Γιατί αναστενάζουν τα σκυλιά;

Από Puppify Team 6 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα σκυλιά μπορούν να κάνουν κάθε είδους θορύβους εκτός από το γάβγισμα. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να έχουν διαφορετικές σημασίες, ειδικά όταν λαμβάνονται στο πλαίσιο άλλων ενδείξεων συμπεριφοράς που επιδεικνύει ο σκύλος σας. Ένας τέτοιος ήχος που μπορεί να κάνει ο σκύλος σας είναι ο αναστεναγμός και υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να αναστενάξει. Για να μπορέσετε να προσδιορίσετε τον υποκείμενο λόγο, πρέπει να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας στο σύνολό της.

Τι είναι ο αναστεναγμός στους σκύλους;


Μπορεί να φαίνεται ανόητη ερώτηση, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός αναστεναγμού και άλλων, χαμηλού επιπέδου θορύβων που μπορεί να κάνει ο σκύλος σας, όπως το μουγκρητό και το βογγητό. Ένας αναστεναγμός δεν είναι στην πραγματικότητα μια πραγματική φωνητική έκφραση. Αντίθετα, ο αναστεναγμός του σκύλου είναι ουσιαστικά απλώς μια βαθιά εκπνοή. Ένα μουγκρητό και ένα βογγητό μπορεί να έχει λίγο κλαψούρισμα, καθώς ο σκύλος σας φωνάζει με τις φωνητικές του χορδές καθώς εκπνέει.


Γιατί αναστενάζουν οι σκύλοι;


Όταν πρόκειται για τη συμπεριφορά των σκύλων, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας περιστρέφεται γύρω από τη γλώσσα του σώματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούμε πραγματικά να πούμε πολλά για το πώς αισθάνεται συναισθηματικά ένας σκύλος και τι προσπαθεί να πει ένας σκύλος με βάση τη γλώσσα του σώματός του.

Υπάρχουν όμως και ήχοι και φωνές που κάνουν οι σκύλοι για να επικοινωνήσουν. Όταν ο σκύλος σας αναστενάζει, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Το τι προσπαθεί να σας πει μπορεί να εξαρτάται από το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του σκύλου σας και από τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία του σκύλου σας.

Αίσθημα ικανοποίησης και χαλάρωσης


Ένας σκύλος μπορεί να αναστενάζει από ικανοποίηση και χαλάρωση. Αυτός είναι συνήθως ένας μακρύς αναστεναγμός ενώ ο σκύλος σας είναι ξαπλωμένος. Ο σκύλος σας μπορεί ακόμη και να φαίνεται να κοιμάται ή να κοιμάται όταν αναστενάζει από ικανοποίηση.

Μερικές φορές ένας σκύλος αναστενάζει από ικανοποίηση μετά από διαδραστικό παιχνίδι με τον ιδιοκτήτη του ή μπορεί απλά να είναι όταν ο ιδιοκτήτης του επίσης χαλαρώνει. Ένας σκύλος που αναστενάζει επειδή είναι ικανοποιημένος και χαλαρός θα έχει ένα “μαλακό” πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι τα μάτια του μπορεί να είναι μισάνοιχτα και τα αυτιά του θα είναι χαλαρά.

Συνήθως ο σκύλος σας θα είναι ξαπλωμένος όταν αναστενάζει από ικανοποίηση.

Απελπισία


Ένας σκύλος μπορεί επίσης να αναστενάζει από αγανάκτηση. Ίσως έχετε τελειώσει το παιχνίδι με το σκύλο σας, αλλά ο σκύλος σας δεν θέλει να τελειώσει ακόμα. Ένας εκνευρισμένος αναστεναγμός θα συνδυάζεται με ανοιχτά μάτια, που συχνά κοιτάζουν αυτό για το οποίο ο σκύλος σας είναι εκνευρισμένος – αν ο σκύλος σας θέλει να συνεχίσει να παίζει, μπορεί να είστε εσείς.

Ένας σκύλος που αναστενάζει από αγανάκτηση μπορεί να είναι ξαπλωμένος, αλλά συνήθως είναι καθιστός και τα αυτιά του είναι μπροστά και σε εγρήγορση.

Πότε ένας αναστεναγμός μπορεί να σημαίνει περισσότερα


Ένας αναστεναγμός από μόνος του δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Τα κουτάβια μπορεί να συνδυάσουν τον αναστεναγμό με χαμηλό βογγητό και αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι ευχαριστημένα και ευτυχισμένα. Ένας ενήλικος σκύλος που αναστενάζει σε συνδυασμό με βογγητά ή στεναγμούς, ωστόσο, μπορεί να προσπαθεί να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένας σκύλος που στενάζει ή βογκάει ενώ αναστενάζει μπορεί να αισθάνεται πόνο ή δυσφορία. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία στο σκύλο σας, όπως αρθρίτιδα, στομαχικές διαταραχές ή ακόμη και πόνους ανάπτυξης. Εάν αυτά τα βογγητά και οι στεναγμοί συνοδεύονται επίσης με το ότι ο σκύλος σας είναι πιο ληθαργικός, μπορεί να έχει κάποιο μεταβολικό πρόβλημα, όπως διαβητική κρίση, ηπατική νόσο ή ακόμη και καρδιακό πρόβλημα.

Αν ο σκύλος σας βογκάει και στενάζει ενώ αναστενάζει, ίσως είναι απαραίτητο ένα ραντεβού με κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι περισσότερο.

Μερικές φορές οι αναστεναγμοί μπορεί να έχουν ένα είδος σφυρίγματος. Αυτό θα ήταν ενδεικτικό κάποιου είδους απόφραξης των αεραγωγών. Αυτό μπορεί να είναι συμφόρηση από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, μια ανάπτυξη στους ανώτερους αεραγωγούς ή στις ρινικές διόδους, ή ακόμη και ένα ξένο αντικείμενο που μπορεί να έχει ρουφηχτεί κατά λάθος. Ένας αναστεναγμός με σφύριγμα μπορεί να απαιτεί πιο επείγουσα κτηνιατρική ιατρική φροντίδα εάν ο σκύλος σας βρίσκεται ενεργά σε αναπνευστική δυσχέρεια ή εάν τα ούλα ή η γλώσσα του αρχίζουν να γίνονται μπλε.

Ο αναστεναγμός μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για το τι σκέφτεται ο σκύλος σας, αν είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος ή απογοητευμένος και εκνευρισμένος. Συνήθως ο αναστεναγμός δεν είναι ενδεικτικός για κάτι ιατρικά κακό, αλλά, όπως ακριβώς η ανάγνωση της γλώσσας του σώματος του σκύλου σας απαιτεί μια προσέγγιση ολόκληρης της εικόνας, εάν ένας αναστεναγμός συνοδεύεται από άλλες φωνές, όπως βογγητά ή στεναγμούς ή μη ειδικά συμπτώματα, όπως ο λήθαργος, ο σκύλος σας μπορεί στην πραγματικότητα να προσπαθεί να πει ότι πρέπει να πάει να δει τον κτηνίατρο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο