Aκίτα: Χαρακτηριστικά Ράτσας, Εικόνες, & Πληροφορίες

Από Puppify Team 29 Ελάχιστη ανάγνωση

Το Ακίτα είναι μια μεγάλη και ισχυρή ράτσα σκύλων με ευγενική και εκφοβιστική παρουσία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη φύλαξη των βασιλικών και ευγενών στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Επίσης, αυτά τα σκυλιά εντόπιζαν και κυνηγούσαν αγριογούρουνα, μαύρες αρκούδες και μερικές φορές ελάφια.

Το Ακίτα δεν υποχωρεί μπροστά σε προκλήσεις και δεν τρομάζει εύκολα. Κατά συνέπεια, είναι ατρόμητοι και πιστοί φύλακες των οικογενειών τους. Ωστόσο, είναι επίσης στοργικά, με σεβασμό και διασκεδαστικά σκυλιά, όταν εκπαιδεύονται και κοινωνικοποιούνται σωστά.

Ένα Ακίτα είναι βέβαιο ότι λερώνει αρκετά, και μπορεί να σκουπίζετε μερικά σάλια από το πρόσωπό τους αν πάρετε ένα στο σπίτι. Σίγουρα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάποιο καθάρισμα. Επιπλέον, τείνουν να είναι πεισματάρικα και δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους ξένους. Ενώ αυτά μπορεί να είναι καλά χαρακτηριστικά για ένα σκύλο φύλαξης, θα χρειαστούν έναν έμπειρο εκπαιδευτή αν πρόκειται να αλληλεπιδράσουν με άλλα ζώα ή ανθρώπους. Οι αρχάριοι να προσέχουν.

Τούτου λεχθέντος, τα σκυλιά αυτής της ράτσας είναι πιστοί σύντροφοι που θα προσκολληθούν στον κατάλληλο άνθρωπο για μια ζωή και θα τον περιβάλλουν με λατρεία και αγάπη. Επομένως, αν εσείς και η οικογένειά σας είστε έτοιμοι για την πρόκληση και σκεφτείτε να υιοθετήσετε ένα Ακίτα, θα αποκτήσετε έναν φίλο για όλη σας τη ζωή που δεν θα σας απογοητεύσει.

Επίσης, δείτε όλα τα χαρακτηριστικά της ράτσας σκύλων Ακίτα παρακάτω!

Χαρακτηριστικά ράτσας:


Σημαντικά στατιστικά στοιχεία

Πληροφορίες για την ράτσα Ακίτα (Akita)

Το Ακίτα είναι ένας μεγάλος, τολμηρός σκύλος με σαφώς ισχυρή εμφάνιση: ένα μεγάλο κεφάλι σε αντίθεση με τα μικρά, τριγωνικά μάτια και μια σίγουρη, στιβαρή στάση. Η απλή παρουσία ενός ισχυρού Ακίτα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους που θα προκαλούσαν προβλήματα.

Αυτή η φυλή φημίζεται για την ακλόνητη αφοσίωσή της στους ιδιοκτήτες της και μπορεί να είναι εκπληκτικά γλυκά και στοργικά με τα μέλη της οικογένειας. Φανταστείτε έναν στοργικό προστάτη που θα σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο, του οποίου όλη η αποστολή στη ζωή φαίνεται να είναι απλώς να σας υπηρετεί.

Το Ακίτα είναι θαρραλέο, ένας φυσικός φύλακας της οικογένειάς του. Πεισματάρικα και ισχυρογνώμονες, δεν υποχωρούν μπροστά σε μια πρόκληση. Συνήθως δεν γαβγίζουν, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, αλλά είναι ομιλητικά, κάνοντας διασκεδαστικά γρυλίσματα, βογγητά και μουρμουρητά. Ορισμένοι ιδιοκτήτες λένε ότι το Ακίτα μουρμουρίζει κάτω από την αναπνοή του και μοιάζει να μιλάει με τον εαυτό του, ενώ άλλοι λένε ότι το Ακίτα προσφέρει τη γνώμη του για όλα τα θέματα, από το πώς να γεμίσει το πλυντήριο πιάτων μέχρι το πότε πρέπει να βάλουν τα παιδιά για ύπνο.

Ενώ αυτά τα γοητευτικά “ομιλούντα” χαρακτηριστικά παρουσιάζονται στην οικογένεια, το Ακίτα είναι συχνά απόμακρο και σιωπηλό με τους επισκέπτες. Είναι εκ φύσεως επιφυλακτικά απέναντι στους ξένους, αν και θα είναι αρκετά φιλόξενα σε έναν επισκέπτη του σπιτιού, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι στο σπίτι.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού Ακίτα (ή η επανεκπαίδευση ενός ενήλικου σκύλου) με όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση σε φιλικούς ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει την άκρη της επιφυλακτικότητάς τους, αν και ένα Ακίτα θα είναι πάντα ένα Ακίτα – μια αξιοπρεπής και νηφάλια παρουσία, όχι ένα ζώο για πάρτι.

Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Ακίτα είναι το στόμα. Το Ακίτα λατρεύει να μεταφέρει πράγματα στο στόμα του, και αυτό περιλαμβάνει τον καρπό σας. Αυτό δεν είναι μια πράξη επιθετικότητας, αλλά απλώς ένας τρόπος επικοινωνίας του Ακίτα με αυτούς που αγαπάει. Μπορεί να σας οδηγήσουν στο λουρί τους επειδή θέλουν να πάνε βόλτα, για παράδειγμα, ή να ενεργήσουν με βάση οποιαδήποτε άλλη ιδέα που τους έρχεται στο έξυπνο κεφάλι.

Πολλοί ιδιοκτήτες γοητεύονται από το στόμα του Ακίτα, αλλά αν το βρίσκετε ενοχλητικό, απλά δώστε στο Ακίτα σας μια δουλειά που να περιλαμβάνει το κουβάλημα κάποιου πράγματος. Θα έπαιρνε ευχαρίστως την εφημερίδα ή τις παντόφλες σας για εσάς, ή θα έπαιρνε την αλληλογραφία ή ακόμα και εκείνα τα κλειδιά που συνεχώς χάνετε.

Τα Ακίτα αποδεικνύονται επίσης ασυνήθιστα με τις συνήθειες περιποίησης τους, γλείφοντας το σώμα τους σαν γάτα. Και αυτό δεν είναι το μόνο “αιλουροειδές” χαρακτηριστικό τους: σαν τίγρης, θα καταδιώξουν το θήραμά τους αθόρυβα, με το σώμα χαμηλά στο έδαφος. Δεν είναι ένας σκύλος που θα γρυλίζει ή θα γαβγίζει προειδοποιητικά πριν αναλάβει δράση.

Με βάρος 45 κιλών και άνω, το Ακίτα είναι πολύ μυώδης. Πρόκειται για μια κυρίαρχη ράτσα, και το Ακίτα θα θέλει να σας κυριαρχήσει. Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη και η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται από τον ιδιοκτήτη. Επειδή το Ακίτα είναι τόσο πιστό, ο δεσμός μεταξύ του ιδιοκτήτη και του σκύλου δεν πρέπει να σπάσει με την επιβίβαση του σκύλου σε εκπαιδευτή.

Πριν υιοθετήσετε ένα Ακίτα, είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώσετε χρόνο για να ερευνήσετε πώς να εκπαιδεύσετε τη συγκεκριμένη φυλή. Τα Akitas δεν ανταποκρίνονται καλά σε σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης. Εάν η εκπαίδευσή σας είναι με σεβασμό, ο σκύλος θα σας σεβαστεί με τη σειρά του.

Αλλά να είστε προετοιμασμένοι ότι η εκπαίδευση θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες φυλές. Παρόλο που το Ακίτα είναι εξαιρετικά έξυπνο, η πεισματική εθελοδουλία είναι μέρος της προσωπικότητάς του, η οποία μπορεί και παρεμποδίζει την εκπαίδευση. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται αν κάνετε αρκετή μελέτη για το πώς να εκπαιδεύσετε ένα Ακίτα πριν το φέρετε στο σπίτι. Αυτή η ράτσα δεν είναι για τους δειλούς.

Το εθελόδουλο και αποφασιστικό Ακίτα είναι επίσης, παρά τη δημόσια επιφυλακτικότητά του, ένα πολύ κοινωνικό κατοικίδιο που χρειάζεται πολύ χρόνο με την οικογένειά του. Δεν τα καταφέρνουν καλά ως σκύλοι της αυλής. Η συντροφικότητα συμβαδίζει με την αφοσίωση, κάτι που είναι το ζητούμενο αυτής της φυλής. Το να τα κάνετε να ζουν έξω χωρίς το όφελος της οικογένειας είναι σαν να αρνείστε την ίδια την ουσία της φυλής Ακίτα. Ένα μοναχικό και βαριεστημένο Ακίτα μπορεί να γίνει καταστροφικό και επιθετικό.

Το Ακίτα δεν συνιστάται για ιδιοκτήτες σκύλων που ξεκινούν για πρώτη φορά, για όσους θέλουν ένα σκυλάκι για αγκαλιά ή για όσους δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη. Αλλά για τους ιδιοκτήτες που μπορούν και θέλουν να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια στην έρευνα και τη σωστή εκπαίδευση, η ανταμοιβή είναι ένας εξαιρετικός, έξυπνος σύντροφος με ακλόνητη αφοσίωση.

Εκτός από όλες τις άλλες εκτιμήσεις, η επιλογή ενός Ακίτα σημαίνει να αποφασίσετε σε ποια πλευρά μιας διαμάχης θέλετε να σταθείτε. Αυτή η διαμάχη είναι “η διάσπαση” και σχετίζεται με το ιαπωνικό ή το αμερικανικό πρότυπο για τη φυλή.

Το ιαπωνικό Ακίτα είναι σημαντικά μικρότερο, τόσο σε ύψος όσο και σε μάζα, από το αμερικανικό Ακίτα – έως και14 ή περισσότερα κιλά ελαφρύτερο. Το κεφάλι τους που μοιάζει με αλεπού είναι σαφώς διαφορετικό από το πλατύ κεφάλι της αμερικανικής φυλής. Το ιαπωνικό Ακίτα έχει αμυγδαλωτά μάτια, ενώ τα μάτια του αμερικανικού Ακίτα είναι τριγωνικά. Η μαύρη μάσκα είναι πολύ της μόδας στο αμερικανικό Ακίτα, αλλά θεωρείται αποκλεισμός από την έκθεση στην Ιαπωνία, όπου τα σημάδια στο πρόσωπο είναι λευκά.

Αν θέλετε ο σκύλος σας να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διοργάνωση του American Kennel Club, η μαύρη μάσκα σημαίνει ότι ο σκύλος έχει εκτραφεί σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο και θα του επιτραπεί να διαγωνιστεί. Στην πραγματικότητα, στην Αμερική επιτρέπεται οποιοδήποτε χρώμα στο Ακίτα- στην Ιαπωνία επιτρέπεται μόνο το κόκκινο, το λευκό και ορισμένα μπριγιάν.

Οι διαφορές μεταξύ των τύπων είναι τόσο μεγάλες που φαίνεται ότι ένας διαχωρισμός θα ήταν το καλύτερο για τη φυλή. Φαίνεται ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που τάσσονται σθεναρά υπέρ της διάσπασης όσο και εκείνοι που είναι σθεναρά εναντίον της. Η απόφαση για το ποιο πρότυπο θα επιλεγεί θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από πολλή έρευνα και είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικού γούστου.

Οι φυσικές κυνηγετικές ικανότητες του Ακίτα μεταφράζονται καλά σε διάφορες δραστηριότητες. Κυνηγούν ακόμη και σήμερα και είναι σε θέση να κρατούν τα μεγάλα θηράματα σε απόσταση μέχρι να φτάσει ο κυνηγός. Μπορούν επίσης να ανακτήσουν υδρόβια πτηνά. Είναι επιδέξια στην ανίχνευση και οι γατίσιες κινήσεις τους τα καθιστούν ταλαντούχα στην ευκινησία. Οι ιδιοκτήτες Akita εκπλήσσουν όλο και περισσότερο τους σκεπτικιστές που πιστεύουν ότι η φύση των Akita εμποδίζει την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Αν και είναι αλήθεια ότι το πείσμα της φυλής μπορεί να κάνει την εκπαίδευση πρόκληση, τα Ακίτα και οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν διακρίσεις, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τη συγκίνηση της επιτυχίας που προσφέρει η εργασία με αυτόν τον σκύλο.

Σημαντικότερα χαρακτηριστικά

Για να αποκτήσετε ένα υγιές κατοικίδιο ζώο, μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από έναν ανεύθυνο εκτροφέα, ένα εκτροφείο κουταβιών ή ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Βρείτε ένα κέντρο διάσωσης ή ένα καταφύγιο που θα εμβολιάσει, θα παρέχει κτηνιατρική περίθαλψη και θα απαιτεί από τους αιτούντες να συναντήσουν τα σκυλιά για να βεβαιωθούν ότι ταιριάζουν στην πιθανή παντοτινή τους οικογένεια.

 • Το Ακίτα μπορεί να είναι επιθετικό με άλλα σκυλιά και είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην επιθετικότητα του ίδιου φύλου. Θα χρειαστούν εκπαίδευση κοινωνικοποίησης για να ξεπεράσουν αυτές τις τάσεις.
 • Το Ακίτα δεν αποτελεί καλή επιλογή για ιδιοκτήτες σκύλων που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά.
 • Η θετική κοινωνικοποίηση και η συνεπής, σταθερή εκπαίδευση είναι απαραίτητες για το Ακίτα. Αν το κακομεταχειριστούν ή το κακοποιήσουν, συχνά αντιδρά με το να γίνει επιθετικό.
 • Το Ακίτα θα κυνηγήσει άλλα κατοικίδια στο σπίτι, αν δεν εκπαιδευτεί σωστά.
 • Το Ακίτα χάνει τρίχωμα – και μάλιστα πολύ!
 • Η παρατεταμένη οπτική επαφή θεωρείται πρόκληση από το Ακίτα και μπορεί να αντιδράσει επιθετικά.
 • Η εκπαίδευση του ισχυρογνώμονα Ακίτα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και απαιτεί κατανόηση, εμπειρία και υπομονή. Είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευτή που γνωρίζει τη φυλή, αλλά φροντίστε να συμμετέχετε και εσείς στην εκπαίδευση.

Ιστορία

Το Akita πήρε το όνομά του από την επαρχία Akita στη βόρεια Ιαπωνία, από όπου πιστεύεται ότι κατάγεται. Η γνωστή ύπαρξη του Ακίτα χρονολογείται από το 1600, όταν η φυλή φρουρούσε τους Ιάπωνες βασιλείς και χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι πτηνών και μεγάλων θηραμάτων (συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων).

Αυτή η γενναία φυλή εισήχθη στην Αμερική από μια γυναίκα όχι μικρού αναστήματος: Helen Keller. Οι Ιάπωνες εκτιμούσαν πολύ την Helen Keller και την πήγαν στο Shibuyu για να της δείξουν το άγαλμα του Hachiko, ενός Akita που απέκτησε παγκόσμια φήμη τη δεκαετία του 1920 για την αφοσίωσή του. Ο ιδιοκτήτης του Χάτσικο, ένας καθηγητής, επέστρεφε από τη δουλειά του κάθε μέρα στις 3 μ.μ. και ο αφοσιωμένος σκύλος του τον συναντούσε καθημερινά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Όταν ο καθηγητής πέθανε, ο πιστός Χάτσικο συνέχισε την καθημερινή του αγρυπνία μέχρι τον θάνατό του, μια ολόκληρη δεκαετία αργότερα.

Όταν η Έλεν Κέλερ εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει ένα Ακίτα δικό της, της χάρισαν ένα κουτάβι, το πρώτο Ακίτα που έφεραν στην Αμερική. Η Κέλερ ήταν ενθουσιασμένη με τον Kamikaze-go και λυπήθηκε βαθιά όταν πέθανε από λοιμώδη πυρετό σε νεαρή ηλικία. Στο άκουσμα αυτής της είδησης, η ιαπωνική κυβέρνηση της χάρισε επίσημα τον μεγαλύτερο αδελφό του Kamikaze, τον Kenzan-go. Η Keller έγραψε αργότερα ότι ο Kamikaze ήταν “ένας άγγελος με γούνα” και ότι η φυλή Akita ήταν “ευγενική, συντροφική και έμπιστη”.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί στρατιώτες που επέστρεφαν και είχαν υπηρετήσει στην Ιαπωνία έφεραν πίσω περισσότερα Ακίτα. Ο Thomas Boyd πιστώνεται με την παραγωγή του πρώτου επιβήτορα Akita που γέννησε κουτάβια στις ΗΠΑ, ξεκινώντας το 1956. Το αμερικανικό Ακίτα εξελίχθηκε τελικά σε ένα πιο εύρωστο σκυλί από το ιαπωνικό Ακίτα και εκτιμήθηκε από πολλούς για το λόγο αυτό.

Ωστόσο, υπήρχαν και εκείνοι που ήθελαν να παραμείνουν πιστοί στο ιαπωνικό πρότυπο. Αυτή η διάσπαση προκάλεσε μια μάχη δεκαετιών που οδήγησε σε καθυστέρηση της αποδοχής από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ. Τελικά, το 1972, η AKC αποδέχθηκε το Akita Club of America, αλλά η διάσπαση εξακολουθεί να είναι ευρεία μέχρι σήμερα και αποτελεί θέμα μεγάλης ανησυχίας για τους λάτρεις του Akita και στις δύο πλευρές.

Αυτό που δεν αμφισβητείται ποτέ είναι ο ιστορικός και διάσημος συνδυασμός της ατρόμητης συμπεριφοράς και της αφοσίωσης του Ακίτα. Αυτά τα χαρακτηριστικά δοκιμάστηκαν κάποτε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, όταν ένα μικρό τιγράκι Σουμάτρας έμεινε ορφανό. Οι φύλακες του ζωολογικού κήπου χρειάζονταν ειδική βοήθεια για την ανατροφή του μικρού και επέλεξαν ένα κουτάβι Ακίτα για το σημαντικό αυτό έργο. Ήξεραν ότι το Ακίτα δεν θα φοβόταν και θα μπορούσε να εμπλακεί σε παιχνίδια που θα βοηθούσαν το μικρό τίγρη με τα απαραίτητα μαθήματα ζωής. Επιπλέον, η πυκνή γούνα του Ακίτα θα το προστάτευε από τα αιχμηρά νύχια και η έμφυτη αφοσίωση του κουταβιού στον φίλο του στο παιχνίδι θα παρείχε την επιθυμητή συντροφιά και προστασία στο μπερδεμένο, ορφανό τιγράκι. Το Ακίτα υπηρέτησε με επιτυχία το ρόλο αυτό και “αποσύρθηκε” από τη δουλειά όταν η τίγρης έφτασε σχεδόν στην ενηλικίωση.

Πρόκειται για έναν σκύλο που είναι πραγματικά ατρόμητος, με πλήρη αυτοπεποίθηση και θα επιδείξει ακλόνητη αφοσίωση στην οικογένεια.

Μέγεθος

Τα αρσενικά έχουν ύψος 66 έως 71 εκατοστά και ζυγίζουν 38 έως 59 κιλά. Τα θηλυκά έχουν ύψος 61 έως 66 εκατοστά και ζυγίζουν 32 έως 50 κιλά.

Προσωπικότητα

Το Ακίτα είναι ένας τολμηρός και ισχυρογνώμων σκύλος, φυσικά επιφυλακτικός απέναντι στους ξένους, αλλά εξαιρετικά πιστός στην οικογένειά του. Είναι άγρυπνα, έξυπνα και θαρραλέα. Έχουν την τάση να είναι επιθετικά απέναντι σε άλλα σκυλιά, ειδικά σε εκείνα του ίδιου φύλου. Ταιριάζουν καλύτερα σε νοικοκυριά με ένα μόνο σκυλί.

Με την οικογένεια, το Ακίτα είναι στοργικό και παιχνιδιάρικο. Απολαμβάνουν τη συντροφιά της οικογένειάς τους και θέλουν να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Είναι εύστοχα και τους αρέσει να μεταφέρουν παιχνίδια και οικιακά αντικείμενα. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι δεν γαβγίζουν ποτέ, στην πραγματικότητα είναι θορυβώδη, είναι γνωστό ότι γκρινιάζουν, βογκάνε -και, ναι, γαβγίζουν αν πιστεύουν ότι η κατάσταση το δικαιολογεί.

Έχετε υπόψη σας, ότι η ισχυρή προσωπικότητα του Ακίτα μπορεί να είναι υπερβολική. Δεν είναι ο σκύλος για έναν ιδιοκτήτη που τα αποκτά για πρώτη φορά και δεν είναι για τους δειλούς. Χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη που να μπορεί να τους παρέχει αυστηρή, στοργική πειθαρχία.

Η ενασχόληση είναι απαραίτητη γι’ αυτή τη δραστήρια ράτσα. Χρειάζονται άφθονη άσκηση για να μην βαρεθούν και, με τη σειρά τους, γίνουν καταστροφικά.

Τα εκ φύσεως προστατευτικά Ακίτα έχουν την τάση να γίνονται επιθετικά αν τους επιτραπεί ή αν δεν ανατραφούν σωστά. Η εκπαίδευση του Ακίτα είναι απαραίτητη, το ίδιο και η σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η ράτσα είναι πεισματάρα, οπότε χρειάζεται επιπλέον υπομονή για να τους διδάξετε τους σωστούς σκυλίσιους τρόπους.

Υγεία

Τα Akitas είναι γενικά υγιή, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπή σε ορισμένες καταστάσεις και ασθένειες.

 • Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία το μηριαίο οστό δεν εφαρμόζει καλά στην άρθρωση του ισχίου. Ορισμένα σκυλιά παρουσιάζουν πόνο και χωλότητα στο ένα ή και στα δύο πίσω πόδια, αλλά άλλα δεν εμφανίζουν εξωτερικά σημάδια δυσφορίας. (Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος διάγνωσης του προβλήματος.) Σε κάθε περίπτωση, η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί καθώς ο σκύλος μεγαλώνει. Οι σκύλοι με δυσπλασία του ισχίου δεν πρέπει να αναπαράγονται. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς προσφέρουν αποδείξεις ότι οι γονείς έχουν ελεγχθεί για δυσπλασία του ισχίου και δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
 • Η γαστρική διάταση-βρόγχος, κοινώς αποκαλούμενη φούσκωμα, είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που επηρεάζει μεγάλα, βαθύ στήθος σκυλιά όπως τα Akitas. Αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αν τρώνε ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα, τρώνε γρήγορα, πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού μετά το φαγητό και ασκούνται έντονα μετά το φαγητό. Το φούσκωμα συμβαίνει όταν το στομάχι διογκώνεται με αέριο ή αέρα και στη συνέχεια συστρέφεται. Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να ρευτεί ή να κάνει εμετό για να απαλλαγεί από την περίσσεια αέρα στο στομάχι του και εμποδίζεται η φυσιολογική επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Η αρτηριακή πίεση πέφτει και ο σκύλος πέφτει σε σοκ. Χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα, ο σκύλος μπορεί να πεθάνει. Υποπτευθείτε φούσκωμα εάν ο σκύλος σας έχει διογκωμένη κοιλιά, έχει υπερβολικό σάλιο και κάνει αναγωγές χωρίς να κάνει εμετό. Μπορεί επίσης να είναι ανήσυχος, καταθλιπτικός, ληθαργικός και αδύναμος, παρουσιάζοντας γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Είναι σημαντικό να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.
 • Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Θεωρείται ότι ευθύνεται για καταστάσεις όπως η επιληψία, η αλωπεκία (τριχόπτωση), η παχυσαρκία, ο λήθαργος, η υπερμελάγχρωση, το πυόδερμα και άλλες δερματικές παθήσεις. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα.
 • Η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA) είναι μια οικογένεια οφθαλμικών παθήσεων που περιλαμβάνει τη σταδιακή επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς. Στην αρχή της νόσου, οι προσβεβλημένοι σκύλοι τυφλώνονται τη νύχτα- χάνουν την όρασή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς η νόσος εξελίσσεται. Πολλοί προσβεβλημένοι σκύλοι προσαρμόζονται καλά στην περιορισμένη ή χαμένη όρασή τους, εφόσον το περιβάλλον τους παραμένει το ίδιο.
 • Η σμηγματορροϊκή αδενίτιδα (ΣΑ) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στα Akitas. Αυτή η γενετική πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συχνά συγχέεται με υποθυρεοειδισμό, αλλεργίες ή άλλες παθήσεις. Όταν ένας σκύλος έχει ΣΑ, οι σμηγματογόνοι αδένες στο δέρμα φλεγμαίνουν (για άγνωστους λόγους) και τελικά καταστρέφονται. Αυτοί οι αδένες συνήθως παράγουν σμήγμα, μια λιπαρή έκκριση που βοηθά στην αποφυγή της ξήρανσης του δέρματος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά όταν ο σκύλος είναι από ενός έως πέντε ετών: οι προσβεβλημένοι σκύλοι έχουν συνήθως ξηρό, φολιδωτό δέρμα και τριχόπτωση στην κορυφή του κεφαλιού, στο λαιμό και στην πλάτη. Οι σοβαρά προσβεβλημένοι σκύλοι μπορεί να έχουν παχυσμένο δέρμα και δυσάρεστη οσμή, μαζί με δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις. Αν και το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό, μπορεί να είναι δυσάρεστο για το σκύλο. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει βιοψία του δέρματος εάν υποπτεύεται ΣΑ και στη συνέχεια θα συζητήσει μαζί σας διάφορες θεραπευτικές επιλογές.

Φροντίδα

Το Ακίτα είναι πιο ευτυχισμένο και τα καταφέρνει καλύτερα όταν ζει μέσα στην οικογένειά του. Αυτή η ράτσα δεν είναι υπερκινητική, αλλά χρειάζεται καθημερινή άσκηση. Τριάντα λεπτά έως μία ώρα την ημέρα είναι αρκετά για ένα Ακίτα- οι γρήγοροι περίπατοι, το τζόκινγκ (για έναν ενήλικο σκύλο άνω των δύο ετών) και το ξεφάντωμα στην αυλή είναι αγαπημένες δραστηριότητες. Οι επισκέψεις σε πάρκο σκύλων μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, δεδομένης της επιθετικής τάσης του Ακίτα απέναντι σε άλλα σκυλιά.

Λόγω της υψηλής νοημοσύνης αυτής της ράτσας, μια ποικίλη ρουτίνα είναι το καλύτερο. Αυτό που δεν θέλετε είναι ένα βαριεστημένο Ακίτα. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς όπως το γάβγισμα, το σκάψιμο, το μάσημα και η επιθετικότητα. Συμπεριλάβετε το Ακίτα στις οικογενειακές δραστηριότητες και μην το αφήνετε μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μια ασφαλώς περιφραγμένη αυλή είναι επίσης σημαντική, τόσο για την ασφάλεια του Ακίτα όσο και για την ασφάλεια των ξένων που μπορεί να μπουν κατά λάθος στην περιοχή του. Αν και συνήθως δεν είναι επιθετικά με τους επισκέπτες αν η οικογένειά τους είναι στο σπίτι, εκτός αν οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι τριγύρω. Το Ακίτα είναι ένας πιστός φύλακας και θα προστατεύσει από οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως απειλή.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανατροφή ενός κουταβιού Ακίτα. Αυτά τα σκυλιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα μεταξύ της ηλικίας των τεσσάρων και των επτά μηνών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε διαταραχές των οστών. Τα καταφέρνουν καλά με μια υψηλής ποιότητας, χαμηλών θερμίδων διατροφή που τα εμποδίζει να μεγαλώνουν υπερβολικά γρήγορα. Επιπλέον, μην αφήνετε το κουτάβι Akita να τρέχει και να παίζει σε σκληρές επιφάνειες, όπως το πεζοδρόμιο- το κανονικό παιχνίδι στο γρασίδι είναι μια χαρά. Αποφύγετε τα αναγκαστικά άλματα ή το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες μέχρι ο σκύλος να είναι τουλάχιστον δύο ετών και οι αρθρώσεις του να έχουν διαμορφωθεί πλήρως (τα μαθήματα αγωνιστικότητας για κουτάβια, με τα άλματα των τριών εκατοστών, είναι μια χαρά).

Διατροφή

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα: 375 έως 625 γραμμάρια ξηρής τροφής υψηλής ποιότητας την ημέρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ποσότητα που τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Οι σκύλοι είναι άτομα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ένας ιδιαίτερα δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερη τροφή από έναν σκύλο του καναπέ. Η ποιότητα της τροφής σκύλου που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά – όσο καλύτερη είναι η τροφή σκύλου, τόσο περισσότερο θα θρέψει τον σκύλο σας και τόσο λιγότερη ποσότητα θα χρειαστεί να ρίξετε στο μπολ του σκύλου σας.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τη διαμόρφωση μιας κατάλληλης δίαιτας για τον εκάστοτε σκύλο σας.

Χρώμα τριχώματος και περιποίηση

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρώματα και συνδυασμοί χρωμάτων στο αμερικανικό Akita, όπως το μαύρο, το λευκό, το σοκολατί, ένας συνδυασμός χρώματος και λευκού ή το brindle. Το Akita έχει διπλό τρίχωμα, με το κάτω τρίχωμα να είναι πολύ πυκνό και βελούδινο- το επάνω τρίχωμα είναι κοντό.

Συνολικά, η περιποίηση του Ακίτα δεν είναι τρομερά δύσκολη. Όμως το Ακίτα βγάζει πολύ τρίχωμα, οπότε το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα θα είναι ο νέος τρόπος ζωής σας αν επιλέξετε αυτή τη ράτσα. Η γούνα του Ακίτα θα βρεθεί στα έπιπλα, τα ρούχα, τα πιάτα, στο φαγητό και θα σχηματίσει μυριάδες κουκιά σκόνης στα πατώματα και τα χαλιά. Η πιο έντονη αποβολή εμφανίζεται δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα βοηθά στη μείωση της ποσότητας των τριχών στο σπίτι σας και διατηρεί το βελούδινο τρίχωμα του Ακίτα υγιές.

Παρά τις συνήθειές τους για αυτο-χτένισμα, τα Ακίτα χρειάζονται επίσης μπάνιο κάθε τρεις μήνες περίπου. Φυσικά, πιο συχνά είναι εντάξει αν ο σκύλος σας κυλήσει σε λασπόλακκο ή σε κάτι που μυρίζει. Τα νύχια πρέπει να κόβονται μία φορά το μήνα και τα αυτιά να ελέγχονται μία φορά την εβδομάδα για βρωμιά, ερυθρότητα ή άσχημη οσμή που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Επίσης, σκουπίστε τα αυτιά εβδομαδιαία, χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι βρεγμένο με απαλό, ισορροπημένο σε pH καθαριστικό για τα αυτιά, για να αποφύγετε τα προβλήματα.

Όπως συμβαίνει με όλες τις φυλές, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την περιποίηση του Akita σε νεαρή ηλικία. Κάνοντας την περιποίηση μια θετική και καταπραϋντική εμπειρία, θα εξασφαλίσετε ευκολότερο χειρισμό καθώς το κουτάβι Akita θα μεγαλώνει και θα γίνεται ένας μεγάλος, ιδιόρρυθμος ενήλικας.

Παιδιά και άλλα κατοικίδια

Οι ενήλικες πρέπει πάντα να επιβλέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ σκύλων και παιδιών, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αυτή τη ράτσα. Κανένα παιδί δεν θα μπορούσε να έχει πιο πιστό φύλακα και συμπαίκτη από ένα Ακίτα, αλλά ένα κακοποιημένο Ακίτα μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του παιδιού σας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διδάξετε στους νέους να σέβονται και να είναι ευγενικοί σε όλες τις αλληλεπιδράσεις τους με τους σκύλους. Το παιχνίδι μεταξύ σκύλων και παιδιών πρέπει πάντα να επιβλέπεται, ακόμη και με καλά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Τούτου λεχθέντος, το Ακίτα είναι κατάλληλο για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει συνήθως να ζουν σε νοικοκυριό με ένα κατοικίδιο, επειδή μπορεί να είναι επιθετικά απέναντι σε άλλα σκυλιά και θα κυνηγήσουν άλλα κατοικίδια, αν δεν εκπαιδευτούν σωστά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο