Γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά

Από Puppify Team 11 Ελάχιστη ανάγνωση

Εάν ο σκύλος σας έχει πρόβλημα γαβγίσματος, μπορεί να είναι απογοητευτικό και ενοχλητικό τόσο για την οικογένειά σας όσο και για τους γείτονές σας. Ωστόσο, αντί να προσπαθείτε απλώς να σταματήσετε το γάβγισμα, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει εξ αρχής, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα.

Γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά;

Το γάβγισμα είναι ένας φυσικός τρόπος επικοινωνίας των σκύλων. Μπορεί να γαβγίζουν για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να φωνάξουν άλλους σκύλους, να προστατεύσουν την περιοχή τους ή να τραβήξουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους. Ακόμα και ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει αντίδραση γαβγίσματος, όπως το χτύπημα της πόρτας ή το θρόισμα των φύλλων.

Ωστόσο, το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να υποδηλώνει ένα βαθύτερο πρόβλημα. Τα σκυλιά μπορεί να γαβγίζουν λόγω φόβου, πλήξης ή άγχους επειδή μένουν μόνα τους. Για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την υποκείμενη αιτία του γαβγίσματος.

Το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να είναι ενοχλητικό και είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία, ώστε να μπορέσετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Η συζήτηση με τους γείτονές σας μπορεί να είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό της συχνότητας και της διάρκειας του γαβγίσματος του σκύλου σας όταν δεν είστε στο σπίτι.

Το γάβγισμα είναι μια μορφή φωνητικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να εκφραστούν σε διάφορες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα. Ακολουθούν ορισμένοι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους γαβγίζουν τα σκυλιά:

  • Εδαφικός/προστατευτικός: Όταν κάποιος ή κάτι εισέρχεται σε μια περιοχή που ο σκύλος σας θεωρεί την επικράτειά του, μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό γάβγισμα. Καθώς η αντιλαμβανόμενη απειλή πλησιάζει, το γάβγισμα μπορεί να ενταθεί και ο σκύλος σας μπορεί να εμφανιστεί σε εγρήγορση, ακόμη και επιθετικός.
  • Συναγερμός/Φόβος: Ορισμένοι σκύλοι γαβγίζουν σε κάθε ξαφνικό θόρυβο ή αντικείμενο που τραβάει την προσοχή τους και τους τρομάζει, ανεξάρτητα από τη θέση τους. Όταν βρίσκονται σε κατάσταση φόβου, οι σκύλοι μπορεί να έχουν τα αυτιά τους προς τα πίσω και την ουρά τους ανασηκωμένη.
  • Βαρεμάρα/μοναξιά: Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και μπορεί να βαρεθούν ή να νιώσουν μοναξιά όταν μένουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε στην αυλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό γάβγισμα, καθώς εκφράζουν τη δυστυχία τους.
  • Χαιρετισμός/παιχνίδι: Οι σκύλοι συχνά γαβγίζουν όταν χαιρετούν ανθρώπους ή άλλα ζώα με χαρούμενο τρόπο. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από κούνημα της ουράς και μερικές φορές από άλματα, υποδηλώνοντας ενθουσιασμό και παιχνιδιάρικη διάθεση.
  • Επιδίωξη προσοχής: Οι σκύλοι μπορεί να γαβγίζουν όταν θέλουν κάτι, όπως να βγουν έξω, να παίξουν ή να πάρουν μια λιχουδιά. Είναι ο τρόπος τους να αναζητούν την προσοχή και την επικοινωνία.
  • Άγχος αποχωρισμού/καταναγκαστικό γάβγισμα: Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού μπορεί να γαβγίζουν υπερβολικά όταν μένουν μόνοι τους, συχνά συνοδευόμενοι από άλλα συμπτώματα όπως βηματισμό, καταστροφικότητα, κατάθλιψη και ακατάλληλη αποβολή. Οι ψυχαναγκαστικοί γαβγίζοντες μπορεί να γαβγίζουν μόνο και μόνο για να ακούσουν τον ήχο της φωνής τους και μπορεί επίσης να παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως να τρέχουν σε κύκλους ή κατά μήκος ενός φράχτη.

Συμβουλές για να σταματήσετε το σκύλο σας να γαβγίζει υπερβολικά

Προσδιορίστε το έναυσμα για το γάβγισμα

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε τον σκύλο σας να γαβγίζει υπερβολικά είναι να εντοπίσετε το έναυσμα. Δώστε προσοχή στο πότε και γιατί γαβγίζει ο σκύλος σας. Γαβγίζει ο σκύλος σας επειδή φοβάται κάτι, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας ή προστατεύει την περιοχή του; Η κατανόηση του εναύσματος θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επανεκπαιδεύστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας

Μόλις εντοπίσετε το έναυσμα, χρησιμοποιήστε την εκπαίδευση υπακοής για να επανεκπαιδεύσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Χρησιμοποιήστε τη θετική ενίσχυση για να διδάξετε στο σκύλο σας τι θεωρείται καλή συμπεριφορά. Ξεκινήστε εκθέτοντας σιγά-σιγά το σκύλο σας στο έναυσμα και επιβραβεύστε τον όταν δεν γαβγίζει. Για παράδειγμα, αν το έναυσμα του σκύλου σας είναι κάποιος που περνάει δίπλα από τον φράχτη, βάλτε κάποιον να πλησιάσει τον φράχτη αρκετές φορές, ξεκινώντας από μερικά μέτρα μακριά και πλησιάζοντας κάθε φορά. Ανταμείψτε το σκύλο σας με μια λιχουδιά κάθε φορά που δεν γαβγίζει. Εάν γαβγίσει, αγνοήστε τον και προσπαθήστε ξανά.

Κάντε περιβαλλοντικές αλλαγές

Εκτός από την επανεκπαίδευση της συμπεριφοράς του σκύλου σας, κάντε κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον του. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει αρκετή άσκηση και πνευματική διέγερση. Δώστε του διασκεδαστικά παιχνίδια ή τροφή, όπως παιχνίδια Kong ή παιχνίδια μάσησης, για να απασχολείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν ο σκύλος σας μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σκεφτείτε να βρείτε έναν περιπατητή σκύλων ή μια ημερήσια υπηρεσία φροντίδας σκύλων για να του κρατάτε συντροφιά. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται σε εξωτερικό χώρο, σκεφτείτε να τον φέρνετε μέσα στο σπίτι τη νύχτα.

Αποφύγετε τις επιθετικές τεχνικές

Αποφύγετε τη χρήση επιθετικών τεχνικών, όπως τα κολάρα κατά του γαβγίσματος, τα οποία είναι σκληρά και αναποτελεσματικά. Επίσης με το να φωνάζετε στο σκύλο σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει να γαβγίζει.

Χειρισμός παραπόνων από γείτονες

Εάν οι γείτονές σας ενοχλούνται από το γάβγισμα του σκύλου σας, μπορεί να προβούν σε διάφορες ενέργειες. Η πρώτη και καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα. Ωστόσο, αν δεν είστε αρκετά κοντά στους γείτονές σας, μπορεί να μιλήσουν σε ένα Κέντρο Κοινοτικής Δικαιοσύνης ή να επικοινωνήσουν με το τοπικό συμβούλιο. Εάν το συμβούλιο διερευνήσει το θέμα και διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να σας παραδώσει ειδοποίηση πρόληψης.

Πότε να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή πρόβλημα συμπεριφοράς που απαιτεί την προσοχή κτηνιάτρου. Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει ψυχαναγκαστικά, γαβγίζοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνοδευόμενος από άλλες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κύκλους ή να πηδάει, συνιστάται η συμβουλή κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν υποκείμενα ιατρικά αίτια, όπως χρόνιο πόνο ή γνωστική έκπτωση, και να σας παράσχει συμβουλές ή να σας παραπέμψει σε έναν συμπεριφοριστή ζώων που βασίζεται σε ανταμοιβές ή σε κτηνίατρο συμπεριφοράς.

Λήψη βοήθειας χωρίς να προκληθεί βλάβη

Εάν επιλέξετε να ζητήσετε εξωτερική βοήθεια, είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν αρνητική τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει φόβο στους σκύλους και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αντ’ αυτού, αναζητήστε εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν θετική ενίσχυση για να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά;

Οι σκύλοι γαβγίζουν ως μια μορφή φωνητικής επικοινωνίας για να εκφραστούν σε διάφορες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα για να προειδοποιήσουν για πιθανές απειλές, να εκφράσουν φόβο ή άγχος, να αναζητήσουν προσοχή ή παιχνίδι, να εκφράσουν πλήξη ή μοναξιά ή να επιδείξουν καταναγκαστικές συμπεριφορές.

Πώς μπορώ να προσδιορίσω τον λόγο για τον οποίο γαβγίζει ο σκύλος μου;

Η παρατήρηση της συμπεριφοράς του σκύλου σας, της γλώσσας του σώματος και του πλαισίου στο οποίο εμφανίζεται το γάβγισμα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον λόγο πίσω από το γάβγισμα. Παράγοντες όπως η κατάσταση, το περιβάλλον και οι συνοδευτικές συμπεριφορές μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για να κατανοήσετε γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει.

Ποιοι είναι μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους γαβγίζουν οι σκύλοι;

Ορισμένοι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους γαβγίζουν οι σκύλοι περιλαμβάνουν εδαφικά/προστατευτικά ένστικτα, αντιδράσεις συναγερμού/φόβου, πλήξη/μοναξιά, συμπεριφορά χαιρετισμού/παιχνιδιού, αναζήτηση προσοχής και άγχος αποχωρισμού/καταναγκαστικό γάβγισμα.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου μου;

Η αντιμετώπιση του υπερβολικού γαβγίσματος εξαρτάται από τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας. Οι λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνικές εκπαίδευσης και τροποποίησης της συμπεριφοράς, την παροχή ψυχικής και σωματικής διέγερσης για τα σκυλιά που βαριούνται ή νιώθουν μοναξιά, την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού μέσω απευαισθητοποίησης και αντισυγκέντρωσης και την αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών από κτηνίατρο ή ειδικό συμπεριφοράς ζώων.

Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά γαβγίζουν υπερβολικά;

Ναι, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως πόνος, δυσφορία ή γνωστική παρακμή, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολικό γάβγισμα των σκύλων. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε τυχόν πιθανά ιατρικά προβλήματα, συμβουλευόμενοι έναν κτηνίατρο, εάν υποψιάζεστε ότι το υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου σας μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας.

Είναι φυσιολογικό να γαβγίζουν οι σκύλοι;

Ναι, το γάβγισμα είναι μια φυσική μορφή επικοινωνίας για τους σκύλους. Ωστόσο, το υπερβολικό ή παρατεταμένο γάβγισμα που διαταράσσει την καθημερινή ζωή ή προκαλεί δυσφορία στο σκύλο ή σε άλλους μπορεί να απαιτεί παρέμβαση και τροποποίηση της συμπεριφοράς.

Μπορώ να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να σταματήσει εντελώς να γαβγίζει;

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό ή σκόπιμο να εξαλειφθεί εντελώς το γάβγισμα ενός σκύλου, οι τεχνικές εκπαίδευσης και τροποποίησης της συμπεριφοράς μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τη μείωση του υπερβολικού γαβγίσματος σε ένα πιο κατάλληλο επίπεδο με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες του κάθε σκύλου.

Είναι η τιμωρία ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει ο σκύλος μου να γαβγίζει;

Η τιμωρία, όπως οι φωνές ή η χρήση τεχνικών αποστροφής, γενικά δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να προκαλέσει φόβο, άγχος και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους. Οι μέθοδοι εκπαίδευσης που βασίζονται στη θετική ενίσχυση και επιβραβεύουν τις επιθυμητές συμπεριφορές και αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία του γαβγίσματος είναι συνήθως πιο αποτελεσματικές και ανθρώπινες.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο