Γιατί ο σκύλος μου γλείφει τα αυτιά μου;

Από Puppify Team 6 Ελάχιστη ανάγνωση

Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης σκύλου θα σας πει ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν κάποιες ιδιόρρυθμες συμπεριφορές. Πράγματα όπως το να καταβροχθίζουν εμμονικά κάλτσες, να κρύβονται κάτω από κουρτίνες και φυτά, να γαβγίζουν καταναγκαστικά σε αντανακλάσεις και φως και ναι, ακόμη και να γλείφουν τα αυτιά σας. Αν και το γλείψιμο των αυτιών μπορεί να είναι μια φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά, είναι μια σχετικά καλοήθης συμπεριφορά για το σκύλο σας που μπορεί να αναπτύξει.

Γιατί ο σκύλος σας γλείφει τα αυτιά σας;

Οι σκύλοι μπορεί να ξετρελαθούν με το γλείψιμο των αυτιών για διάφορους λόγους. Όλοι οι σκύλοι, είτε πρόκειται για ένα άτριχο Κινέζικο Κρέστεντ είτε για ένα γεροδεμένο Ναπολιτάνικο Μαστίφ, κατάγονται από τους λύκους, οι οποίοι είναι ζώα αγέλης. Τα άγρια ζώα που ζουν σε αγέλες ή οικογενειακές μονάδες έχουν συχνά πολύπλοκες κοινωνικές δομές και εξίσου πολύπλοκες κοινωνικές συμπεριφορές που αντικατοπτρίζουν αυτή τη δομή. Συχνά
η περιποίηση του ενός από το άλλο είναι μια από αυτές τις συμπεριφορές που βοηθάει στη δόμηση της μονάδας.

Καλλωπισμός δυσπρόσιτων περιοχών

Όλοι μας έχουμε νιώσει αυτή τη φαγούρα που δεν μπορούμε να ξύσουμε. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να φροντίσουν αυτό το δυσπρόσιτο σημείο με ένα μαζικής παραγωγής εργαλείο για το ξύσιμο της πλάτης, τα ζώα δεν μπορούν. Για τα ζώα της αγέλης ή εκείνα που ζουν σε οικογενειακές μονάδες, εδώ είναι που η συμπεριφορά περιποίησης μπορεί να φανεί χρήσιμη. Σχεδόν σε μια κυριολεκτική ανταλλαγή “ξύνεις την πλάτη μου και ξύνω τη δική σου”, τα ζώα σε οικογενειακές δομές ή σε δομές αγέλης θα περιποιηθούν άλλα ζώα σε περιοχές που διαφορετικά μπορεί να είναι δύσκολα προσβάσιμες. Αν και τα αυτιά μας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, ο σκύλος σας μπορεί να γλείφει τα αυτιά σας ως ένας τρόπος να σας ευχαριστήσει για όλα τα χάδια που του χαρίζετε.

Υποταγή και σεβασμός

Στους λύκους, τους σκύλους και άλλα είδη κυνιδών, η περιποίηση μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποτακτικού σεβασμού. Ένας λύκος με χαμηλότερη κοινωνική θέση μπορεί να περιποιηθεί έναν λύκο με υψηλότερη θέση ως έναν τρόπο να δείξει στο ζώο ότι υποτάσσεται στη θέση και την εξουσία του στην αγέλη. Ο σκύλος σας μπορεί να σας γλείψει τα αυτιά ως έναν τρόπο να δείξει ότι σας σέβεται ως πολύτιμο και υψηλόβαθμο μέλος της οικογενειακής του μονάδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβαίνει αν βλέπετε άλλες κλασικές υποτακτικές συμπεριφορές, όπως το να σκύβει χαμηλά, να εκθέτει τη μαλακή κοιλιά του και να μαζεύει την ουρά του.

Μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας

Οι σκύλοι περιποιούνται επίσης ο ένας τον άλλον ως έναν τρόπο να επικοινωνήσουν ότι αισθάνονται ικανοποιημένοι, ασφαλείς και ότι νοιάζονται για όποιον περιποιούνται. Όταν ο σκύλος σας γλείφει τα αυτιά σας, μπορεί απλώς να προσπαθεί να σας πει ότι σας αγαπάει και αισθάνεται άνετα όταν είστε κοντά του. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας γλείφει τα αυτιά σας γι’ αυτόν τον λόγο αν έχει μαλακό πρόσωπο (δηλαδή δεν έχει σφιγμένους μύες κατά μήκος της γραμμής των φρυδιών ή της μουσούδας) και χαλαρή στάση του σώματος.

Εξερεύνηση

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι εξερευνούν το περιβάλλον τους με τη μύτη τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται τόσο σπουδαία ζώα έρευνας και διάσωσης. Αυτό όμως που δεν συνειδητοποιούν μερικοί άνθρωποι είναι ότι οι σκύλοι εξερευνούν και με το στόμα τους. Δοκιμάζοντας τον κόσμο τους μπορούν να τους δώσουν πληροφορίες που μπορεί να μην πάρουν από μια απλή μυρωδιά. Αυτός είναι ένας μόνο λόγος για τον οποίο τα κουτάβια αρέσκονται να μασάνε τα έπιπλα, τα παπούτσια, ακόμα και τα ηλεκτρικά καλώδια. Αν ο σκύλος σας είναι ξετρελαμένος με το να γλείφει τα αυτιά σας, μπορεί απλώς να προσπαθεί να συλλέξει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πού ήσασταν ή τι κάνατε.

Τους αρέσει η γεύση

Δεν είναι μυστικό – στα σκυλιά αρέσει να τρώνε κάποια βρώμικα πράγματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το κερί των αυτιών. Όσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, σε μερικά σκυλιά αρέσει η γεύση και η αλμύρα του κεριού των αυτιών. Ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να γλείφει τα αυτιά σας, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρά μπορεί να είναι στην πραγματικότητα, επειδή, γι’ αυτόν, είναι νόστιμο.

Ένα σημάδι υποκείμενου προβλήματος

Ένας τελευταίος λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας μπορεί να αποκτήσει ξαφνικά εμμονή με τα αυτιά είναι ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Αν κάποιο άλλο κατοικίδιο στο σπίτι σας πάθει μόλυνση στα αυτιά, η μυρωδιά των αυτιών του μπορεί να αλλάξει. Ο σκύλος σας μπορεί να αντιληφθεί αυτή την αλλαγή στη μυρωδιά, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει στο να διερευνήσει την ενοχλητική οσμή. Μπορεί επίσης να τον παρακινήσει να γλείψει τα αυτιά του άλλου ζώου με τον ίδιο τρόπο που ο σκύλος σας θα θέλει να γλείψει τις δικές του πληγές.

Για κάτι που συχνά υποβιβάζεται σε μια απλή ιδιορρυθμία συμπεριφοράς, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να γλείφει τα αυτιά σας. Συνήθως, όμως, το γλείψιμο των αυτιών είναι απλώς αυτό: μια ιδιορρυθμία συμπεριφοράς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο