify Team 17 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα σκυλιά έχουν κάποιες παράξενες συμπεριφορές που μπορούν να μπερδέψουν τους ιδιοκτήτες τους. Αν αναρωτιέστε γιατί ο σκύλος σας γλείφει την ουρά του, πιθανόν να αναρωτιέστε επίσης αν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε.

Τα καλά νέα είναι ότι μερικές φορές το γλείψιμο της ουράς είναι απλώς ο τρόπος του σκύλου σας να περιποιείται την ουρά του. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργίες και ψύλλους. Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα διορθώνονται εύκολα, ώστε ο σκύλος σας να πάρει την ανακούφιση που χρειάζεται.

Γιατί ο σκύλος μου γλείφει την ουρά του;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να γλείφει την ουρά του. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να βλέπετε τον σκύλο σας να σκύβει για να φτάσει την ουρά του, αλλά και λίγο ανησυχητικό.

Καλλωπισμός

Οι σκύλοι περιποιούνται τον εαυτό τους με τη γλώσσα τους. Αυτό τους επιτρέπει να απομακρύνουν τη βρωμιά από το τρίχωμά τους. Αν ο σκύλος σας γλείφει περιστασιακά την ουρά του, μπορεί απλώς να περιποιείται τον εαυτό του.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν στο σκύλο σας να γλείφει την ουρά του. Οι τροφικές αλλεργίες είναι αρκετά συχνές στους σκύλους. Μπορούν επίσης να έχουν περιβαλλοντικές αλλεργίες, όπως το γρασίδι, η σκόνη και η γύρη.

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι έχουν φαγούρα όταν έχουν αλλεργική αντίδραση. Το γλείψιμο για έναν σκύλο είναι παρόμοιο με το ξύσιμο ενός ανθρώπου. Μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα αν ο σκύλος σας γλείφει πάρα πολύ, αλλά ο σκύλος σας θέλει απλώς μια στιγμή ανακούφισης από τη φαγούρα.

Τραυματισμός

Η ουρά ενός σκύλου περιέχει σπονδύλους παρόμοιους με τη σπονδυλική στήλη. Αυτά τα οστά μπορούν να σπάσουν. Αυτοί οι τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά όταν ένας σκύλος πέφτει από το κρεβάτι, χτυπιέται από αυτοκίνητο ή όταν η ουρά του κλείνει σε μια πόρτα.

Το γλείψιμο μπορεί να είναι η αντίδραση του σκύλου στον πόνο καθώς και στη φαγούρα. Είναι ουσιαστικά το μόνο εργαλείο που έχουν για να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ένας σκύλος θα γλείψει ενστικτωδώς μια πληγή για να την καθαρίσει. Το ίδιο ένστικτο τους οδηγεί στο να γλείψουν έναν τραυματισμό, όπως μια σπασμένη ουρά. Αν ο σκύλος σας είχε πρόσφατα μια πτώση ή έναν τραυματισμό στην ουρά, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που γλείφει την ουρά του.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί επίσης να είναι η πηγή του γλείψιμου της ουράς του σκύλου σας. Τα σκυλιά μπορεί να γλείφουν από πλήξη ή άγχος. Εάν ο σκύλος σας βιώνει έντονο άγχος, μπορεί να γλείφει υπερβολικά την ουρά του.

Το γλείψιμο της ουράς μπορεί να γίνει ένας εμμονικός καταναγκασμός τον οποίο ο σκύλος σας δυσκολεύεται επίσης να ελέγξει. Αν έχει υπάρξει αλλαγή στη ρουτίνα ή το περιβάλλον του σκύλου σας, το άγχος μπορεί να είναι ο λόγος που γλείφει την ουρά του.

Ένα νέο μέλος του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κατοικίδιου, ή μια αλλαγή στο πρόγραμμά σας είναι συνήθεις ένοχοι. Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος σε ορισμένα σκυλιά.

Γιατί ο σκύλος μου γλείφει τη βάση της ουράς του;

Ο σκύλος σας γλείφει συχνά τη βάση της ουράς του. Φαίνεται άβολο, και δεν μπορείτε παρά να αναρωτηθείτε γιατί νιώθει την ανάγκη να στρίψει τον εαυτό του σε πρέτσελ για να φτάσει στην περιοχή. Εκτός από τις αιτίες που έχουν ήδη αναφερθεί, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας γλείφει τη βάση της ουράς του.

Ασθένεια του πρωκτικού αδένα

Ο σκύλος σας έχει πρωκτικούς αδένες σε κάθε πλευρά του πρωκτού του. Είναι κοινή παρανόηση ότι μόνο τα αρσενικά έχουν πρωκτικούς αδένες, επειδή τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά σκυλιά τους έχουν.

Οι πρωκτικοί αδένες συνήθως εκδηλώνονται όταν ο σκύλος σας κάνει κακά, λούζοντας τα περιττώματα με την χαρακτηριστική μυρωδιά του σκύλου σας. Αυτό αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο ο σκύλος σηματοδοτεί την περιοχή του και επικοινωνεί με άλλα σκυλιά.

Οι αδένες μπορούν να επηρεαστούν. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι δυσάρεστο για το σκύλο σας. Μπορεί να γλείφει ή να δαγκώνει τη βάση της ουράς του λόγω της δυσφορίας. Μπορεί επίσης να κουνήσουν τον πισινό τους στο έδαφος σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν τους αδένες.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εκτονώσει τους αδένες. Μπορείτε επίσης να το κάνετε μόνοι σας, αλλά δεν είναι για όσους φοβούνται.

Κακή υγιεινή

Τα κακά του σκύλου σας μπορεί να πιαστούν στη γούνα του. Αυτό προκαλεί ερεθισμό που θα κάνει το σκύλο σας να γλείφει την περιοχή. Εάν αυτό επιμένει, μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Τα περιττώματα μπορούν επίσης να προσελκύσουν μύγες, οι οποίες μπορεί να γεννήσουν αυγά στον πρωκτό του σκύλου σας.

Δεν είναι μια όμορφη εικόνα, αλλά συμβαίνει. Αυτό μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο του πρωκτού του σκύλου σας και την περιποίηση, εάν χρειάζεται.

Τραυματισμένη ουρά

Η ουρά δεν είναι ο μόνος τραυματισμός που μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να γλείφει την ουρά του. Μία τραυματισμένη ουρά μπορεί επίσης να το προκαλέσει. Και πάλι, αυτό οφείλεται στη δυσφορία που προκαλεί. Η κόψη της ουράς μπορεί να έχει υποστεί μώλωπες ή να έχει σπάσει.

Εσωτερικά παράσιτα

Τα εσωτερικά παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κνησμό και ερεθισμό του πρωκτού του σκύλου σας. Οι αγκυλοσκώληκες, οι στρογγυλοσκώληκες και οι ταινιοσκώληκες είναι εντερικά παράσιτα. Όταν ο σκύλος σας κάνει κακά, κάποια από τα σκουλήκια βγαίνουν επίσης έξω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κνησμό, ο οποίος μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να γλείφει την περιοχή.

Εξωτερικά παράσιτα

Τα εξωτερικά παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κνησμό και ερεθισμό στη βάση της ουράς. Οι ψύλλοι, τα ακάρεα και οι ψείρες είναι όλα κοινά παράσιτα των σκύλων. Ζουν στη γούνα του σκύλου και τρέφονται με αίμα δαγκώνοντας το δέρμα.

Η βάση της ουράς, ο πρωκτός και τα αυτιά είναι περιοχές που συνήθως έχουν τα περισσότερα παράσιτα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει τον σκύλο σας να γλείφει την ουρά του. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να δαγκώσει την περιοχή σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από αυτά τα παράσιτα.

Μόλυνση του δέρματος

Μια δερματική λοίμωξη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη βάση της ουράς. Μπορεί να παρατηρήσετε μια φαλακρή κηλίδα και κόκκινο δέρμα στην περιοχή. Μπορεί να υπάρχουν φουσκάλες, πύον ή αίμα. Ωστόσο, η λοίμωξη δεν είναι πάντα τόσο εμφανής. Μπορεί απλώς να φαίνεται σαν ένα κομμάτι ξηρού ή φολιδωτού δέρματος. Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γλείφει πάντα το ίδιο σημείο, ελέγξτε προσεκτικά το δέρμα του.

Γιατί ο σκύλος μου γλείφει πάνω από την ουρά του;

Ο σκύλος σας μπορεί να γλείφει πάνω από την ουρά του για μερικούς λόγους, εκτός από τις πιθανές αιτίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα είναι δέρμα που προκαλεί φαγούρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει το γλείψιμο του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε απολέπιση ή κόκκινο ερεθισμένο δέρμα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί τριχόπτωση και απολέπιση. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του ερεθισμού του ξηρού δέρματος και του ερεθισμού από το συχνό γλείψιμο.

Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκληθεί από τον κρύο ξηρό καιρό, την έλλειψη λιπαρών οξέων στη διατροφή τους ή το πολύ συχνό μπάνιο.

Ορμονική ανισορροπία

Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό γλείψιμο της ουράς. Τα προβλήματα Cushings και θυρεοειδούς είναι πιθανοί ένοχοι. Εάν ο σκύλος σας εισέρχεται στην εφηβεία, θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την επίτευξη της σεξουαλικής ωριμότητας.

Γιατί ο σκύλος μου γλείφει ξαφνικά την ουρά του;

Εάν ο σκύλος σας φαινόταν καλά και ξαφνικά γλείφει την ουρά του, θα πρέπει να ανησυχήσετε. Οποιοδήποτε από τα ζητήματα που αναφέρονται παραπάνω είναι πιθανές αιτίες, αλλά αυτές είναι οι πιο πιθανές αιτίες του ξαφνικού γλείψιμου.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορεί να φαίνονται να εμφανίζονται από το πουθενά. Αν έχετε βιώσει ποτέ αλλεργίες, γνωρίζετε ότι μπορεί να αισθάνεστε καλά και στη συνέχεια να είστε δυστυχισμένοι λίγα λεπτά μετά την έκθεση. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες έως και μία ημέρα. Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα πυροδοτούν μια αντίδραση πολύ γρήγορα.

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι πιθανότατα η πιο κοινή αιτία που οι σκύλοι γλείφουν και δαγκώνουν τον εαυτό τους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η βάση της ουράς είναι ένα προνομιακό σημείο για τους ψύλλους και άλλα παράσιτα. Μόλις ο σκύλος σας έχει μια μόλυνση, μπορεί να φαίνεται ότι ξαφνικά αρχίζει να γλείφει την ουρά του.

Εσωτερικά παράσιτα

Τα εσωτερικά παράσιτα μπορεί να βρίσκονται στον οργανισμό του σκύλου σας για αρκετό καιρό πριν εμφανιστούν εμφανή συμπτώματα, οπότε μπορεί να φαίνεται ότι ξαφνικά γλείφει την ουρά του. Μπορεί να εντοπίσετε σκουλήκια στα κόπρανά τους, αν είστε αρκετά γενναίοι για να τα εξετάσετε.

Πρωκτικός αδένας

Εάν ο πρωκτικός αδένας του σκύλου σας έχει προσβληθεί, θα νιώθει πολύ άβολα. Θα γλείφει γύρω από την ουρά του εξαιτίας της δυσφορίας. Αν εντοπίσετε το σκύλο σας να σέρνει τον πισινό του στο χαλί, είναι σίγουρο ότι αυτό είναι που προκαλεί το γλείψιμο. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από το γλείψιμο.

Τραυματισμός

Οι τραυματισμοί είναι από τη φύση τους ξαφνικοί. Αν ο σκύλος σας νιώθει πόνο στην περιοχή λόγω τραυματισμού στην ουρά ή την ουρά του, θα γλείψει την ουρά του. Αυτό στην πραγματικότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, γι’ αυτό και οι σκύλοι γλείφουν επίσης ως μηχανισμό παρηγοριάς όταν είναι στρεσαρισμένοι.

Μόλυνση του δέρματος

Μια δερματική λοίμωξη δεν αναπτύσσεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι σίγουρα πιθανό τα συμπτώματα να εμφανιστούν ξαφνικά. Μόλις τα βακτήρια έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν, ο σκύλος σας θα αρχίσει να αισθάνεται δυσφορία.

Τι να κάνω για το σκύλο μου που γλείφει την ουρά του;

Το τι πρέπει να κάνετε για το σκύλο σας που γλείφει την ουρά του εξαρτάται από το γιατί γλείφει την ουρά του. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες από τις πιθανές αιτίες είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Παρατηρήστε και εξετάστε το σκύλο σας

Το πρώτο σας βήμα είναι να παρατηρήσετε και να εξετάσετε το σκύλο σας. Γλείφει υπερβολικά ή απλώς κάνει περιποίηση; Γλείφει όταν βαριέται, όταν μένει μόνος του ή όταν συμβαίνουν στρεσογόνες καταστάσεις.

Τους δίνετε προληπτικά φάρμακα για ψύλλους και παράσιτα; Έχει αλλάξει πρόσφατα η διατροφή ή το περιβάλλον τους; Παρατηρείτε πύον ή φολιδωτό δέρμα; Έχουν ελεγχθεί ή εκτονωθεί πρόσφατα οι πρωκτικοί αδένες τους;

Κολάρο E

Το κολάρο Ε είναι γνωστό στην καθομιλουμένη ως κώνος της ντροπής. Είναι μια συσκευή σε σχήμα κώνου που περνάει γύρω από το κεφάλι του σκύλου σας. Τον εμποδίζει από το να γλείφει ή να δαγκώνει τον εαυτό του.

Δεν είναι βολικό ή καλό για το σκύλο σας να φοράει το κολάρο επ’ αόριστον. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα προσωρινό μέτρο όσο θα βρίσκετε και θα θεραπεύετε την υποκείμενη αιτία του γλείψιμου της ουράς.

Ψύλλοι και παράσιτα

Οι ψύλλοι και τα παράσιτα θεραπεύονται εύκολα. Μια προσβολή από ψύλλους μπορεί να απαιτεί ένα μπάνιο με σαμπουάν για ψύλλους ή την εφαρμογή φαρμάκων για ψύλλους. Η φαρμακευτική αγωγή για τους ψύλλους θα αποτρέψει το σκύλο σας από το να κολλήσει ξανά ψύλλους, αρκεί να εφαρμοστεί τη σωστή στιγμή.

Αν δεν είστε σίγουροι αν ο σκύλος σας έχει ψύλλους, αναζητήστε καφέ κηλίδες που μοιάζουν με βρωμιά στη γούνα ή στο δέρμα του. Μαζέψτε τις με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Καθώς η χαρτοπετσέτα ενυδατώνει ξανά τις νιφάδες, τα απόβλητα των ψύλλων ή τη ” βρωμιά “, θα φαίνονται κόκκινα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει αίμα με το οποίο έχουν τραφεί.

Μπορείτε να ελέγξετε για παράσιτα ψάχνοντας για λευκά σκουλήκια στα κόπρανα του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει για παράσιτα, αν θέλετε να αποφύγετε την αναζήτηση. Τα φάρμακα κατά των σκουληκιών θα σας απαλλάξουν γρήγορα από τα παράσιτα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Εάν πρόκειται για τροφική αλλεργία, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές τροφές. Δώστε δύο εβδομάδες και δείτε αν τα συμπτώματα βελτιωθούν. Εάν βελτιωθούν, τότε έχετε βρει το αλλεργιογόνο. Αν όχι, θα πρέπει να εξαλείψετε κάποιο άλλο.

Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιισταμινικά ή στεροειδή για να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργίες.

Πρωκτικοί αδένες

Εάν οι πρωκτικοί αδένες του σκύλου σας είναι η πηγή του προβλήματος, θα πρέπει να τους κάνετε εκτόνωση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να το πραγματοποιήσει αυτό. Αν είστε γενναίοι, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Απλά να είστε προετοιμασμένοι για ένα υγρό με έντονη οσμή.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Τα θέματα συμπεριφοράς μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Προσπαθήστε να δώσετε στο σκύλο σας περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Τα παιχνίδια παζλ δουλεύουν καλά για να καταπολεμήσουν την πλήξη. Αν έχει πολύ άγχος, θα πρέπει να βρείτε την αιτία και να προσπαθήσετε να την ελαχιστοποιήσετε.

Μπορείτε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για φάρμακα κατά του άγχους για το σκύλο σας, αν χρειάζεται. Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν βρει επιτυχία και με την εκπαίδευση συμπεριφοράς για την ηρεμία του άγχους.

Τραυματισμός και μόλυνση

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει τραυματισμό ή μόλυνση, θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο. Οι τραυματισμοί πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα, επειδή ο σκύλος σας μπορεί να υποστεί περαιτέρω βλάβη με τη συνήθη δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές, γι’ αυτό πρέπει επίσης να αξιολογηθούν γρήγορα.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικούς τρόπους. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων για το σκύλο σας. Αν κάνει κρύο και έχει ξηρασία, προμηθευτείτε έναν υγραντήρα για να ενυδατώσετε τον αέρα. Αν τα κάνετε συχνά μπάνιο, μειώστε τα μπάνια και χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για ευαίσθητο δέρμα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε λάδι καρύδας για να ενυδατώσετε το δέρμα τους και να καταπραΰνετε τους ερεθισμούς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο