Άγχος αποχωρισμού στα σκυλιά

Από Puppify Team 19 Ελάχιστη ανάγνωση
Curious Beagle dog looking out an open window. What's going on out there?

Το άγχος αποχωρισμού στα κουτάβια μπορεί συχνά να προληφθεί μέσω της κατάλληλης κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να εκθέτετε τα κουτάβια σε μια ποικιλία ανθρώπων και ζώων για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διδάξετε στα κουτάβια πώς να έχουν χρόνο μόνοι τους και να διασκεδάζουν με παιχνίδια. Όταν βγάζετε το κουτάβι σας από τον χρόνο που περνάει μόνο του για να αλληλεπιδράσει με την οικογένειά σας, φροντίστε να το επιβραβεύετε για το ήρεμο και ανεξάρτητο παιχνίδι με τα παιχνίδια του. Με τη σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση του κουταβιού σας, θα νιώθει πιο άνετα όταν είναι μόνο του ή με άλλους και θα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει άγχος αποχωρισμού στο μέλλον.

Ενότητες
Πώς μπορώ να ξέρω αν το πρόβλημα του σκύλου μου οφείλεται σε άγχος αποχωρισμού;Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος μου μπορεί να εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές;Όταν πρέπει να φύγω, τι μπορώ να κάνω άμεσα για να αποτρέψω τις ζημιές;Τι πρέπει να γίνει πριν από τις αναχωρήσεις;Τι πρέπει να κάνω αν γυρίσω σπίτι και βρω ένα χάος;Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το άγχος κατά την αναχώρηση;Ο σκύλος μου αρχίζει να αγχώνεται ακόμα και πριν φύγω. Τι μπορώ να κάνω;Τι μπορεί να γίνει για να επανεκπαιδευτεί ο σκύλος ώστε να μειωθεί η εξάρτηση και η ακολουθία;Πώς μπορώ να μάθω στον σκύλο μου να δέχεται τις αναχωρήσεις μου;Πώς μπορώ να προχωρήσω στην έξοδο από το σπίτι;Πώς γίνεται ο σκύλος μου να αγχώνεται τόσο πολύ όταν φεύγω από το σπίτι, αλλά να είναι μια χαρά όταν βγαίνω από το αυτοκίνητο;Είναι χρήσιμη η φαρμακευτική θεραπεία;

Πώς μπορώ να ξέρω αν το πρόβλημα του σκύλου μου οφείλεται σε άγχος αποχωρισμού;

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια κοινή διαταραχή συμπεριφοράς στους σκύλους που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος και αγωνία όταν αποχωρίζονται τους ιδιοκτήτες τους. Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορές όπως φωνητικοποίηση, καταστροφή και ακαθαρσίες στο σπίτι όταν μένουν μόνοι τους. Μπορεί επίσης να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους από δωμάτιο σε δωμάτιο και σπάνια να περνούν χρόνο μόνα τους σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων αναχωρήσεων, όπως όταν ο ιδιοκτήτης πηγαίνει στη δουλειά. Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού μπορεί επίσης να είναι ενθουσιασμένοι και διεγερμένοι όταν ο ιδιοκτήτης τους επιστρέφει στο σπίτι. Για να αποτρέψετε το άγχος αποχωρισμού στα κουτάβια, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε ώρες που θα περνούν μόνα τους στο κλουβί ή στο κρεβάτι τους.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού λόγω αρνητικών εμπειριών όταν είναι μόνα τους, όπως καταιγίδες ή πυροτεχνήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τόσο το άγχος αποχωρισμού όσο και οι φοβίες θορύβου ή καταιγίδας.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος μου μπορεί να εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές;

Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού μπορεί να εκδηλώνουν συμπεριφορές όπως φωνές, καταστροφή ή κένωση όταν φεύγουν οι ιδιοκτήτες τους ή λίγο μετά την αναχώρηση. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να επικεντρώνονται στα αντικείμενα του ιδιοκτήτη ή στις πόρτες από τις οποίες φεύγουν οι ιδιοκτήτες και είναι συχνά πιο πιθανό να εμφανιστούν όσο περισσότερο λείπουν οι ιδιοκτήτες.

Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν ο σκύλος παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές όταν είναι περιορισμένος ενώ ο ιδιοκτήτης βρίσκεται στο σπίτι, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει άγχος περιορισμού ή φραγμού. Εξωτερικά γεγονότα όπως οικοδομικές εργασίες, καταιγίδες ή πυροτεχνήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν καταστροφικές συμπεριφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιατρικά προβλήματα όπως απώλεια ακοής ή όρασης, πόνος ή γνωστική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσουν σε ηλικιωμένους σκύλους να γίνουν πιο ανήσυχοι και να αναζητούν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους για ασφάλεια.

Η δημιουργία μιας ηχογράφησης ή ενός αποσπάσματος βίντεο με τη συμπεριφορά του σκύλου όταν είναι μόνος του μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί αν οι συμπεριφορές οφείλονται σε άγχος αποχωρισμού.

πως να αντιμετωπισετε το αγχοσ αποχωρισμου στα σκυλια
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος αποχωρισμού του σκύλου σας, είναι σημαντικό να καθιερώσετε πρώτα μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα και να του παρέχετε ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να εντοπίσετε τις ανταμοιβές που αναζητά ο σκύλος σας και να τις χρησιμοποιείτε μόνο για να ενισχύσετε τις επιθυμητές συμπεριφορές και όχι για την αναζήτηση προσοχής ή την παρακολούθηση.

Διδάσκοντας το σκύλο σας να χαλαρώνει και να ηρεμεί χωρίς τη συνεχή παρουσία σας, θα είναι πιο πιθανό να το κάνει όταν λείπετε. Μέχρι ο σκύλος σας να είναι σε θέση να χαλαρώσει και να ηρεμήσει όσο είστε στο σπίτι, είναι απίθανο να είναι σε θέση να το κάνει όταν φεύγετε.
Καθιερώστε μια προβλέψιμη ρουτίνα
Για να βοηθήσετε τον ανήσυχο σκύλο σας να αισθάνεται πιο ήρεμος και ασφαλής, είναι σημαντικό να του καθιερώσετε μια προβλέψιμη ρουτίνα. Αυτό περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των ωρών για την προσοχή, την άσκηση, τη σίτιση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι και την κένωση, καθώς και περιόδους απροσεξίας για τον ύπνο και το παιχνίδι με τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να προγραμματίσετε το παιχνίδι με αντικείμενα και τον υπνάκο για τις ώρες που κανονικά θα αναχωρούσατε, ώστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να προβλέψει καλύτερα και να προετοιμαστεί για την απουσία σας. Με την καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας, ο σκύλος σας θα μπορέσει να προβλέψει και να αντιμετωπίσει καλύτερα τις αλλαγές στην καθημερινότητά του.
Εμπλουτίστε το περιβάλλον του σκύλου και ικανοποιήστε τις ανάγκες του
Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αισθάνεται ήρεμος και χαλαρός, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι κοινωνικές, σωματικές και ψυχικές του ανάγκες ικανοποιούνται κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής σας μαζί του. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή τακτικών διαδραστικών συνεδριών, παιχνιδιού, άσκησης, εκπαίδευσης και ευκαιριών για κένωση. Με την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, ο σκύλος σας θα είναι πιο έτοιμος να χαλαρώσει όταν τελειώσει κάθε συνεδρία.

Η παροχή νέων και διεγερτικών παιχνιδιών, όπως παιχνίδια για μάσημα και παιχνίδια για τάισμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει απασχολημένος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια των περιόδων χαλάρωσης. Η εξασφάλιση της ικανοποίησης των αναγκών του σκύλου σας μέσω των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, του παιχνιδιού και του εμπλουτισμού του περιβάλλοντος μπορεί να τον βοηθήσει να αισθάνεται πιο χαλαρός και ικανοποιημένος.
Καθιερώστε ένα προβλέψιμο πρωτόκολλο για τις ανταμοιβές
Εάν ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού, μπορεί να εκτιμά ιδιαίτερα τις ανταμοιβές, όπως προσοχή, παιχνίδι, λιχουδιές, φαγητό και παιχνίδια. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποιες συμπεριφορές πρέπει να μάθει ο σκύλος σας και ποιες συμπεριφορές δεν πρέπει να ενισχυθούν. Με το άγχος αποχωρισμού, είναι σημαντικό να ενισχύετε τις ήρεμες, χαλαρές και ανεξάρτητες συμπεριφορές, ενώ αγνοείτε τις συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή και ακολουθούν.

Η εκπαίδευση θα πρέπει να εστιάζει στη διδασκαλία του σκύλου σας να ηρεμεί και να χαλαρώνει κατόπιν εντολής, όπως με παρατεταμένη παραμονή κάτω ή με το να πηγαίνει σε ένα καθορισμένο κρεβάτι ή στρώμα. Αν ο σκύλος σας αναζητά προσοχή, μπορείτε είτε να τον αγνοήσετε μέχρι να ηρεμήσει είτε να τον βάλετε να εκτελέσει μια συμπεριφορά, όπως η παραμονή κάτω, πριν του δώσετε την προσοχή ως ανταμοιβή. Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που ο σκύλος σας περνάει στην παραμονή κάτω ή στο χαλάκι πριν λάβει προσοχή. Ο στόχος είναι να διδάξετε στο σκύλο σας ότι η ήρεμη, ήσυχη συμπεριφορά είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβει προσοχή, αντί να τον αγνοήσετε εντελώς.
Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να ηρεμεί
Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να ηρεμεί με εντολή, επικεντρωθείτε στην ενίσχυση του για τη χαλάρωση στο κρεβάτι ή το χαλάκι του (ή το κλουβί του) πριν δώσετε οποιαδήποτε ανταμοιβή. Είναι σημαντικό να αγνοήσετε τις συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή και να αποφύγετε τις περιστασιακές αλληλεπιδράσεις για τις πρώτες εβδομάδες, ώστε να καταστήσετε σαφές στο σκύλο σας ότι η ηρεμία είναι το κλειδί για τη λήψη ανταμοιβών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές όπως τα δέλεαρ τροφής, την εκπαίδευση με clicker ή την εκπαίδευση με λουρί κεφαλής για να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει να ηρεμεί κατόπιν εντολής. Αυξήστε σταδιακά το χρονικό διάστημα που ο σκύλος σας μένει στη θέση “κάτω” ή στο κρεβάτι ή στο χαλάκι του προτού λάβει ανταμοιβές όπως προσοχή, στοργή, λιχουδιές ή παιχνίδι. Ο στόχος αυτής της εκπαίδευσης είναι να μάθει ο σκύλος σας να κάθεται άνετα με το σήμα σας.
Αναπτύξτε έναν χώρο και μια επιφάνεια για χαλάρωση
Ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου χώρου, όπως ένα κρεβάτι ή ένα χαλάκι σε ένα δωμάτιο, ένα μαντρί ή ένα κλουβί, για να ξεκουράζεται ο σκύλος σας, να κοιμάται, να παίζει με παιχνίδια ή να κοιμάται, μπορεί να του προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να ηρεμεί όταν δεν είστε στο σπίτι. Για να μάθετε στο σκύλο σας να χρησιμοποιεί αυτή την περιοχή, μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά ως δέλεαρ ή ένα λουρί και ένα λουρί κεφαλής για να τον οδηγήσετε στον καθορισμένο χώρο. Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που περνάει ο σκύλος σας στην περιοχή και ενθαρρύνετε μια χαλαρή αντίδραση πριν δώσετε ανταμοιβές.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα οδόφραγμα, ένα δέσιμο ή ένα κλουβί για να κρατήσετε το σκύλο σας στην περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας είναι ήρεμος και κατασταλαγμένος όταν απελευθερώνεται, προκειμένου να αποφύγετε την ενίσχυση της συμπεριφοράς κλάματος ή γαβγίσματος. Στο πλαίσιο της ρουτίνας εκπαίδευσής του, μπορείτε να βάζετε το σκύλο σας να ξαπλώνει στο χαλάκι του μετά από κάθε άσκηση, παιχνίδι και προπόνηση για να κοιμηθεί ή να παίξει με τα δικά του παιχνίδια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα για το σκύλο σας.

Εκτός από τη χρήση του καθορισμένου χώρου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, της άσκησης και της εκπαίδευσης, μπορείτε να επικεντρωθείτε στο να δίνετε στο σκύλο σας μερικές ή όλες τις ανταμοιβές του (όπως λιχουδιές, παιχνίδια, μασούρια, στοργή ή παιχνίδια για τάισμα) σε αυτόν το χώρο. Στοιχεία όπως ένα ηχητικό σύνθημα, όπως ένα ραδιόφωνο ή μια τηλεόραση, ένα άρωμα, όπως κεριά αρωματοθεραπείας, ή ένα ρούχο με το άρωμα του ιδιοκτήτη μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας και στη σύνδεση του χώρου με τη χαλάρωση και την παρουσία του ιδιοκτήτη.

Αυτή η ρουτίνα είναι παρόμοια με την εκπαίδευση στο κλουβί, όπου το κρεβάτι ή το χαλάκι γίνεται ο καθορισμένος χώρος ύπνου ή παιχνιδιού του σκύλου. Ένα άνετο κρεβάτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση μιας χαλαρής αντίδρασης στο σκύλο σας. Εστιάζοντας στην ενίσχυση του σκύλου σας για τη χαλάρωση σε αυτόν τον καθορισμένο χώρο, μπορείτε να τον βοηθήσετε να τον συνδέσει με τη χαλάρωση και την ασφάλεια όταν δεν είστε στο σπίτι.
Δουλέψτε στις απαντήσεις σε απλές εντολές
Μπορείτε επίσης να διδάξετε στο σκύλο σας να κερδίζει ό,τι θέλει, βάζοντάς τον να ανταποκρίνεται σε μια εντολή, όπως “κάτσε”, πριν την λάβει. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας θέλει να βγει έξω, μπορείτε να τον βάλετε να καθίσει πριν του ανοίξετε την πόρτα. Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε επιθυμεί ο σκύλος σας και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υπακοής και στη δημιουργία μιας ισχυρότερης σχέσης με το σκύλο σας.

Όταν πρέπει να φύγω, τι μπορώ να κάνω άμεσα για να αποτρέψω τις ζημιές;

Η αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία και είναι σημαντικό να δουλέψετε με τον σκύλο σας για να τον βοηθήσετε να αισθάνεται πιο άνετα όταν δεν είστε κοντά του. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσλάβετε μια dog sitter, να πάρετε τον σκύλο σας στη δουλειά μαζί σας, να ζητήσετε από έναν φίλο να τον φροντίσει, να τον φιλοξενήσετε ή να πάρετε άδεια από την εργασία σας για να επικεντρωθείτε στην επανεκπαίδευση.

Ενώ η εκπαίδευση σε κλουβί μπορεί να είναι αποτελεσματική για ορισμένα σκυλιά, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν εργάζεστε με σκυλιά με άγχος αποχωρισμού, καθώς μπορεί να αγχωθούν και να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, οδηγώντας ενδεχομένως σε τραυματισμούς. Η επιλογή ενός δωματίου ή μιας περιοχής που δεν αυξάνει περαιτέρω το άγχος του σκύλου σας, όπως η κρεβατοκάμαρα ή η περιοχή σίτισης, μπορεί να είναι η πιο πρακτική επιλογή.

Για να αποφύγετε ζημιές ή φωνές, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε φάρμακα κατά του άγχους ή φερομόνες για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να διορθωθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Οι παγίδες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσετε το σκύλο σας μακριά από περιοχές όπου μπορεί να προκαλέσουν ζημιές.

Για να επανεκπαιδεύσετε τον σκύλο σας ώστε να είναι λιγότερο ανήσυχος κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων, είναι σημαντικό να εργαστείτε για τη μείωση του άγχους συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε το άγχος σε όλες τις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου πριν από την αναχώρηση, κατά τη στιγμή της αναχώρησης και κατά την επιστροφή στο σπίτι. Επιπλέον, ο σκύλος σας θα πρέπει να εκπαιδευτεί να ανέχεται μεγαλύτερες περιόδους απροσεξίας και αποχωρισμού ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να αισθάνεται πιο άνετα και ασφαλής όταν δεν είστε κοντά του.

Τι πρέπει να γίνει πριν από τις αναχωρήσεις;

Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να αντιμετωπίσει το άγχος αποχωρισμού, είναι σημαντικό να του παρέχετε άφθονη άσκηση και εκπαίδευση πριν φύγετε. Εντάξτε το σκύλο σας σε ένα έντονο παιχνίδι και, στη συνέχεια, ολοκληρώστε με μια συνεδρία εκπαίδευσης για να κουράσετε το σκύλο σας και να του δώσετε λίγη προσοχή. Στα τελευταία 15-30 λεπτά πριν φύγετε, αγνοήστε το σκύλο σας και βάλτε τον να πάει στον καθορισμένο χώρο χαλάρωσης με τηλεόραση, ραδιόφωνο ή βίντεο που παίζει.

Αυτό θα βοηθήσει στην απόσπαση της προσοχής τους και στη μείωση του άγχους. Αποφύγετε να αποχαιρετήσετε το σκύλο σας και προσπαθήστε να αποφύγετε να εκτελείτε συνήθεις συνθήματα αναχώρησης, όπως το να ντυθείτε για τη δουλειά, μπροστά στο σκύλο σας. Αντ’ αυτού, μπορείτε να προσπαθήσετε να εκθέσετε το σκύλο σας σε αυτά τα συνθήματα ενώ παραμένετε στο σπίτι, ώστε να μην συνδέονται πλέον με την αναχώρησή σας. Το να παρέχετε στο σκύλο σας νέα παιχνίδια για να παίξει μπορεί επίσης να τον βοηθήσει να απασχοληθεί όσο λείπετε.

Τι πρέπει να κάνω αν γυρίσω σπίτι και βρω ένα χάος;

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος του σκύλου σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αναχωρήσεις, ώστε να τον επανεκπαιδεύσετε να είναι λιγότερο ανήσυχος κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Η ενασχόληση με το παιχνίδι και την άσκηση πριν από την αναχώρηση μπορεί να βοηθήσει στην κούραση του σκύλου σας και να προσφέρει μια περίοδο προσοχής. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15-30 λεπτών πριν από την αναχώρηση, αγνοήστε τον σκύλο σας και βάλτε τον να πάει σε έναν καθορισμένο χώρο χαλάρωσης, όπως ένα κλουβί ή ένα κρεβάτι, με μερικά νέα παιχνίδια για να του αποσπάσετε την προσοχή.

Αποφύγετε την εκτέλεση οποιασδήποτε ρουτίνας που μπορεί να υποδηλώνει την αναχώρησή σας, όπως το να λέτε αντίο, και προσπαθήστε να εκθέσετε το σκύλο σας σε αυτά τα συνθήματα όσο παραμένει στο σπίτι, ώστε να μην είναι πλέον προγνωστικό της αναχώρησής σας. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, είναι σημαντικό να αγνοείτε τον σκύλο σας μέχρι να ηρεμήσει και να αποφεύγετε την τιμωρία ή τους ενθουσιασμένους χαιρετισμούς. Αυτό θα διδάξει στο σκύλο σας ότι η γρήγορη ηρεμία θα οδηγήσει σε προσοχή από εσάς.

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το άγχος κατά την αναχώρηση;

Για να μειώσετε το άγχος του σκύλου σας κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων, προσφέρετε ένα έντονο παιχνίδι ή άσκηση πριν από την αναχώρηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κούραση του σκύλου σας και να του προσφέρει μια περίοδο προσοχής. Οι συνεδρίες εκπαίδευσης μπορούν επίσης να είναι ένας καλός τρόπος να αλληλεπιδράσετε με το σκύλο σας και να τον κρατήσετε απασχολημένο.

Για τα τελευταία 15-30 λεπτά πριν από την αναχώρησή σας, αγνοήστε το σκύλο σας και οδηγήστε τον στον καθορισμένο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης με την αναπαραγωγή ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή βίντεο. Προσφέρετε τους νέα και ελκυστικά παιχνίδια για να τους κρατήσετε απασχολημένους όσο φεύγετε. Αποφύγετε να τον αποχαιρετήσετε και προσπαθήστε να εκτελέσετε τις ρουτίνες αναχώρησης μακριά από τα μάτια του σκύλου σας. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, αγνοήστε τον σκύλο σας μέχρι να ηρεμήσει και να κατασταλάξει.

Παρέχετε ειδικές τροφικές λιχουδιές ή παιχνίδια που αποσπούν την προσοχή του σκύλου σας κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα δεύτερο κατοικίδιο για να τον απασχολεί, αν είναι απαραίτητο. Καθορίστε τι είναι αυτό που παρακινεί καλύτερα το σκύλο σας και παρέχετε του παιχνίδια ή δραστηριότητες που θα διατηρήσουν την προσοχή του.

Ο σκύλος μου αρχίζει να αγχώνεται ακόμα και πριν φύγω. Τι μπορώ να κάνω;

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχος κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων, είναι σημαντικό να αποφύγετε οποιαδήποτε ερεθίσματα που προκαλούν άγχος πριν από την αναχώρηση. Αυτά τα συνθήματα περιλαμβάνουν πράγματα όπως το να παίρνετε τα κλειδιά σας, να βάζετε τα παπούτσια σας ή να σηκώνετε τον χαρτοφύλακά σας, τα οποία ο σκύλος σας έχει μάθει να συνδέει με την αναχώρησή σας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να εκθέσετε το σκύλο σας σε αυτά τα ερεθίσματα όσο είστε ακόμα στο σπίτι, αλλά παραμείνετε στο σπίτι και μην βγείτε.

Αυτό θα βοηθήσει τον σκύλο σας να μάθει ότι αυτά τα ερεθίσματα δεν προμηνύουν πάντα ότι φεύγετε, γεγονός που θα μειώσει το άγχος όταν τελικά αποχωρήσετε. Κάντε αυτή την εκπαίδευση μόνο μερικές φορές την ημέρα και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ήρεμος και ήσυχος πριν παρουσιάσετε ξανά τα ερεθίσματα.

Τελικά, ο σκύλος σας θα πρέπει να συνηθίσει σε αυτά τα ερεθίσματα και να μην αγχώνεται πλέον όταν φεύγετε. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να παρέχετε στο σκύλο σας ειδικά παιχνίδια ή λιχουδιές που μπορούν να τον απασχολήσουν και να του αποσπάσουν την προσοχή κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων.

Τι μπορεί να γίνει για να επανεκπαιδευτεί ο σκύλος ώστε να μειωθεί η εξάρτηση και η ακολουθία;


Η εκπαίδευση του σκύλου σας να είναι ανεξάρτητος και χαλαρός στην παρουσία σας είναι το κλειδί για τη μείωση του άγχους αποχωρισμού. Ξεκινήστε μαθαίνοντάς του να μένει στο κρεβάτι του ή στον καθορισμένο χώρο χαλάρωσης, αντί να σας ακολουθεί συνεχώς.

Η επιβράβευση της ήρεμης συμπεριφοράς, αντί της συμπεριφοράς που αναζητά προσοχή, θα βοηθήσει το σκύλο σας να μάθει ότι μπορεί να χαλαρώσει και να είναι ανεξάρτητος. Προγραμματίστε τακτικές συνεδρίες προσοχής, αλληλεπίδρασης και παιχνιδιού με το σκύλο σας και αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περνάει χαλαρώνοντας στην ήσυχη περιοχή του χωρίς την προσοχή σας. Αυτό θα βοηθήσει το σκύλο σας να συνηθίσει τη ρουτίνα και να είναι πιο ήρεμος όταν φεύγετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ασκήσεις παραμονής κάτω και στρώματος για να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει να χαλαρώνει με εντολή.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και υπομονή, αλλά επιβραβεύοντας σταθερά την ήρεμη συμπεριφορά και αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια της απροσεξίας, μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει το άγχος του αποχωρισμού.

Πώς μπορώ να μάθω στον σκύλο μου να δέχεται τις αναχωρήσεις μου;

Η εκπαίδευση του σκύλου σας ώστε να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεών σας περιλαμβάνει τη διδασκαλία του να χαλαρώνει και να είναι ανεξάρτητος όσο είστε παρών και τη σταδιακή αύξηση της διάρκειας των απουσιών σας. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από δέλεαρ τροφής, εκπαίδευση με clicker και λουριά κεφαλής για να μάθετε στον σκύλο σας να μένει στο χαλάκι του ή στο κλουβί του για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οπτικές και ακουστικές ενδείξεις, όπως μια αγαπημένη κουβέρτα ή μουσική, για να δημιουργήσετε μια αίσθηση χαλάρωσης και ασφάλειας. Καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο άνετος με μεγαλύτερες περιόδους απουσίας, μπορείτε να αρχίσετε να ενσωματώνετε εικονικές αναχωρήσεις και να αυξάνετε σταδιακά τη διάρκεια των απουσιών σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε να επιβραβεύετε την ήρεμη και ανεξάρτητη συμπεριφορά με προσοχή και στοργή και να αγνοείτε συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή.

Με υπομονή και συνεπή εκπαίδευση, ο σκύλος σας θα μάθει τελικά να αποδέχεται και να αισθάνεται άνετα κατά τις αναχωρήσεις σας.

Πώς μπορώ να προχωρήσω στην έξοδο από το σπίτι;

Η εκπαίδευση του σκύλου σας να αποδέχεται τις αναχωρήσεις σας απαιτεί μια σταδιακή διαδικασία εισαγωγής του σκύλου σας στην έννοια της αναχώρησης και της επιστροφής σας. Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει ασκηθεί και έχει κάνει μια σύντομη εκπαίδευση πριν ξεκινήσετε τις εικονικές αναχωρήσεις. Στη συνέχεια, δώστε στο σκύλο σας την εντολή να μείνει στο κρεβάτι ή το χαλάκι του, δώστε του μερικά πρωτότυπα παιχνίδια και λιχουδιές για να του αποσπάσετε την προσοχή και, στη συνέχεια, αναχωρήστε ενώ ο σκύλος σας είναι χαλαρός.

Οι πρώτες εικονικές αναχωρήσεις θα πρέπει να είναι σύντομες, να διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα παραμείνει ήρεμος. Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια της απουσίας σας, αλλά κάντε το τυχαία και αργά για να μην προκαλέσετε άγχος στο σκύλο σας. Είναι επίσης χρήσιμο να μιμείστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πραγματικές αναχωρήσεις, όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του αυτοκινήτου, το άνοιγμα και το κλείσιμο του αυτοκινήτου και η έξοδος από το δρόμο.

Ο στόχος είναι να καταλάβει ο σκύλος σας ότι οι αναχωρήσεις είναι σύντομες και ότι θα επιστρέψετε γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να αυξάνετε τον χρόνο που λείπετε μόνο αν ο σκύλος σας παραμένει χαλαρός όταν φεύγετε.

Πώς γίνεται ο σκύλος μου να αγχώνεται τόσο πολύ όταν φεύγω από το σπίτι, αλλά να είναι μια χαρά όταν βγαίνω από το αυτοκίνητο;

Για να επανεκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αποδέχεται τις αποχωρήσεις σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με ασκήσεις εκπαίδευσης όπου ο σκύλος σας παραμένει στο κρεβάτι ή στο χαλάκι του ενώ είστε παρόντες. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο και το επίπεδο χαλάρωσης σε κάθε συνεδρία, μέχρι ο σκύλος σας να νιώθει άνετα να μένει στον καθορισμένο χώρο του με την παρουσία σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να απομακρύνεστε και να επιστρέφετε για να ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο άνετος, μπορείτε να αρχίσετε τις εικονικές αποχωρήσεις, ξεκινώντας με σύντομες απουσίες και αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο που λείπετε. Είναι σημαντικό να ξεκινάτε πάντα τις αναχωρήσεις με τον σκύλο σας σε χαλαρή κατάσταση και να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο που λείπετε τυχαία. Η χρήση τεχνικών, όπως το να αφήσετε ανοιχτή την τηλεόραση ή να παρέχετε στο σκύλο σας μια αγαπημένη κουβέρτα ή ένα παιχνίδι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ηρεμία του κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων.

Εάν ο σκύλος σας είναι σε θέση να χαλαρώσει στο αυτοκίνητο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τον αφήσετε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων απουσιών για να του δώσετε περαιτέρω αποδείξεις ότι μπορεί να μάθει να χαλαρώνει κατά τη διάρκεια των αναχωρήσεων.

Είναι χρήσιμη η φαρμακευτική θεραπεία;

Φάρμακα, όπως η φλουοξετίνη ή η κλομιπραμίνη, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη μείωση του άγχους σε σκύλους που έχουν άγχος αποχωρισμού, ιδιαίτερα κατά τα αρχικά στάδια της επανεκπαίδευσης. Η θεραπεία με φερομόνες μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στη μείωση του άγχους τόσο όταν βρίσκεστε στο σπίτι όσο και όταν λείπετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης είναι απαραίτητο για να βοηθήσετε το σκύλο σας να γίνει πιο ανεξάρτητος και να νιώθει άνετα μόνος του. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού του σκύλου σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο