5 Συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά λαχανιάζουν

Από Puppify Team 8 Ελάχιστη ανάγνωση

Μπορεί να φαίνεται ότι ο σκύλος σας λαχανιάζει χωρίς λόγο, αλλά το λαχάνιασμα είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά σκύλου που έχει πάντα μια αιτία. Γνωρίζοντας γιατί ο σκύλος σας λαχανιάζει, ίσως υπερβολικά ή ίσως τη νύχτα, θα χρειαστεί να εξετάσετε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει στο σκύλο σας εκείνη τη στιγμή. Είναι αγχωμένος; Ζεσταίνεται; Είναι αφυδατωμένος; Μάθετε τους συνήθεις λόγους για τους οποίους οι σκύλοι λαχανιάζουν, ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε κατάλληλα.

Τι είναι το λαχάνιασμα στους σκύλους;


Η μέτρια έως γρήγορη αναπνοή με ανοιχτό στόμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σκύλων και κουταβιών που μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και επίσης διοχετεύει οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος του σκύλου. Ο σκύλος που λαχανιάζει αναπνέει με το στόμα ανοιχτό και τη γλώσσα κάπως προεξέχουσα.

Το λαχάνιασμα ως μηχανισμός ψύξης είναι απαραίτητο επειδή οι σκύλοι δεν διαθέτουν αποτελεσματικό σύστημα ιδρωτοποιών αδένων όπως οι άνθρωποι. Αντ’ αυτού, οι σκύλοι δροσίζουν το σώμα τους χρησιμοποιώντας την εξάτμιση της υγρασίας από το στόμα και τη γλώσσα και ανταλλάσσοντας τον ζεστό αέρα των πνευμόνων τους με ψυχρότερο εξωτερικό αέρα.

Το λαχάνιασμα δεν πρέπει να συγχέεται με την κοπιαστική αναπνοή. Η κοπιαστική αναπνοή χαρακτηρίζεται από έντονη αναπνοή και μπορεί να συνοδεύεται από ήχους αγωνίας, όπως κλάμα ή γκρίνια, ή σφυρίγματα από τα ρουθούνια ή την τραχεία λόγω απόφραξης.

Συνήθεις λόγοι για το λαχάνιασμα


Ο σκύλος ή το κουτάβι σας μπορεί να λαχανιάζει για έναν από αυτούς τους πέντε λόγους.

Για να δροσιστεί


Ακόμη και αν δεν υπερθερμαίνονται, τα σκυλιά λαχανιάζουν από την άσκηση. Μοιάζει πολύ με τον τρόπο που οι άνθρωποι αναπνέουν βαριά όταν κάνουν αερόβια άσκηση. Ωστόσο, το λαχάνιασμα είναι επίσης ο πρωταρχικός τρόπος για να δροσίζονται οι σκύλοι, επειδή δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι. Αν και τα σκυλιά ιδρώνουν λίγο από τα πέλματα των ποδιών τους, αυτό δεν μπορεί να τα δροσίσει επαρκώς. Αντ’ αυτού, οι σκύλοι δροσίζονται μέσω του στόματός τους.

Το λαχάνιασμα επιτρέπει στους σκύλους να απελευθερώνουν θερμότητα και να την ανταλλάσσουν με πιο δροσερό αέρα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η διαδικασία δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Είναι ακόμη λιγότερο αποτελεσματική για τα σκυλιά με κοντό πρόσωπο (όπως τα μπουλντόγκ ή τα παγκ). Γι’ αυτό τα σκυλιά αρχίζουν να λαχανιάζουν ακόμη και όταν ζεσταίνονται έστω και λίγο. Όσο περισσότερο ζεσταίνεται ένας σκύλος, τόσο πιο έντονο γίνεται το λαχάνιασμα. Μερικές φορές, το έντονο λαχάνιασμα συνοδεύεται από σάλια και ερυθρότητα της γλώσσας και των ούλων.

Μαζί με το έντονο λαχάνιασμα, τα προειδοποιητικά σημάδια υπερθέρμανσης περιλαμβάνουν έντονα κόκκινη γλώσσα και ούλα, μεγάλα μάτια και αδυναμία. Λάβετε μέτρα για την πρόληψη της υπερθέρμανσης διατηρώντας το σκύλο σας δροσερό και ελαχιστοποιώντας την έκθεση στη ζέστη. Λαμβάνετε πάντα προσεκτικά μέτρα για να κρατάτε το σκύλο σας ασφαλή σε ζεστό καιρό. Ποτέ μην αφήνετε ένα σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα μπορεί γρήγορα να ζεσταθούν πολύ περισσότερο από την εξωτερική θερμοκρασία. Όταν έχετε αμφιβολίες, πηγαίνετε το σκύλο σας στον κτηνίατρο για ιατρική φροντίδα.

Ενθουσιασμός ή στρες


Το λαχάνιασμα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη θερμοκρασία του σώματος. Πολλά σκυλιά λαχανιάζουν όταν βιώνουν φόβο, άγχος ή στρες. Παραδείγματα αποτελούν οι βόλτες με το αυτοκίνητο, τα πυροτεχνήματα, το άγχος αποχωρισμού, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και άλλα στρεσογόνα γεγονότα.

Κοιτάξτε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια φόβου ή οποιουδήποτε άλλου είδους άγχους. Η κατανόηση της αιτίας του φόβου ή του άγχους στο σκύλο σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα περιστατικά. Εάν το λαχάνιασμα φαίνεται να σχετίζεται με φόβο, άγχος ή στρες, είναι καλύτερο να απομακρύνετε το σκύλο σας από την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Πολλά σκυλιά λαχανιάζουν όταν παίζουν


Το λαχάνιασμα μπορεί απλώς να είναι ένα σημάδι ευτυχίας του σκύλου σας. Αν είναι έτσι, η υπόλοιπη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας θα αντανακλά αυτή την ευτυχισμένη διάθεση. Η ουρά θα κουνιέται συνήθως με χαρούμενο τρόπο. Το σώμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του σκύλου σας θα είναι κάπως χαλαρά. Τα μάτια θα φαίνονται φωτεινά και χαρούμενα.

Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα, το λαχάνιασμα θα επιβραδυνθεί και τελικά θα σταματήσει. Το συνεχιζόμενο ήπιο λαχάνιασμα με ανοιχτό στόμα και φωτεινά μάτια είναι φυσιολογικό σε έναν χαλαρό, ικανοποιημένο σκύλο. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό είναι το χαμόγελο του σκύλου.

Πόνος ή δυσφορία


Οι σκύλοι είναι αρκετά καλοί στο να κρύβουν τον πόνο και την ασθένεια από τον άνθρωπο. Ορισμένα σκυλιά προσπαθούν περισσότερο από άλλα να κρύψουν τη δυσφορία τους. Ωστόσο, μόλις φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο δυσφορίας, συχνά δεν μπορούν παρά να δείξουν σημάδια, όπως λαχάνιασμα. Ψάξτε για άλλα σημάδια ασθένειας ή πόνου, όπως εμετός, απώλεια όρεξης, διάρροια, λήθαργος, κούτσαιμα, γρήγορος βηματισμός και αλλαγές στη συμπεριφορά. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος ή τραυματισμένος.

Φυσικά προβλήματα

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να λαχανιάζει:

  • Οι σκύλοι με υψηλό πυρετό μπορεί να λαχανιάζουν για να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός τους.
  • Τα φάρμακα που χορηγούνται από τον κτηνίατρο μπορεί να αυξήσουν την αναπνοή ή να προκαλέσουν λαχάνιασμα.
  • Ένα πολύ γεμάτο στομάχι ή φούσκωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει το λαχάνιασμα του σκύλου σας, μερικές φορές ως προετοιμασία για εμετό. Αυτό μπορεί να είναι επείγον και το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως εάν κάνει εμετό ή αγκομαχάει.
  • Η νόσος Cushing, μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό λαχάνιασμα.
  • Η παράλυση του λάρυγγα, μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες που ανοίγουν και κλείνουν τον λάρυγγα στο πίσω μέρος του λαιμού είναι εξασθενημένοι ή παραλυμένοι, είναι μια άλλη αιτία λαχάνιασμα. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους σκύλους μεσαίων και μεγάλων φυλών, όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ.Το λαχάνιασμα συνοδεύεται συχνά από έναν υψηλό συριγμό, γνωστό ως στρίγκλισμα.

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας είναι άρρωστο, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Για ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία, συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας, καθώς έχει εξετάσει το κατοικίδιο ζώο σας, γνωρίζει το ιστορικό υγείας του και μπορεί να κάνει τις καλύτερες συστάσεις για το κατοικίδιό σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο