8 κοινά προβλήματα με τα πόδια του σκύλου

Από Puppify Team 7 Ελάχιστη ανάγνωση

Η διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των ποδιών ενός σκύλου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εξυπηρετούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες, όπως η μόνωση, η πρόσφυση, η ισορροπία και η απορρόφηση κραδασμών. Ωστόσο, είναι σύνηθες οι σκύλοι να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τα πόδια τους, τα οποία μπορεί να οφείλονται στο περιβάλλον ή στη διατροφή τους. Η τακτική επιθεώρηση και φροντίδα είναι απαραίτητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Εκτός από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η διατροφή ενός σκύλου, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και των λιχουδιών του, μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα με τις πατούσες. Ορισμένα κοινά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν:

  1. Κύστεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί να απαιτούν θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου.
  2. Ξηρά και ραγισμένα πέλματα, τα οποία μπορεί να προκληθούν από διάφορες συνθήκες, όπως καυτό πεζοδρόμιο, κρύο, χημικές ουσίες, ξηρός αέρας, τραχιές επιφάνειες και υπερβολικό γλείψιμο.
  3. Γδαρσίματα και κοψίματα, τα οποία μπορεί να προκληθούν από ξένα αντικείμενα στο έδαφος ή από τραχύ ή ανώμαλο έδαφος και μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα.
  4. Παράσιτα όπως τσιμπούρια και ακάρεα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια και δυσφορία και μπορεί να απαιτούν θεραπεία από κτηνίατρο.
  5. Λοιμώξεις των ποδιών του σκύλου που προκαλούνται από βακτήρια ή μύκητες, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν ως κνησμός, ερυθρότητα και ελαιώδεις εκκρίσεις και μπορεί να απαιτούν ιατρική θεραπεία.
  6. Φουσκάλες και εγκαύματα που προκαλούνται από καυτές επιφάνειες, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένα, κόκκινα ή φουσκώδεις πατούσες και απαιτούν ιατρική περίθαλψη.
  7. Προβλήματα με τα νύχια, συμπεριλαμβανομένων των υπερμεγέθη, ενσφηνωμένων ή σχισμένων νυχιών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσκολία στο περπάτημα και μπορεί να απαιτούν θεραπεία από κτηνίατρο.
  8. Αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και υπερβολικό γλείψιμο των ποδιών και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων των αυτιών και των ποδιών και προβλημάτων με τους πρωκτικούς αδένες. Οι αλλεργίες θα πρέπει να αξιολογούνται από κτηνίατρο.

Φροντίδα και πρόληψη για τα πόδια του σκύλου

Η σωστή φροντίδα των ποδιών των σκύλων περιλαμβάνει τακτικό κόψιμο των νυχιών για την πρόληψη της υπερανάπτυξης και τη διατήρηση της δυνατότητας άνετης βάδισης. Το κόψιμο των νυχιών πρέπει να είναι μια ήρεμη και χαμηλού στρες εμπειρία τόσο για το σκύλο όσο και για τον ιδιοκτήτη, και η εκπαίδευση του σκύλου να δέχεται να αγγίζονται τα πόδια του μπορεί να βοηθήσει να γίνει η διαδικασία ευκολότερη.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις καιρικές συνθήκες όταν βγάζετε βόλτα το σκύλο σας, καθώς το ζεστό πεζοδρόμιο και η άμμος το καλοκαίρι και το χημικό λιώσιμο του πάγου το χειμώνα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στις πατούσες του. Για να προστατέψετε τις πατούσες τους σε αυτές τις συνθήκες, μπορείτε να δοκιμάσετε να πλένετε τις πατούσες τους με ζεστό νερό μετά τις βόλτες και να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα ειδικά για σκύλους για να αποφύγετε την ξηρότητα και το σκάσιμο. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε λοσιόν ή ενυδατικές κρέμες που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση σε σκύλους.

Οι έλεγχοι των ποδιών αποτελούν σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας και της ευεξίας των ποδιών του σκύλου σας. Συνιστάται να κάνετε ελέγχους στις πατούσες αφού ο σκύλος σας έχει παίξει έξω ή έχει συμμετάσχει σε επίπονες δραστηριότητες, καθώς αυτές είναι οι στιγμές κατά τις οποίες είναι πιο πιθανό να προκληθούν τραυματισμοί ή να εμφανιστούν ξένα αντικείμενα. Για να κάνετε έναν έλεγχο των ποδιών, εξετάστε προσεκτικά τις πατούσες του σκύλου σας για τυχόν κοψίματα, φουσκάλες ή υπολείμματα και αφαιρέστε τυχόν ξένα αντικείμενα, εφόσον είναι απαραίτητο.

Αν βρείτε έναν μικρό τραυματισμό, όπως ένα κόψιμο ή μια φουσκάλα, καθαρίστε το με ήπιο σαπούνι και νερό και εξετάστε το ενδεχόμενο να δέσετε το πόδι με επίδεσμο, αν υπάρχει συνεχής αιμορραγία. Συνιστάται επίσης να έχετε πρόχειρο ένα κουτί πρώτων βοηθειών για σκύλους για μικροτραυματισμούς και να επικοινωνείτε με έναν κτηνίατρο εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο εφαρμογής μπότας σκύλου.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να επιθεωρείτε και να φροντίζετε τακτικά τα πόδια του σκύλου σας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Τα συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τις πατούσες ενός σκύλου περιλαμβάνουν κύστες, ξηρά και ραγισμένα πέλματα, εκδορές και κοψίματα, παράσιτα, λοιμώξεις, φουσκάλες και εγκαύματα, προβλήματα με τα νύχια και αλλεργίες.

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, το περιβάλλον, η διατροφή και οι τραυματισμοί. Η σωστή φροντίδα των ποδιών για τους σκύλους περιλαμβάνει τακτικό κόψιμο των νυχιών, αποφυγή του περπατήματος σε καυτό πεζοδρόμιο ή άμμο το καλοκαίρι και χημικό λιώσιμο του πάγου το χειμώνα και εφαρμογή ενυδατικής κρέμας ειδικά για σκύλους για την πρόληψη της ξηρότητας και του σκασίματος.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε έλεγχο των πελμάτων μετά το παιχνίδι έξω ή τη συμμετοχή σε έντονες δραστηριότητες και να εφαρμόζετε τις πρώτες βοήθειες για μικροτραυματισμούς, εφόσον είναι απαραίτητο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα των ποδιών του σκύλου σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για καθοδήγηση.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο