Δηλητηριώδη φυτά για κουτάβια

Από Puppify Team 10 Ελάχιστη ανάγνωση

Ορισμένα κοινά οικιακά φυτά μπορεί να είναι επιβλαβή ή ακόμη και θανατηφόρα για τους σκύλους εάν καταποθούν. Ακόμη και μικρές ποσότητες ορισμένων φυτών μπορούν να προκαλέσουν εμετό, σάλια και διάρροια στα σκυλιά.

Τα κουτάβια και οι μικρότερες ράτσες μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των δηλητηριωδών φυτών λόγω της μικρότερης σωματικής τους μάζας και της τάσης τους να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα. Οι ράτσες που έχουν ως γνώμονα την τροφή, όπως τα Λαμπραντόρ, μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταναλώσουν τοξικά φυτά. Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των δυνητικά επιβλαβών φυτών μέσα και γύρω από το σπίτι και να κρατάτε τα σκυλιά μακριά τους για να αποφύγετε την τυχαία κατάποση.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από φυτά σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, σάλια και διάρροια. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάποιο δηλητηριώδες φυτό, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Πώς Να Προετοιμάσετε Το Σκύλο Σας Για Κτηνιατρική Εξέταση

Ποια φυτά είναι δηλητηριώδη;

Πολλά κοινά οικιακά και κηπευτικά φυτά περιέχουν τοξικές ενώσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους σκύλους σε περίπτωση κατάποσης. Η ποσότητα της τοξίνης στο φυτό, το μέγεθος και η ηλικία του σκύλου και η γενική υγεία του ζώου μπορούν να επηρεάσουν την αντίδραση του σκύλου στην κατανάλωση ενός δηλητηριώδους φυτού. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει ένα τοξικό φυτό, καθώς μπορεί να κινδυνεύει η ζωή του.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα και η σοβαρότητα της δηλητηρίασης από φυτά εξαρτώνται από τον τύπο και την ποσότητα του φυτού που καταναλώθηκε, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

Συμπτώματα δηλητηρίασης κουταβιών από φυτά

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα δηλητηριώδες φυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα, ακόμη και αν δεν έχετε ακόμη παρατηρήσει συμπτώματα. Αν περιμένετε μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ αργά για να σώσετε τη ζωή του σκύλου σας. Ορισμένα κοινά συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτά σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, σάλια και διάρροια.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα συμπτώματα και η σοβαρότητα της δηλητηρίασης εξαρτώνται από τον τύπο και την ποσότητα του φυτού που καταναλώθηκε, καθώς και από το μέγεθος και τη γενική υγεία του σκύλου. Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αναζητάτε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάποιο τοξικό φυτό.

Συμπτώματα
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Σάλια
 • Τρόμος
 • Πόνος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού
 • Καρδιακή ανεπάρκεια

Η κατανάλωση ενός δηλητηριώδους φυτού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στόμα, το λαιμό και το στομάχι των σκύλων, οδηγώντας σε κοινά συμπτώματα όπως εμετό και σάλια. Ορισμένα φυτά μπορεί να προκαλέσουν μόνο ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ άλλα περιέχουν ισχυρές τοξίνες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά ή το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας ενδεχομένως σε θάνατο.

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάσει συμπτώματα εμετού ή σάλια μετά την κατανάλωση ενός φυτού, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς η σοβαρότητα του δηλητηρίου και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του σκύλου σας εξαρτώνται από το συγκεκριμένο φυτό και την ποσότητα που καταναλώθηκε.

Αιτίες δηλητηρίασης από φυτά

Ορισμένα κοινά φυτά του σπιτιού και του κήπου μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους αν τα καταπιούν, όπως η μπελαντόνα, ο αγγλικός κισσός, οι ασφόδελοι, οι τουλίπες, το γαρύφαλλο, το αγριολούλουδο, το ραβέντι, το πουρνάρι, η αζαλέα, το καλαδί και το νυχτολούλουδο. Είναι σημαντικό να κρατάτε αυτά τα φυτά μακριά από τα κατοικίδια ζώα σας για να αποφύγετε την τυχαία κατάποση.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φυτά γύρω από τις γιορτές, καθώς αυτά μπορεί επίσης να είναι τοξικά και συχνά εισάγονται στο σπίτι σε περιόδους αυξημένης απόσπασης της προσοχής. Οι ποϊνσέτιες, αν και δεν είναι τόσο θανατηφόρες όσο συχνά πιστεύεται, μπορεί να προκαλέσουν ήπια προβλήματα, όπως υπερβολική σιελόρροια ή γαστρεντερικό ερεθισμό. Τα πασχαλινά λουλούδια, όπως ο πασχαλινός κρίνος, ο κρίνος τίγρης, ο κρίνος rubrum, ο ιαπωνικός κρίνος επίδειξης και ορισμένα είδη ημερήσιου κρίνου, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στους σκύλους και νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες.

Άλλα φυτά, όπως οι κρίνοι της ειρήνης, οι κρίνοι calla, ο κρίνος της κοιλάδας και οι φοινικοειδείς κρίνοι, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα. Ακόμη και μη τοξικά φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα αν καταποθούν, όπως οι βελόνες του χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το γαστρεντερικό σύστημα των κουταβιών. Είναι σημαντικό να κρατάτε όλα τα φυτά μακριά από τα περίεργα κατοικίδια για να αποφύγετε την κατά λάθος κατάποση.

Διάγνωση δηλητηρίασης από φυτά σε σκύλους

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα δηλητηριώδες φυτό, είναι σημαντικό να δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στον κτηνίατρό σας, συμπεριλαμβανομένου του είδους του φυτού και της ποσότητας που καταναλώθηκε. Εάν δεν είστε σίγουροι για το συγκεκριμένο φυτό, φέρτε μαζί σας μια φωτογραφία του στο ραντεβού. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει τον σκύλο σας και θα εξετάσει τα συμπτώματα για να καθορίσει την κατάλληλη πορεία θεραπείας.

Ενδέχεται να παραγγελθούν εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας του σκύλου και της λειτουργίας των οργανικών συστημάτων του, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος και των νεφρών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν οριστικά τη δηλητηρίαση από φυτά σε σκύλους, οπότε ο κτηνίατρος θα βασιστεί στο συνδυασμό των συμπτωμάτων και σε κάθε διαθέσιμη πληροφορία για να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία που θα επιλέξει ο κτηνίατρός σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο του φυτού που καταναλώνεται και την κατάσταση του σκύλου σας. Ορισμένες συνήθεις μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Ενεργός άνθρακας: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να δώσει στο σκύλο σας ένα υγρό εναιώρημα ενεργού άνθρακα, ο οποίος μπορεί να απορροφήσει τις τοξίνες, συχνά μέσω ενός σωλήνα στο στομάχι.
 • Προκλητός εμετός: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προκαλέσει εμετό με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή μια παρόμοια ουσία για να απομακρυνθεί το φυτικό υλικό από το στομάχι και να μειωθεί η ποσότητα της απορροφούμενης τοξίνης. Είναι σημαντικό να μην προκαλείτε ποτέ εμετό στο σκύλο σας χωρίς άμεση οδηγία από τον κτηνίατρό σας.
 • Γενική υποστήριξη: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει στο σκύλο σας ενδοφλέβια υγρά με φάρμακα για να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου και να αποτρέψει την αφυδάτωση, εάν ο σκύλος παρουσιάζει σοβαρό εμετό ή διάρροια. Μπορεί επίσης να δώσει φάρμακα για τη θεραπεία προβλημάτων συστηματικών οργάνων, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, μέσω της ενδοφλέβιας χορήγησης.

Πρόγνωση για σκύλους με δηλητηρίαση από φυτά

Οι σκύλοι που λαμβάνουν ταχεία θεραπεία για δηλητηρίαση από φυτά, ιδίως αν το φυτό που καταναλώθηκε ήταν μόνο ήπια τοξικό ή αν καταναλώθηκε μικρή ποσότητα, έχουν γενικά καλή πρόγνωση και θα αναρρώσουν πλήρως. Ωστόσο, οι σκύλοι που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, οργανική ανεπάρκεια ή ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να έχουν επιφυλακτική πρόγνωση. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί δηλητηριώδες φυτό, ώστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Πώς να αποτρέψετε τη δηλητηρίαση από φυτά

Για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση του σκύλου σας από φυτά, είναι σημαντικό να απομακρύνετε τυχόν δηλητηριώδη φυτά από το σπίτι και την αυλή σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους με μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει καταπιεί κάτι επικίνδυνο, είναι σημαντικό να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια από τον κτηνίατρό σας ή ένα κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων ζώων.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του σκύλου σας, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, καθώς γνωρίζει το ατομικό ιστορικό υγείας του κατοικίδιου ζώου σας και μπορεί να σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές για τις συγκεκριμένες ανάγκες του.

Διαβάστε επίσης: Τροφές Που Δεν Πρέπει Ποτέ Να Ταΐζετε Το Σκύλο Σας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο