Γιατί κλαίει ο σκύλος μου; Τι μπορώ να κάνω;

Από Puppify Team 11 Ελάχιστη ανάγνωση

Η γλώσσα των σκύλων δεν έχει ακριβή μετάφραση για τον συγκεκριμένο τύπο κλάματος που κάνουν οι άνθρωποι. Οι σκύλοι δεν παράγουν ζεστά, αλμυρά δάκρυα και δεν κλαίνε όπως οι άνθρωποι όταν είναι λυπημένοι. Αυτό καθιστά την ερμηνεία του κλάματος ενός σκύλου πρόκληση, καθώς ένα κλαψούρισμα ή γκρίνια μπορεί να έχει πολλές σημασίες.

Παρόμοια με το γάβγισμα, οι σκύλοι κλαψουρίζουν ή γκρινιάζουν ως ένας τρόπος επικοινωνίας. Μπορεί να σηματοδοτεί ενθουσιασμό, άγχος, απογοήτευση, πόνο, αναζήτηση προσοχής, ή αίτηση για πόρους, όπως τροφή, νερό, διάλειμμα για τουαλέτα ή ένα παιχνίδι. Αυτή η συμπεριφορά θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κουτάβια αλληλεπιδρούν με τις μητέρες τους, χρησιμοποιώντας ένα θλιμμένο κλαψούρισμα ή γκρίνια για να “ζητήσουν” κάτι. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ενήλικα σκυλιά χρησιμοποιούν την ίδια φωνητική παρόρμηση όταν επικοινωνούν με τους ανθρώπινους συντρόφους τους.

Το κλαψούρισμα και η γκρίνια είναι ενστικτώδεις συμπεριφορές στους σκύλους, αλλά είναι επίσης μαθημένες. Τα σκυλιά μαθαίνουν γρήγορα ότι η παραγωγή ενός μικρού κλαψουρίσματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει η υπερβολική γκρίνια μια προβληματική συμπεριφορά, όπως ακριβώς το αδιάκοπο γάβγισμα μπορεί να τρελάνει τους ιδιοκτήτες όταν τα σκυλιά αναζητούν συνεχώς την προσοχή ή άλλες επιθυμίες.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι που βιώνουν γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία, όπως άνοια, αποπροσανατολισμό και άγχος, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κλαψιάρικη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του κλαψουρίσματος, της γκρίνιας ή ακόμη και του ουρλιαχτού, ειδικά τη νύχτα. Το άγχος αποχωρισμού είναι μια άλλη σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο κλάμα, με ορισμένα σκυλιά να περνούν ολόκληρες μέρες γαβγίζοντας ή/και κλαψουρίζοντας.

Ευτυχώς, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν τη συμπεριφορά κλάματος, όπως πόνο ή γνωστική έκπτωση. Εάν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα είναι συμπεριφορικό, συνιστάται η επίσκεψη σε πιστοποιημένο εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση του υπερβολικού κλάματος. Η ενημέρωση του κτηνιάτρου σας σχετικά με τα θέματα συμπεριφοράς του σκύλου σας είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα σκυλιά δεν κλαψουρίζουν όταν βιώνουν χρόνιο πόνο. Ενώ ένας σκύλος μπορεί να κλαίει αν πατηθεί κατά λάθος ή να κλαψουρίζει μετά από χειρουργική επέμβαση, τα σκυλιά που υποφέρουν από συνεχή πόνο, όπως οδοντικό πόνο ή ορθοπεδικό πόνο από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, σπάνια εκφράζουν τη δυσφορία τους. Αυτό μπορεί να είναι αντιφατικό για τους ανθρώπους, αλλά είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να έχουν κατά νου όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων.

6 Λόγοι που συνήθως κλαίνε τα σκυλιά

Συμπεριφορά κατευνασμού

Ορισμένα σκυλιά κλαψουρίζουν υπερβολικά όταν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους και άλλα σκυλιά, συνήθως υιοθετώντας μια υποτακτική στάση (π.χ., με τεντωμένη ουρά, χαμηλωμένο σώμα, σκυμμένο κεφάλι, αποστρεφόμενο βλέμμα).

Συμπεριφορά χαιρετισμού

Ορισμένα σκυλιά κλαψουρίζουν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών. Αυτού του είδους η φωνητική έκφραση συνήθως υποκινείται από ενθουσιασμό και μπορεί να απευθύνεται σε σκύλους ή ανθρώπους.

Αναζήτηση προσοχής

Ορισμένοι σκύλοι κλαψουρίζουν παρουσία των ιδιοκτητών τους προκειμένου να αποσπάσουν προσοχή, ανταμοιβές ή επιθυμητά αντικείμενα.

Άγχος

Ορισμένα σκυλιά κλαψουρίζουν ως απάντηση σε αγχωτικές καταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η γκρίνια μερικές φορές φαίνεται ακούσια.

Άγχος αποχωρισμού

Εάν ο σκύλος σας κλαψουρίζει μόνο λίγο πριν φύγετε ή κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, μπορεί να έχει άγχος αποχωρισμού. Αν συμβαίνει αυτό, ο σκύλος σας συνήθως εμφανίζει τουλάχιστον ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής πριν από την αναχώρησή σας ή όταν μένει μόνος του, όπως βηματισμό, λαχάνιασμα, υπερβολικό σάλιο, καταστροφή (ειδικά γύρω από πόρτες και παράθυρα), ούρηση ή αφόδευση σε εσωτερικούς χώρους, κατάθλιψη ή άλλα σημάδια δυσφορίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόβλημα, ανατρέξτε στο άρθρο μας, Άγχος αποχωρισμού.

Τραυματισμός ή ιατρική κατάσταση

Τα σκυλιά συχνά κλαψουρίζουν ως απάντηση στον πόνο ή σε μια επώδυνη κατάσταση. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας φωνάζει συχνά ή έχει ξαφνικά αρχίσει να φωνάζει, είναι σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε ιατρικά αίτια.

Αντιμετώπιση της υπερβολικής γκρίνιας στα σκυλιά

Τα σκυλιά μπορεί να παρουσιάζουν υπερβολική γκρίνια για διάφορους λόγους. Η κατανόηση της υποκείμενης αιτίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε δύο συνηθισμένους τύπους κλαψουρίσματος στα σκυλιά και θα σας δώσουμε συμβουλές για τον τρόπο διαχείρισής τους.

Κλαψούρισμα κατευνασμού

Το κλαψούρισμα κατευνασμού είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου που μπορεί να εμφανιστεί όταν ο σκύλος αντιλαμβάνεται μια απειλή ή μια επιθετικότητα που στρέφεται εναντίον του. Οι συμπεριφορές κατευνασμού περιλαμβάνουν το κλείσιμο των αυτιών προς τα πίσω, το κούμπωμα της ουράς, το σκύψιμο ή το γύρισμα στην πλάτη, την αποφυγή της οπτικής επαφής ή τη στροφή του σώματος προς το πλάι προς την αντιλαμβανόμενη απειλή. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει γκρίνια κατευνασμού, μπορείτε να προσπαθήσετε να τη μειώσετε ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του. Οι τεχνικές εκπαίδευσης που βασίζονται στην επιβράβευση, τα μαθήματα υπακοής, τα μαθήματα εκμάθησης κόλπων και τα αθλήματα σκύλων, όπως το agility, το flyball και το μουσικό freestyle, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του σκύλου σας. Επιπλέον, το να παίζετε διαδραστικά παιχνίδια με το σκύλο σας, όπως το πιάσιμο, μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση σωματικής ή λεκτικής τιμωρίας, η οποία μπορεί να μειώσει το επίπεδο εμπιστοσύνης του σκύλου σας και να αυξήσει την κατευναστική γκρίνια.

Κλαψούρισμα κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών

Οι σκύλοι μπορεί επίσης να κλαψουρίζουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να βοηθήσει η εκτροπή της προσοχής του σκύλου σας στα αγαπημένα του παιχνίδια. Ωστόσο, το να λέτε απλώς στον σκύλο σας να κάνει ησυχία κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών είναι συχνά αναποτελεσματικό, επειδή μπορεί να μην σας καταλαβαίνει, εκτός αν τον έχετε εκπαιδεύσει ειδικά να ανταποκρίνεται στην εντολή “Ησυχία”. Τα περισσότερα σκυλιά κλαψουρίζουν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών επειδή είναι ενθουσιασμένα και μπορεί να μην έχουν έλεγχο της συμπεριφοράς τους σε μια εξαιρετικά διεγερμένη κατάσταση. Για να το διαχειριστείτε αυτό, υποβαθμίστε τους χαιρετισμούς, κρατώντας τους σύντομους και απλούς. Μιλήστε σε ήρεμους, χαμηλούς τόνους και αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις. Περιμένετε να χαϊδέψετε και να αλληλεπιδράσετε με τον σκύλο σας μέχρι να είναι λιγότερο ενθουσιασμένος. Η εκμάθηση του σκύλου σας να εκτελεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως το κάθισμα ή η στόχευση με το χέρι, όταν χαιρετά ανθρώπους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη μείωση του κλαψουρίσματος. Με τον επαναπροσανατολισμό της εστίασής του σε μια πιο ευγενική συμπεριφορά, ο σκύλος σας μπορεί να γκρινιάζει λιγότερο κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών.

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί κλαίει ο σκύλος μου;

Τα σκυλιά κλαίνε ή γκρινιάζουν για διάφορους λόγους, όπως φόβο, άγχος, πόνο, πλήξη, αναζήτηση προσοχής ή ως μορφή επικοινωνίας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σκύλος μου κλαίει;

Το κλάμα στους σκύλους μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως γκρίνια, κλαψούρισμα, ουρλιαχτό ή υπερβολικό γάβγισμα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε σωματικά σημάδια, όπως τρέμουλο, λαχάνιασμα ή κρύψιμο.

Τι πρέπει να κάνω αν ο σκύλος μου κλαίει;

Η καλύτερη πορεία δράσης εξαρτάται από την αιτία του κλάματος του σκύλου σας. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πονάει ή αγωνιά, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια. Εάν ο σκύλος σας κλαίει λόγω άγχους ή φόβου, προσπαθήστε να εντοπίσετε τα εναύσματα και να τα απομακρύνετε αν είναι δυνατόν. Μπορείτε επίσης να παρέχετε παρηγοριά στο σκύλο σας προσφέροντας έναν ασφαλή χώρο, όπως ένα κλουβί ή ένα ήσυχο δωμάτιο, και ασχολούμενοι με ηρεμιστικές δραστηριότητες, όπως μασάζ ή απαλή μουσική.

Μπορούν τα σκυλιά να κλαίνε λόγω άγχους αποχωρισμού;

Ναι, το άγχος αποχωρισμού είναι μια συνηθισμένη αιτία κλάματος στους σκύλους. Όταν μένουν μόνα τους, τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού μπορεί να κλαψουρίζουν, να γαβγίζουν ή να καταστρέφουν πράγματα στο σπίτι. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές απευαισθητοποίησης και αντισυλλογής, καθώς και φαρμακευτική αγωγή σε σοβαρές περιπτώσεις.

Είναι το κλάμα στα σκυλιά σημάδι ασθένειας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κλάμα στα σκυλιά μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως τραυματισμό, λοίμωξη ή δυσλειτουργία οργάνων. Εάν το κλάμα του σκύλου σας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως εμετός ή λήθαργος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Μπορούν οι σκύλοι να κλαίνε με δάκρυα όπως οι άνθρωποι;

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να παράγουν δάκρυα, δεν χύνουν συναισθηματικά δάκρυα όπως οι άνθρωποι. Το κλάμα στους σκύλους συνδέεται συνήθως με φωνές ή σωματικά σημάδια, παρά με δάκρυα.

Είναι εντάξει να αγνοήσουμε έναν σκύλο που κλαίει;

Το να αγνοήσετε έναν σκύλο που κλαίει μπορεί να είναι κατάλληλο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν το κλάμα είναι αναζήτηση προσοχής ή μια συμπεριφορά που θέλετε να αποθαρρύνετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία του κλάματος και να παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή στις ανάγκες του σκύλου σας.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο