Πώς ξέρω πότε ο σκύλος μου πεθαίνει;

Από Puppify Team 6 Ελάχιστη ανάγνωση

Το θέμα του φυσικού θανάτου των κατοικίδιων ζώων δεν συζητείται συχνά, αλλά είναι μια σημαντική πτυχή της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων που πρέπει να γνωρίζετε. Όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας σκυλιά, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του θανάτου τους. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να βοηθήσουν στη διαδικασία της ευθανασίας, είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να κατανοήσουν επίσης τι να περιμένουν όταν ένα κατοικίδιο ζώο πεθαίνει φυσιολογικά. Η κατανόηση αυτής της πτυχής της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων μπορεί να μας βοηθήσει να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και άνεση στα κατοικίδιά μας κατά τις τελευταίες ημέρες τους.

Εάν ο σκύλος σας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας βαδίζει προς το θάνατο. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της όρεξης, λήθαργο, δυσκολία στην αναπνοή και μια γενική αίσθηση ότι ο σκύλος σας προετοιμάζεται για το τέλος. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας και να συζητήσετε τρόπους για να κάνετε το κατοικίδιό σας να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να θυμάστε, ο θάνατος ενός αγαπημένου κατοικίδιου ζώου είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και το να αφιερώνετε χρόνο για να παρέχετε παρηγοριά και φροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για να τιμήσετε το δεσμό που μοιραστήκατε.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχετε σε έναν ηλικιωμένο σκύλο ή έναν άρρωστο σκύλο που νοσηλεύεται περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια συντονισμού
 • Απώλεια της όρεξης
 • Δεν πίνει πλέον νερό
 • Έλλειψη επιθυμίας για κίνηση ή έλλειψη ευχαρίστησης σε πράγματα που κάποτε τους άρεσαν
 • Ακραία κόπωση
 • Εμετός ή ακράτεια
 • Μυϊκές συσπάσεις
 • Σύγχυση
 • Επιβράδυνση της αναπνοής
 • Αδυναμία άνεσης
 • Επιθυμία να είναι πιο κοντά σας ή επιθυμία να μείνετε μόνοι (αυτό μπορεί να εξαρτάται από το σκύλο, αλλά θα παρουσιαστεί ως μια ασυνήθιστη ανάγκη ή συμπεριφορά)
 • Απώλεια συνείδησης

Καθώς ο σκύλος σας πλησιάζει τις τελευταίες ημέρες του, μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής του. Ορισμένα κοινά σημάδια περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, έλλειψη περιποίησης, θαμπά μάτια, αφυδάτωση και αλλαγές στο πεπτικό του σύστημα. Τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μείωση της όρεξης, αλλαγές στην αναπνοή, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει, αυξημένη απομόνωση, εκκρίσεις από τα μάτια και δερματικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, μπορεί να παρατηρήσετε ακραία απώλεια βάρους, ένα απόμακρο ή μη ανταποκρινόμενο βλέμμα στα μάτια τους, ανησυχία ή ακινησία, αλλαγή στη μυρωδιά τους και αλλαγές στην ιδιοσυγκρασία τους. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για καθοδήγηση σχετικά με το πώς να παρέχετε άνεση και υποστήριξη στο κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Είναι μια δύσκολη και συναισθηματική στιγμή όταν ένα κατοικίδιο ζώο πεθαίνει. Είναι φυσικό να αισθάνεστε μια αίσθηση απώλειας και θλίψης και είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο θάνατος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και δεν είναι κάτι που το κατοικίδιο ζώο σας φοβάται ή τρέμει. Δουλειά σας είναι να κάνετε το κατοικίδιό σας όσο το δυνατόν πιο άνετο κατά τις τελευταίες ημέρες του και να του προσφέρετε καθησυχασμό και παρηγοριά καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει. Όταν έρθει η ώρα να φύγει από τη ζωή το κατοικίδιο ζώο σας, μπορεί να παρατηρήσετε σωματικά σημάδια, όπως πλήρη χαλάρωση του σώματος και έλλειψη αναπνοής και καρδιακού παλμού. Εάν αυτά τα σημάδια επιμείνουν για 30 λεπτά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πεθάνει. Δεν πειράζει να αφιερώσετε χρόνο για να πείτε το τελευταίο αντίο και να καθαρίσετε το κατοικίδιο ζώο σας, αν χρειαστεί. Να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να αφήνετε χρόνο στον εαυτό σας να θρηνήσει.

Η αντιμετώπιση του φυσιολογικού θανάτου ενός αγαπημένου κατοικίδιου ζώου μπορεί να είναι μια δύσκολη και συναισθηματική εμπειρία. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας πλησιάζει στο θάνατο και να του παρέχετε παρηγοριά και καθησυχασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν έρθει η ώρα, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε το θάνατο του κατοικίδιου ζώου σας και να προβείτε σε ρυθμίσεις για τη σορό του, είτε πρόκειται για αποτέφρωση είτε για ταφή. Είναι επίσης σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να θρηνήσετε και να αναζητήσετε πόρους που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτή τη δύσκολη εμπειρία. Να θυμάστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να τιμάτε την αγάπη και τη συντροφικότητα που σας πρόσφερε το κατοικίδιο ζώο σας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο